بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

بررسی علائم، علل و روش‌های درمانی سکته قلبی ناقص

زمانی‌که حمله قلبی بدون علائم یا خفیف ظاهر شود به آن سکته قلبی ناقص می‌گویند. به عبارتی دیگر به آن انفارکتوس میوکارد گفته می‌شود. حمله قلبی به این معنی است که قلب شما اکسیژن دریافت نمی‌کند. بنابراین، قلب شما آسیب می‌بیند. معمولاً لخته خون با جلوگیری از جریان خون در یکی از شریان‌های کرونر باعث حمله قلبی می‌شود. در موارد حمله قلبی خفیف، اسپاسم عروق کرونر می‌تواند جریان خون شما را قطع کند. سکته حفیف در اثر عواملی مانند سرما شدید، شرایط بحرانی و استرسی بالا و … اتفاق می‌افتد. آیا می‌دانید پس از مشاهده علائم سکته قلبی، چه کاری باید انجام دهید؟ بدون شک اولین کار، مراجعه به اورژانس و صحبت با یک متخصص قلب است. ما نیز در ادامه مطلب، اطلاعات و آگاهی‌های خوبی در این زمینه در اختیار شما  قرار می‌دهیم.

بررسی علائم، علل و روش‌های درمانی سکته قلبی ناقص

 

تماس با دکتر متخصص قلب
جهت اخذ نوبت اینترنتی و مراجعه حضوری تماس بگیرید.
برای تماس کلیک کنید.

 

سکته ناقص قلبی چیست؟

انفارکتوس میوکارد(NSTEMI)  یا سکته ناقص نوعی حمله قلبی است که باعث انسداد جزئی یا ناقص یکی از شریان‌های کرونر بدن می‌شود و جریان خون به قلب را کاهش می‌دهد. این نوع از سکته می‌تواند به قلب آسیب برساند و توانایی آن برای پمپاژ خون در سراسر بدن را مختل کند.

 

آسیب به قلب در اثر سکته ناقص (NSTEMI) کمتر از  سکته قلبی (STEMI) است. با این حال، هر حمله قلبی می‌تواند کشنده باشد، باعث آسیب دائمی به قلب شود و خطر مشکلات قلبی را در آینده افزایش دهد.

 

نشانه‌های سکته ناقص قلبی که هر کسی باید بداند

هر شخصی باید نشانه‌های سکته‌های قلبی ناقص را بداند تا در صورت قرارگیری در معرض آن، خیلی زود این نشانه‌ها را تشخیص داده و به پزشک مراجعه کند؛ این علائم و نشانه‌ها عبارتند از:

خستگی فراوان: اگر در هنگام انجام کارهای ساده روزانه، به ناگهان دچار خستگی مفرط شدید، بدانید که شاید در معرض یک سکته قلبی خفیف قرار دارید. شما پیش از این اموری مانند کارهای خانه، پیاده روی، بالا رفتن از پله‌ها و… را به راحتی انجام می‌دادید. اما حالا پس از برداشتن یک قدم کوچک، دچار خستگی شدیدی می‌شوید که اصلاً عادی نیست.

ضعف: یکی از تجربه‌های کسانی که سکته قلبی خفیف را پشت سر گذاشته‌اند، ضعف بدن است. آن‌ها می‌گویند قبل از رخ دادن سکته، بدن آن‌ها بدون دلیل و انجام هیچ گونه فعالیت فیزیکی، با احساس ضعف فراوانی مواجه شده است.

تنگی نفس: تنگی نفس یکی از مهم‌ترین اخطارهای سکته قلبی است. حال این سکته می‌توان به صورت ناقص یا کامل رخ دهد.

درد در قفسه سینه: بیمارانی که دچار سکته ناقص می‌شوند، دردهایی را در قفسه سینه خود تجربه می‌کنند. به گونه‌ای که انگار قفسه سینه آن‌ها تحت فشار است و نمی‌توانند هیچ کاری انجام دهند. این درد گاهی به قسمت‌هایی مانند بازو، گردن، شانه و فک نیز انتشار پیدا می‌کند.

تغییرات در ضربان قلب: اگر بخواهیم به یکی دیگر از علائم سکته قلبی خفیف اشاره کنیم، از تغییرات ضربان قلب نام می‌بریم. ممکن است قلب کاملاً بدون نظم یا سریع به تپش درآید.

حالت تهوع و استفراغ: در میان نشانه‌هایی که هر فردی قبل از سکته قلبی خفیف و یا سکته کامل تجربه می‌کند، باید به حالت تهوع و همچنین استفراغ اشاره کنیم. این افراد احساس می‌کنند معده آن‌ها به هم ریخته و حتی دردهایی در قسمت سر دل خود احساس می‌کنند.

 

عللی که باعث سکته قلبی خفیف می‌شوند

تحقیقات و پژوهش‌های پزشکان و دانشمندان نشان دهنده آن است که عوامل بسیار زیادی وجود دارند که زمینه را برای بروز این بیماری فراهم می‌کنند. ما در ادامه مطلب، به برخی از مهم‌ترین آن‌ها را اشاره می‌کنیم:

  • گرفتگی عروق در اثر چربی: اگر شما به چاقی یا چربی خون بالا مبتلا هستید، توده‌های چربی فراوانی در عروق شما جمع شده و باعث گرفتگی آن می‌شود.
  • آسیب دیدن عروق قلبی: گاهی اوقات عروق قلبی شما، به سبب وجود توده‌های کلسترول یا چربی، آسیب می‌بینند. در این گونه مواقع خون نمی‌تواند به خوبی به جریان درآمده تا اکسیژن لازم را به قلب برساند. بنابراین فرد با سکته قلبی خفیف روبرو می‌شود.
  • فشار خون بالا: اگر فردی به فشار خون بالا مبتلا باشد و برای درمان آن از داروهای تجویز شده از سوی پزشک استفاده نکند یا تغییری در تغذیه خود به وجود نیاورد، همواره در معرض خطر ابتلا به سکته ناقص قرار دارد.
  • دیابت: پزشکان می‌گویند یکی از مهم‌ترین بیماری‌هایی که زمینه لازم را برای بروز سکته قلبی فراهم می‌کنند، دیابت است. بنابراین، اگر به این بیماری مبتلا هستید، باید با کمک یک متخصص حاذق و با تجربه، آن را کنترل و درمان کنید.
  • سابقه خانوادگی: سکته‌های قلبی ناقص و کامل، به سابقه خانوادگی نیز ارتباط دارند. اگر در خانواده شما، فرد یا افرادی این بیماری را تجربه کرده‌اند، احتمال این که شما نیز در معرض خطر قرار داشته باشید، زیاد است.
  • افزایش سن: همچنان که سن افراد بالاتر می‌رود، احتمال این که به بیماری‌هایی مانند چربی خون بالا، فشار خون بالا، دیابت و… مبتلا شوند، افزایش پیدا می‌کند. این بیماری‌ها اگر درمان و کنترل نشوند، زمینه را برای بروز سکته قلبی فراهم می‌کنند.
  • مصرف سیگار: افرادی که سال‌هاست سیگار یا سایر دخانیات را مصرف می‌کنند، بیش از پیش به جسم خود آسیب می‌زنند. سیگار زمینه را برای ابتلا به سکته قلبی خفیف فراهم کرده و آسیب‌های فراوانی به جسم و جان افراد می‌زند.

 

چرا حمله قلبی ناقص خطرناک است؟

برخی از افراد گمان می‌کنند سکته ناقص قلبی، خطر چندان زیادی ندارد. به همین سبب، علائم و نشانه‌های آن را نادیده می‌گیرند. در صورتی که اصلاً این چنین نیست و این بیماری به سبب آن که علائم خفیف و ناشناخته‌ای دارد، تشخیص و درمان مشکلات قلبی را با سختی مواجه می‌کند. ؟ در ادامه مطلب دلایل خطرناک بودن این بیماری و علائم آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  • تشخیص دشوار

هر چند سکته قلبی کامل، خطرات فراوانی برای جسم و جان انسان دارد، اما علائم آن به قدری شدید هستند که به راحتی می‌توان آن‌ها را تشخیص داد. اما سکته قلبی، با علائم بسیار خفیف و گاهی ناشناخته‌ای رخ می‌دهد و همین امر، تشخیص آن را سخت و دشوار می‌کند. گاهی افراد با خستگی، ضعف بدنی و درد اندکی در قفسه سینه مواجه هستند و به سبب آن که این علائم را نشانه‌های سکته نمی‌دانند، به پزشک مراجعه نمی‌کنند.

تاخیر در درمان

همان گونه که گفتیم، اگر نتوان به سرعت علائم سکته قلبی را تشخیص داد، در فرایند درمان آن تاخیر می‌افتد. چرا که برخی از افراد، چندان این علائم را جدی نمی‌گیرند و آن را با پزشک خود مطرح نمی‌کنند. همین امر باعث می‌شود که در روند درمان آن تاخیر بیفتد و سیستم قلبی فرد، با آسیب فراوانی مواجه شود.

ایجاد مشکلات جدی

اگر یک بیمار پس از مشاهده علائم سکته قلبی خفیف به متخصص مراجعه نکند، ممکن است مشکلات جدی‌تری گریبان‌گیر او شود. تجربه نشان دهنده آن است که اگر سکته قلبی خفیف را زود تشخیص داده نشود، قلب نمی‌تواند عملکرد خوبی داشته باشد و حتی فرد در نهایت با نارسایی قلبی یا برخی دیگر از بیماری‌های قلبی روبرو می‌شود.

 

تماس با دکتر متخصص قلب
جهت اخذ نوبت اینترنتی و مراجعه حضوری تماس بگیرید.
برای تماس کلیک کنید.

 

بررسی دقیق تشخیصی سکته قلبی

خوشبختانه علم پزشکی، آن قدر پیشرفت کرده است که روش‌های دقیقی برای تشخیص علائم سکته قلبی ابداع شده باشد. این آزمایشات که از سوی متخصص قلب تجویز می‌شوند، به پزشکان کمک می‌کنند تا وضعیت قلب بیمار را بررسی کرده و چاره‌ای برای درمان بیماری او بیندیشند. در ادامه برخی از این روش‌های تشخیص را با شما در میان می‌گذاریم:

  • آزمایش خون: آزمایش خون به پزشکان کمک می‌کند تا سطح موادی مانند تروپونین را در خون بیمار اندازه گیری کنند.
  • نوار قلب: با نوار قلب، می‌توان فعالیت الکتریکی قلب را بررسی کرد و هر گونه علائم مشکوک آن را تجزیه و تحلیل نمود.
  • آنژیوگرافی: با این روش می‌توان تصاویر دقیقی از جریان خون در رگ‌ها به دست آورد و هر مشکلی را شناسایی کرد.
  • اکوکاردیوگرافی: در این روش با استفاده از امواج صوتی قدرتمند، می‌توان تصاویر دقیقی از قلب و نواحی اطراف آن را مشاهده کرد.
  • تست‌های تصویربرداری: تست‌های تصویری دقیقی وجود دارند که تصاویر سه بعدی از قلب ارائه داده و آسیب‌های آن را شناسایی می‌کنند.

داروهای موردنیاز برای درمان سکته قلبی

یکی از بهترین راه‌هایی که می‌توان علائم سکته قلبی را از بین برد و به درمان آن کمک کرد، مصرف دارو است. اما قبل از آن باید تاکید کنیم که به سبب حساسیت بالایی که سیستم قلب و عروق انسان دارد، هرگز این داروها را بدون مشورت با پزشک خویش و به صورت خودسرانه مصرف نکنید. مطالبی که در این قسمت مطالعه می‌کنید، صرفاً جهت بالا بردن اطلاعات و آگاهی‌های شما عزیزان، در مورد داروهای درمان سکته قلبی است:

– آسپرین: گاهی اوقات شما با علائم سکته قلبی به پزشک مراجعه می‌کنید و او قرص آسپرین را تجویز می‌کند. این قرص سبب می‌شود خون به خوبی در رگ‌ها جریان پیدا کند و احتمال لخته شدن خون را به شدت کاهش دهد.

– داروهای رفع انعقاد خون: در صورتی‌که یک لخته خون در شریان‌های قلب وجود داشته باشند و سبب انسداد آن شده باشند، پزشک برای شما داروهای رفع انعقاد خون را تجویز می‌کند. با مصرف این داروها هر گونه انسدادی در رگ‌ها از بین می‌رود و احتمال سکته قلبی کمتر می‌شود.

– داروهای ضد پلاکت: برخی از متخصصان برای آن که از شکل گیری لخته‌های جدید در خون بیمار جلوگیری کنند، داروهای ضد پلاکت یا ضد انعقاد را برای او در نظر می‌گیرند. این داروها، از بزرگ شدن لخته‌هایی که در حال حاضر در رگ‌های بیمار وجود دارند نیز جلوگیری به عمل می‌آورند.

– داروها رقیق کننده خون: یکی دیگر از داروهایی که به درمان سکته قلبی کمک فراوانی می‌کند، داروی رقیق کننده خون است. این دارو نیز مانع از به وجود آمدن لخته جدیدی در خون می‌شود.

– مسکن‌های ضد درد: برخی از بیماران پس از تجربه سکته قلبی خفیف، با دردهای فراوانی در قلب و قفسه سینه خود مواجه می‌شوند. در این گونه مواقع، متخصصان قلب برای آن‌ها داروهای ضد درد و مسکن تجویز می‌کنند تا اندکی از درد بیمار را تسکین دهند.

– نیتروگلیسرین: در میان انواع داروهایی که برای درمان سکته قلبی خفیف به شما معرفی می‌کنیم، نام نیتروگلیسرین نیز به چشم می‌خورد. با مصرف این دارو عروق خونی شما گشاد شده و خون به راحتی می‌تواند در رگ‌ها به جریان درآید.

– بتابلاکرها: اصلی‌ترین وظیفه این داروها، آرام کردن قلب، تنظیم تپش قلب و کاهش فشار خون است. قلب پس از مصرف این داروها، به خوبی می‌تواند به وظایف خود عمل کند تا از احتمال سکته قلبی در آینده، در امان بماند.

سوالات متداول

  1. آیا ممکن است همه افراد در معرض حمله قلبی ناقص قرار گیرند؟

بله؛ هر کسی در زندگی، ممکن است با سکته قلبی خفیف مواجه شود. اما کسانی که زمینه خانوادگی این بیماری را دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. همچنین، اضافه وزن و داشتن سبک زندگی ناسالم را می‌تواند، خطر ابتلا را بیش از پیش در دیگران افزایش دهد.

  1. چگونه می‌توان از سکته‌های قلبی ناقص پیشگیری کرد؟

خوشبختانه پارامترهای زیادی هستند که به شما کمک می‌کنند از سکته قلبی در امان باشید. انجام ورزش مستمر، تغذیه سالم، درمان چاقی، کنترل فشار یا قند خون و به طور کلی انتخاب یک سبک زندگی سالم، می‌تواند باعث پیشگیری از ابتلا به سکته قلبی شود.

  1. در هنگام حمله قلبی ناقص به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

سکته‌های قلبی ناقص نیز مانند سکته قلبی کامل، خطرات فراوانی برای جسم انسان دارند. بنابراین در همان قدم‌های اولیه باید به اورژانس مراجعه کنید. حتی نباید یک لحظه را از دست بدهید، چرا که ممکن است جان و زندگی شما به خطر افتد. پس از آن، به یک متخصص قلب حاذق و با تجربه مراجعه کنید.

 

سخن پایانی

سکته قلبی ناقص، در واقع یک زنگ هشدار است که به ما می‌گوید، یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی خود را نادیده گرفته‌ایم. ممکن است ورزش در زندگی ما جایگاهی نداشته باشد، غذاهای ناسالم مصرف کنیم و برای درمان بیماری‌های زمینه‌ای خود، هیچ اقدامی انجام ندهیم. تمامی این موارد، بستر لازم را برای سکته قلبی به وجود می‌آورند. متخصصان قلب کلینیک هومان اعتقاد دارند که با ورزش منظم، مشاوره پزشکی، تغذیه سالم، دوری از استرس و به طور کلی یک سبک زندگی سالم، می‌توان از علائم سکته قلبی در امان ماند. فراموش نکنید که متخصصان کلینیک ما، همیشه آماده هستند تا برای درمان سکته قلبی به شما عزیزان کمک کنند.

دیدگاهتان را بنویسید