کلینیک قلب دکتر هومان

بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

سوزش قلب و تنگی نفس

آیا به راستی سوزش قلب و تنگی نفس نشانه یک حمله یا بیماری قلبی است؟

زمانی که فردی سوزش قلب و تنگی نفس را تجربه می‌کند، نگرانی‌های فراوانی در ذهن او به وجود می‌آیند. در آن لحظه از خود می‌پرسد نکند در معرض یک حمله قلبی قرار داشته باشم؟ نکند یک بیماری یا نارسایی قلبی، جان و زندگی مرا تهدید می‌کند؟ این نگرانی‌ها کاملاً به جا و طبیعی است.

چرا که در علم پزشکی، تجربه علائمی مانند سوزش قلب و دشواری تنفسی، درد قفسه سینه، سرگیجه، حالت تهوع، درد منتشر شده به بازو و… نشان دهنده یک حمله قلبی هستند.

اگر اکثر این علائم را دارید، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید تا خطری متوجه شما نگردد. ما نیز در این مقاله، به بررسی علت سوزش قلب به همراه تنگی نفس می‌پردازیم و راهکارهای درمانی آن را با شما عزیزان در میان می‌گذاریم.

سوزش قلب و تنگی نفس

سوزش قلب و تنگی نفس چیست و آیا خطری به همراه دارد؟

سوزش قلب و دشواری تنفسی، حالت ناخوشایند و آزار دهنده‌ای است که برخی از انسان‌ها در شرایط خاصی آن را تجربه می‌کنند.

سوزش قلب، حالتی شبیه به درد و احساس سوزش در اعماق قلب است که به راحتی می‌توان آن را احساس کرد. تنگی نفس نیز همان گونه که از نام آن پیداست، شرایطی است که بیمار نمی‌تواند به خوبی نفس بکشد و گویا اختلالی در نفس کشیدن او به وجود آمده است.

در صورتی که سوزش قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس با همدیگر بروز پیدا کنند، ممکن است خطرناک باشد. شاید شخصی که دچار چنین علائمی می‌شود، در معرض یک حمله قلبی قرار داشته باشد.

به خصوص اگر این درد به بازوی چپ، شانه و گردن منتشر می‌شود و شما علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه و ضربان شدید قلب را تجربه می‌کنید، باید بیش از پیش مراقب خود باشید.

اما نیازی نیست نگران شوید و ترس به خود راه دهید؛ چرا که همیشه هم سوزش قلب و علائمی مانند تنگی نفس، خطرناک نیست. شاید یک مشکل در سیستم گوارش شما به وجود آمده باشد، شاید به بیماری‌های ریوی مبتلا شده باشد و شاید هم به سبب استرس و اضطراب دچار چنین حالت‌هایی شده‌اید.

در هر صورت تشخیص این موضوع که آیا سوزش قلب وعلائم دیگری مانند تنگی نفس خطرناک است یا خیر؟ بر عهده یک پزشک متخصص قلب و عروق قرار دارد. پزشکان با گرفتن فشار خون بیمار، بررسی نبض او و تجویز آزمایش خون و نوار قلب، می‌توانند به خوبی در زمینه این مشکل اظهار نظر کنند.

10 علت سوزش قلب و تنگی نفس مربوط به بیماری های قلبی

سوزش قلب و تنگی نفس، موضوعی نیست که خود به خود رخ دهد و یک عامل زمینه‌ای، باعث ایجاد آن نشده باشد. زمانی که شما سوزش قلب و دشواری تنفسی را احساس می‌کنید، 2 حالت وجود دارد.

یا این مشکل به بیماری‌های قلب مربوط است، یا یک بیماری یا مسئله دیگر به غیر از مشکلات قلبی عامل ایجاد آن شده است. در هر صورت، چون تشخیص این موضوع کار چندان راحتی نیست، عاقلانه‌ترین کاری که می‌توانید انجام دهید، مراجعه به یک متخصص برجسته و ماهر قلب است.

ما نیز در این قسمت از مقاله، برخی از بیماری‌های قلبی که علت سوزش قلب و همچنین تنگی نفس هستند را به شما عزیزان معرفی می‌کنیم و خوشحال می‌شویم اگر با ما همراه باشید:

⦁ آنژین قلبی

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های قلبی که باعث تنگی نفس، سوزش قلب و درد قفسه سینه می‌شود، آنژین قلبی است. این بیماری زمانی به وجود می‌آید که در مسیر جریان خون به سمت قلب، مشکلی به وجود آید.

به این صورت قلب نمی‌تواند اکسیژنی که برای فعالیت به آن نیاز دارد را از خون به دست آورد و چنین علائمی برای بیمار ایجاد می‌شود. البته شما آنژین قلبی را می‌توانید با علائم دیگری مانند تعریق، حالت تهوع، خستگی مفرط و دردهایی که به سمت بازو، شانه و گردن منتشر می‌شوند احساس کنید.

⦁ حمله قلبی

یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌هایی که با نشانه سوزش قلب و همچنین تنگی نفس خود را نشان می‌دهد، حمله قلبی است.‌ زمانی که یک یا چندین رگ قلب دچار گرفتگی شوند، پمپاژ خون توسط قلب با مشکلاتی مواجه می‌گردد.

این زمان است که حمله قلبی برای بیمار رخ می‌دهد و ممکن است برای سلامتی و حیات او، خطرات بی‌شماری به همراه داشته باشد. بنابراین اگر به همراه سوزش قلب، علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، عرق سرد، حالت تهوع، سرگیجه، خستگی شدید، سردرد و… را دارید، در مراجعه به اورژانس حتی یک ثانیه را هم از دست ندهید.

⦁ مشکلات عروق کرونر

در میان انواع بیماری‌های قلبی که ممکن است علائمی مانند سوزش قلب و دشواری تنفسی به وجود آورند، باید به بیماری‌های عروق کرونر هم اشاره کنیم. در این گونه مواقع، شریان‌هایی که وظیفه آن‌ها تامین اکسیژن و مواد مغذی از طریق خون است، با آسیب‌های جدی مواجه می‌شوند.

ممکن است یک ماده خاص مانند چربی یا یک التهاب باعث آسیب دیدن و تنگ شدن عروق کرونر گردد. این امر جریان خون به قلب را کاهش داده و باید هر چه سریع‌تر توسط یک متخصص قلب و عروق بررسی گردد.

⦁ پارگی عروق کرونر

گاهی اوقات تنگی نفس و سوزش قبلی که احساس می‌کنید، به سبب آن که یکی از عروق کرونر قلب دچار پارگی شده است. این وضعیت نیز مانند حمله قلبی، یک وضعیت کاملاً اضطراری است و باید به سرعت درمان گردد، وگرنه برای جان و زندگی بیمار مشکلات جدی به وجود می‌آورد.

⦁ مشکلات دریچه میترال

اگر سوزش قلب و تنگی نفس دارید، ممکن است به یکی از بیماری‌های شایع قلبی به نام گرفتگی دریچه میترال مبتلا شده باشید. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که دریچه میترال قلب انسان، به دلایل مختلفی با گرفتگی و تنگی مواجه گردد.

این دریچه یکی از اصلی‌ترین دریچه‌های قلب ما انسان‌هاست که وظیفه کنترل انتقال خون میان حفره‌های قلب را بر عهده دارد. در صورتی که فرایند خونرسانی از سمت بطن چپ با اختلالات عمده‌ای مواجه گردد، این دریچه تنگ شده و مشکلاتی را برای بیمار به وجود می‌آورد.

⦁ آریتمی قلبی

هرگاه در ریتم قلب بیمار مشکلی به وجود آید، پزشکان می‌گویند که بیمار به آریتمی قلبی دچار شده است. در این بیماری، به سبب آن که پالس‌های قلب عملکرد اشتباهی دارند، تپش قلب به حالت نامنظم در می‌آید.

ممکن است برخی از بیماران تپش شدید قلب را احساس کنند و برخی دیگر، با کاهش ضربان قلب خود مواجه شوند. این بیماری نیز علائمی مانند سوزش قلب و دشواری تنفسی، سرگیجه، درد قفسه سینه و تعریق زیاد دارد.

⦁ روماتیسم قلبی

در صورتی که قلب یک انسان حالت چروکیده پیدا کرده و جمع شود، در اصطلاح می‌گویند که او به بیماری روماتیسم قلبی مبتلا شده است. شاید تصور کنید که این بیماری تنها برای افراد سالمند رخ می‌دهد، در صورتی که تمامی انسان‌ها و در هر سن و سالی می‌توانند به این وضعیت دچار شوند. زمانی که فردی به این بیماری دچار می‌شوند، دریچه‌های قلب او با مشکلاتی مواجه شده و در نهایت دریچه میترال دچار تنگی می‌شود.

⦁ ضخیم شدن عضله قلب

شاید ندانید اما یکی از اتفاقاتی که ممکن است برای عضله قلب ما در طول زندگی رخ دهد، ضخیم شدن آن است. این حالت کاملاً غیر عادی است و طی آن ماهیچه‌ قلب یک انسان به آرامی حالت ضخیمی پیدا کند.

در چنین شرایطی فرایند پمپاژ خون برای سیستم قلب و عروق، کار بسیار سخت و دشواری خواهد شد. ممکن است در ابتدا فرد هیچ علائمی را احساس نکند؛ اما به مرور زمان علائمی مانند سوزش قلب و تنگی نفس، تپش سریع قلب، غش کردن و… برای بیمار به وجود می‌آید.

⦁ پریکاردیت

پریکارد در واقع یک غشا شبیه به کیسه است که در اطراف قلب قرار گرفته است. در صورتی که این غشا به هر دلیلی دچار تورم و سوزش شود، بیمار به وضعیتی دچار می‌گردد که به آن پریکاردیت می‌گویند.

علائم این بیماری به آرامی آغاز می‌شوند و به مرور زمان بیشتر خود را نشان می‌دهند. بنابراین زمانی که احساس کردید به صورت مرتب با سوزش قلب، تنگی نفس، درد قفسه سینه مواجه می‌شوید و این دردها خوب می‌شوند و دوباره برمی‌گردند، حتماً به یک متخصص قلب و عروق مراجعه نموده و این موضوع را با او در میان بگذارید.

⦁ کاردیومیوپاتی

در میان انواع بیماری‌های قلبی که به عنوان دلیل سوزش قلب و دشواری تنفسی می‌خواهیم به شما معرفی کنیم، باید به نام بیماری کاردیومیوپاتی نیز اشاره کنیم. این مشکل در واقع یک نوع نارسایی است که در عضله قلب رخ داده و جان و زندگی فرد را به خطر می‌اندازد.‌

در این نارسایی، قلب نمی‌تواند به آن اندازه که بدن به خون نیاز دارد، خون را پمپاژ کرده و آن را به ارگان‌های مختلف بدن برساند. کسانی که دچار فشار خون بالا هستند و یا در دریچه قلب آن‌ها مشکلی به وجود آمده باشد، بیش از دیگران در معرض ابتلا به چنین بیماری قرار دارند.

علت تنگی نفس و سوزش قلب در اثر سایر بیماری ها

گاهی اوقات شما برای پیدا کردن دلیل سوزش قلب و تنگی نفس به یک پزشک متخصص مراجعه می‌کنید. او بررسی‌ها و آزمایشاتی را انجام داده و به شما می‌گوید که ریشه این موضوع به بیماری قلبی ربطی ندارد.

در این گونه مواقع شما نفس راحتی می‌کشید و مطمئن می‌شوید که هیچ بیماری قلبی شما را تهدید نمی‌کند. بهتر است برخی از بیماری‌ها و مشکلاتی که باعث سوزش قلب ، درد قفسه سینه و تنگی نفس هستند و ربطی به قلب ندارند را بشناسید:

⦁ عضلات و استخوان‌ها

ممکن است در اثر حوادث ورزشی، تصادفات، بلند کردن یک جسم سنگین و…عضلات و استخوان‌های قفسه سینه شما دچار آسیب شوند.

در این گونه مواقع علائمی مانند سوزش قلب و دشواری تنفسی، درد قفسه سینه و تورم در این ناحیه را احساس خواهید کرد. این درد ممکن است با لمس بیش از پیش احساس شود و شما باید برای برطرف کردن آن، حتماً با یک متخصص ارتوپدی صحبت کنید.

⦁ فشارهای عصبی

در میان انواع عللی که سوزش قلب و به همراه آن تنگی نفس را به همراه می‌آورند، فشارهای عصبی بسیار تا بسیار رایج هستند.‌ شاید شما به تازگی یک موقعیت استرس‌زا و سرشار از اضطراب را پشت سر گذاشته باشید.

یا در شرایطی قرار داشته باشید که فشار روانی بسیار زیادی را تجربه می‌کنید. تمامی این موارد باعث ایجاد سوزش قلب و تنگی نفس می‌شوند. چاره رفع آن این است که آرامش را به شیوه‌هایی که می‌شناسید، دوباره به جسم و جان خود بازگردانید.

⦁ مشکلات گوارشی

اگر بخواهیم به یکی از شایع‌ترین پارامترهایی که سوزش قلب و تنگی نفس را با خود به همراه آورده اشاره کنیم، از مشکلات گوارشی و به خصوص سوزش سر دل نام خواهیم برد. در صورتی که اسید معده شما به هر علتی به سمت مری بازگشت نماید، شاهد سوزش در قلب و همچنین تنگی نفس خواهید بود و فکر می‌کنید که به یک حمله قلبی دچار شده‌اید.

⦁ مشکلات ریوی

گاهی اوقات مسائل و مشکلاتی که برای سیستم ریه به وجود می‌آیند، علائمی مشابه با مشکلات قلبی به وجود می‌آورند. ممکن است ریه شما به هر علتی با عفونت و التهاب مواجه شده باشد.

به عنوان مثال پنومونی یکی از بیماری‌هایی است که باعث عفونت ریه شده و آن را بیش از پیش درگیر می‌کند. در این گونه مواقع شما علاوه بر سوزش قلب، علائم دیگری مانند سرفه خشک، تنگی نفس، درد قفسه سینه، خستگی و تب و لرز را نیز احساس خواهید کرد.

مراقبت‌های لازم هنگام سوزش قلب و دشواری تنفسی

اگر دچار سوزش قلب و دشواری تنفسی شدید، بهترین و عاقلانه‌ترین کاری که می‌توانید انجام دهید، مراجعه به یک پزشک متخصص است. چون شما هنوز نمی‌دانید ریشه این درد چیست و تنها یک پزشک متخصص است که با انجام آزمایشات دقیق، ریشه اصلی این مشکل را پیدا می‌کند.

در صورتی که دلیل سوزش قلب و تنگی نفس شما به سبب مشکلات و بیماری‌های قلبی رخ داده، باید بیش از پیش از خود مراقبت کنید. در ادامه مقاله، برخی از این مراقبت‌ها را با شما عزیزان در میان می‌گذاریم:

⦁ سعی کنید در مورد بیماری که باعث ایجاد سوزش قلب، تنگی نفس و درد قفسه سینه شده است، اطلاعات و آگاهی‌های لازم را به دست آورید.

⦁ اگر هر نوع عفونت و التهابی در جسم شما به وجود آمده است، به سرعت برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.

⦁ در صورتی که پزشک متخصص هر دارویی برای شما تجویز نموده است، داروهای خود را سر ساعت و به صورت منظم مصرف کنید.

⦁ به صورت دوره‌ای به متخصص خود مراجعه کنید تا وضعیت قلب شما را با دقت هر چه تمام‌تر بررسی نماید.

⦁ سعی کنید استرس و اضطراب را از خود دور کنید و همواره با روش‌هایی مانند مدیتیشن، گوش دادن به موزیک‌های آرام بخش و مطالعه کتاب‌های خوب، آرامش را در جسم و جان خود برقرار کنید.

اگر پزشک به شما گفته است که سوزش قلب، تنگی نفس و سایر علائم شما به سبب مشکلات گوارشی رخ داده است، این گونه از خود مراقبت کنید:

⦁ دو ساعت قبل از آن که به رختخواب بروید، از مصرف هر نوع ماده غذایی خودداری کنید.

⦁ سعی کنید در برنامه غذایی خود، از مواد چرب، سرخ کردنی و تند، کمتر استفاده کنید؛ چرا که عامل مهمی برای مشکلات گوارشی و سوزش قلب به شمار می‌روند.

⦁ در صورتی که به سیگار اعتیاد دارید، آن را با روش‌های معقول درمان کنید. چرا که سیگار آسیب‌های فراوانی برای سیستم گوارش، قلب و ریه شما به همراه دارد.

⦁ سعی کنید ورزش را به عنوان یک بخش جدا نشدنی در زندگی خود در نظر بگیرید و در هر شرایطی آن را انجام دهید.

⦁ اگر وزن شما متعادل است، اجازه ندهید که وزن شما افزایش پیدا کند و اگر اضافه وزن دارید، با روش‌های معقول و منطقی، آن را کاهش دهید.
گاهی اوقات ممکن است پزشک به شما بگوید که سوزش قلب و دشواری تنفسی شما به سبب بیماری‌های ریوی مانند عفونت ریه، پنومونی و برونشیت به وجود آمده باشد. در این صورت برای درمان مشکلات ریوی خود، این راهکارها را انجام دهید:

⦁ در صورتی که پزشک هر نوع داروی آنتی بیوتیکی برای درمان عفونت ریه برای شما تجویز نموده است، حتماً آن را سر ساعت میل کرده و دوره درمان خود را کامل کنید.

⦁ در طول روز، از مایعات و نوشیدنی‌های گرم میل کنید.

⦁ در صورتی که پزشک شما صلاح بداند، با داروهای گیاهی مانند اکالیپتوس یا آویشن، بخور دهید.

⦁ از دمنوش‌های گیاهی مفید مانند چای سبز و چای نعناع استفاده کنید تا درد و سوزش قلب شما تسکین پیدا کند.

⦁ بر روی قفسه سینه خود، کمپرس گرم بگذارید تا هر نوع درد و التهاب ریه شما از بین برود.

سخن پایانی

آن چه در انتهای این مقاله می‌خواهیم به شما بگوییم و دوباره به آن تاکید کنیم این است که: هرگز سوزش قلب و تنگی نفس را نادیده نگیرید. به خصوص اگر به همراه آن‌ها، علائم دیگری مانند درد قفسه سینه، حالت تهوع، سرگیجه، درد منتشر شونده به بازو و شانه، احساس خستگی مفرط و… را تجربه می‌کنید.

فراموش نکنید که قلب و بیماری‌های قلبی، شوخی بردار نیستند و ممکن است جان و زندگی ما را در معرض خطر قرار دهند. پس در سریع‌ترین زمان ممکن، با یک متخصص قلب و عروق ملاقات کرده و برای درمان درد خود، از او چاره بجویید.

دیدگاهتان را بنویسید