بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

سوزش قلب در بارداری

آیا می دانستید علت سوزش قلب در بارداری چیست؟

دوران بارداری، با وجود تمام سختی‌ها و چالش‌هایی که با خود به همراه دارد، اما در عین حال یکی از شیرین‌ترین دوران‌های زندگی هر شخصی به شمار می‌رود. تمام لحظات این دوران در انتظار برای در آغوش گرفتن نوزاد سپری می‌شود و چه انتظاری زیباتر از این؟! اما در این میان، گاهی اوقات مشکلاتی برای مادر به وجود می‌آید که باعث دلهره و نگرانی او می‌گردد.

یکی از این مشکلات، سوزش قلب در بارداری است که گاهی ممکن است رخ دهد و ما هیچ علتی برای آن سراغ نداشته باشیم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا برخی از مهم‌ترین علت‌های این مشکل را با شما در میان بگذاریم و برای رفع آن، چاره ای بیندیشیم.

سوزش قلب در بارداری

10 علت سوزش قلب در بارداری که نباید آن‌ها را نادیده بگیرید

هر چند انسان‌های عادی نیز ممکن است علائمی مانند سوزش قلب، تنگی نفس و درد قفسه سینه را تجربه کنند، اما این موضوع برای زنان باردار پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. آن‌ها نه تنها مسئول سلامتی خود هستند، بلکه جنینی در رحم دارند که باید آن را 9 ماه پرورش دهند و از گزند خطرات و آسیب‌های متعدد در امان نگه دارند. بنابراین سوزش قلب در بارداری یکی از مقوله‌هایی است که باید کاملاً جدی گرفته شود و ریشه آن مشخص گردد.

در صورتی که علائمی مانند سوزش قلب یا تنگی نفس را در این دوران تجربه می‌کنید، بهتر است یک متخصص قلب شما را معاینه کند. او به سبب دانش و تجربه بالایی که دارد، ریشه اصلی این مشکل را به سرعت کشف می‌کند.

پس از آن راهکارهای درمانی را به شما ارائه می‌نماید که با رعایت آن‌ها می‌توانید این دوران را به سلامت پشت سر بگذارید. حال با ما همراه باشید تا به 10 علت سوزش قلب در بارداری اشاره کنیم و اطلاعات مفیدی در این زمینه با شما در میان بگذاریم:

  1. فشارهای روانی

دوران بارداری با تمام شیرینی‌ها و احساسات خوبی که با خود به ارمغان می‌آورد، به همان اندازه هم می‌تواند بار روانی برای مادر به وجود آورد. به خصوص خانم‌هایی که برای اولین بار است در طول زندگی خود بارداری را تجربه می‌کنند، حجم استرس و اضطرابی که تحمل می‌کنند بیش از پیش است.

حتی برخی از آن‌ها ممکن است با حملات پانیک مواجه شوند که علائمی مشابه بیماری‌های قلبی ایجاد می‌کند. بنابراین فشارهای روانی، علائمی مانند سوزش قلب، تنگی نفس، درد قفسه سینه، سرگیجه، خستگی بی دلیل و… به وجود می‌آورد.

  1. آریتمی ضربان قلب

در صورتی که به عنوان یک زن باردار، با علائمی مانند سوزش قلب و تنگی نفس مواجه شدید، ممکن است به بیماری آریتمی ضربان قلب دچار شده باشید. این بیماری همان گونه که از نام آن پیداست، ضربان قلب نامنظم است که بسیاری از خانم‌های باردار آن را تجربه می‌کنند. هر چند آریتمی خطری برای مادر و جنین به همراه نمی‌آورد، اما بهتر است که یک متخصص قلب و عروق شما را معاینه کند.

  1. حالت تهوع

زمانی که دوره بارداری برای یک زن آغاز می‌شود، علائمی را در جسم مشاهده خواهد نمود که یکی از آن‌ها، حالت تهوع است که به خصوص در هنگام صبح و پس از بیداری رخ می‌دهد. خانم‌هایی که به صورت شدید با حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی مواجه شده‌اند،  دچار عوارض خاصی می‌شوند. از جمله این عوارض می‌توان به کم آبی، کاهش وزن موقتی، درد قفسه سینه و سوزش قلب در بارداری اشاره نمود.

  1. نارسایی قلب

دوران بارداری، زمانی است که میزان فشار خون قلب مادر بیش از هر زمان دیگری افزایش پیدا می‌کند، قلب ممکن است قدرت خود را از دست داده و ضعیف شود. چنین قلبی نمی‌تواند مانند قبل خون را به خوبی پمپاژ نموده و به سایر قسمت‌های بدن انتقال دهد. در چنین مواقعی، گردش خون در جسم به کندی پیش می‌رود و سایر اندام‌های بدن نمی‌توانند اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود را از خون دریافت نمایند.

  1. آسم و بیماریهای ریوی

پزشکان می‌گویند کسانی که قبل از آغاز بارداری به بیماری آسم دچار شده باشند، این بیماری ممکن است در دوران بارداری بیشتر شود. در نتیجه مادران باردار، آسم را با علائم و نشانه‌های شدیدی تجربه می‌کنند.

در این گونه مواقع بیمار علائمی مانند تنگی نفس، درد قلب و سوزش قلب را بیش از پیش احساس خواهد کرد. علاوه بر آسم، مشکلات ریوی مانند عفونت، آلرژی شدید، سرماخوردگی و ذات الریه اگر در دوران بارداری رخ دهند، علائمی مانند بیماری‌های قلبی را به وجود می‌آورند.

  1. سوزش سر دل

گاهی اوقات سوزش قلب در بارداری، به علل ساده‌ای مانند سوزش سر دل رخ می‌دهد. در این زمان بسیار حساس و مهم، مشکلات سیستم گوارش، بیش از هر زمان دیگری نمایان می‌شوند. این موضوع به سبب آن است که جنین در رحم رشد کرده و به معده فشار زیادی وارد می‌شود.

همچنین به هم ریختن سیستم گوارش و مشکلاتی مانند رفلاکس معده، شاید برای یک مادر باردار به وجود آید. این موضوع در حالی است که اسید معده به سمت مری برگشت نموده و باعث ایجاد سوزش فراوانی در قسمت سر دل می‌گردد. این فرایند گاهی با سوزش قلب اشتباه گرفته می‌شود و باعث نگرانی‌هایی برای مادران باردار می‌گردد.

  1. مشکلات عروق کرونر

بررسی‌های پزشکان نشان دهنده آن است که در اثر رسوب موادی مانند چربی در شریان‌های قلب، رگ‌های قلب دچار گرفتگی می‌شوند و دیگر فرایند خونرسانی نمی‌تواند به خوبی انجام شود.

در این زمان بیمار به مشکلی به نام عروق کرونر دچار می‌شود که ممکن است او را در معرض حمله قلبی قرار دهد. این مشکل شاید برای هر کسی به وجود آید و خانم‌های باردار نیز از این قاعده مستثنی نیستند.‌ چنین بیماری در صورتی که به موقع درمان نشود، باعث ایجاد حمله قلبی شده و برای مادر و جنین خطرات فراوانی را به وجود می‌آورد.

  1. کاردیومیوپاتی محیطی

سوزش قلب در بارداری شاید به سبب یک بیماری به نام کاردیومیوپاتی محیطی رخ داده باشد. در این بیماری عضله قلب، بیش از پیش ضعیف شده و دیگر آن قدرت لازم را ندارد که خون را به تمامی قسمت‌های بدن پمپاژ کند.‌

این بیماری گاهی در ماه پایان بارداری آغاز شده و حتی تا ماه‌ها پس از زایمان نیز ادامه پیدا می‌کند. برای درمان این بیماری نیز، مانند سایر مشکلات قلبی باید با یک متخصص قلب و عروق صحبت کنید تا خدایی ناکرده مشکلی برای شما و جنین شما به وجود نیاید.

  1. نفخ معده و سوء هاضمه

یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که بسیاری از خانم‌ها در طول دوران بارداری خود آن را تجربه می‌کنند، نفخ معده است. در این بیماری باد و صداهایی در معده و روده جمع می‌شود که بسیار تا بسیار آزار دهنده هستند.

این گازها اگر در قسمت بالای معده گیر کنند، در نهایت باعث ایجاد بیماری سوء هاضمه می‌شوند. این بیماری باعث دردهایی در معده و قفسه سینه می‌شود. به سبب آن که معده بسیار به قلب نزدیک است، ممکن است علائم آن را با بیمار‌های قلبی اشتباه بگیرند.

  1. درد سینه

به سبب تغییرات هورمونی که در بدن مادر باردار رخ می‌دهد، سینه‌ها شروع به رشد و بزرگ شدن می‌کنند. به خصوص خانم‌هایی که قبل از بارداری سینه‌های کوچکی دارند، پس از آن که سینه‌ها شروع به رشد کردند، درد و فشار بسیار زیادی را احساس می‌کنند.

رشد سینه‌ها در سه ماهه سوم بارداری، بیش از پیش ادامه پیدا می‌کند و دردهایی را مشابه بیماری‌های قلبی به همراه می‌آورد. بنابراین اگر با سوزش قلب در بارداری روبرو شدید، شاید به سبب موضوع ساده‌ای ماندن رشد و بزرگ شدن سینه‌ها باشد.

نکاتی که در این قسمت به آن‌ها اشاره کردیم، مهم‌ترین عللی بودند که باعث سوزش قلب در دوران بارداری می‌شوند. البته ممکن است علل دیگری نیز وجود داشته باشند که در این مقاله، مجال آن نباشد که به این علل اشاره کنیم. این نکته را فراموش نکنید که سوزش قلب در همان قدم‌های اولیه، هرگز قابل ریشه یابی نیست. در واقع شما نمی‌توانید به تنهایی علت سوزش قلب خود را کشف کنید و باید از یک پزشک متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

 

بارداری چه تاثیری بر روی عملکرد قلب می‌گذارد؟

حال که در مورد علل اصلی سوزش قلب در بارداری، اطلاعاتی به دست آوردیم، اجازه دهید به یک نکته جالب بپردازیم. بارداری بر روی قسمت های مختلف بدن مادر، تاثیر می‌گذارد.

یکی از سیستم‌هایی که تغییرات آن شاید کمتر در باور ما بگنجد، سیستم قلب و عروق است که تغییرات فراوانی برای آن رخ می‌دهد. بهتر است شما نیز در زمینه این تغییرات، اطلاعات کافی را داشته باشید و ما در ادامه مقاله، آن‌ها را برای شما بیان می‌کنیم:

  • افزایش حجم خون

تحقیقات و بررسی‌های دانشمندان نشان می‌دهد زمانی که یک مادر دوران بارداری را آغاز می‌کند، با حجم بالای خود روبرو می‌گردد. در واقع حجم خون یک زن در دوره بارداری، بین 30 الی 50 درصد بیشتر از حالت عادی می‌گردد.

این موضوع به آن سبب است که جنین باید منبع کافی از خون را در اختیار داشته باشد تا بتواند از آن تغذیه کند. بنابراین زمانی که حجم خون در بدن مادر بیشتر می‌شود، مسلم است که قلب نیز باید سخت و پرکارتر از همیشه به فعالیت خود ادامه دهد.

گاهی سوزش قلب در بارداری، به سبب فشار زیادی است که بر روی قلب وارد می‌شود. این فرایند از سه ماهه ابتدایی بارداری آغاز شده و تا سه ماهه دوم ادامه دارد؛ پس از آن در سه ماهه آخر کمتر شده و پس از زایمان، به حالت طبیعی خود باز می‌گردد.

  • افزایش ضربان قلب

جالب است بدانید که قلب یک مادر در دوران بارداری، بین 10 الی 15 بار بیشتر از یک قلب عادی تپش دارد. در واقع زمانی که میزان خون در بدن مادر افزایش پیدا می‌کند تا جنین بتواند از منابع غذایی و اکسیژن استفاده کند، ضربان قلب نیز خواه ناخواه بیشتر می‌شود. در صورتی که یک زن از قبل به بیماری‌های قلبی دچار شده باشد، این فرایند ممکن است برای او خطراتی به همراه داشته باشد.

  • افزایش یا کاهش فشار خون

یکی دیگر از مهم‌ترین تغییراتی که در دوران بارداری برای سیستم قلب مادر به وجود می‌آید این است که فشار خون او تعادل طبیعی خود را از دست می‌دهد. ممکن است میزان فشار خون او از حد طبیعی بالاتر رود یا همیشه پایین باشد. در واقع به همان اندازه که موقعیت جنین در رحم مادر در حال تغییر است، فشار او هم بالا و پایین می‌رود.

 

چه زمانی سوزش قلب در بارداری را با پزشک خود در میان بگذاریم؟

به طور کلی، شما هرگز نباید سوزش قلب در بارداری را نادیده بگیرد و نسبت به آن بی توجه باشید. در صورتی که با علائم زیر مواجه هستید، بهتر است هر چه زودتر، یک پزشک متخصص شما را معاینه کند:

  • اگر سوزش قلب شما با وجود آن که به استراحت پرداخته‌اید، هنوز هم برطرف نشده و ادامه دارد.
  • اگر به همراه سوزش قلب در بارداری، تنگی نفس دارید و در قسمت قفسه سینه دردهایی به وجود آمده است.
  • اگر حالت تهوع و استفراغ دارید و می‌دانید که مربوط به حالت‌های دوران بارداری نیست و حالت غیر طبیعی دارد.
  • اگر تپش قلب دارید و ضربان قلب شما، تند‌تر از همیشه شده است.
  • اگر به همراه سوزش قلب، سرگیجه دارید و سر شما درد می‌کند.
  • اگر دچار تاری دید شده‌اید.
  • اگر مشاهده می‌کنید که مچ پا یا یکی دیگر از قسمت‌های پای شما دچار تورم شده است.
  • اگر در هنگام خواب، مشکلاتی مانند درد قفسه سینه و سوزش قلب به سراغ شما آمده است.
  • اگر درد قفسه سینه شما شدید و غیر قابل تحمل است و به سایر قسمت‌های دست، شانه و گردن شما نیز منتشر می‌شود.
  • اگر پیش از این، سابقه بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و یا لخته شدن خون در رگ‌ها را دارید.

 

درمان پزشکی سوزش قلب در بارداری

درمان سوزش قلب در بارداری به علت اصلی این مشکل بستگی دارد. در واقع متخصصان تا زمانی که مطمئن نشده‌اند که این مسئله به چه علتی رخ داده است، هیچ نوع درمانی را برای بیمار خود ارائه نمی‌دهند. چرا که زنان در دوران بارداری، در حساس‌ترین مقطع زندگی خود قرار دارند و باید بیش از پیش به سلامتی آن‌ها توجه نمود. پزشکان نیز این موضوع را به خوبی می‌دانند و با توجه به ریشه اصلی سوزش قلب، درمان‌هایی را برای بیمار خود در نظر می‌گیرند.

به عنوان مثال اگر این مشکل به سبب لخته شدن خون در رگ‌ها رخ داده باشد، سعی می‌کنند با تجویز داروهای برطرف کننده لخته خود، این بیماری را درمان کنند. در صورتی که بیمار به هر مشکل و نارسایی قلبی دیگری مبتلا شده باشد، داروهایی را برای او تجویز می‌کنند که به جنین آسیبی نرساند. اگر هم این موضوع به سبب مشکلات سیستم گوارش، مشکلات ریوی و… رخ داده باشد، درمان‌هایی متناسب با آن را برای او در نظر می‌گیرند.

ممکن است این سوزش قلب، به سبب استرس و اضطرابی که مادر تجربه می‌کند رخ داده باشد. در این صورت پزشکان تکنیک‌هایی را برای آرام سازی مادر به او آموزش می‌دهند. حتی اگر لازم باشد، او را به یک مشاور ارجاع می‌دهند تا بتواند با کمک او، ترس و استرس خود را کاهش داده و دوران بارداری خود را به خوبی پشت سر بگذارد.

 

سوزش قلب در بارداری و درمان‌های خانگی برای رفع آن

اگر با سوزش قلب در بارداری مواجه هستید، بدانید که درمان‌های خانگی نیز می‌توانند به برطرف شدن آن کمک کنند. البته زمانی باید به سراغ این درمان‌ها بروید که پزشک شما را معاینه کرده باشد و اقدامات پزشکی لازم را انجام داده باشد. پس از آن با اجازه و مشورت پزشک خویش، درمان‌های خانگی را نیز برای از بین بردن سوزش قلب خود امتحان کنید.

در ادامه مقاله، برخی از موثرترین درمان‌های خانگی را برای رفع سوزش قلب با شما عزیزان در میان می‌گذاریم:

  • در بسیاری از مواقع، سوزش قلب شما در این دوران مهم و حساس، به سبب اضطراب و استرس است. پس سعی کنید با انجام مدیتیشن، گوش دادن به موزیک‌های آرام، مطالعه کتاب‌های خوب و صحبت کردن با یک دوست، ترس و استرس را از خود دور کنید.
  • سعی کنید وعده‌های غذایی خود را سبک و کم حجم انتخاب کنید تا مشکلات سیستم گوارشی گریبان شما را نگیرد.
  • در دوران بارداری، غذاهای تند نخورید، چرا که باعث سوزش سر دل و در نهایت سوزش قلب شما می‌شوند.
  • برای آن که بتوانید سوزش قلب خود را تسکین دهید، می‌توانید با مشورت پزشک خویش دمنوش‌هایی مانند چای زنجبیل میل کنید.
  • اگر پزشک تشخیص داده است که سوزش قلب شما به سبب درد ماهیچه‌ها و عضلات قفسه سینه است، می‌توانید با استفاده از کمپرس گرم، درد آن را تسکین دهید.
  • سعی کنید در هنگام خواب و استراحت، به پهلو بخوابید تا هیچ گونه فشاری بر روی قفسه سینه و ریه‌های شما وارد نشود.

 

سخن پایانی

سوزش قلب در بارداری، مسئله‌ای نیست که بتوان از کنار آن ساده عبور کرد و آن را نادیده گرفت. ممکن است این موضوع به سبب یک بیماری جدی در سیستم قلب شما به وجود آمده باشد که در این صورت، باید تا پایان دوره بارداری و پس از آن، تحت نظر یک متخصص قلب و عروق باشید. شاید هم این موضوع به سبب مسائل ساده‌‌تری مانند اضطراب، مشکلات گوارشی و… رخ داده باشد.

در هر صورت برای آن که خیال خود را از هر نظر راحت کنید و این دوران را به سلامت پشت سر بگذارید، حتماً پزشک خود را در جریان این مشکل قرار دهید. امیدواریم سوزش قلب شما در دوران بارداری، مشکل چندان جدی نباشد و به سلامتی این دوران را سپری کرده و با شادی، نوزاد خود را در آغوش بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید