واریس یکی متداولترین بیماری های عروقی در بین اغلب افراد بزرگسال می باشد و حدودا بین 10 الی 20 درصد از تمامی افراد این بیماری را تجربه می کنند. بیماری واریس به گشادتر شدن سیاهرگها نیز اطلاق میشود. در موارد شدید باید برای درمان واریس پا از روش های مختلف عمل واریس پا با مراجعه به متخصص واریس پا انجام دهید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- انواع واریس پا و عمل واریس پا
- عوامل مؤثر در به وجود آمدن واریس پا
- نشانه های معمول واریس و موارد ضروری برای عمل واریس پا
- عمل واریس پا با لیزر
- عمل واریس پا توسط روش رادیو فرکانسی RF HPV
- عمل واریس پا بوسیله روش فلبکتومی
- عمل واریس پا به روش فلبکتومی ( ترانس ایلومینیشن )
- عمل واریس پا بوسیله روش اسکلروتراپی
- عمل واریس پا با حذف رگ واریسی
- هزینه درمان و عمل واریس پا
- مراقبت های لازم پس از عمل واریس پا با لیزر
- عوارض بعد از واریس پا با لیزر
- تغذیه بعد از عمل واریس پا
- سخن آخر
انواع واریس پا و عمل واریس پا
فهرست مطالب
- 1 انواع واریس پا و عمل واریس پا
- 2 عوامل مؤثر در به وجود آمدن واریس پا
- 3 نشانه های معمول واریس و موارد ضروری برای عمل واریس
- 4 عمل واریس پا با لیزر
- 5 عمل واریس پا توسط روش رادیو فرکانسی RF
- 6 عمل واریس پا بوسیله روش فلبکتومی
- 7 عمل واریس پا به روش فلبکتومی ( ترانس ایلومینیشن )
- 8 عمل واریس پا بوسیله روش اسکلروتراپی
- 9 عمل واریس پا با حذف رگ واریسی
- 10 هزینه درمان و عمل واریس پا
- 11 مراقبت های لازم پس از عمل واریس پا با لیزر
- 12 عوارض بعد از واریس پا با لیزر
- 13 تغذیه بعد از عمل واریس پا
- 14 سخن آخر
رگ های خونی داخل پاها و ساق پا وظیفه دشوارترى دارند بعلت آنکه باید خون را در خلاف جاذبه زمین و فاصله ایی دورتر از قلب پمپاژ کند. در داخل وریدها دریچه هایی وجود دارد كه وظیفه عدم بازگشت خون به سمت عقب را بر عهده دارند.
اگر این دریچه ها وظیفه خود را به خوبی انجام ندهند خون داخل رگها به سمت عقب باز گشته و در داخل وریدها تجمع و متورم شده و در نهایت باعث تشکیل عارضه واریس می شود در بعضی موارد در صورت تشخیص نادرست بیماری واریس با بیماری تلانژیكتازى اشتباه گرفته می شود. پس باید به این نکته توجه داشت که رگ های قابل مشاهده بر روی سطح پوست به دو نوع مختلف دیده مى شوند:
- وریدهاى واریسى
انواع مختلف وریدهاى واریسى بسیار بزرگ تر بوده و به شکل برجستگی های درهم تنیده در قسمت زیر سطح پوست بدن و پاها مشاهده مى شوند. در بعضی موارد ممکن است شخص با شروع عارضه واریس ، احساس درد نیز به همراه داشته باشد.
- رگ های تلانژیكتازى ( تار عنکبوتی )
انواع مختلف رگ های واریسی تارعنكبوتى اغلب بسیار كوچك و ظریف هستند و از نظر ظاهری بسیار شبیه به تارهاى عنكبوت می باشد . این نوع رگ های واریسی به رنگ آبى یا قرمز می باشند. این وریدها بسیار به سمت سطح پوست بدن و پاها نزدیك بوده و هیچگونه احساس درد و تورمی بهمراه ندارند.عمل واریس پا با لیزر در این نوع از واریس ها بهترین نتیجه درمانی را خواهد داشت .
در مواردی که واریس بسیار شدید باشد به تشخیص پزشک باید عمل بر روی قسمت های مورد نیاز انجام بشود .
عوامل مؤثر در به وجود آمدن واریس پا
- سابقه ابتلای خانوادگی و ژنتیکی
مشکلات ژنتیکی در مورد اختلالات و مشکلات رگ ها از سنین جوانی در داخل بدن فرد وجود دارد. در صورتیکه اعضای خانواده شما دارای بیماری واریس باشند، به احتمال زیاد شما نیز به این بیماری دچار خواهید شد .
- ایستادن بر روی پا و یا نشستن های بسیار طولانی
جریان خون در هنگامیکه به مدت بسیار طولانی در یک موقعیت ( ایستاده یا نشسته) باشید، تا حدودی کاهش می یابد و احتمال مبتلا شدن به انواع واریس را در فرد افزایش می دهد.
- افزایش سن
خطر ابتلا به بیماری واریس با بالاتر رفتن سن به مقدار زیادی افزایش می یابد. بعلت آنکه رگ هاى خونى و ماهیچه های ساق پا در هنگام راه رفتن با ایجاد فشار مسیر بازگشت خون به سمت قلب را سرعت می دهند . با افزایش سن این ماهیچه ها ضعیف تر شده و باعث فشار به وریدهای پا و بیماری واریس می شود .
تقریبا چیزی كمتر از 10 درصد بانوان زیر سن30 سال و 75 درصد زنان بالاى 70 سال ، به بیماری واریس مبتلا می شوند.
- جنسیت
تقریبا بانوان بیشتر از آقایان مبتلا به بیماری واریس می شوند. علت اصلی آن دوران باردارى زنان می باشد. بعلت آنکه میزان حجم خون و فشارهای شكمى درطی این دوران بسیار افزایش مى یابد ،همچنین ترشح هورمون های بدن در دوران بارداری علت اصلی گشاد شدن رگ هاى خونى و ابتلا به بیماری واریس پا می باشد.
- افزایش وزن
داشتن اضافه وزن بخصوص در قسمت های اطراف ناحیه شکمی خطر مبتلا شدن به واریس را بسیار افزایش می دهد. افرادی که دارای اضافه وزن می باشند به میزان 30 درصد بیشتر از دیگران احتمال دارد که به این بیماری واریس مبتلا بشوند .
نشانه های معمول واریس و موارد ضروری برای عمل واریس
شاید در ابتدا واریس ها باعث احساس دردی نشوند و فقط دارای نشانه های ظاهری همانند رگ های در هم تنیده و پیچ خورده که اغلب به رنگ بنفش تیره یا آبی هستند و معمولا شکلی شبیه طنابی بر روی پاها می باشد .
علائم و نشانه های ابتلا به واریس دردناک عبارت است از :
- احساس خارش در اطراف یک یا چندین رگ
- احساس سنگینی و یا درد در پا
- تغییر شکل ظاهری و رنگ پوست در اطراف رگ ها
- احساسی همانند سوزش وگرفتگی عضلات و التهاب پاها
- گرفتگی شب هنگام عضلات پا
- افزایش شدت درد پس از نشستن یا ایستادن های طولانی
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری واریس پا تا حد امکان در طول روز به مدت بسیار طولانی بر روی پاهایتان نایستید . استراحت کافی و انواع ورزش های مربوط به عضلات پا برای جلوگیری و درمان واریس بسیار موثر می باشد.
انواع مختلف جوراب های مخصوص واریس موجب اصلاح گردش کلی خون در پاها می شود و همین نکته موجب بهبود رگ های واریسی می شود. هرچند که برای افرادی که دچار مشکلات و اختلالاتی مانند بیماری های عروق محیطی می باشند این نوع جوراب ها پیشنهاد نمی شود. در بسیاری از بیمارانی که امکان انجام عمل را ندارند ، این نوع جوراب ها را باید برای طولانی مدت استفاده کنند .
عمل واریس پا با لیزر
عمل واریس پا با لیزر یک روش درمانی بسیار ساده برای انواع واریس های کوچک و کم حجم می باشد . این نوع از لیزرها بسیار قدرتمند می باشند و بر روی سطح پوست و رگ های واریسی تابیده می شوند و موجب محو شدن و از بین رفتن رگ های واریسی می شوند
این روش درمانی توسط لیزر در قسمت خارجی پوست انجام می شود و رگ های واریسی و عنکبوتی زیر سطح پوست را به میزان زیادی بهبود می دهد. حرارت و گرمای حاصل از پرتوهای لیزر ، رگ های مبتلا به واریس را از بین می برد و آن ها را تبدیل به زخمی ساده می کند . رگهای سوزانده شده توسط لیزر ، از چرخه گردش خون خارج شده و موجب از بین رفتن علائم واریس می شود .
عمل واریس پا با لیزر یک نوع روش درمانی کم تهاجمی است که می تواند انواع مختلف رگ های واریسی را درمان کند. این پرتو های متمرکز به سمت بافت هدف با دقت بسیار بالایی تابیده می شوند .
می توان گفت تقریبا تمامی افراد مبتلا به بیماری واریس می توانند از عمل واریس استفاده کنند .
عمل واریس پا توسط روش رادیو فرکانسی RF
در این روش درمانی به جای استفاده از پرتوهای لیزر ، با استفاده از امواج رادیویی خاصی به قسمت داخلی رگ های واریسی حرارت و گرما داده می شود. انجام روش رادیو فرکانسی همانند عمل واریس بوسیله لیزر می تواند در داخل مطب و بی حسی های موضعی و سطحی انجام شود. روش درمانی عمل واریس توسط امواج رادیویی به وسیله ایجاد گرما در داخل بافت وریدها موجب از بین رفتن رگ های واریسی می شود. میزان حرارت مورد استفاده در این روش تقریبا۱۲۰ درجه سلسیوس می باشد که بیمار به دلیل بی حسی های موضعی این سوزش را احساس نخواهد کرد.
عمل واریس پا بوسیله روش فلبکتومی
این روش درمانی برای عمل واریس کمترین میزان تهاجمی را به خود اختصاص داده است. پزشک شما سوراخهای بسیار کوچکی را بر روی ناحیه واریسی که باید حذف شود ، ایجاد می کند و یک نوع ماده بی حس کننده موضعی در اطراف این سیاهرگ تزریق می کند. سپس توسط این سوراخ های کوچک یک قلاب فلبکتومی در قسمت زیر سطح پوست فرو میکند تا رگ های واریسی را بیرون بکشد.
عمل واریس پا به روش فلبکتومی ( ترانس ایلومینیشن )
عمل جراحی فلبکتومی به روش ترانس ایلومینیشن تا حدودی شبیه به روش عمل فلبکتومی سرپایی میباشد ولی اندکی شدت تهاجمی این روش بیشتر می باشد. این نوع جراحی و عمل به صورت سرپایی در اتاق عمل و بهمراه بیهوشی خفیفی انجام میشود. در ابتدا دو بریدگی بسیار کوچک در اطراف سیاهرگ واریسی ایجاد کرده و پزشک یک ابزار کانولای ایلومیناتور بهمراه یک لامپ بسیار کوچک فیبر نوری را به قسمت داخلی این بریدگیها وارد کرده و سیاهرگها به راحتی توسط پزشک مشاهده می شوند. پس از آن یک محلول داروی بیحس کننده موضعی در زیر پوست بیمار تزریق میشود.
در مرحله بعدی توسط ابزار ویژه ایی برای برداشتن سیاهرگ به نزدیکی آن سیاهرگ واریسی منتقل میشود و بافت سیاهرگ به داخل این ابزار کشیده می شود و به قطعات بسیار کوچکتری بریده میشوند و از زیر پوست به بیرون کشیده میشوند. در این روش عمل واریس با توجه به میزان بالای استفاده از دارو های بیحس کننده موضعی بیمار تقریبا دردی احساس نمیکند و در معمولا یک ساعت بعد از به هوش آمدن میتواند به منزل بازگردد. بیمارانی که از این روش جراحی عمل واریس به روش فلبکتومی (ترانس ایلومینیشن) استفاده میکنند میتوانند تمامی فعالیتهای روزمره خود را بلافاصله پس از عمل واریس انجام بدهند .
عمل واریس پا بوسیله روش اسکلروتراپی
در این روش درمانی ماده اسکلروزان به داخل مویرگ های واریسی و تارعنکبوتی شکل تزریق می شوند. این ماده بعد از تزریق با دیواره رگ های واریسی واکنش نشان داده و در نتیجه این واکنش ها ، رگ های واریسی مسدود می شوند و موجب درمان بیماری واریس پا می شود.
در مواردی نیز تزریق ماده اسکلروزان به قسمت داخلی وریدهای واریسی باعث از بین رفتن و محو شدن تلانژیكتازى یا وریدهای واریسی کوچک بر روی سطح پوست می شود.
عمل واریس پا با حذف رگ واریسی
در عمل بوسیله حذف رگ واریسی پزشک مربوطه شما را بیهوش میکند و در طول مراحل درمان و عمل هیچگونه دردی را احساس نخواهید کرد.
پزشک ممکن است در صورت داشتن شرایط و علائم زیر عمل واریس توسط روش حذف رگ واریسی را به شما توصیه نماید:
- احساس درد مداوم یا ضرباندار و حساس شدن پاها
- ایجاد سوزش و زخم بر روی سطح پوست
- تشکیللختههای خون بر روی پوست مناطق واریس
- خونریزی داخلی از سیاهرگهای واریسی
برای یافتن رگ واریسی ، برشی بر روی کشاله ران و همچنین پشت زانو ایجاد می کند سپس سیاهرگ واریسی را در قسمت ابتدایی و بالای پا مسدود می کند تا جریان و گردش خون متوقف بشود. در ادامه پزشک جراح توسط شکاف ایجاد شده در پشت زانو یک سیم پلاستیکی بسیار نازک و انعطافپذیر را داخل سیاهرگ واریسی میکند. این سیم به سیاهرگ متصل میشود و توسط برش کوچکی که در پایین پا ایجاد شده است به بیرون کشیده میشود. در انتها پزشک جراح برشهای ایجاد شده را توسط بخیه بسته و پانسمانهای مورد نیاز را در قسمت های بریدگی بر روی پای شما قرار می دهند.
عمل جراحی واریس برای درمان رگ های واریسی حدود 60 الی 90 دقیقه طول می کشد. ولی در صورتی که بیمار از هر دوپا تحت عمل واریس پا بصورت همزمان قرار بگیرد باید یک شب در داخل بیمارستان بستری شود.
برخی عوارض این نوع عمل جراحی عبارت است از
- حساسیت به انواع داروهای بیهوشی یا بیحسی کننده برای بیمار
- ایجاد عفونت در قسمت بریدگیها و زخم ها
- خونریزی های شدید پس از عمل
- ایجاد لختههای خون
- نشانه های کبودی یا باقی ماندن جای زخم بعد از عمل
- آسیب به عصبهای ناحیه مورد عمل جراحی
معمولا ایجاد کبودی و التهاب های اندک در محل عمل واریس نرمال است و پس از چندین روز خود به خود برطرف خواهند شد . همچنین بیمار پس از عمل واریس پا احتمالا برجستگی ها و یا فرورفتگیهای بسیار کوچکی را در اطرف نواحی بریدگیها احساس می کند .تمامی این عوارض بعد از عمل واریس ، اغلب پس از یک الی دو هفته به خودی خود برطرف خواهد شد .
هزینه درمان و عمل واریس پا
هزینه درمانی برای هر بیمار مبلغی متفاوت می باشد بعلت آنکه مدل، میزان و پراکندگی بیماری واریس برای هر فرد یکسان نمی باشد و پس از انجام بررسی و معاینه های مربوطه می توان هزینه دقیق را تخمین زد.
مراقبت های لازم پس از عمل واریس پا با لیزر
بعد از درمان واریس با لیزر نیاز است تا بیمار بصورت منظم و روزانه پیاده روی انجام بدهد. انجام پیادهروی به تسریع مراحل بهبودیپس از عمل کمک می کند. پیشنهاد می شود فرد بین ۳ الی ۴ مرتبه در روز و هر مرتبه حدودا ۲۰ دقیقه پیادهروی کند.
- در هفته اول پس از عمل واریس پا با لیزر باید مایعات بیشتری باید مصرف بشود .
- آنتیبیوتیکتجویزشده توسط پزشک باید دقیقا طبق دستور پزشک مصرف بشود .
- اغلب برای ۲ الی ۴ هفته پس از درمان واریس پا ، نیازی به استفاده از جوراب واریس نمی باشد.
عوارض بعد از واریس پا با لیزر
احتمال ایجاد عوارض خطرناک در روش های مختلف عمل واریس بسیار اندک می باشد. در اکثر موارد عوارض بعد از واریس پا با لیزر پس از مدت زمان کوتاهی برطرف میشود .
عوارضی که بیشتر رخ می دهد عبارتند از :
- ایجاد کبودی و احساس درد
قرمزی،کبودی پوست ، احساس درد و سفتشدن در محل عمل و رگ ها طی یک الی 2 هفته پس از عمل واریس بوجود می آید و عوارض بعد از واریس پا با لیزر به مرور و با گذشت زمان کم کم برطرف میشوند.
- لخته خون و یا عفونت
احتمال تشکیل عفونت و یا لخته های خون در رگ های عمیق بسیار کم اتفاق می افتد است. ولی برای جلوگیری از عفونت های احتمالی آنتیبیوتیک های مورد نیاز توسط پزشک تجویز میشود.
- بیحسی محل
نداشتن حس (بی حسی) در نواحی اطراف رگ واریسی در بیشتر موارد بصورت دائمی نبوده و با گذشت زمان برطرف میشود.
- سوختگی های پوستی
هرچند که این نوع سوختگی ها بسیار نادر است ولی در اثر تابش بیش از اندازه پرتوهای لیزر بر روی پوست ، احتمال ایجاد سوختگی های پوستی برای بیمار وجود دارد.
تغذیه بعد از عمل واریس پا
عمل واریس احتمالا عملکرد طبیعی رودههای شما را تا حدودی تحت تاثیر قرار میدهد پس بهتر است بعد از عمل واریس پا به مقادیر بالاتری از مواد غذایی غنی از فیبر استفاده کنید. روش صحیح تغذیه بعد از عمل واریس به پیشگیری از یبوست کمک می کند و احتمال بازگشت واریس را کاهش میدهد . همچنین باعث می شود که سریعتر سلامتی کامل خود را به دست آورید.
در نهایت برای تغذیه بعد از عمل واریس پا محدودیت غذایی و رژیم غذایی خاصی نیاز نمی باشد. سعی کنید تا چند روز پس از عمل واریس پا مایعات فراوانی بنوشید و از مواد غذایی کمچرب و کم کالری استفاده کنید. این مواد علاوه بر اینکه دارای فیبر بیشتری هستند و سالمتر می باشند برای شروع تغذیه بعد از عمل واریس نیز بسیار مفید هستند و معده و دستگاه گوارش شما را اذیت نمیکند.
سخن آخر
امروزه با استفاده از روش های متنوع و کم تهاجمی عمل واریس پا تقریبا تمامی انواع واریس به بهترین شکل ممکن با کمترین عوارض بعد از واریس با لیزر درمان می شوند .معمولا به بیماران پیشنهاد میشود که پس از اتمام عمل واریس اقدام به پیاده روی های منظم بکنند و انواع فعالیتهای روزانه خود را از سر بگیرند. افراد پس از عمل جراحی واریس پا نباید ورزش های سنگین و بلند کردن اجسام بسیار سنگین را دست کم تا سه روز پس از عمل جراحی بدهند. انواع جای زخمهای محل های برش و بریدگیها بدون نیاز به بخیه می باشند و به طور کامل بهبود پیدا میکنند . انجام اینگونه عمل های واریس حتما باید زیر نظر پزشک ماهر و با تجربه انجام بشود .
پزشک جراح و متخصص