کلینیک قلب دکتر هومان

بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

دلایل و اقدامات لازم برای درد قفسه سينه و حالت تهوع

دلایل و اقدامات لازم برای درد قفسه سينه و حالت تهوع

بیشتر افراد درد در ناحیه قفسه سینه را تجربه کرده‌اند. برخی اوقات درد قفسه سینه با علائمی همچون حالت تهوع و حتی استفراغ همراه است. علل درد قفسه سينه و حالت تهوع در افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد. علت این امر می‌تواند یک ریفلاکس ساده یا حتی مشکلات قلبی جدی همچون سکته قلبی باشد. در ادامه با درد قفسه سينه سمت چپ و حالت تهوع ، دلایل و راهکارهای درمان خانگی از نظر دكتر متخصص درد قفسه سينه آشنا می‌شوید.

دلایل و اقدامات لازم برای درد قفسه سينه و حالت تهوع

 

 

علایم و شکل‌های درد قفسه سینه و حالت تهوع

گفته می‌شود که دومین علت مهمی که افراد را به اورژانس می‌کشاند، درد در قفسه سینه است. در جهان 20 الی 40 درصد از جمعیت، تحث تأثیر درد در قفسه سینه قرار دارند. درد در قفسه سینه به شکل‌های متفاوتی ظاهر می‌شود و ممکن است با علائمی همچون حالت استفراغ و تهوع نیز همراه باشد. درد در قفسه سینه ممکن است به شکل دردی مبهم یا دردی مشابه با ضربات چاقو احساس شود؛ حتی برخی از افراد درد در قفسه سینه را به همراه احساس خرد شدن استخوان‌های قفسه سینه یا سوزش تجربه می‌کنند.

در بسیاری از بیماری‌ها، حالت استفراغ ، جزو علائم مهم محسوب می‌‌شوند. تهوع، حالتی ناراحت‌کننده است که بااحساس تشویش در معده همراه بوده و معمولاً قبل از استفراغ رخ می‌دهد. در واقع حالت استفراغ ، زمانی رخ می‌دهد که احساس می‌کنید ممکن است استفراغ کنید؛ اما احتمالاً این اتفاق نمی‌افتد. حالت استفراغ به‌تنهایی خطرناک نیستند؛ اما به همراه علائمی همچون درد در قفسه سینه، می‌توانند زنگ خطری برای مشکلات جدی‌تر باشند.

علت درد در قفسه سینه به همراه حالت استفراغ در بزرگسالان و کودکان به طور جداگانه بررسی می‌شوند. دو دلیل رایج برای بستری‌شدن کودکان در بیمارستان‌ها، حالت استفراغ و درد در قفسه سینه است. به‌طورکلی می‌توان گفت که در اغلب کودکان، درد در قفسه سینه بی‌خطر است؛ اما بررسی علت و اتخاذ درمان‌های لازم الزامی است. عوامل محیطی و سابقه خانوادگی نیز در ایجاد این علائم نقش دارند.

درد در قفسه سینه و حالت تهوع در افراد مختلف، علل متفاوتی دارد؛ مشکلات گوارشی، مشکلات قلبی و بارداری ازجمله دلایل ایجادکننده این علائم هستند. برای پیداکردن علت حالت استفراغ و درد ناحیه قفسه سینه، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید؛ زیرا تشخیص علت علائم، آسان نیست و حتی پزشکان نیز از آزمایش‌ و تست‌هایی همچون نوار قلب کمک می‌گیرند.

مشکلات گوارشی علت درد قفسه صدری و حالت تهوع

یکی از علل حالت استفراغ و درد قفسه سینه، مشکلات گوارشی است. مشکلات گوارشی معده، می‌توانند درد ناحیه قفسه سینه ‌درد ایجاد کرده و با علائمی همچون حالت استفراغ همراه باشد. ریفلاکس و زخم معده از مشکلات رایج گوارشی هستند که می‌توانند باعث بروز علائمی همچون حالت استفراغ شوند.

  • ریفلاکس (برگشت اسید معده)

یکی از بیماری‌های رایج گوارشی، ریفلاکس نام دارد. دریچه‌ای عضلانی در انتهای مری (مابین مری و معده)  قرار دارد که با انقباض خود، از برگشت اسید معده جلوگیری می‌کند. در اثر عوامل مختلفی، ممکن است دریچه انقباض، کافی را نداشته و ریفلاکس رخ دهد.

پوشش مری و حلق به‌گونه‌ای نیست که بتواند اثرات اسیدی محتویات معده را خنثی کند؛ به همین دلیل سوزش سر دل و درد در قفسه سینه رخ می‌دهد. علاوه بر درد ناحیه قفسه صدری و حالت تهوع، به همراه ریفلاکس علائم دیگری نیز قابل‌مشاهده است. بادگلو (آروغ) مکرر، ترش‌کردن، سوزش معده، احساس مزه ترش یا تلخ در دهان و بوی بددهان، سایر علائم ریفلاکس هستند.

برای جلوگیری از ریفلاکس و علائم ناشی از آن، باید از استعمال دخانیات و همچنین مصرف نوشیدنی‌های گازدار و الکلی جدا خودداری کنید. مصرف بیش از حد فست‌فود و غذاهای چرب، ریفلاکس را تشدید می‌کنند‌. برای جلوگیری از ریفلاکس، بلافاصله بعد از خوردن غذا، دراز نکشید و فعالیت‌های بدنی سنگین همچون ورزش، انجام ندهید.

  • زخم معده

وجود اسید و آنزیم‌ها برای هضم مواد غذایی ضروری است. پوشش مخاطی ضخیم و قلیایی از آسیب‌دیدن دیواره داخلی معده جلوگیری می‌کنند. گاهی اوقات این مخاط، عملکرد طبیعی خود را ازدست‌داده و اسید قوی معده، باعث ایجاد زخم معده می‌شود. عوامل مختلفی باعث ایجاد زخم می‌شود؛ اما شایع‌ترین دلیل، هلیکوباکتری است. علاوه بر حالت استفراغ و درد در قفسه سینه، ریفلاکس و علائم ناشی از آن، احساس سیری، مدفوع تیره و رنگ‌پریدگی از علائم زخم معده هستند.

 

ترشح زیاد بزاق با درد قفسه سينه و حالت تهوع

چنانچه علت تهوع و درد ناحیه قفسه سینه، مشکلات گوارشی یا تغییرات هورمونی در دوران بارداری باشد، امکان جمع‌شدن آب در دهان وجود دارد. معمولاً قبل از استفراغ و با وجود حالت تهوع، فرد احساس می‌کند آب درون‌دهانش جمع می‌شود. این آب، همان بزاق است که از غدد برون‌ریز براقی دهان، ترشح می‌شود.

غدد بزاقی ما، همیشه فعال هستند؛ اما ترشح بزاق اندازه مشخصی دارد. بزاق دارای آنزیمی گوارشی است که نقش مهمی در گوارش اولیه غذا ایفا می‌کند. با افزایش فعالیت دستگاه گوارش، بدن نیاز بیشتری به بزاق و فعالیت گوارشی آن دارد.

برخی از بیماری‌ها، سیستم گوارشی تحریک کرده و با افزایش فعالیت گوارشی، ترشح بزاق را افزایش می‌دهند. برای کاهش بزاق ترشحی، کافی است علت آن را برطرف کنید؛ اما ترک سیگار و رعایت برخی از نکات ساده نیز می‌تواند از ترشح بیش از حد بزاق جلوگیری کند.

  • مسواک بزنید و چندین بار در طول روز از دهان‌شویه مناسب استفاده کنید.
  • آب بیشتری بنوشید. به‌همراه‌داشتن یک بطری آب، می‌تواند در بیشتر نوشیدن آب به شما کمک کند.
  • برای آسان‌تر قورت‌دادن آب دهان، می‌توانید آدامس بدون شکر بجوید یا آب‌نبات بمکید.

بارداری دلیل درد قفسه سينه و حالت تهوع

دوران بارداری، یکی از بازه‌های زمانی شیرین تمامی مادران است؛ اما با سختی‌هایی نیز همراه است. فشار ناشی از رشد جنین، تغییرات هورمونی، می‌توانند علت درد قفسه سينه و حالت تهوع باشند.

  • حالت استفراغ

در همان اوایل بارداری، سطح هورمون HCG، خیلی سریع افزایش می‌یابد؛ به‌طوری‌که به‌عنوان یک شاخصه برای بارداری یا عدم بارداری در آزمایش خون مورداستفاده قرار می‌گیرد. با شروع افزایش هورمون HCG در بدن مادر، حالت استفراغ آغاز می‌شود. هنوز ارتباط حالت استفراغ و این هورمون پیدا نشده؛ اما با وجود بارداری چندقلو، میزان هورمون HCG و حالت تهوع، بیشتر می‌شود.

استروژن یکی دیگر از هورمون‌هایی است که باعث ایجاد حالت تهوع می‌شود. در اوایل دوران بارداری، میزان هورمون استروژن همانند هورمون HCG افزایش می‌یابد که با حالت استفراغ نیز همراه است. افزایش حساسیت‌ معده در دوران بارداری، افزایش حس بویایی و استرس از دیگر عوامل ایجادکننده حالت تهوع در مادران باردار است.

درد در قفسه سینه

دوران بارداری با بزرگ‌تر شدن سینه‌ها همراه است‌. تولید شیر و بزرگ‌شدن مجرای شیر و همچنین رگ‌های خون‌رسان سینه، علت بزرگ‌تر شدن آن‌ها است. با رشد سینه‌های مادر، درد خفیف قفسه سینه طبیعی است. با رشد جنین، فضای شکمی مادر تنگ‌تر شده و جنین روی دنده‌ها ماهیچه‌های تنفسی همچون دیافراگم ‌فشار وارد می‌کند و باعث بروز درد ناحیه قفسه سینه می‌شود.

چنانچه به آسم مبتلا هستید و باردار شده‌اید، آسم می‌تواند علت تنگی نفس و درد در قفسه سینه شما باشد. با وجود بارداری، ممکن است علائم ناشی از آسم، افزایش یا کاهش پیدا کرده یا حتی بدون تغییر باقی بماند.

آیا استرس می‌تواند باعث ایجاد درد قفسه سينه و حالت تهوع شود؟

استرس یکی از واکنش‌های طبیعی بدن در برابر خطرات خیالی یا واقعی است. گاهی اوقات استرس از حد خود فراتر رفته و کنترل آن از دست فرد خارج می‌شود. یکی از دلایل درد ناحیه قفسه سینه و تهوع، استرس است. با افزایش استرس، هورمون آدرنالین افزایش پیدا کرده و به دنبال آن، ضربان و فشارخون افزایش‌یافته و تنفس کم عمق و سریع می‌شود. تأثیر این هورمون‌ها روی دستگاه گوارش، انکار ناشدنی است.

ریفلاکس، حالت تهوع و حتی استفراغ و یبوست ازجمله علائم ناشی از استرس هستند. درد ناحیه قفسه سینه با منشأ استرس، می‌تواند به‌صورت دردی مبهم یا احساس فشار در قفسه سینه احساس شود. درد در قفسه سینه ناشی از استرس برخلاف درد ناشی از حمله قلبی با افزایش فعالیت بدنی، بیشتر نمی‌شود.

کنترل و مدیریت استرس، مهم‌ترین راهکار برای این افراد است. برای جلوگیری از بروز استرس بیش از حد و علائمی همچون درد ناحیه قفسه صدری و حالت تهوع، می‌توانید با یک روان‌پزشک، مشاور یا روان‌شناس صحبت کنید. ورزش‌کردن تأثیر مثبتی در کاهش استرس دارد. یوگا و مدیتیشن نیز می‌توانند در کنترل استرس و مدیریت علائم آن به شما کمک کنند.

آیا درد قفسه سينه و حالت تهوع از نشانه‌های حمله قلبی هستند؟

بله؛ یکی از دلایل درد قفسه سينه و حالت تهوع، حمله قلبی است. حمله یا سکته قلبی، یک وضعیت اورژانسی است که بدون توجه کافی می‌تواند به مرگ فرد منجر شود. ماهیچه قلب، توسط رگ‌هایی ویژه به نام کرونر خون‌رسانی می‌شود. حمله قلبی به دلیل عدم خون‌رسانی کافی به ماهیچه قلب رخ می‌دهد.

اگر در اثر انسداد یک یا چند از شریان‌های کرونر، خون کافی به قلب نرسد و جریان خون به‌سرعت جبران نشود؛ آسیبی جبران‌ناپذیر به سلول‌های ماهیچه‌ای قلب وارد می‌شود‌. پلاک‌های خونی می‌توانند عامل انسداد رگ‌های کرونری باشند. کلسترول، چربی و مواد زائد خون، مواد تشکیل‌دهنده پلاک خونی هستند.

برای اقدام به‌موقع و درمان، آشنایی با علائم حمله قلبی ضروری است. با دانستن علائم حمله قلبی، می‌توان از بروز عواقب جبران‌ناپذیر حمله قلبی پیشگیری کرد. درد قفسه سینه، شایع‌ترین الائم حمله و سکته قلبی که بیش از چند دقیقه طول می‌کشد.

  • درد در قفسه سینه (این درد ممکن است به پشت، گردن، فک و بازو نیز سرایت کند.)
  • احساس تنگی یا فشار قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • حالت تهوع و استفراغ
  • سرگیجه
  • تعریق

سن و جنسیت، سابقه خانوادگی، بیماری‌های زمینه‌ای و سبک زندگی از عوامل تعیین‌کننده در حمله قلبی هستند. در مردان بالای 45 سال و زنان بالای 50 سال (پس از یائسگی)، احتمال بروز سکته قلبی افزایش پیدا می‌کند. افرادی که سابقه بیماری‌های قلبی و سکته در خانواده داشته‌اند، بیشتر باید مراقب بروز سکته باشند.

دیابت، فشارخون بالا، چاقی، کلسترول خون بالا و همچنین سابقه پره اکلامپسی در دوران بارداری، خطر بروز حمله قلبی را افزایش می‌دهند. با تغییر سبک زندگی و کنترل عوامل خطر همچون فشارخون، می‌توان از حمله قلبی جلوگیری کرد. ترک سیگار و نوشیدنی‌های الکلی، ورزش منظم، خوردن غذاهای سالم و پرهیز از مصرف شکر می‌تواند از بروز سکته قلبی پیشگیری کند.

اقدامات لازم برای حمله قلبی

همان‌طور که می‌دانید، خطرناک‌ترین دلیل در ناحیه قفسه صدری و حالت تهوع، حمله قلبی است. با علت، علائم و راه‌های پیشگیری از سکته قلبی آشنا شدید؛ اما در صورت بروز حمله قلبی برای نجات جان فرد چه‌کار باید کرد؟ یادگیری اصول اولیه برای کمک‌رسانی به فرد دارای علائم حمله قلبی الزامی است؛ این فرد می‌تواند یکی از اعضای خانواده خودتان باشد و همان اصول اولیه، جان فرد را نجات دهد.

  • تماس با اورژانس (115)

با مشاهده علائم حمله قلبی همچون درد در قفسه صدری سمت چپ و حالت تهوع، اگر در حال رانندگی هستید، برای حفظ جان خود و دیگران رانندگی را متوقف کنید. قبل تماس با اعضا خانواده یا دوستان، ابتدا با مرکز اورژانس کشور (شماره 115) تماس بگیرید.

  • خوردن قرص آسپرین

توصیه می‌شود محض احتیاط، همیشه قرص آسپرین همراه خود داشته باشید و با بروز علائم حمله قلبی، یکی از قرص‌ها را بجوید. در صورت حساسیت به قرص آسپرین از خوردن آن پرهیز کنید.

  • مصرف نیتروگلیسیرین

اگر پزشک از قبل برای شما نیتروگلیسیرین تجویز کرده است، از آن استفاده کنید. دقت داشته باشید که با مصرف نیتروگلیسیرین دیگران، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار گیرید.

  • عدم هوشیاری فرد

اگر فرد هوشیاری خود را ازدست‌داده بود، ابتدا سریعاً با اورژانس (115) تماس بگیرید. اپراتور پاسخگوی اورژانس، ممکن است از شما بخواهد برای فرد احیای قلبی ریوی (CPR) انجام دهید. پزشکان توصیه می‌کنند، در صورتی که احیای قلبی ریوی بلد نیستید، از ماساژ قلبی استفاده کنید. فرد اعزام کننده اورژانس، برای انجام اقدامات لازم قبل از رسیدن تیم پزشکی، راهنمایی می‌کند.

مراحل انجام احیای ریوی قلبی (CPR)

  • فرد را به پشت (کمر روی زمین باشد) بخوابانید.
  • باز بودن مجاری تنفسی فرد را چک کنید.
  • بررسی کنید آیا فرد تنفس می‌کند یا نه. در صورت عدم تنفس احیا را شروع کنید.
  • تا قبل از رسیدن اورژانس، 30 دقیقه ماساژ قلبی و 2 تنفس مصنوعی برای فرد انجام دهید.

آیا درمان درد قفسه سينه و حالت تهوع با راهکارهای خانگی امکان‌پذیر است؟

راهکار تسکین درد و بهبود حالت تهوع و درد قفسه سینه، بسته به علت آن متفاوت است. علائمی همچون حالت تهوع و درد ناحیه قفسه سینه می‌توانند نشان‌دهنده وضعیتی خطرناک همچون حمله قلبی باشند که به اقداماتی فوری و تخصصی نیاز دارند.

درد قفسه سینه و تهوع با مشکلات گوارشی

ریفلاکس یکی از دلایل حالت تهوع و درد ناحیه قفسه سینه است. گاهی اوقات عدم ترشح کافی اسید معده، باعث ایجاد ریفلاکس می‌شود. با مصرف یک قاشق چایخوری تا یک قاشق غذاخوری سرکه سیب به همراه آب، می‌توان به بهبود علائم ناشی از ریفلاکس کمک کرد. جوش‌شیرین نیز با خنثی‌کردن اسید به بهبود ریفلاکس و علائم ناشی از آن کمک می‌کند.

برای درمان خانگی زخم معده و همچنین درد ناحیه قفسه صدری و حالت تهوع ناشی از آن، آب کلم گزینه مناسبی است. موز سبز یا نارس نیز به دلیل داشتن ماده‌ای به نام لوکوسیانیدین برای افزایش مخاط معده و بهبود زخم معده مفید است.

درد ناحیه قفسه سینه و تهوع  با بارداری

برای تسکین حالت تهوع در دوران بارداری، بهتر است مصرف آب خود را افزایش داده و در طول روز، آب کافی مصرف کنید. گیاه نعناع قادر است معده را آرام کرده و از بروز حالت تهوع جلوگیری کند.

خوردن بادام و آب نارگیل به بهبود مشکلات معده و درد قفسه سینه ناشی از آن کمک می‌کند. برای بهبود درد در قفسه سینه، می‌توانید روزانه یک لیوان شیر گرم به همراه عسل میل کنید.

حفظ سلامت قلب

مشکلات قلبی و به دنبال آن، درد قفسه صدری و حالت تهوع، قابل‌پیشگیری است. برای کاهش رسوب کلسترول در شریان کرونری و تشکیل پلاک، می‌توان از سیر استفاده کرد. 3 حبه سیر را در یک لیوان آب بجوشانید و سپس آب آن را قبل از خواب میل کنید.

 

سخن پایانی

درد در قفسه سینه به همراه حالت تهوع می‌تواند از مشکلات گوارشی، بارداری، استرس یا مشکلات قلبی ناشی شود. درد قفسه سينه و حالت تهوع، ازجمله علائمی است که نیاز به بررسی دارد. برای پیداکردن علت علائم و راه‌های درمان، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. ریفلاکس و زخم معده، مشکلات گوارشی هستند که تهوع و درد ناحیه قفسه سینه را در پی‌دارند.

برای تسکین و بهبود ریفلاکس و زخم معده می‌توان از درمان‌های خانگی استفاده کرد. تغییرات هورمونی، اصلی‌ترین عامل ایجاد درد قفسه سینه و تهوع در دوران بارداری است. برای تسکین علائم بارداری، می‌توان از لیمو تازه یا نعناع استفاده کرد. یکی از مشکلات قلبی جدی که علائمی همچون درد قفسه سينه سمت چپ و حالت تهوع ایجاد می‌کند، حمله قلبی است. برای پیشگیری از حمله قلبی، ورزش منظم و سبک زندگی سالم می‌تواند کمک‌کننده باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید