بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

درد قفسه سينه هنگام ورزش

آیا علت درد قفسه سينه هنگام ورزش می‌دانید؟

ورزش در حفظ و ارتقای سلامت جسم و روان انسان نقش مهمی دارد. بدون ورزش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی تا 50 درصد افزایش پیدا می‌کند. گاها علائمی همچون درد قفسه سينه هنگام ورزش می‌تواند نگران کننده باشد. احتمالا شما یکی از همان افرادی هستید که هنگام ورزش، درد قفسه سینه را تجربه کرده‌اید.

درد قفسه سينه در حین ورزش، دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد. علت درد می‌تواند یک گرفتگی عضله ساده یا حتی یک بیماری خطرناک مانند انژین صدری یا سکته قلبی باشد. در اکثر مواقع درد قفسه سینه در جوانان مشکل جدی‌ای نیست و با توقف ورزش و کمی استراحت رفع می‌شود؛ اما نباید آن را نادیده گرفت. در ادامه به علت و راه‌های درمان این درد می‌پردازیم.

ورزش در افراد مبتدی و درد قفسه سینه

اغلب افراد در حین ورزش خصوصا اگر ورزش کردن را تازه آغاز کرده باشند، درد قفسه سینه را تجربه کرده‌اند. چنانچه ورزش کردن را تازه شروع کردید یا تمرینات جدیدی را آغاز کردید که به آن‌ها عادت ندارید، درد قفسه سينه هنگام ورزش طبیعی است.

بدن انسان نمی‌تواند فشار بیش از حد و ناگهانی‌ای که در طی ورزش به عضلات و اسکلت بدن وارد می‌شود را تحمل کند؛ به همین دلیل، درد قفسه سینه بروز می‌کند که باید به دكتر متخصص درد قفسه سينه مراجعه کنید.

تفاوتی ندارد که تازه‌کار باشید یا حرفه‌ای، باید قبل شروع ورزش، بدنتان را گرم کنید. برای جلوگیری از بروز درد جناغ سينه در افراد مبتدی، گرم کردن بدن ضروری است. به عنوان مثال، قبل از دویدن می‌‌توانید به مدت 5 دقیقه پیاده‌روی قدرتی انجام دهید تا بدنتان گرم شود. با یک جستجوی بسیار ساده، می‌توانید روش‌های مختلف گرم کردن را یاد بگیرید.

در حین ورزش کردن باید به صدای بدنتان گوش دهید؛ زیرا او بهترین راهنمای شما است. تنگی نفس در افراد مبتدی رایج است که با گذر زمان حل می‌شود.

در صورت مواجه شدن با تنگی نفس در حین ورزش، باید سرعت انجام تمرینات را کم کنید. برای تنظیم سرعت دویدن خود، بهتر است هنگام دویدن صحبت کنید؛ اگر با صحبت کردن به نفس نفس زدن افتادید، باید از سرعت دویدن خود بکاهید.

رفتگی عضلات قفسه سینه علت درد قفسه سينه هنگام ورزش

ماهیچه‌های بین دنده‌ای، عضلاتی در قفسه سینه هستند که همانند سایر عضلات اسکلتی، قابلیت انقباض دارند. این عضلات در اتصال دنده‌ها به یکدیگر و حفظ تعادل نقش دارند. به طور معمول، این نوع از درد قفسه سينه هنگام ورزش، دردی موضعی است؛ یعنی می‌توانید دقیقا محل درد را مشخص کنید. در اغلب موارد، ادامه دادن ورزش با وجود گرفتگی عضلات سینه، درد را تشدید می‌کند.

برای تقویت عضلاتی همچون عضله دو سر بازو، تمرینات ویژه‌ای وجود دارد؛ اما عضلات قفسه سینه این‌گونه نیستند. برای تقویت و بهبود عملکرد عضلات بین دنده‌ای کار بسیاری نمی‌توانید انجام دهید.

تمرینات قدرتی‌ای که به صورت منظم و روزانه انجام می‌شوند، با کشش دینامیکی عضلات بین دنده‌ای به صورت پیش فرض روی عملکرد این عضلات تاثیر مثبتی می‌گذارند.

کمبود آب و الکترولیت در بدن می‌تواند سبب گرفتگی عضلات قفسه سینه شود. خوردن آب بیشتر، خوردن نوشیدنی‌های الکترولیتی و همچنین تغییر الگوی تنفس می‌تواند به کاهش گرفتگی عضلات و درد قفسه سینه کمک کند.

اگر در هر دو گام، دو دم و دو بازدم دارید؛ سعی کنید دم را در طی دو گام و بازدم را در طی سه گام انجام دهید. گرفتگی عضله با انجام استراحت برطرف می‌شود و می‌توانید مجددا ورزش کردن را شروع کنید.

تنفس هوای سرد علت درد قفسه سينه هنگام ورزش

یکی از دلایل درد در ناحیه قفسه سینه، تنفس هوای سرد است. طبیعت ریه‌های انسان بدین گونه است که در هوای گرم و مرطوب، عملکرد بهتری دارند. اگر در هوای سرد، بیرون بروید و ورزش کنید، با تنفسی سخت‌تر از حالت معمول مواجه خواهید شد که با وجود مشکلات تنفسی، علائم شدیدتر می‌شود.

هوای سرد بسیار خشک است که ترکیب آن با آب و گرمای ریه‌ها، سبب ایجاد درد می‌شود. این درد در حین ورزش، در طی انجام روند دم و بازدم خودنمایی می‌کند. این نوع از درد جناغ سینه، در افرادی که ریه‌های سالمی دارند بعد از چند دقیقه برطرف می‌شود.

افرادی که از مشکلات ریوی مانند آسم و آمفیزم رنج می‌برند، بیشتر با درد قفسه سینه ناشی از تنفس هوای سرد درگیر هستند. با مشاهده علائمی مثل سفت شدن قفسه سینه و خس خس سینه، به محیطی گرم بروید.

برای جلوگیری از درد جناغ سینه به دلیل تنفس هوای سرد، بهتر است با یک ماسک یا شال، جلوی بینی خود را بپوشانید؛ با این کار هوای دمی قبل از وارد شدن به ریه‌ها گرم می‌شود. بهتر است در ماه‌های فصل سال در محیط‌های سربسته و باشگاه‌هایی که تهویه هوای مناسبی دارند ورزش کنید.

رفلاکس علت سوزش قفسه سينه هنگام ورزش

بسیاری از افراد نمی‌دانند؛ اما ورزش فشار زیادی به دستگاه گوارش وارد کرده و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیشتر از 20 درصد از افراد هنگام ورزش کردن با رفلاکس و علائم ناشی از آن روبه‌رو هستند.

یکی از علائم رفلاکس، سوزش و درد قفسه سینه است. در انتهای مری، حلقه‌ای ماهیچه‌ای بین مری و معده وجود دارد که از بازگشت مواد اسیدی معده به مری جلوگیری می‌کند؛ این عضله اسفنکتر کاردیا نام دارد.

در حین ورزش، انقباض عضلات شکم فشار بیشتری را به دریچه‌های بدن وارد می‌کند. استرس و انجام فعالیت بدنی پس از خوردن غذا، می‌تواند عملکرد این اسفنکتر را دستخوش تغییر کند. با انجام فعالیت بدنی پس از خوردن غذا و استرس، اسفنکتر انقباض لازم خود را از دست داده و مواد اسیدی به مری و حتی دهان باز میگردد؛ این فرایند رفلاکس معده نام دارد.

در رفلاکس معده، بافت مری و حلق در اثر مواد اسیدی موجود، آسیب دیده و سوزش و درد شدیدی در ناحیه قفسه سینه ایجاد می‌شود.

توصیه می‌شود دو ساعت پس از غذا خوردن ورزش نکنید تا با رفلاکس و علائم ناشی از آن مواجه نشوید. غذاهای سرخ شده، تند و کافئین‌دار محرک رفلاکس هستند. برای جلوگیری از درد قفسه سينه هنگام ورزش، از خوردن غذای سنگین قبل از فعالیت بدنی خودداری کنید.

کشیدگی عضلات سینه و درد قفسه سینه هنگام ورزش

یکی از دلایل درد قفسه سینه در حین ورزش، کشیدگی و پارگی عضلات سینه است. چند روز تا چند هفته زمان لازم است تا این عضله و درد ناشی از آسیب آن بهبود پیدا کند. گرم نکردن کافی، ضعف ماهیچه، بلند کردن وزنه سنگین و برخورد، ازجمله دلایل کشیدگی و پارگی عضلات سینه هستند.

با یک جستجوی ساده می‌توانید روش‌های مختلف گرم کردن قبل از شروع ورزش را یاد بگیرید تا بدنتان دچار گرفتگی و کشیدگی عضله نشود. با وجود کشیدگی عضلات سینه، علائمی همچون درد جناغ سینه، کبودی، و گرفتگی مشاهده می‌شود. این نوع از درد قفسه سینه با عطسه و سرفه نیز شدیدتر می‌شود.

چگونه درد ناشی از کشیدگی عضله را تسکین دهیم؟

⦁ باند کشی

برای درمان و بهبود درد، می‌توانید از باندهای کشی استفاده کنید. این باندها به کمک فشرده‌سازی به بهبود فرد کمک می‌کنند.

⦁ یخ

قرار دادن کمپرس یخ روی محل آسیب می‌تواند به کاهش التهاب، ورم و درد عضله کمک کند. دقت کنید که یخ را مستقیما روی بدن قرار ندهید؛ بلکه درون کیسه پلاستیکی یا پارچه قرار دهید.

در صورت کشیدگی عضلات سینه، درد با استراحت بهبود پیدا می‌کند. اگر درد شدید باشد می‌توانید با مشورت پزشک، از داروهایی همچون ایبوپروفن استفاده کنید. چنانچه عضله پاره شده باشد یا آسیب جدی‌تری دیده باشد، ممکن است پزشک از روش‌هایی همچون جراحی استفاده کند.

مشکلات ریوی علت درد قفسه سينه هنگام ورزش

یکی از دلایل درد قفسه سینه حین ورزش، مشکلات ریوی هستند. مشکلات ریوی بسیاری وجود دارند که با ورزش کردن، در ناحیه قفسه سینه، درد ایجاد می‌کنند؛ به همین دلیل تشخیص دقیق این مشکل، دشوار است.

شایع‌ترین مشکل ریوی که با ورزش کردن تشدید شده و درد قفسه سینه ایجاد می‌کند، آسم نام دارد. دویدن، هوای آلوده، هوای سرد و دود، علائم مربوط به آسم را تشدید می‌کند.

مشکلی همچون پنوموتوراکس نیز وجود دارد که با فعالیت بدنی در ناحیه قفسه سینه درد ایجاد می‌کند؛ اما رایج نبوده و افراد کمتری به آن مبتلا هستند. در این بیماری، هوا بین فضای ریه‌ها و قفسه سینه منتشر شده و از باز شدن کامل شش‌ها ممانعت می‌کند.

آسم و پنوموتوراکس، هر دو دردی ناگهانی و شدید به همراه تنگی نفس ایجاد می‌کنند که حتی با متوقف کردن ورزش و استراحت بهبود پیدا نمی‌کند. افرادی که به آسم مبتلا هستند بسیارند و می‌توانند به کمک ورزش، بیماری خود را بهبود بخشند.

پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، والیبال و ژیمناستیک از ورزش‌های مناسب برای افراد مبتلا به آسم است. در مقابل ورزش‌هایی مانند فوتبال، دو و بسکتبال به دلیل وجود فشارهای طولانی ممکن است برای افراد مبتلا به آسم چالش‌هایی برانگیز باشد.

مشکلات قلبی عروقی علت درد قفسه سينه هنگام ورزش

با تجربه درد قفسه سینه، اولین و بدترین احتمال ممکن مشکلات قلبی عروقی است. خوشبختانه تنها 5 درصد از دردهای قفسه سینه در جوانان به دلیل مشکلات قلبی است؛ اما بررسی علت درد توسط متخصص الزامی است.

با افزایش سرعت در انجام تمرینات ورزشی، ضربان قلب افزایش پیدا می‌کند تا با پمپاژ سریع‌تر خون، نیازهای تنفسی و تغذیه‌ای بدن را تامین کند. اصلی‌ترین علت در آنژین قلبی، کاهش جریان خون است که باعث ایجاد درد در ناحیه قفسه سینه می‌شود.

آنژین قلبی می‌تواند علت سوزش قفسه سينه هنگام ورزش و احساس فشار و درد در قفسه سینه باشد. تعریق، تنگی نفس، سرگیجه، حالت تهوع و خستگی از دیگر علائم این بیماری هستند. این نوع از درد جناغ سینه، می‌تواند حتی به گردن و فک نیز سرایت کند.

مشکلات قلبی ازجمله آنژین قلبی می‌توانند در حین ورزش رخ دهند؛ اما ورزش نقش مهمی در حفظ و افزایش سلامت قلب ایفا می‌کند. با حداقل 150 دقیقه ورزش در هفته، می‌توانید از ابتلا به آنژین قلبی پیشگیری کنید. کنترل و مدیریت استرس، رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشارخون و کلسترول، از دیگر عوامل موثر در پیشگیری از بیماری‌های قلبی است.

افزایش فشار خون و درد قفسه سينه هنگام ورزش

اغلب ورزشکاران برای موفقیت و ماندن در عرصه رقابت تلاش می‌کنند؛ به همین دلیل برای ورزشکاران جوان، استرس، افسردگی و فشارهای روانی ناشی از آن‌ها غیر معمول نیست.

چنین شرایطی می‌تواند با افزایش ضربان قلب و به دنبال آن افزایش فشارخون و همچنین افزایش سرعت و عمق تنفس (هوادهی) به بروز درد در ناحیه قفسه سینه منجر شود.

با ورزش کردن، ضربان قلب افزایش پیدا می‌کند تا با پمپاژ سریع‌تر خون، اکسیژن مورد نیاز ماهیچه‌ها را تامین کند. در همین حین، فشار سیستولیک قلب (فشاری که رگ هنگام بسته شدن به خون وارد می‌کند) افزایش می‌یابد و می‌تواند باعث ایجاد درد در قفسه سینه شود. با گذشت زمان،

فشار خون به حالت عادی برگشته و درد بهبود می‌یابد. عواملی همچون استرس و فشارهای روانی نیز در فشار خون موثر هستند‌.
رابطه فشار خون و ورزش را نباید دست کم گرفت. افراد دارای فشار خون بالا، باید با مشورت پزشک خود، ورزش مناسبی را پیدا کنند که به کاهش فشار خون آن‌ها کمک کند‌. فشار خون بالا، عاملی مهم در سکته قلبی و درد قفسه سینه است که می‌توان آن را با تغییر سبک زندگی و ورزش‌های مناسب کنترل کرد.

علائم خطر درد قفسه سینه هنگام ورزش

درست است که تنها درصد کمی از دردهای قفسه سینه هنگام ورزش، نشان‌دهنده‌ی بیماری‌های قلبی و خطرناک هستند؛ اما همین درصد کم ممکن است جان فرد را تهدید کند‌.

اگر در هنگام ورزش با درد قفسه سینه مواجه شدید، سریعا ورزش را متوقف کنید. چنانچه درد در قفسه سینه، علتی مهم و خاصی نداشته باشد با توقف ورزش و کمی استراحت بهبود پیدا میکند.

⦁ عدم بهبود درد

با وجود مشکلات جدی‌تر، درد قفسه سینه بهبود نمی‌یابد و چندین دقیقه طول می‌کشد.

⦁ تنگی نفس

اگرچه برای افراد تازه‌کار تنفس در هنگام ورزش سخت‌تر است؛ اما تنگی نفس همراه یا حتی قبل از درد قفسه سينه هنگام ورزش از اهمیت بالایی برخوردار است. تنگی نفس یکی از علائم حمله قلبی است.

⦁ سرگیجه

ورزش ممکن است شما را خسته کند؛ اما باعث ایجاد سرگیجه نمی‌شود. هرگز با وجود احساس سرگیجه ورزش نکنید.

⦁ آریتمی یا ضربان قلب نامنظم

وجود ریتم‌های نامنظم در قلب همیشه حائز اهمیت هستند و باید توسط پزشک، مورد بررسی قرار گیرند.
⦁ تعریق بیش از حد

افزایش دفع آب با عرق کردن در حین ورزش کاملا طبیعی است؛ اما افزایش بیش از حد تعریق به همراه عرق سرد و حالت تهوع می‌تواند زنگ خطری برای حمله قلبی باشد.

موارد ذکر شده ازجمله علائم خطر هستند؛ خصوصا اگر در خانواده سابقه‌ی بیماری قلبی داشته باشید. با مشاهده علائم خطر، حتما با اورژانس (115) تماس بگیرید. در صورت بهبود درد قفسه سينه هنگام ورزش، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا علت درد و راه درمان آن را متوجه شوید.

تغییر تنفس برای مقابله با درد قفسه سینه هنگام ورزش

چگونگی تنفس نقش مهمی در ورزش و علائمی همچون درد قفسه سینه دارد. در ورزش‌های سنگین نفس کشیدن دشوار می‌شود و هر عمل دم برای ادامه ورزش اهمیت پیدا می‌کند.

‌عموم دونده‌ها از طریق دهان عمل دم را انجام می‌دهند تا مقدار نسبتا زیادی هوا را به سرعت وارد ریه‌ها کنند؛ اما با انجام عمل دم از طرق دهان، اکسیژن کمتری وارد خون شده و علائمی همچون تنگی نفس را به دنبال دارد. توصیه می‌شود در حین ورزش، عمل دم را با بینی و عمل بازدم را با دهان انجام دهید.

با تنفس نادرست، مقدار اکسیژن کافی به بدن نمی‌رسد و ناچارا جریان خون یک سری اندام‌ها کاهش می‌یابد. در تنفس صحیح، عمل دم و بازدم به صورت ثابت، آرام و کنترل شده باید انجام شود‌.

در این نوع تنفس، هیچ فشاری را در ریه‌ها احساس نمی‌کنید. سعی کنید در طی تنفس خود، عضله دیافراگم را درگیر کرده و بدون صدا نفس بکشید. بسیاری از دونده‌ها معتقد هستند قانون 2:2 راحت‌ترین روش برای تنفس است؛ یعنی در طی برداشتن دو گام راست و چپ، عمل دم و در طی دو گام بعدی عمل بازدم را انجام دهید.

سخن پایانی

اکثر ورزشکاران در هنگام ورزش، درد قفسه سینه را تجربه کرده‌اند. درد قفسه سينه هنگام ورزش دلایل مختلفی همچون گرفتگی و کشیدگی عضلات سینه، رفلاکس معده، مشکلات ریوی و قلبی دارد.

تنفس هوای سرد و حتی عدم آمادگی لازم بدن نیز می‌تواند در ناحیه قفسه سینه درد ایجاد کند. در بسیاری از مواقع، مشکل جدی نیست؛ اما نباید آن‌ها را نادیده گرفت. برای جلوگیری از بروز درد باید به خوبی بدنتان را گرم کنید، تنفسی اصولی داشته و در فصول سرد سال در سالن یا باشگاه‌ها ورزش کنید.

با احساس درد در قفسه سینه، سریعا ورزش را متوقف کنید. در صورتی درد برطرف نشد یا با علائمی همچون تنگی نفس، تهوع، عرق سرد، ضربان نامنظم قلب و سرگیجه همراه بود با اورژانس تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید