هر فردی در زمان‌هایی از زندگی خود ممکن است دچار تنش و استرس شود. این استرس و اضطراب می‌تواند مستقیماً بر عملکرد قلب تأثیر گذاشته و منجر به افزایش تپش قلب شود. برای تنظیم ضربان قلب ابتدایی‌ترین راه مصرف قرص تپش قلب و اضطراب به عنوان درمان تپش قلب خواهد بود.

گاهی نیز افزایش یا کاهش ضربان قلب نسبت به حالت طبیعی آن که با نام آریتمی نیز شناخته می‌شود به دلیل وجود بیماری‌های قلبی مختلف ایجاد می‌شود. در این صورت باید حتماً تحت نظر یک متخصص قلب در یک مرکز تخصصی قلب معتبر باشید تا شرایط سلامت قلب شما به‌صورت منظم تحت نظر قرار بگیرد و خطری برایتان ایجاد نشود.

ممکن است متخصص شما بعد از معاینه جهت کنترل میزان ضربان قلب نرمال از تجویز قرص تپش قلب و اضطراب برایتان استفاده کند و از شما بخواهد به‌صورت منظم یا در زمان‌های خاصی مانند استرس قبل از سخنرانی، شب امتحان، انجام یک کار مهم و … از آن‌ها استفاده کنید.

ضربان قلب بالا گاهی می‌تواند خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد. به همین دلیل حتماً باید توسط متخصص قلب تحت بررسی و درمان قرار بگیرد و نباید از روش‌های درمان خانگی تپش قلب  استفاده کنید.

چرا که ممکن است احتمال خطراتی مانند حمله قلبی را افزایش دهد. در ادامه با ما همراه باشید تا انواع داروی تپش قلب و اضطراب را به شما معرفی کرده و اطلاعات بیشتری در مورد این داروها به شما بدهیم.

قرص تپش قلب و اضطراب

آشنایی با انواع قرص تپش قلب و اضطراب

قرص تپش قلب و اضطراب

متخصصان قلب از داروهای مختلفی به‌عنوان انواع داروی تپش قلب و اضطراب استفاده می‌کنند. اینکه کدام یک از این داروها برای شما مناسب‌تر است به نظر متخصص بعد از انجام معاینات لازم و مشاهده نتایج برخی از آزمایشات مورد نیاز مانند نوار قلب، تست ورزش و … بستگی دارد.

 بنابراین حتی اگر کاربرد قرص‌های اضطراب و تپش قلب را می‌دانید بدون مشورت با متخصص و به‌صورت خودسرانه از آن استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است برای شرایط شما مناسب نباشد و نه تنها حال شما را بهتر نکند، بلکه منجر به خطراتی مانند سکته شود.

بنابراین آنچه در این مقاله به شما معرفی خواهیم کرد تنها جهت آشنایی و افزایش سطح آگاهی شماست و به‌عنوان تجویز محسوب نمی‌شود. ازجمله مهم‌ترین داروهایی که به‌عنوان قرص تپش قلب و اضطراب استفاده می‌شود، عبارت‌اند از:

  • آمیودارون

آمیودارون دارای نام‌های تجاری پانارون و کاردارون نیز می‌باشد. آمیودارون برای درمان ریتم‌های نامنظم قلب (آریتمی) و برای حفظ ضربان قلب طبیعی در بیمارانی که به سایر داروها واکنش خوبی نشان نداده‌اند، استفاده می‌شود.

  • مکزیلتین

مکزیلتین دارای نام‌های تجاری Mexitil یا مکسیتیل نیز می‌باشد. این داروی ضربان قلب نیز برای درمان ریتم‌های نامنظم قلب و حفظ ضربان قلب طبیعی برای برخی از بیماران استفاده می‌شود.

  • فنی توئین

نام‌های تجاری این قرص تپش قلب و اضطراب دیلانتین، اپی لپتین و فنتوین است. فنی توئین یک داروی ضد تشنج است که برای انواع خاصی از تشنج‌ها (به‌عنوان‌مثال، وضعیت صرع) که وضعیت شدید آریتمی قلب نیز می‌تواند منجر به ایجاد آن شود، تجویز می‌شود.

  • پروکائین آمید

پروکائین آمید یک عامل ضد آریتمی است که برای ضربان نامنظم قلب تجویز می‌شود.

  • پروپرانولول

پروپرانولول شاید معروف‌ترین قرص تپش قلب و اضطراب باشد که نامش به گوش شما خورده است. این دارو یک بتا بلوکر است که برای فشارخون بالا، درد قفسه سینه و همچنین منظم کردن ریتم قلب بخصوص در هنگام استرس بالا تجویز می‌شود برای درمان اضطراب و تپش قلب تجویز می‌شود اما نمی‌توان گفت باعث درمان قطعی تپش قلب می‌شود.

  • سوتالول

سوتالول نیز یک بتا بلوکر غیرانتخابی است که برای ضربان قلب نامنظم تجویز می‌شود. نام‌های دیگر آن شامل سولت، سوتاگرد و سوتالار می‌باشد.

  • وراپامیل

وراپامیل یک مسدود کننده کانال کلسیم است که معمولاً برای فشارخون بالا، درد قفسه سینه، ریتم غیرطبیعی قلب و سردرد تجویز می‌شود. نام‌های تجاری آن شامل ورامیل و کالاپتین است که با این نام‌ها نیز در بازار عرضه می‌شود.

عملکرد داروی تپش قلب و اضطراب چگونه است؟

داروهای اضطراب و تپش قلب معمولاً شامل انواع بتا بلوکرها می‌باشند و گروهی از داروها هستند که می‌توانند فشارخون بالا، ریتم غیرطبیعی قلب، درد قفسه سینه و برخی دیگر از مشکلات سلامت قلب را درمان کنند. آن‌ها همچنین در برخی موارد به درمان قطعی تپش قلب و اضطراب کمک می‌کنند.

بااینکه هنوز سازمان غذا و دارو (FDA) بتا بلوکرها را برای درمان اضطراب تأیید نکرده است، این داروها نحوه پاسخ بدن به اپی نفرین را تغییر می‌دهند که ممکن است به تسکین برخی از علائم اضطراب کمک کنند.

برخی از پزشکان برای کمک به افرادی که سایر داروهای اضطراب برای آن‌ها بی‌اثر هستند، بتا بلوکرها را به‌صورت غیرمجاز تجویز می‌کنند. خوددرمانی با بتابلوکرها نیز به‌طور فزاینده‌ای محبوبیت یافته، اما بی‌خطر نیست.

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، فوبیا و اختلال هراس شرایط پزشکی جدی هستند که نیاز به درمان پزشکی تخصصی دارند و نباید با انواع روش‌های درمان خانگی تپش قلب و استرس به درمان آن‌ها پرداخت.

درحالی‌که این داروها ممکن است برای برخی موارد اضطراب مناسب باشند، خوددرمانی یک استراتژی خطرناک است که ممکن است عوارض جانبی جدی و حتی خطر مرگ را ایجاد نماید.

متخصص شما ممکن است بعد از انجام معاینات لازم، از انواع داروی تپش قلب و اضطراب برای درمان فشارخون بالا، ریتم غیرطبیعی قلب و درد قفسه سینه استفاده نماید.

برخی از پزشکان از مسدودکننده‌های بتا به‌عنوان آنتاگونیست گیرنده بتا آدرنرژیک یاد می‌کنند؛ زیرا این داروها اثرات اپی نفرین یا آدرنالین را بر روی گیرنده‌های بتا مسدود می‌کنند.

اپی نفرین یک هورمون و انتقال دهنده عصبی است که نقش حیاتی در واکنش‌های بدن دارد که سطح غیرطبیعی آن می‌تواند منجر به اضطراب شود؛ بنابراین کاهش اثرات اپی نفرین بر بدن با این داروها به‌نوعی می‌تواند شدت اضطراب را کاهش دهد.

انواع داروها و قرص تپش قلب و اضطراب با گشاد کردن رگ‌های خونی و کاهش فشارخون، میزان ضربان قلب را به حالت نرمال برمی‌گردانند و حالت استرس را کاهش می‌دهند.

بسیاری از افرادی که اضطراب را تجربه می‌کنند، ضربان قلب یا فشارخون بالاتر را گزارش داده‌اند. با تغییر نحوه واکنش بدن به اضطراب، این داروها اثرات فیزیکی استرس را نیز کاهش می‌دهند.

مزایای قرص تپش قلب و اضطراب برای درمان قطعی تپش قلب

استفاده از انواع داروی تپش قلب تنها درصورتی‌که توسط متخصص قلب برای شما تجویز شده باشد، می‌تواند مفید باشد؛ بنابراین نباید به‌عنوان یک روش درمان خانگی تپش قلب به آن نگاه کنید.

 این داروها متفاوت از داروهای سنتی ضد اضطراب عمل می‌کنند و آن‌ها را جایگزین مناسبی برای افرادی می‌کند که نیاز به تسکین سریع دارند. ازجمله مهم‌ترین مزایای انواع قرص تپش قلب و اضطراب عبارت‌اند از:

  • سریع عمل می‌کنند و آن‌ها را به انتخابی ایده‌آل برای افرادی که نیاز به تسکین سریع دارند تبدیل کرده است.
  • برای اضطراب حاد ولی کوتاه‌مدت خوب عمل می‌کنند.
  • می‌توانند به کاهش فشارخون و ضربان قلب کمک کنند و علائم فیزیکی را تسکین دهند.
  • ممکن است جایگزینی مناسب برای افرادی باشد که هنگام مصرف سایر داروهای ضد اضطراب عوارض جانبی غیرقابل‌تحملی را تجربه می‌کنند.
  • ممکن است برای افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی که فشارخون بالا یا سایر مشکلات سلامت قلبی نیز دارند، گزینه مؤثری باشد.
  • ممکن است لرزش را کاهش دهند و میزان اعتمادبه‌نفس افراد مضطرب در هنگام سخنرانی عمومی و سایر اجراها را بیشتر کنند.

طیف وسیعی از داروها می‌توانند اضطراب را درمان کنند. پزشکان اغلب گروهی از داروها به نام بنزودیازپین‌ها را تجویز می‌کنند که شامل آلپرازولام (Xanax) می‌شود. بااین‌حال این داروها می‌توانند باعث وابستگی شوند و نباید بیش از مقدار تجویز شده استفاده شوند.

همچنین مصرف آن‌ها در کنار الکل و مواد مخدر می‌تواند عوارض تهدیدکننده زندگی را ایجاد کند و باید مراقب این موارد باشید. از طرفی باعث خواب‌آلودگی می‌شود.

میزان اثربخشی انواع قرص تپش قلب و اضطراب

این داروها به‌ویژه در درمان سریع علائم فیزیکی اضطراب مؤثر هستند. تحقیقات به‌طورکلی نشان می‌دهد که اگرچه FDA مسدودکننده‌های بتا را برای درمان اضطراب تأیید نکرده است، اما این داروها در کاهش بسیاری از اثرات فیزیکی آن مؤثر هستند.

به‌طورکلی داروهای اضطراب و تپش قلب که برای شما تجویز می‌شود را اگر در زمان‌های مقرر شده از طرف پزشک مصرف کنید تا حد زیادی می‌تواند به تنظیم فشارخون، ضربان قلب نرمال و آرامش شما کمک کند و از خطرات ناشی از ضربان قلب بالا مانند سکته‌های قلبی جلوگیری خواهد کرد.

با این حال همان‌طورکه قبلاً هم گفتیم به‌هیچ‌وجه خودتان به‌عنوان درمان خانگی تپش قلب از آن‌ها استفاده نکنید و حتماً باید تحت نظر متخصص این داروها مصرف شوند.

اثرات جانبی انواع قرص تپش قلب و اضطراب

قرص‌های مورد استفاده برای اضطراب دارای ترکیبات شیمیایی هستند و واکنش بدن هر فرد به این ترکیبات ممکن است تا حدودی متفاوت باشد. معمولاً اگر این قرص‌ها در حد متعادل و تحت نظر متخصص مصرف شوند، عوارض جانبی خاصی ایجاد نمی‌کنند. بااین‌حال برخی از مهم‌ترین عوارض جانبی این داروها عبارت‌اند از:

  • بثورات و سایر واکنش‌های پوستی
  • برادی کاردی (ضربان قلب آهسته) پس از قطع مصرف دارو
  • افزایش خطر عوارض بیهوشی
  • فشارخون پایین
  • مشکلات گوارشی مانند اسهال و حالت تهوع
  • ناتوانی جنسی

مانند هر دارویی، ممکن است واکنش آلرژیک خطرناک به انواع قرص تپش قلب و اضطراب نیز ایجاد شود. اگر فردی پس از مصرف این داروها دچار مشکل در تنفس، از دست دادن هوشیاری یا سایر علائم شدید ناگهانی شد، باید سریعاً به اورژانس مراجعه کند تا اقدامات درمانی لازم انجام شود و خطری او را تهدید نکند.

 توجه به این نکته ضروری است که هر فرد ممکن است همه عوارض جانبی احتمالی را تجربه نکند و تنها یک یا تعدادی از این عوارض تجربه شوند.

خطرات استفاده از انواع داروها

برخی از بتابلوکرها بدون نسخه نیز در دسترس هستند؛ اما ما به‌هیچ‌عنوان مصرف خودسرانه آن‌ها را توصیه نمی‌کنیم؛ زیرا این کار خطر مصرف دوز اشتباه یا استفاده از دارو را برای شرایطی که نمی‌تواند درمان کند، افزایش می‌دهد. برخی دیگر از خطرات خوددرمانی با انواع داروی تپش قلب و اضطراب عبارت‌اند از:

  • سایر شرایط پزشکی را بدتر می‌کند.
  • تداخلات با سایر داروها
  • عدم درمان علائم ایجاد شده

همچنین توجه داشته باشید که مصرف این داروها برای افراد مبتلا به شوک قلبی، آسم برونش، انواع خاصی از انسداد قلب و برادی کاردی سینوسی می‌توانند خطرآفرین باشند.

آن‌ها همچنین ممکن است علائم هیپوگلیسمی را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهند و تعیین دوز مناسب انسولین را دشوار کنند. از طرفی مصرف خودسرانه این داروها ممکن است باعث کاهش خطرناک فشارخون در افرادی شود که قبلاً دچار افت فشارخون شده‌اند.

زمان مراجعه به متخصص قلب برای تجویز قرص تپش قلب و اضطراب

گاهی همان‌طورکه در مقدمه نیز به آن اشاره کردیم، ضربان قلب شما می‌تواند علامتی از یک بیماری جدی قلبی باشد که باید به‌صورت کاملاً تخصصی و تحت نظر متخصص قلب تشخیص داده شده و درمان شود.

ازآنجایی‌که افراد عادی نمی‌توانند تفاوت علائمی که نگران‌کننده نیستند و علائمی که بسیار جدی و تهدیدکننده زندگی هستند را مشخص کنند، هر زمان که دچار اضطراب برای چند دقیقه شدید و آرام نشدید یا چندین بار این مسئله برای شما تکرار شد باید در اسرع وقت به یک متخصص قلب خوب در یک مرکز تخصصی قلب مجهز مراجعه نمایید.

متخصص قلب ابتدا یک تاریخچه پزشکی از شما می‌گیرد و سپس یک معاینه فیزیکی کامل انجام می‌دهد. سپس ممکن است برخی از آزمایشات را برایتان تجویز کند تا مشخص شود که آیا خطری سلامت قلب شما را تهدید می‌کند یا خیر؟

درصورتی‌که مشخص شود تنها استرس و نگرانی منجر به افزایش ضربان قلب شما شده است، ممکن است پزشک از تجویز انواع داروی بی نظمی قلب و یک برنامه مراقبتی خانگی برای درمان خانگی تپش قلب شما استفاده کند.

برخی از افراد از اضطراب خود احساس خجالت می‌کنند و تمایلی به کمک گرفتن ندارند. مهم است به یاد داشته باشید که اضطراب یک وضعیت پزشکی است و یک شکست شخصی نیست. به همین دلیل حتماً باید در مورد آن با پزشک خود صحبت کنید.

گاهی ممکن است متخصص قلب شما را به یک روانشناس یا روان‌پزشک نیز ارجاع دهد تا بهتر بتوانید استرس خود را کنترل کنید و عملکرد قلب نیز بهبود پیدا کند.

یک پزشک حاذق در مورد علائم فرد می‌پرسد، علت و نوع اضطراب را تشخیص می‌دهد و طیف وسیعی از گزینه‌های درمانی را بسته به شرایط شما ارائه می‌دهد.

برخی از سؤالاتی که باید از پزشک بپرسید عبارت‌اند از:

  • با هر دارو چه عوارض جانبی را می‌توانم انتظار داشته باشم؟
  • آیا شرایط پزشکی وجود دارد که قرص تپش قلب و اضطراب یا سایر داروهای اضطراب را ناامن کند؟
  • آیا باید تغییری در سبک زندگی ایجاد کنم یا از مصرف داروهای دیگر اجتناب کنم؟
  • اگر عوارض جانبی رخ دهد، چه باید بکنم؟

فرد باید در مورد موادی که مصرف می‌کند، ازجمله مکمل‌ها، الکل و داروهای غیرقانونی یا تفریحی، نیز به پزشک اطلاع دهد.

همچنین مهم است که همه مسائل پزشکی را مورد بحث قرار دهیم، زیرا برخی شرایط مانند فشارخون بسیار پایین ممکن است استفاده از مسدودکننده‌های بتا به‌عنوان قرص‌ مخصوص اضطراب و بی نظمی قلب را ناامن کند و در این شرایط نباید از این داروها استفاده شود.

روش‌های درمان خانگی تپش قلب

معمولاً متخصصان روش‌های مراقبتی برای ایجاد آرامش بیشتر و تنظیم ضربان قلب را برای جلوگیری از ضربان قلب بالا توصیه می‌کنند که بیشتر مربوط به داشتن یک سبک زندگی سالم است. ازجمله بهترین این روش‌ها عبارت‌اند از:

  • یادگیری و استفاده از روش‌های تنفس صحیح که منجر به آرامش بیشتر بخصوص در هنگام ضربان قلب بالا ناشی از استرس می‌شود.
  • یادگیری و انجام روش‌هایی مانند یوگا و مدیتیشن که به کنترل استرس و ایجاد آرامش کمک می‌کند.
  • پیروی از یک رژیم غذایی سالم و سرشار از پروتئین، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی و جلوگیری از مصرف غذاهای پر ادویه و فراوری‌شده مانند انواع فست فودها
  • نوشیدن مایعات و بخصوص آب در طول شبانه‌روز به‌اندازه کافی
  • انجام ورزش به‌صورت منظم

عوامل موثر در افزایش احتمال تپش قلب و اضطراب

برخی از عوامل می‌توانند خطر افزایش اضطراب و ضربان قلب را زیاد کنند که شامل موارد زیر هستند:

تب

مصرف زیاد الکل یا ترک ناگهانی الکل

مصرف سطوح بالای کافئین

فشارخون بالا یا پایین که کنترل نشود.

عدم تعادل موادی در خون به نام الکترولیت‌ها مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم و منیزیم

عوارض جانبی مصرف برخی از داروها

پرکاری تیروئید

کاهش حجم گلبول‌های قرمز خون (کم‌خونی) که اغلب در اثر خونریزی زیاد ایجاد می‌شود و بسیاری از خانم‌ها نیز به آن مبتلا هستند.

سیگار کشیدن

استفاده از داروهای غیرقانونی، ازجمله محرک‌هایی مانند کوکائین یا متامفتامین

سخن آخر

انواع قرص تپش قلب و اضطراب می‌توانند در مواقعی که اضطراب شما را فرا می‌گیرد، کمک کننده باشند اما نمی‌توان گفت مصرف آن‌ها سبب درمان قطعی تپش قلب می‌شود.

این داروها همچنین می‌توانند عملکرد را در افرادی که دچار اضطراب کوتاه‌مدت هستند، مانند هنگام صحبت در جمع، بهبود بخشند. برای افراد مبتلا به فوبیا، مسدودکننده‌های بتا ممکن است انجام کارهایی را که زمانی ترسناک بوده‌اند، ممکن سازند.

بااین‌حال در تمامی این موارد این داروها باید بعدازاینکه توسط یک متخصص قلب خوب به‌طور کامل مورد ارزیابی قرار گرفتید و سایر دلایل افزایش ضربان قلب که مربوط به برخی بیماری‌های خطرناک قلبی هستند، رد شدند با تجویز پزشک استفاده شوند.

 در غیر این صورت استفاده از این داروها به‌عنوان قرص تپش قلب و اضطراب می‌تواند علاوه بر اینکه برایتان مؤثر نباشد، عوارض خطرناکی مانند حملات قلبی را ایجاد کند.

دیدگاهتان را بنویسید