کلینیک قلب دکتر هومان

بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

سکته قلبی چیست؟

در پاسخ به اینکه سکته قلبی چیست و چرا اتفاق می‌افتد باید گفت حمله یا سکته قلبی با قطع جریان خون تغذیه‌کننده قلب و مردن برخی سلول‌های عضله قلب ایجاد می‌شود. حملات قلبی (انفارکتوس میوکارد) هر 40 ثانیه یک فرد را درگیر کرده و با علائم هشداردهنده مانند درد قفسه سینه، با انتشار به بازو و دست، گردن، کمر، بالای شکم، تنگی نفس، افزایش ضربان قلب و … مشاهده می‌شود، در حالی که احتمالاً افراد بدون هیچ علائم هشداری دچار سکته‌های قلبی شوند و ضروری است برای تشخیص حتما به بهترین دکتر متخصص قلب در تهران مراجعه کنند.

What-heart-attack

سکته قلبی چيست و در چه شرايطی رخ می دهد؟

در مطلب قصد داریم تشریح کنیم که سکته قلبی چیست. حمله قلبی جز موارد اورژانس پزشکی خطرناک قرار می گیرد. اگر شما یا اطرافیان شما علائمی را تجربه می کنید که می تواند نشانه سکته‌های قلبی باشد، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. در ادامه قصد داریم که درمورد سکته ی قلبی، علل ایجاد آن، علائم شایع ، نشانه های هشدار برای مراجعه ی اورژانسی و تشخیص و درمان ان بشتر توضیح دهیم.

عضله ی قلب برای انقباض و انبساط خود که لازمه ی پمپاژ خون است به اکسیژن و خونرسانی احتیاج دارد . تامین این اکسیژن از طریق شریان های تاجی که اصطلاحا جریان های عروق کرونر نامیده میشوند انجام میشود.
اگر به هر علتی این عروق دچار بیماری و مشکل شوند ، تنگی و انسداد درون سرخرگ ها ایجاد شود، اکسیژن رسانی و خونرسانی به عضله ی قلب مختل میشود و عضله دچار سکته و در صورت تداوم مشکل، دچار مرگ برای همیشه میشود.
سکته قلبی چیست و چه شرایطی ایجاد می‌کند. نرسیدن اکسیژن به علت مشکلات عروق کرونر به عضله ی قلب را اصطلاحا ایسکمی مینامند . اسکمی طول کشیده منجر به مرگ سلول های عضله ی قلب یا نکروز سلول های قلب میشود و باعث میشود فرد قسمتی از عضله ی قلب را برای همیشه از دست دهد.
در بین بیماری ها cad شایع ترین علت مرگ و میر در سراسر دنیا محسوب میشود. تنگی و انسداد شریان های کرونر به علت های مختلف ایجاد میشود که شایع ترین انها تشکیل پلاک در دیواره ی سرخرگ های اترو اسکلرولوز است.
در واکنش به اینکه یکی از شایع ترین علل رخداد سکته قلبی چیست، باید بگوییم اسیب رسیدن به پلاک اترواسکلوروزی و پاره شدن ان که میتواند با انسداد و گرفتگی سرخرگ و مشکلات بعدی همراهی داشته باشد. درد قفسه ی سینه به علت مشکلات عروق قلبی ، اصطلاحا انژین نامیده میشود.
دونوع انژین وجود دارد که شامل انژین پایدار و انژین ناپایدار میشود.

علل دیگر سکته قلبی چیست؟

رگ های خونی پاره شده: پارگی خودبه خودی عروق کرونر – که گاهی به عنوان SCAD شناخته می شود – یک وضعیت اورژانسی است که زمانی رخ می دهد که پارگی در یک رگ خونی در قلب ایجاد شود. SCAD می تواند جریان خون به قلب را کند یا مسدود کند و باعث حمله قلبی ، مشکلات ریتم قلب (آریتمی) یا مرگ ناگهانی شود.

اسپاسم عروق خونی: اسپاسم عروق کرونر، سفت شدن ناگهانی ماهیچه‌های درون شریان‌های قلب است. هنگامی که این اتفاق می افتد، شریان های شما باریک می شوند و از جریان خون به قلب شما جلوگیری می کنند. اسپاسم در عروق کرونر معمئولا به صورت کوتاه مدت رخ می دهد. با این حال، این شرایط به طور بالقوه می توانند منجر به عوارض قلبی بیشتر ، مانند حمله قلبی شوند.

سوء مصرف مواد مخدر: بیشتر این مواد می توانند اثرات نامطلوب قلبی عروقی داشته باشند ، از ضربان قلب غیر طبیعی تا حملات قلبی. تزریق داروهای غیرقانونی نیز می تواند منجر به مشکلات قلبی عروقی ، مانند فروپاشی رگ ها و عفونت های باکتریایی رگ های خونی و دریچه های قلب شود. به عنوان مثال کوکائین و مشتغات ان از جمله مواد مخدری هستند که سبب رخ دادن حمله قلبی میشود.

اریتمی های قلبی : به هرگونه اختلال و بی نظمی در تعداد ضربان قلب اریتمی میگویند. اریتمی ها در هر سنی ممکن است اتفاق بیوفتد اما در افراد 40 سال به بالا این اریتمی ها بیشتر دیده میشود بنابر این ضروری است که افراد 40 سال به بالا ضربان قلب خود را هر چند وقت یکبار بررسی کنند و در صورت وجود هرگونه اختلال به متخصص قلب و عروق مراجعه کنند

مشکلات مربوط به عضله ی قلب مانند کاردیومیوپاتی ها : بیماری های ماهیچه ی قلبی با که به معنای بیماری قلبی و عروقی است. یکی از بیماری های عضله قلبی کاردیومیوپاتی است که در این یماری به دلیل درگیری سلول های عضله ی قلبی، قلب از رساندن جریا ن خون نامناسب به بدن ناتوان میشود. حال که فهمیدیم منظور از سکته قلبی چیست نوبت به تشریح علائم آن می‌رسد.

علائم سکته قلبی چيست؟

اگر می‌خواهید بدانید علائم سکته قلبی چیست، باید بگویم این علائم می تواند در افراد و شرایط مختلف مانند سنین مختلف متفاوت باشد. با این حال ، علائم عمومی حمله قلبی ممکن است شامل موارد زیر باشند:

درد یا ناراحتی قفسه سینه: کلاسیک ترین و شناخته شده ترین علامت سکته قلبی ، درد است. سکته‌های قلبی اغلب حملات قلبی شامل ناراحتی در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه است ولی این درد میتواند در هر قسمت از قفسه ی سینه وجود داشته باشد که معمولا سریع از بین نمی رود و بیش از چند دقیقه طول خواهد کشید.
این ناراحتی می تواند مانند فشار ناخوشایند، فشردن یا درد ، احساس ضعف سبکی سر ، یا ضعف باشد . درد در هر ناحیه ای از فک پایین تا بالای شکم و هر ناحیه ای که در این محدوده باشد میتواند مربوط به درد قلبی شود.
بعضی از افراد که دارای مشکلات حسی و اسیب به اعصاب حسی هستند مثلا در دیابتی ها حمله ی قلبی میتواند کاملا فاقد درد باشد یعنی حمله های قلبی و سکته های خاموش در دیابتی ها که درد قفسه ی سینه ندارد و عامل مهم در مرگ و میر در افراد دیابتی میباشد.
در زنان درد قفسه ی سینه کمتر رخ میدهد و درد های شانه، گردن ، بالا تنه ک دال بر حمله ی قلبی است شایع تر است.

تنگی نفس یا مشکل در تنفس: در حالی که درد قفسه سینه شایع ترین علامت حمله قلبی است ، بیماران به ویژه زنان ممکن است عمدتاً با تنگی نفس و تشدید خستگی ظاهر شوند. از تنگی نفس می توان به عنوان شایع‌ترین دلیل بر نارسایی قلبی نام برد.

درد در بازو، شانه یا گردن: تفاوت اصلی در نحوه تابش درد است. برای مردان ، درد به شانه چپ، پایین بازوی چپ یا تا چانه گسترش می یابد. در زنان ، درد می تواند بسیار ظریف تر باشد. ممکن است به سمت بازوی چپ یا راست، تا چانه، تیغه‌های شانه و قسمت بالایی پشت – یا به سمت شکم (به عنوان حالت تهوع و یا سوء هاضمه و اضطراب) حرکت کند.

حالت تهوع: برخی افراد در هنگام حمله قلبی علائمی از جمله حالت تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل، یا درد معده را دارند. آن ها حتی ممکن است استفراغ کنند. زنان بیشتر از مردان این نوع علائم را گزارش می کنند

تعریق سرد فراوان : تعریق سرد زیاد زمانی که تب ندارید و ورزش نمی کنید یا در محیط گرم – به خصوص اگر با علائم دیگری مانند سبکی سر، تنگی نفس، حالت تهوع یا درد قفسه سینه همراه باشد – ممکن است نشانه حمله قلبی باشد.
احساس تغییر در ضربان قلب : افزایش ضربان قلب و یا کاهش ضربان قلب یکی از علائم سکته قلبی است که فرد متوجه میشود که قلبش در حال پال زدن است.

سبکی سر یا سرگیجه: سبکی سر و سرگیجه می تواند با حمله قلبی رخ دهد و اغلب علائمی هستند که زنان توصیف می کنند. برخی از زنان گزارش می‌دهند که اگر بخواهند بایستند یا بیش از حد تلاش کنند، احساس می‌کنند که ممکن است از هوش بروند. این حس مطمئناً یک احساس عادی نیست و اگر آن را تجربه کردید نباید نادیده گرفته شود.

خستگی: حمله قلبی می تواند به دلیل فشار اضافی روی قلب شما برای پمپاژ کردن در حالی که ناحیه ای از جریان خون مسدود شده است باعث خستگی شود. اگر اغلب بی دلیل احساس خستگی یا فرسودگی می کنید ، می تواند نشانه ای از اشتباه باشد.

درد بالاتنه: حمله قلبی همیشه شبیه درد قفسه سینه نیست. در عوض، ممکن است در بازوها، پشت، گردن، فک یا شکم خود احساس درد یا ناراحتی کنید. درد کمر و فک به ویژه در زنان تا حدودی بیشتر از مردان است.
در واکنس به اینکخ علائم سکته قلبی چیست می‌توان گفت علائم می تواند به صورت ترکیبی بروز کند. این علائم بدون در نظر گرفتن جنسیت خود را نشان می دهند. با این حال ، نمی توان نقش جنسیت را در نجوه بروز علائم سکته‌های قلبی و نتایج آن نادیده گرفت.

به طور مثال مشاهدات نشان می دهد که زنان بیشتر با علائمی از حمله قلبی مانند درد قفسه سینه و تنگی نفس مواجه می شوند. با این حال، مردان بیشتر در معرض حمله قلبی ناشی از ایجاد پلاک هستند، در حالی که زنان بیشتر در معرض خطر بیماری های غیر انسدادی عروق کرونر هستند.
میزان استروژن بالا قادر است ریسک های حمله قلبی را در افراد تقلیل ببخشد. با این تفاسیر ، ریسک و احتمال حمله قلبی در زنان ، پس از یائسگی نسبت به قبل آن افزایش می یابد.
حال که فهمیدیم علائم سکته قلبی چیست باید بدانیم هر شخصی که هر یک از علائمی که بالا به آن اشاره شد را تجربه می کند، باید فورا با اورژانس تماس بگیرد.

 

عوامل موثر در افزايش خطر ابتلا به سکته قلبی چيست؟

عوامل متعددی می تواند شما را در معرض خطر سکته قلبی قرار دهد. بعضی از فاکتور ها مانند سن، ژنتیک و سابقه خانوادگی قابل تغییر نیستند ، با این حال، می توانید تغییرات مربوط به عوامل قابل تغییر را ایجاد کنید تا ریسک سکته قلبی در شما کاهش یابد. بنابراین در پاسخ به اینکه عوامل موثر در افزایش خطر ابتلا به سکته قلبی چیست باید گفت، ریسک فاکتور های قابل تغییر عبارتند از :

سیگار کشیدن: تنباکو برای سلامتی شما خطرناک است. هیچ ماده ایمن در هیچ محصول تنباکوی، از استون و قطران گرفته تا نیکوتین و مونوکسید کربن وجود ندارد. موادی که استنشاق می کنید فقط روی ریه های شما تأثیر نمی گذارد.
استعمال دخانیات عوارض طولانی مدت و گاهی همیشگی بر بدن فرد بر جای میگذارد. برخی از اثرلت مصرف سیگار طولانی مدت و برخی آنی بروز می کنند. مصرف قلیان هیچ فرقی با سیگار کشیدن ندارد

کلسترول بالا: کلسترول بالا یک مشکل بسیار رایج در بسیاری از کشورها است این وضعیت در اغلب موارد بدون علامت ظاهر می گردد، و حتی بذون مراجعه به پزشک قابل تشخیص نیست.
ذرات ساخته شده از چربی و پروتئین را لیپوپروتئین می نامند. که به حمل کلسترول و تری گلیسیرید، از طریق جریان خون نقش دارند. دو شکل اصلی برای لیپوپروتئین وجود دارد که عبارتند از:1- لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) 2- لیپوپروتئین با چگالی بالا HDL)).
در صورتی که مشخص شود خون شما بیش از محدوده نرمال حاوی کلسترول LDL است، شما بیش از سایرین در معرض بسیاری از بیماری ها، به ویژه حمله قلبی و سکته هستید. کلسترول بالا معمولا در ابتدا بدون علائم است در نتیجه لزوم کنترل سطح کلسترول خون به طور منظم بیش از پیش مشخص می گردد.

عدم تحرک: ورزش منظم یک استراتژی کلیدی در پیشگیری از بیماری قلبی است. ورزش منظم می تواند از شرایطی مانند چاقی، فشار خون بالا و سطح پایین کلسترول که می تواند منجر به حمله قلبی و سکته شود، جلوگیری کند.
رژیم غذایی سرشار از چربی های ترانس و اشباع شده: چربی ترانس باعث افزایش کلسترول LDL و کاهش کلسترول HDL می شود. اگر رسوبات چربی در شریان های شما تشکیل شود، ممکن است لخته خون تشکیل شود و جریان خون را به بخشی از قلب شما مسدود کند و باعث حمله قلبی شود. یا به بخشی از مغز شما، باعث سکته می شود

مصرف بیش از حد الکل: مصرف بیش از حد الکل می تواند منجر به فشار خون بالا ، نارسایی قلبی یا سکته شود. نوشیدن بیش از حد الکل همچنین می تواند منجر به کاردیومیوپاتی یعنی اختلالی که بر عضله قلب تأثیر می گذارد، گردد.

استرس: سترس مزمن ممکن است منجر به فشار خون بالا شود که می تواند خطر حمله قلبی و سکته را افزایش دهد.

دیابت : ابتلا به دیابت به این معنی است که احتمال ابتلا به بیماری قلبی بیشتر است. افراد مبتلا به دیابت نیز بیشتر در معرض عوامل خطر خاصی مانند فشار خون بالا یا عدم تعادل چربی های خون هستند که احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می دهد.

آپنه خواب: آپنه خواب زمانی است که تنفس شما هنگام خواب متوقف می شود شایع ترین نوع آن آپنه انسدادی خواب نام دارد آپنه انسدادی از جمله اختلالاتی است که قادر است احتمال حمله قلبی ، ضربان نامنظم و غیر طبیعی قلب و همچنین سکته مغزی را بالا ببرد. اگر بیماری قلبی دارید، چندین دوره کم اکسیژن خون (هیپوکسی یا هیپوکسمی) می تواند منجر به مرگ ناگهانی در اثر ضربان قلب نامنظم شود.

افزایش سن: بر اساس گزارش های موجود، اگر بالای 65 سال سن دارید، خطر حمله قلبی بیشتر از افراد زیر 65 سال است.
سابقه خانوادگی: افرادی که سابقه ی خانوادگی دارند باید نسبت به سایرین بیشتر عوامل جلوگیری از سکته قلبی را رعایت کنند زیرا ریسک ابتلا به این عارضه در این افراد بیشتر است .

دیابت: ابتلا به دیابت نوع 2 ریسک ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهد. زنانی که مبتلا به دیابت هستند بیشتر در معرض این عارضه خواهند بود. از جمله عارضه های دیابت باریک شدن شریان های و کوچک شدن عروق میباشد.

مصرف مواد مخدر : مصرف مواد مخدر و سیگار باعث ایجاد مشکلات کلسترول و لخته شدن خون میشود و در نتیجه احتمال ابتلا به این عارضه را دو تا چهار برابر نسبت به سایر افراد بیشتر میکند.

اپنه: شرایطی که فرد در هنگام خواب دچار وقف ی تنفسی میشد اصطلاحا به ان اپنه گفته میشود که برای تشخیص و درماان ان باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه شود.

افزایش سن: یکی از عواملی که سبب افزایش رصد ابتلا به حمله و سکته ی قلبی میشود افزایش سن است که تقریبا 80 درصد افرادی که به این عارضه دچار میشوند افراد بالای 65 سال هستند.

اگر در خانواده شما افرادی سابقه بیماری هایی مانند مشکلات قلبی ، فشار خون بالا ، چاقی یا دیابت را دارند، این امکان وجود دارد که شما نیز در معرض خطرمستعد حمله قلبی باشید.

 

راه های تشخيص سکته قلبی چيست؟

در پاسخ به اینکه رویکردهای تشخیص سکته قلبی چیست باید بگوییم معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی ، به پزشکان در تشخیص حمله قلبی کمک می کند. پزشک شما احتمالا یک نوار قلبECG) ) برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب شما انجام می دهد. آنها همچنین باید از خون شما نمونه برداری کنند انجام آزمایش های مختلف ممکن ایت در دستور کار قرار بگیرد.
باید بررسی شود که آیا آسیبی در عضله قلب قابل تشخیص است یا خیر. اگر پزشک شما تشخیص سکته قلبی دهد، بسته به علت، از آزمایش‌ها مختلفی استفاده می‌کند.
کاتتریزاسیون قلبی از جمله موارد تشخیصی درمانی و از جمله مواردی است که ممکن است توسط پزشک متخصص تجویز گردد. این بررسی توسط پزشکان و از طریق لوله ای انعطاف پذیر که کاتتر نام دارد ، انجام می شود. این لوله وارد رگ های خونی می گردد.
این آزمایش امکان بررسی مناطقی را که ممکن است پلاک ایجاد شده باشد را فراهم می کند. همچنین جریان خون را می توان از طریق تصویر ‌برداری با اشعه ایکس بررسی کرد و همچنین و هرگونه انسداد را تشخیص و مشاهده کرد.

تهوع و استفراغ : حالت تهوع و استفراغ و داشتن احساس خستگی بیش از حد از جمله علائم همراه این عارضه اند.

 

هنگام سکته قبلی چه کنيم و چه زمانی با اورژانس تماس بگيريم؟

یکی از سوالات و نگرانی‌های عمده افراد پس از آنکه متوجه می‌شوند سکته قلبی چیست آن است که هنگام سکته قبلی چه کنیم. علاوه بر علائم هشداری برای سکته قلبی، از دست دادن ناگهانی بیماری ، اختلال حرکتی ناگهانی در دست ها یا پاها ، تغییر حالت چهره ، اختلال ناگهانی در کلام و گفتار، اختلال ناگهانی در شنوایی، کاهش تمرکز، کاهش هوشیاری، سینکوپ یا غش کردن نیز نیاید به هیچ عنوان وقت را تلف کرد و باید سریعا به اورژانس تماس گرفته شود.

سخن پايانی

در مقاله حاضر سعی کردیم علاوه بر تشریح این نکته که سکته قلبی چیست به بیان این موارد بپردازیم که علائم سکته قلبی چیست، هنگام سکته قبلی چه کنیم و نحوه تشخیص سکته قلبی چگونه است.
سکته قلب و حملات قلبی از علل اصلی سکته قلبی در سراسر جهان محسوب میشوند و برای در امان ماندن از خطرات جدی انها بهتر است فاکتور های خطر را بشناسید و به کمک پزشک متخصص قلب انها را کنترل کنید تا احتمال وقوع سکته قلبی در شما کمتر شود.
بر کسی پوشیده نیست که قبل از ارگان های حیاتی بدت است و هر گونه اختلال در فعالیت آن می تواند عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد که یکی از آن ها سکته قلبی است.
برنامه منظم معاینه و چکاب ، بسیار به تشخیص سکته قلبی و علائم اولیه آن کمک خواهد کرد و خطر بزرگتر را رفع می کند. حتما توجه داشته باشید با آگاهی از اینکه سکته قلبی چیست، با هر گونه نشانه مبنی بر اختلال در عملکرد قلب حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید