بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

درد وسط قفسه سينه در بارداری

آیا علت درد وسط قفسه سينه در بارداری می‌دانید؟

قطعا مادر شدن یکی از تجربه‌های شیرین زندگی فرد است؛ اما در طی دوران بارداری ممکن است دردهایی مبهم را احساس کنید که موجب نگرانی‌تان شود. تغییرات طبیعی بدن مادر در دوران بارداری علائمی مخصوص به خود را ایجاد می‌کنند. این تغییرات شامل تغییرات فیزیولوژی و هورمونی نیز می‌شوند.

احساس درد و سنگینی در ناحیه‌ی قفسه سینه، آزاردهنده است و می‌تواند با علائم دیگری نیز همراه باشد. علت درد وسط قفسه سينه در بارداری چيست؟ درد در ناحیه قفسه سینه برای بیشتر افراد نگران کننده است؛ اما علت می‌تواند فشار جنین به سایر اندام‌های بدنتان باشد.

علل درد وسط جناغ سينه در بارداری بسیارند که تنها بخشی از آن‌ها به مشکلاتی جدی و خطرناک‌ برمی‌گردند. در ادمه‌ی متن، به علل متداول راه‌های تسکین آن از نظر دكتر متخصص درد قفسه سينه می‌پردازیم.

درد وسط قفسه سينه در بارداری

آنچه در این مقاله می خوانید :

تغییرات بدن مادر علت درد وسط قفسه سينه در بارداری

به دنبال بارداری، بدن مادر تغییرات بسیاری را تجربه می‌کند. رشد سینه‌ها و قفسه سینه، ازجمله‌ی این تغییرات هستند.

⦁ رشد سینه‌ها

در دوران بارداری، سینه‌های مادر رشد قابل توجهی می‌کنند و حتی ممکن است این رشد، در هر دو سینه با سرعت یکسانی رخ ندهد. تولید شیر و بزرگ شدن مجاری شیر، دلیل اصلی رشد سینه‌ها است. رشد سینه‌ها در این دوره الزامی است تا کودک بتواند بعد از تولد از شیر مادر خود تغذیه کند.

رشد سینه‌ها ممکن است با علائمی همچون درد وسط قفسه سينه همراه باشد. با افزایش تولید شیر و بزرگ شدن سینه‌ها، عروق موجود در زیر پوست سینه نیز بزرگ‌تر می‌شوند.

⦁ اتساع و رشد قفسه سینه

یکی دیگر از دلایل درد وسط قفسه سينه در بارداری، اتساع قفسه سینه است. در دوران بارداری، به تدریج در طی نه ماه، جنین رشد می‌کند. جنین برای رشد به فضای شکمی بیشتری نیاز دارد. به دنبال این نیاز، فضای قفسه سینه مادر به تدریج رشد کرده و گسترده‌تر می‌شود.

با رشد قفسه سینه، درد در این ناحیه، طبیعی است. با بزرگ شدن جنین، فشار بیشتری به دنده‌ها و عضلاتی همچون دیافراگم وارد شده و علائمی همچون تنگی نفس و درد قفسه سینه تشدید می‌شود. با رشد و فشار جنین به سایر اعضای بدن مادر، درد قفسه سينه سمت راست در بارداری، طبیعی است.

سوزش سر دل علت درد وسط قفسه سينه در بارداری

یکی از دلایل درد قفسه سینه در دوران بارداری، مشکلات گوارشی همچون سوزش سر دل است. بسیاری از بانوان در دوران حاملگی، سوزش سر دل را تجربه می‌کنند. سوزش سر دل یکی از مشکلات گوارشی است که خطری ندارد؛ اما می‌تواند برای مادر دردناک باشد. درد قفسه سینه و احساس سوزش در ناحیه قفسه سینه، ازجمله علائم سوزش سر دل هستند.

عامل اصلی در سوزش سر دل، رفلاکس است. در طی رفلاکس دریچه انتهای مری (کاردیا) از حد طبیعی خود، شل‌تر می‌شود و اسید معده به مری بازگشته و حتی ممکن است به دهان برگردد. به دنبال این مشکل، فرد مزه‌ی ترشی یا تلخی را در دهان خود حس می‌کند. این مشکل از ابتدای بارداری می‌تواند آغاز شود و در طول این دوران ادامه پیدا کند.

تغییرات هورمونی، ازجمله تغییرات اجتناب ناپذیر در مادران باردار است. در طی دوران بارداری، هورمون‌هایی همچون پروژسترون افزایش پیدا می‌کند تا عضلات صاف رحم شل شوند؛ اما این هورمون، روی عضلات دریچه‌هایی همچون اسفنکتر انتهای مری نیز اثر می‌گذارد. با بزرگ شدن رحم، فشار بیشتر روی معده فرد وارد شده و آن را به سمت بالا هل می‌دهد؛ به همین دلیل در هفته 30 تا 36 بارداری، سوزش سر دل تشدید می‌شود.

سنگ کیسه صفرا یکی از دلایل درد قفسه سينه در حاملگي

کیسه صفرا، کیسه‌ای کوچک در سمت راست و بالای شکم است که مایعی به نام صفرا در آن ذخیره می‌شود. با رسوب مایعات موجود در این کیسه‌ی کوچک، سنگ کیسه صفرا تشکیل می‌شود.

حدود 10 درصد افراد در دوران بارداری با این مشکل مواجه می‌شوند. با افزایش وزن سریع و همچنین افزایش هومون‌های استروژن و پروژسترون در دوران بارداری، احتمال ابتلا به سنگ صفرا افزایش پیدا می‌کند. سابقه خانوادگی نیز در بروز سنگ کیسه صفرا مؤثر است.

علائم سنگ کیسه صفرا:

⦁ درد

سنگ صفرا، یکی از دلایل درد وسط جناغ سينه در بارداری است. شایع‌ترین نشانه در سنگ کیسه صفرا، درد است که می‌تواند به سمت شانه‌ها و پشت نیز سرایت کند. درد ناشی از سنگ صفرا ممکن است چند دقیقه یا حتی چند ساعت طول بکشد.

⦁ دل پیچه، حالت تهوع و نفخ

یکی از علائم سنگ کیسه صفرا، دل پیچه و حالت تهوع است که پس از غذا خوردن تشدید می‌شود. برخی از بانوان باردار، با نفخ نیز مواجه می‌شوند.

⦁ زردی

در موارد نادر ممکن است سنگ صفرا باعث ایجاد زردی شود. با نشت مواد موجود در کیسه صفرا و ورود آن به خون، زردی رخ می‌دهد. این زردی از طریق پوست و چشمان فرد قابل تشخیص است.

آسم علت درد وسط قفسه سينه در بارداری

یکی از رایج‌ترین اختلالات و مشکلات ریوی، آسم است. آسم، نوعی التهاب مزمن است که باعث تنگ شدن مجاری هوایی و تنگی نفس در فرد می‌شود. در مادران باردار نیز آسم شایع است. 4 تا 8 درصد افراد باردار به آسم مبتلا هستند. آسم می‌تواند علت سنگيني قفسه سينه و تنگي نفس در بارداري باشد.

دلیل بیماری آسم، عوامل ژنتیکی و مشکلات ارثی است؛ اما همیشه محرک‌های محیطی همچون آنفولانزا و سیگار در بروز آسم نقش داشته‌اند. علائم آسم در افراد باردار و غیر باردار تفاوتی ندارد.

علائم آسم:

⦁ سفتی و درد قفسه سینه

⦁ سرفه مکرر (سرفه‌ها صبح زود و شب‌ها تشدید می‌شوند)

⦁ خس خس سینه (شنیدن صدای سوت هنگام تنفس)

در طی دوران بارداری، ممکن است علائم مربوط به آسم تغییر کرده و به سمت بهتر یا بدتر شدن برود. علت این تغییرات مشخص نیست؛ اما عواملی همچون سوزش سر دل در تشدید علائم آسم موثر هستند.

تاکنون هیچ روشی برای پیش‌بینی اثر بارداری بر آسم یافت نشده است. یک سوم از افراد مبتلا به آسم در دوران بارداری بهتر شده و دو سوم دیگر بدون تغییر مانده یا بدتر می‌شوند.

احتمال تشدید علائم آسم در زایمان سزارین، 18 برابر بیشتر از زایمان طبیعی است. عدم کنترل آسم در دوران بارداری، می‌تواند به مشکلاتی مانند افزایش فشار خون، مرگ نوزاد قبل یا هنگام تولد، تولد فرزندی با وزنی کمتر از حالت معمول و زایمان زودرس منجر شود.

اضطراب و استرس علت درد وسط جناغ سينه در بارداری

یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری، استرس است. این شرایط روحی می‌تواند باعث بروز علائمی همچون گرفتگی ماهیچه و درد قفسه سینه شود. دلیل اصلی استرس در دوران بارداری، تغییرات هورمونی است. نگرانی بابت زایمان و چگونگی تربیت کودک، مزید بر علت است.

استرس و اضطراب طولانی مدت در طی دوران حاملگی می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی همچون بیماری‌های قلبی و فشار خون بالا شود. با وجود استرس، احتمال زایمان زودرس و تولد قبل از هفته 37 بارداری، افزایش می‌یابد. تحقیقات نشان می‌دهند با وجود اضطراب و استرس شدید، احتمال تولد کودکی با وزنی کمتر از حالت معمول افزایش می‌یابد.

نوزادان نارس و کم وزن با مشکلات سلامتی بیشتری مواجه می‌شوند. تحقیقات نشان داده‌اند، استرس شدید مادر، می‌تواند بر رشد مغز و سیستم ایمنی فرزند و همچنین رفتارهای دوران کودکی اثر منفی بگذارد.

کنترل و مدیریت استرس برای حفظ سلامتی مادر و جنین و پیشگیری از درد وسط جناغ سينه در بارداری، اهمیت بالایی دارد. ورزش یکی از عوامل کاهنده استرس و اضطراب است که به حفظ تندرستی کمک می‌کند. با مشورت پزشک خود می‌توانید ورزش متناسب با خود را انتخاب کنید. یوگا و مدیتیشن به تمدد اعصاب کمک کرده و در کنترل استرس مؤثر هستند. اعضای خانواده، خصوصا شریک زندگی، نقش مهمی در کاهش استرس مادران باردار دارند.

مشکلات قلبی و درد وسط جناغ سينه در بارداری

علت درد و سنگيني قفسه سينه در بارداری، می‌تواند عواملی خطرناک‌تر همچون مشکلات قلبی و عروقی باشد.

⦁ مشکلات قلبی

تحقیقات اخیر نشان می‌دهند، احتمال حمله قلبی در دوران بارداری افزایش یافته است. حمله قلبی، یکی از بیماری‌های قلبی است که با درد قفسه سینه همراه است. درد قفسه سینه، شایع‌ترین علائم حمله قلبی است. تنگی نفس، عرق سرد، سردرد خفیف و بی‌حسی برخی از اندام‌ها، از دیگر علائم حمله قلبی در مادران باردار است.

اگرچه با حاملگی، احتمال بروز حمله قلبی افزایش می‌یابد؛ اما از این مشکل می‌توان با سبک زندگی سالم و کنترل عوامل خطر تا 80 درصد پیشگیری کرد. فشار خون و قند خون بالا، چاقی و دخانیاتی همچون سیگار از عوامل خطر هستند.

بیماری‌های مادرزادی قلبی همچون سوفل قلب، یکی از دلایل درد وسط قفسه سينه است. سوفل قلبی در زنان باردار یکی از مشکلات قلبی رایج است. سوفل قلبی، صدایی اضافی است که طی ضربان طبیعی قلب شنیده می‌شود.

در زنان باردار، افزایش فشار و جریان خون، عامل سوفل قلبی است. در طی دوران بارداری، ممکن است عوامل کاملا طبیعی دیگری نیز باعث ایجاد نامنظمی در ضربان قلب شود. برای پیشگیری و درمان سوفل قلبی باید با پزشک متخصص مشورت کرد.

⦁ مشکلات عروقی

به لخته خونی که در شریان یا ورید به وجود می‌آید، ترومبوز گفته می‌شود. در بیماری ترومبوز ورید عمقی، این لخته درون ورید لگن یا پا تشکیل شده است. درد، تورم و احساس گرمی در پا از علائم بیماری ترومبوز ورید عمقی است. در صورتی که لخته جدا شده و حرکت کند و در نهایت به ریه برسد، می‌تواند باعث ایجاد آمبولی ریه شده که با درد قفسه سینه همراه است.

یکی از دلایل درد وسط قفسه سينه در بارداری، دایسکشن آئورت است. این مشکل می‌تواند جان مادر و فرزند را بگیرد. دایسکشن آئورت یک بیماری نادر و جدی است که نیاز به اقدام فوری پزشکان دارد. تنها 14 درصد از مرگ‌ومیرهای ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی در مادران باردار، به علت دایسکشن آئورت است.

چگونه از درد وسط جناغ سينه در بارداری جلوگیری کنیم؟

با رعایت یک سری از مسائل ساده می‌توان از درد وسط جناغ سينه در بارداری جلوگیری کرده و درد را تسکین داد.

⦁ نحوه نشستن و ایستادن مادر، باید به گونه‌ای باشد که جریان مناسبی از هوا و اکسیژن وارد ریه‌های او شود.

⦁ از بالشت بارداری یا یک بالشت کوچک جهت نگه داشتن بالا تنه‌ی خود هنگام دراز کشیدن استفاده کنید.

⦁ از پوشیدن لباس تنگ پرهیز کرده و لباس‌هایی آزاد و گشاد را برای پوشیدن انتخاب کنید.

⦁ خوردن غذاهایی سالم و سرشار از ویتامین، آهن، کلسیم و منیزیم می‌تواند به جلوگیری از درد قفسه سینه کمک کند.

⦁ سعی کنید از خوردن غذاهای چرب و تند پرهیز کنید.

⦁ مقدار کافئین مصرفی روزانه خود را کم کنید.

⦁ سیگار نکشید و از مصرف نوشیدنی‌های الکی جدا خودداری کنید.

⦁ سعی کنید با خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر، فاصله زمانی وعده‌های غذایی خود را کم کنید.

⦁ بهترین حالت برای خوابیدن هنگام درد قفسه سینه، خوابیدن به پهلو است. سعی کنید به پهلوی چپ خود بخوابید تا فشار وارده از طرف رحم و جنین به اعضا و جوارحی همچون وریدهای خونی به حداقل مقدار ممکن خود برسد.

⦁ برای کاهش فشارهای روانی و استرس از مدیتیشن و یوگا کمک بگیرید.

درمان درد وسط قفسه سينه در بارداری

در اغلب موارد، درمان‌ها و راه‌حل‌های خانگی برای حل مشکلات جسمانی کمک کننده هستند. برای درد قفسه سینه در دوران بارداری نیز راه‌حل‌هایی خانگی وجود دارد؛ اما به این نکته توجه داشته باشید که دوران بارداری بسیار حساس است و برای مصرف هر یک از موارد ذکر شده، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

⦁ مصرف یک الی دو بار چای بابونه یا زنجبیل در روز

⦁ مصرف سه بار چای نارون در روز

⦁ نوشیدن شیر گرم به همراه عسل

⦁ بادام می‌تواند با خاصیت قلیایی خود از سوزش و درد قفسه سينه سمت چپ در بارداری جلوگیری کرده و به هضم غذا کمک کند.

⦁ مصرف یک فنجان آب نارگیل، می‌تواند به خنثی کردن اسید معده کمک کند.

⦁ خوردن مخلوط مقدار کمی سرکه سیب به همراه آب می‌تواند به کاهش علائم رفلاکس و درد قفسه سینه ناشی از آن کمک کند.

⦁ دو قاشق چایخوری زیره را به آب جوش اضافه کرده و بگذارید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. مخلوط را صاف کرده و در صورت تمایل، کمی آن را شیرین کرده و میل کنید.

برای درمان درد قفسه سینه ناشی از مشکلاتی همچون آسم، سوزش سر دل و سنگ کیسه صفرا، داروهایی شیمیایی نیز وجود دارند که بر سلامت و رشد جنین شما اثر منفی نمی‌گذارند. برای دریافت این داروها باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

چه زمانی درد قفسه سینه در مادران باردار جدی می‌شود‌؟

علت درد وسط قفسه سينه در بارداری می‌تواند سوزش سر دل یا تغییرات طبیعی بدن مادر باشد؛ اما عوامل تهدیدکننده و خطرناکی همچون حمله قلبی نیز وجود دارند. بنابراین مهم است که به سادگی از کنار دردهای قفسه سینه عبور نکنیم و علائم خطر را به خوبی بشناسیم.

⦁ درد شدید قفسه سینه هنگامی که فرد در حالت خوابیده است، می‌تواند از علائم حمله قلبی باشد.

⦁ تیر کشیدن غیر قابل تحمل در سمت چپ قفسه سینه، یکی از شاخصه‌های بیماری قلبی است.

⦁ چنانچه به همراه درد قفسه سینه، علائمی همچون سرگیجه، استفراغ، عرق سرد، بی‌حسی بازوها و تنگی نفس دارید؛ حتما با اورژانس (115) تماس بگیرید.

⦁ وجود دردی تیز در وسط قفسه سینه که به مدت چند دقیقه طول می‌کشد، از علائم حمله قلبی است.

⦁ وجود درد تیز در ناحیه قفسه سینه به همراه ورم یک یا هر دو پا، می‌تواند از نشانه‌های بیماری ترومبوز ورید عمقی باشد.

به طور کلی، درد قفسه سینه اهمیت بالایی دارد و باید مورد بررسی قرار گیرد؛ اما یک سری از علائم به عنوان زنگ خطر عمل می‌کنند.در صورت مشاهده‌ی هر یک از موارد ذکر شده در مادران باردار، با اورژانس تماس بگیرید.

سخن پایانی

بسیاری از افراد در سنین و دوره‌های مختلف زندگی، دردی همچون درد قفسه سینه را تجربه کرده‌اند. علل درد قفسه سینه در مادران باردار نیز مختلف است. این دلایل می‌تواند در اثر فعالیت طبیعی بدن باشد؛ اتساع و رشد قفسه سینه و رشد سینه‌ها از جمله‌ی این موارد هستند.

در برخی موارد، علت درد وسط قفسه سينه در بارداری، بیماری‌ای جدی و خطرناک همچون حمله قلبی است. سوزش سر دل، یکی از رایج‌ترین دلایل درد قفسه سینه است.

با رعایت یک سری نکات ساده، می‌توان از بروز درد قفسه سینه جلوگیری کرد. برای مثال با کاهش مصرف غذاهای چرب، مصرف بادام و دراز نکشیدن بلافاصله پس از خوردن غذا، می‌توان از بروز رفلاکس و درد قفسه سینه جلوگیری کرد.

درمان‌های خانگی و دارویی نیز وجود دارند که باید پس از تشخیص علت، باتوجه به مشورت و نسخه پزشک مورد استفاده قرار گیرند. هر یک از دردهای قفسه سینه، اهمیت داشته و باید مورد بررسی قرار گیرند؛ اما آشنایی با علائم و زنگ‌های خطر مهم است.

دیدگاهتان را بنویسید