بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

افتادگی دریچه میترال قلب چیست و چه میزان باید نگران آن بود؟

حتی اگر پزشک هم نباشید احتمالاً اسم بیماری افتادگی دریچه میترال را شنیده‌اید. همین آشنایی نشان می‌دهد که این بیماری تا چه میزان شایع است و گروه‌های زیادی از افراد با آن دیگر هستند.

آمارها نشان می‌دهد که تقریباً ۲ درصد مردم دنیا افتادگی دریچه میترال دارند که فراوانی این بیماری در میان زنان بیشتر از مردان است. احتمالاً شما هم در اطراف خود با زنانی آشنا هستید که به این بیماری دچار هستند. اگر چنین است احتمالاً می‌دانید که این بیماری به هیچ وجه بدخیم نیست و در صورت تشخیص، درمان راحتی دارد و حتی در برخی موارد افرادی آن را بدون درمان رها می‌کنند.

با این حال لازم است در این‌باره اطلاعات داشته باشید و به کمک این اطلاعات در شرایط سخت بدنی سلامتی خود را حفظ کنید. در این مقاله به دنبال پاسخ به سؤال سادة افتادگی دریچه میترال قلب چیست هستیم.

برای این منظور لازم است که کمی درباره آناتومی قلب بدانید و در ادامه به علائم این بیماری و همچنین روش‌های تشخیصی و درمانی آن توسط بهترین فوق تخصص دریچه میترال آگاه باشید.

افتادگی دریچه میترال قلب چیست و چه میزان باید نگران آن بود؟

سندرم کلیک سوفل یا افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟

افتادگی دریچه میترال نام‌های مختلفی دارد و با اسامی و عناوین گوناگونی خوانده می‌شود. یکی از اسامی این بیماری سندرم کلیک-سوفل است. یکی از اولین مراحل تشخیصی سلامت قلب برای پزشکان و متخصصان شنیدن صدای قلب است.

از روی صدا قلب به کمک گوشی‌های پزشکی است که پزشکان می‌توانند حداقل تشخیص‌هایی را درباره وضعیت قلب داشته باشند. همین صدای قلب اگر از حالت طبیعی خودش خارج شود در اصطلاح پزشکی سوفل نامیده می‌شود. صدای سوفل که چیزی شبیه به زوزه از گوشی‌های پزشکی شنیده می‌شود این آلارم را به پزشکان می‌دهد که وضعیت سلامتی قلب مناسب نیست.

این اتفاقی است که در زمان افتادگی دریچه میترال هم رخ می‌دهد. صدای سوفل برای خیلی از پزشکان به معنی نشتی دادن یا تنگ شدن دریچه‌ها در قلب است. هر اتفاقی که عمل پمپاژ را در ماهیچه قلب با مشکل مواجه کند از خودش چنین صدایی تولید می‌کند.

برای همین برخی از پزشکان به افتادگی دریچه قلب سندرم کلیک-سوفل هم می‌گویند. اگر به دنبال پاسخ به سؤال «افتادگی دریچه میترال قلب چیست» هستید تا اینجای کار یک جواب حداقلی از وضعیت افتادگی دریچه میترال قلب گرفته‌اید. در ادامه به توضیحات بیشتری به شما می‌گوییم که چه فعل و انفعالاتی منجر به این مسئله می‌شود.

راه تشخیص افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟

برای اینکه بتوانیم پاسخ سؤال محوری این مقاله را که «افتادگی دریچه میترال قلب چیست» است بدهیم باید کمی درباره آناتومی قلب بخوانیم. می‌خواهیم شما را به دوران مدرسه و کلاس‌های علوم تجربی راهنمایی ببریم.

جایی که به سادگی توضیح داده می‌شد که قلب از چه بخش‌هایی تشکیل شده و چه وظایفی دارد. همان‌طور که می‌دانیم ماهیچه قلب وظیفه پمپاژ خون به اندام‌های بدن را دارد و به کمک این خون است که اکسیژن و مواد غذایی به اندام‌های بدن می‌رسد. همچنین می‌دانیم که قلب از دو بخش راست و چپ تشکیل شده که یکی وظیفه پمپاژ خون و دیگری بازگشت آن را برعهده دارد.

همچنین می‌دانید که بخش چپ قلب که وظیفه پمپاژ را بر عهده دارد ماهیچه قوی‌تر دارد تا بتواند در مدت زمان کوتاهی همه خون را به تمام نقاط بدن برساند. این نیمه از قلب از دو بخش فوقانی و تحتانی یا دهلیز و بطن تشکیل شده است.

وقتی قرار است قلب منقبض شده و خون را پمپاژ کند مهم است که دریچه میان دهلیز و بطن کاملا بسته شود تا ماهیچه قلب با قدرت بیشتری همه خون را پمپاژ کند.

مشکل در این زمینه چه زمانی ایجاد می‌شود؟ مشکل وقتی به وجود می‌آید که افرادی که درگیر افتادگی دریچه قلب هستند در لحظه پمپاژ نمی‌توانند به درستی رابطه میان بخش فوقانی و تحتانی قلب را به کمک دریچه میترال قطع کنند و به این ترتیب است که بخشی از خون به سمت بخش تحتانی نیمه چپ قلب باز پس زده می‌شود.

برای همین در افرادی که به این بیماری دچار هستند از همه ظرفیت قلب برای پمپاژ استفاده نمی‌شود و کار خون رسانی به اندام‌ها با کاستی‌هایی همراه است.

 

افتادگی دریچه میترال قلب چیست؛ دریچه میترال چگونه بسته نمی‌شود؟

با توضیحات بالا فهمیدیم که قلب افرادی که دچار افتادگی است چگونه فعالیت می‌کند و چه چالش‌هایی در پمپاژ خون دارد. اما این همه ماجرا نیست. برای بسیاری این سؤال وجود دارد که چگونه این اتفاق رخ می‌دهد و ماجرای افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟ آیا این پدیده‌ای مادرزادی و خارج اراده انسانی است یا اینکه شوک و استرس، تغذیه نامناسب یا اینکه فشارهای کاری و زندگی هم می‌تواند یک قلب سالم را با این مشکل مواجه کند؟

برای پاسخ به این سؤال باید کمی بیشتر از پاراگراف قبل در عملکرد قلب دقیق شویم. قلب انسان در حین هربار فعالیتش دو دوره «سیستول» و «دیاستول» را پشت سر می‌گذارد.

دوره «سیستول» زمانی است که قلب همه توانش را جمع کرده تا خون را به بدن پمپاژ کند. برای همین در حالت انقباض قرار دارد و شدت تمام خون را به آئورت و شریان‌های ریوی پمپاژ می‌کند. در مقابل در دوره «دیاستول» قلب در حالت استراحت به سر می‌برد و ماهیچه قلب با خون بازگشتی از اندام‌ها پر می‌شود.

با این توضیح ساده مشخص است که فشار خون در دوره سیستول بالاست و این یکی از عواملی است که می‌تواند منجر به افتادگی دریچه میترال شود. چرا که فشار خون بالا در مواقعی که قلب به تشخیص بدن غیر عادی فعالیت می‌کند، مانند وقتی تحت استرس شدید قرار دارید، می‌تواند منجر به این شود که دریچه به خوبی بسته نشود.

این بخش از قلب از دو لته تشکیل شده که راه ارتباطی میان دهلیز چپ و بطن چپ را می‌بندند و در چنین مواقعی وقتی به درستی عمل نمی‌کند منجر به نشت خون می‌شود. در بخش‌های بعدی به این سؤال پاسخ می‌دهیم که علت افتادگی دریچه میترال چیست؟

علت ابتلا به افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟

علت افتادگی دریچه میترال در اثر چیست؟ شاید عجیب باشد اما واقعیت این است که هنوز کسی توضیح دقیقی درباره علت ابتلا به این بیماری ندارد. نتایج جدی‌ترین تحقیقات تنها ما را بر این ظن استوار می‌کند که مسائل ژنتیکی و توارث در ابتلا به این بیماری بسیار مؤثر است.

تقریباً بخش بزرگی از مبتلایان به این بیماری به صورت مادرزادی به این بیماری دچار شده‌اند. به جز آن اما وجود پتانسیل‌هایی در حالت لته‌های دریچه میترال می‌تواند موجب شود که در بزرگسالی هم به این بیماری دچار شوید.

به این معنی که اگر از بیماری‌هایی نظیر استرس مزمن رنج می‌برید یا فشار خون بالایی دارید ممکن است دچار این بیماری شوید. در این حالات قلب به صورت مستمر در وضعیتی قرار می‌گیرد که فعالیت غیر عادی داشته باشد و این فعالیت غیر عادی است که موجب می‌شود گاهی لته‌های این بخش از قلب به خوبی بسته نشده و خون به سمت بخش تحتانی قلب باز پس زده شود.

با همه این توضیحات اگر در مقالات علمی جست‌وجو کنید یا متن سخنرانی‌های متخصصان قلب را بخوانید می‌بینید که به طرز شگفت‌آوری پاسخ صریح به سؤال علت افتادگی دریچه میترال قلب چیست یک نمی‌دانم بزرگ است.

دلایل مادرزادی افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟

همان‌طور که در بالا گفتیم احتمالاً بخش بزرگی از پاسخ‌ها به سؤال علت افتادگی دریچه میترال قلب چیست بر دلایل مادرزادی دلالت دارد. علت افتادگی دریچه قلب، به ویژه افتادگی دریچه میترال، می‌تواند متفاوت باشد. یکی از دلایل مادرزادی می‌تواند به حالت لت‌های کششی این بخش از قلب مربوط باشد.

  • لت‌های کششی غیر طبیعی دریچه: شایع‌ترین علت افتادگی در این بخش که به اختصار به آن MVP می‌گویند حالت غیر طبیعی لت‌های کششی دریچه است که به عنوان بیماری دریچه میکسوماتوز هم شناخته می‌شود. این ضعف در بافت دریچه می‌تواند باعث شود که فلپ‌های میترال بین هر ضربان قلب به درستی بسته نشود و در نتیجه منجر به نشت خون به قسمت تحتانی قلب شود.
  • عوامل ژنتیکی: این بیماری می‌تواند در خانواده‌ها و به صورت بین نسلی منتقل شود، که نشان‌دهنده قدرت یک جزء ژنتیکی در این بیماری است. مطالعات نشان می‌دهند که چندین ژن از جمله FLNA، DCHS1، DZIP1 و PLD1 با افتادگی این دریچه مرتبط هستند.
  • بیماری‌های بافت همبند: MVP همچنین می‌تواند ناشی از سایر مشکلات سلامتی باشد، مانند برخی از بیماری‌های بافت همبند مانند سندرم اهلرز-دانلوس و سندرم مارفان.
  • بیماری‌های قلبی: آسیب به ساختار دریچه‌های ناشی از حمله قلبی، بیماری روماتیسمی قلبی یا کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک نیز می‌تواند منجر به این بیماری شود.

با همه این توصیه‌ها اما بیشتر مقالات علمی تأکید می‌کنند که در بسیاری از موارد، علت افتادگی ناشناخته است.

علائم افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟

با توضیحات بالا درباره ناشناخته بودن علت این بیماری بیشترین موارد ابتلا به افتادگی شاید این سؤال برای برخی پیش بیاید که اساساً علائم افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟ پیش از این باید به این نکته اشاره کنیم که افتادگی این بخش از قلب بیماری خوش‌خیمی است که شاید بسیاری در طول ابتلا به آن اساساً متوجه آن نشوند یا آن را درمان نکنند.

با این حال و از آنجایی شناخت بدن و آگاهی از کارکرد‌های آنها لازم و ضروری است باید علائم آن را بشناسیم. برای نمونه ممکن است این بیماری برای بسیاری از افراد چالشی ایجاد نکند اما ممکن است برای یک زن باردار و درست در زمان زایمان خطراتی را به وجود بیاورد.

برای همین هم این بیماری به‌رغم ذات خوش‌خیم احتیاج به شناخت و مراقبت دارد. در اینجا به برخی از مهم‌ترین علائم این بیماری اشاره می‌کنیم. نکته ضروری که لازم است بدانید این است که علائم آن می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

  • ضربان قلب تند یا نامنظم (آریتمی): برخی از افراد مبتلا به این بیماری ممکن است ضربان قلب تند یا نامنظم را تجربه کنند.
  • سرگیجه یا سبکی سر: احساس سبکی سر یا سرگیجه می‌تواند از علائم افتادگی دریچه میترال باشد.
  • مشکل در تنفس یا تنگی نفس: افراد مبتلا به این بیماری ممکن است دچار مشکل در تنفس یا تنگی نفس شوند، به ویژه در حین ورزش یا زمانی که صاف دراز می‌کشند.
  • خستگی: خستگی یا احساس خستگی بیش از حد می تواند از علائم این بیماری باشد. چرا که در اثر ابتلا به این بیماری قلب نمی‌تواند به همه توانش خون را به اندام‌ها پمپاژ کند و بخشی از خون پس زده می‌شود. برای همین افراد مبتلا به این بیماری اغلب احساس خستگی می‌کنند. این مهم‌ترین و شایع‌ترین علامتی است که می‌تواند به شما هشدار دهد که به این بیماری دچار هستید و لازم است به پزشک مراجعه کنید.

توجه به این نکته ضروری است که همه افراد مبتلا علائمی ندارند و شدت علائم می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

افتادگی دریچه میترال قلب چیست؛ تشخیص افتادگی دریچه میترال قلب

اگر علائمی از ابتلا به افتادگی دریچه میترال در خودتان تشخیص دادید و می‌خواهید ببینید که علت افتادگی دریچه میترال قلب چیست باید به پزشک مراجعه و از مشورت‌های او استفاده کنید. پزشکان اغلب از گوشی‌های پزشکی برای تشخیص این بیماری استفاده می‌کنند.

چرا که اغلب اوقات این بیماری با صدای قلب قابل تشخیص است. کمی بالاتر درباره دوره‌های «سیستول» و «دیاستول» قلب توضیح دادیم و گفتیم که این افتادگی در دوره سیستول رخ می‌دهد.

آنچه در این دوران رخ می‌دهد مهم‌ترین دلیلی است که می‌توان به کمک آن این بیماری را تشخیص داد که به آن «سوفل سیستولی» می‌گویند. سوفل صدای غیر عادی قلب بود و سیستول هم حالت قلب در زمان انقباض. برای همین اگر پزشک در زمان انقباض صدای ناهنجاری را به وسیله گوشی پزشکی تشخیص دهد می‌تواند در بیمارش تشخیص افتادگی دریچه میترال را بدهد.

بیشتر پزشکان و متخصصان بر اساس ویژگی‌های صدای سوفل می‌توانند به انواع بیماری‌های قلبی از جمله بیماری مورد بحث پی ببرند.

البته این تنها راه تشخیص افتادگی نیست و روش‌های قطعی دیگری هم در این زمینه وجود دارد. از جمله اینکه تشخیص قطعی این بیماری، با کمک اکوکاردیوگرام صورت می‌گیرد و به کمک این دستگاه است که پزشکان می‌توانند شدت و ضعف این افتادگی و میزان نشت خون را تشخیص دهند.

خطر افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟

بعد از آنکه پاسخ سؤال علت افتادگی دریچه میترال قلب چیست را دریافت کردید احتمالاً این سؤال برای شما پیش می‌آید که آیا این بیماری خطرناک است؟ احتمالاً اگر به پزشکان عمومی مراجعه کنید شما را چندان از این بیماری نمی‌ترسانند چون در واقعیت هم ترسناک نیست.

بسیاری از انسان‌ها سال‌ها به این بیماری دچار هستند ولی هیچ‌گاه نمی‌فهمند و بدون درمان آن را با خود حمل می‌کنند. همچنین این بیماری ممکن است در هر سنی و هر حالتی رخ بدهد. اگرچه بخشش زیادی دلایل ابتلا به این بیماری به مسائل ژنتیکی و مادرزادی باز می‌گردد؛ اما موارد دیگری هم از دلایل ابتلا به این بیماری مشاهده شده است.

برای نمونه این بیماری در افراد میان‌سال به ویژه زنان میان‌سال بارها و بارها دیده شده است. در افراد بالای ۵۰ سال که یا فشار خون بالایی دارند و یا اینکه استرس زیادی را تحمل کرده‌اند هم این بیماری مشاهده شده است.

در مجموع هر جایی که قلب شما فعالیت بیش از حد معمول داشته باشد و این اتفاق به تعداد زیاد تکرار شود این احتمال وجود دارد که افتادگی رخ بدهد.

درباره خوش‌خیم بودن این بیماری صحبت کردیم؛ اما باید بدانید که این بیماری ممکن است ریسک ابتلا به برخی بیماری‌های دیگر را در شما بالا ببرد. از جمله بیماری‌هایی که می‌تواند بر اثر ابتلا به افتادگی دریچه میترال به آن دچار شوید عبارت‌اند از:

  • سندرم مارفان
  • سندرم Ehlers-Danlos
  • ناهنجاری ابستین
  • دیستروفی عضلانی
  • بیماری گریوز
  • اسکولیوز

درمان افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟

درمان افتادگی دریچه میترال قلب چیست؟ اغلب پزشکان توصیه‌ای برای درمان ندارند؛ اما اگر شدت آن زیاد باشد باید فکری به حال آن کرد. پزشکان با تست اکوکاردیوگرام می‌توانند شدت این بیماری را تشخیص دهند.

با تشخیص شدت این بیماری است که می‌توان برخی روش‌های درمانی را توصیه کرد. برای نمونه اگر میزان نشست خون به نیمه پایین قلب زیاد باشد باید جراحی انجام و وضعیت دریچه ترمیم شود. این از جمله سخت‌ترین و جدی‌ترین درمان‌هایی است که برای این بیماری در نظر گرفته می‌شود.

سخن پایانی

اگرچه بیماری افتادگی دریچه قلب موردی کم خطر و اغلب خوش‌خیم است اما تجربه می‌گوید که نباید آن را ساده گرفت. همین دقت هم موجب شده که احتمالاً شما امروز و بعد از دیدن علائمی در قلب‌تان آن را ساده نگرفتید و با جست‌وجوی «افتادگی دریچه میترال قلب چیست» به این صفحه رسیدی تا درباره آن بخوانید.

از آنچه در این صفحه خوانده‌اید احتمالاً تاکنون بخشی از نگرانی‌تان برطرف شده است اما واقعیت اینجاست که این همه ماجرا نیست و همه ما درباره برخی کژکارکردهای بدن‌مان احتیاج به مشورت و مشاوره پزشکان و متخصصان داریم.

برای همین اگر به دنبال دریافت مشاوره‌ای به موقع و مطمئن هستید و می‌خواهید با بخشی از بهترین پزشک‌ها و متخصصان ایرانی درباره سلامت قلب‌تان مشورت کنید به مجموعه ghalbclinic مراجعه کنید که می‌توانند مجموعه‌ای از بهترین مشاوره‌های پزشکی و خدمات درمانی را ارائه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید