حوادث مربوط به عروق کرونر قلب که منجر به سکته قلبی در جوانان می‌شود اولین و شایع‌ترین علت مرگ و میر در مرد و زن در سراسر جهان محسوب می‌شود؛ بنابراین ضرورت دارد که بیشتر با این علت کشنده، ریزفاکتور‌های آن، علائم سکته قلبی خاموش، روش‌های پیشگیری و تشخیص و درمان‌های سکته قلبی در جوانان آشنا شوید. لذا ما قصد داریم در این مقاله به بررسی تمامی این موارد بپردازیم، بنابراین با ما همراه باشید.

heart-attack

 

سکته قلب چیست؟

انفارکتوس میوکارد که به اصطلاح رایج به آن سکته قلب می گویند، زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از عضله قلب، خون مورد نیازش را به مقدار لازم دریافت نکند.به همین دلیل هرچه زمان طولانی تری برای ترمیم و درمان جریان خون بگذرد، مقدار آسیب وارد شده به عضله قلب بیشتر می‌شود. معمولا عروق کرونر عامل اصلی حمله قلبی می باشد.

عامل دیگری که می تواند سبب توقف جریان خون به قلب شما شود انقباض ناگهانی و اسپاسم شدید شریان کرونر در بدن شما می باشد. توجه داشته باشید برای درمان و نجات بیمار وقتی سکته قلبی در جوانان رخ می‌دهد، زمان طلایی وجود دارد که اگر آگاه نباشیم از علائم هشدار دهنده‌ی سکته قلبی در جوانان و زمان مراجعه به پزشک را به تعویق بیاندازیم، متاسفانه دیگر درمان کفایت نکرده و ممکن است موجب از دست دادن جان بیمار شود.

ریز فاکتور‌های بروز سکته‌ قلب کدام‌اند؟

تمامی افرادی که دچار حمله قلبی می شوند شدت یا علائم سکته قلبی خاموش یکسانی ندارند.زیرا بعضی از بیماران درد خفیف و برخی دیگر درد شدیدتری را تجربه می کنند. برای برخی از بیماران ممکن است این اتفاق کاملا ناگهانی بوده و برای برخی دیگر ممکن است از ساعت ها، روزها و هفته ها قبل نشانه‌های هشدار دهنده ای را احساس کند. به طور کلی عوامل مختلفی سبب سکته قلبی در جوانان می شود که برخی از آن ها شامل موارد زیر می باشد:

سن:

معمولا زنان 55 سال به بالا و مردان 45 سال بیشتر از زنان و مردان جوان در معرض سکته قلبی می باشند. توجه داشته باشید سن قبل از یائسگی یعنی قبل از ۵۰ سال، سکته‌های قلبی منجر به مرگ در مردان بیشتر از زنان است و این سکته‌ها چند سال بعد از یائسه شدن در مرد و زن برابر می‌شود.

تنباکو:

استفاده از تنباکو، سیگار و یا حتی قرار گرفتن در زمان طولانی در معرض دود قلیون و سیگار می توانند سبب سکته قلبی در جوانان شود.

فشار خون بالا:

فشار خون بالا در گذر زمان می تواند به قلب و عروق آسیب وارد کند. به همین دلیل فشار خون بالا که به هر دلیلی مانند چاقی، دیابت و کلسترول بالا ایجاد شود خطر سکته قلبی در جوانان را نیز افزایش می دهد. ثابت شده است فشار خون بالا توانایی این را دارد که فعالیت‌ قلب را تغییر داده و سبب افزایش ریسک سکته‌های قلبی نیز شود. پس لازم است حتما فشارخون در فواصل معینی کنترل شود. کنترل فشار خون بالا میزان بروز سکته‌های قلبی و آریتمی‌های قلبی را به طرز قابل توجهی کاهش می‌دهد.

عدم تعادل و تناسب چربی‌های خون:

کلسترول بالای خون باعث تنگ شدن عروق در فرد بیمار می شود.بنا به همین دلیل و افزایش سطح گیلیسیرید خون، ریسک سکته قلبی نیز در این بیماران افزایش میابد.

چاقی مفرط:

داشتن اضافه وزن و چاقی با فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، دیابت و تری گلیسیرید بالا مرتبط می باشد. شما می‌توانید با از کم کردن تنها ده درصد از وزن بدنتان خطر ابتلا به سکته قلبی را کاهش دهید.

دیابت:

یکی دیگر از عوامل افزایش سکته قلبی در جوانان تولید نکردن مقدار مورد نیاز انسولین یا حتی توجه نکردن به بالا رفتن سطح قند خون در بدن فرد بیمار می باشد. آن چیزی که ما در دیابت شاهد هستیم التهاب و اختلال دیواره‌ی عروق بدن است و این اختلال است که منجر به تمام علائم و نشانه‌های دیابت می‌شود.

شایع‌ترین و اصلی‌ترین دلیل مرگ و میر در بیمارانی که دیابت دارند حوادث قلبی عروقی می‌باشد. این حوادث شامل سکته‌های قلبی و تغییرات عروقی مغزاست که می‌تواند منجر به سکته‌های مغزی و همچنین خونریزی‌های مغزی شود. بنابراین اصلی‌ترین و مهم‌ترین علت مرگ و میر در افراد دیابتی حوادث قلبی عروقی می‌باشد.

سندرم متابولیک:

سندروم متابولیک هنگامی اتفاق می افتد که فرد بیمار دچار فشار خون، چاقی و قند خون بالا باشد. داشتن این سندروم خطر مبتلا شدن به بیماری‌های قلبی را تا دو برابر افزایش می دهند.

سابقه خانوادگی سکته قلبی:

در بعضی از مواقع افرادی که در خانواده نزدیک خود سکته قلبی زودرس داشته اند بیشتر در معرض ابتلا به سکته قلبی می باشند. سابقه‌ی فامیلی در سکته‌ی قلبی بسیار اهمیت دارد بنابراین اگر شما جز دسته افرادی هستید که پدرتان، مادرتان و یا خواهر و برادر‌هایتان در سن پایین دچار سکته‌‌های قلبی شده‌اند و یا عمل قلب باز انجام داده‌اند؛ شما در ریسک بالایی قرار داشته و باید حتما زیرنظر متخصص قلب و عروق باشید.

فعالیت بدنی کم:

نداشتن تحرک و فعالیت بدنی سبب افزایش وزن و سطح کلسترول خون در شما می شود. بنابراین افرادی که به طور روزانه و مرتب ورزش می کنند نسبت به افراد دیگر قلب سالم تری خواهند داشت.

استرس:

در اکثر مواقع داشتن استرس و اضطراب زیاد سبب افزایش خطر حمله قلبی در فرد بیمار می‌شود.

مصرف مواد مخدر غیرقانونی:

شما با استفاده از انواع داروهای محرک مثل آمفتامین یا کوکائین، سبب ایجاد

اسپاسم در عروق خود شده و درنتیجه باعث افزایش خطر سکته قلبی در بدن خود می شوید.

بیماری خود ایمنی:

داشتن بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید خطر سکته قلبی را در شما افزایش می دهند.

افسردگی:

داشتن افسردگی مزمن در افراد مختلف می تواند سبب بروز سکته و ناراحتی های قلبی شود. امروزه مقالاتی وجود دارد که نشان می‌دهد افرادی که دچار افسردگی هستند ریسک بیشتری برای مبتلا شدن به سکته‌های قلبی دارند که می‌تواند منجر به عوارض جدی و مرگ و میر در آن‌ها ‌شود.

هوای سرد:

یکی از عوامل تنگ شدن و همینطور انقباض رگ ها و در نتیجه آن بالا رفتن ناگهانی فشارخون قرار گرفتن در هوای خیلی سرد می باشد.

فشار کاری:

همانطور کخه قبلا اشاره کردیم داشتن استرس عاملی مهم برای مبتلا شدن به سکته قلبی در افراد می باشد و داشتن استرس ناشی از فشار کاری این احتمال ابتلا به سکته قلبی را دو برابر افزایش می دهد. توجه داشته باشید استرش قابل کنترل بوده و شما می‌توانید با انجام فعالیت های مختلف سبب کاهش آن در خود شوید. با کاهش استرس ناشی از فشار کاری می توانید از خطر مبتلا شدن به سکته قلبی در امان باشید.

مراقب افزایش سطح میلوپراکساید بدن

شکر و کربوهیدرات‌های ساده: با توجه به تحقیقات وسیعی که توسط افراد مختلف انجام شده است شیرینی ها، آبنبات ها و شکلات ها نه تنها سبب افزایش وزن در افراد می شوند بلکه قادرند کشنده نیز باشند. زیرا شما با مصرف زیاد مواد قندی خطر مبتلا شدن به بیماری های قلبی را در خود افزایش می دهید. بنابراین برای جلوگیری افزایش ریسک سکته قلبی لازم است مصرف این مواد را به کمترین میزان ممکن برسانید.

سردرد‌های میگرنی شدید

دهانشویه‌ ها: جالب است بدانید استفاده از برخی دهان شویه ها می تواند سلامت قلب شما را به خطر انداخته و خطر مبتلا شدن به سکته های قلبی و مغزی را نیز افزایش بدهد. زیرا برخی از این دهان شویه ها از یک ماده ضدعفونی کننده قوی به نام کلرواکسیدین تولید می شوند که استفاده از آن ها سبب می شود تا فشار خون فرد بعد از استفاده از آن تا چند ساعت بعد بالا برود. البته این موضوع نباید سبب شود که شما مراقب سلامتی لثه های خود نباشید. تنها کافی است بعد از استفاده از آن ها رژیم غذایی مناسبی داشته باشید.

علائم سکته قلبی چیست

یکی از فاکتور های مهم در نجات جان بیمار و کاهش خطرات بلند مدت آن شناسایی و تشخیص سریع علائم سکته قلبی خاموش می باشد. برخی از علائم اصلی سکته قلبی در جوانان شامل موارد زیر می باشد:

  • احساس فشار، تنگی و یا پر بودن بدن

  • احساس ضعف

  • سبکی سر یا ضعف در بدن فرد بیمار

  • تعریق سرد

  • درد یا ناراحتی در فک

  • درد در ناحیه گردن یا پشت

  • درد یا ناراحتی در یک یا هر دو بازو یا شانه ها

  • تنگی نفس

  • خستگی غیر معمول و بدون توجیح

  • حالت تهوع و استفراغ

  • درد‌هایی که ثانویه در قفسه‌ی سینه با مشکلات قلبی ایجاد می‌شود، می‌تواند استخوان فک پایین را درگیر کرده و حتی می‌تواند هر قسمت از فک پایین تا بالای ناف را نیز درگیر کند.

  • تغیرات ضربان قلب

  • افزایش ضربان قلب

  • تاکی کاردی: یکی از آریتمی‌های شایعی که در افراد سالمند همراهی زیادی با سکته‌های قلبی دارد ریتم AF می‌باشد. برخی از علائم شایع آن داشتن تپش قلب بالا، خستگی غیرمعمول، عدم انرژی لازم برای انجام کار‌های روزمره و تنگی نفس می‌باشد.

  • کاهش سطح هوشیاری

  • کاهش تمرکز

  • کاهش یادگیری

  • غش کردن

روش های درمانی رایج سکته قلبی در جوانان پس از تشخیص علائم سکته قلبی خاموش

برخی از روش های رایج درمان سکته قلبی شامل موارد زیر می باشد:

  • آنژیوپلاستی

روش آنژیوپلاستی در واقع با استفاده از یک لوله مخصوص که به آن یک بالن نیز آویزان است انجام می شود. در انجام این روش لوله به همراه بالن وارد شریان های کرونر فرد بیمار شده و پزشک با باد کردن بالن آن عروقی که در بدن بیمار دچار تنگی شده اند را باز می کند. در مواقعی که لازم باشد با تجویز پزشک قطعات لوله ای شکلی که به آن استنت نیز می گویند در قسمت گرفتگی گذاشته می شود تا از گرفتگی دوباره عروق بیمار پیشگیری شود.

  • آنژیوپلاستی لیزر

این روش نیز همچون روش آنژیوپلاستی با استفاده از یک لوله مخصوص که به آن کاتتر می گویند وارد بدن بیمار شده و با کمک یک لیزر که در قسمت جلوی آن قرار دارد سبب باز شدن شریان های مسدود شده می شود.

  • عمل جراحی دریچه قلب مصنوعی

در استفاده از این روش درمانی، دریچه آسیب دیده قلب با یک دریچه مصنوعی دیگر که سالم و جدید است تعویض می شود. دریچه جدید جا به جا شده می تواند هم از جنس فلزی و هم از جنس سنتز حیوانی باشد.

  • آتروکتومی

این روش درمانی نیز همچون دو روش اول با استفاده از یک لوله مخصوص انجام می شود تنها با این تفاوت که در قسمت جلویی کاتتر یک تیغ مخصوص با توانایی چرخش قرار دارد تا بتواند پلاک رسوب شده در شریان ها را جدا کند.

  • عمل جراحی بای پس

در روش عمل جراحی بای پس پزشک برای درمان شریان های مسدود شده قلب از ایجاد کردن مسیرهای جدید برای گردش خون به سمت عضله قلب استفاده می کند. معمولا این نوع روش درمانی که به اصطلاح رایج به آن عمل قلب باز می گویند، بیشتر برای بیماران با شرایط وخیم، حاد و گرفتگی عروق پیچیده مورد استفاده قرار می گیرد.

  • کاردیومیوپلاستی

روش کاردیومیوپلاستی یک روش آزمایشی بوده که در آن عضلات اسکلتی بدن فرد بیمار از قسمت کمر یا شکم گرفته شده و جایگزین عضلات قلب که توسط سکته قلبی آسیب دیده اند می شود.

  • پیوند قلب

در این روش قلب آسیب دیده از بدن فرد بیمار خارج شده و یک قلب سالم اهدایی جایگزین آن می شود.

عمل جراحی قلب با میزان تهاجم کم

این عمل جراحی قادر است جایگزین خوبی برای عمل جراحی بای پس باشد.

فرسایش و تخریب به کمک فرکانس های رادیویی

پروسه استنت

تجدید عروق ترانس میوکارد

داروهای بیماران سکته قلبی‌

معمولا پزشکان برای درمان مشکلات سکته قلبی از داروهای متنوعی استفاده می کنند. در ادامه به بررسی برخی از رایج ترین این دارو ها پرداخته ایم بنابراین با ما همراه باشید.

  • دارو های ضد انعقاد خون:

در بعضی از اوقات برای درمان رگ های خونی، ریه و قلب مورد استفاده قرار می گیرد.

  • دارو های مخصوص ضد پلاکتی:

این دارو با پیشگیری از چسبیدن پلاکت های موجود در خون، اجازه تشکیل لخته خون را نمی دهند.

  • مهار کننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین :

پزشک با استفاده از آن فضای رگ های خونی را در بدن فرد بیمار باز کرده و با کم کردن سطح آنژیوتانسین سبب کاهش مقاومت نیز می شود. علاوه بر این موضوع استفاده از این دارو سبب بهبود جریان خون شده و کار قلب را راحت تر می کند.

  • مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین:

این دارو مانند مهار کننده های قلبی مانع از به وجود آمدن عوارض جانبی آنژیوتانسین در رگ های خونی و قلب می شود. البته این موضوع سبب افزایش فشار خون در فرد بیمار خواهد شد.

 

  • انواع داروهای مسدود کننده

1- مهار کننده نکرولیسین گیرنده آنژیوتانسین

مواد طبیعی موجود در شریان های باریک و بدن با استفاده از آنزیمی به نام نپریلیسین باز می‌شود. علاوه بر این استفاده از این دارو سبب کاهش احتباس نمک نیز می شود. در نتیجه کاهش احتباس سدیم فشار وارد شده بر روی قلب بیمار نیز کاهش پیدا می کند.

2- مسدود کننده های بتا

مسدود کننده های بتا قادر به کاهش خروجی عروق و ضربان قلب می باشند. علاوه بر این موضوع استفاد از این دارو ها، فشار خون فرد بیمار را کاهش داده و سبب آرم تر شدن قلب نیز می شوند.

3- ترکیب مسدود کننده های آلفا و بتا

این نوع از داروها معمولا برای بیمارانی که با مشکل فشار خون بالا رو به رو هستند توسط پزشک تجویز می شود.در مواقعی که ممکن است بیمار با خطر نارسایی قلبی رو به رو شود، این دارو ها با تشخیص پزشک برای استفاده سرپایی فرد بیمار توصیه می شود.

4- مسدود کننده کانال های کلسیمی

این دارو سبب تضعیف حرکت کلسیم به سلول های موجود در رگ های خونی و قلب می شود. به همین دلیل قدرت پمپاژ قلب در فرد بیمار کاهش یافته و در نتیجه رگ های خونی نیز آرام تر خواهند شد.

5- دارو هایی جهت کاهش سطح کلسترول

داروهای مختلف زیادی وجود دارند که قادر به کاهش سطح کلسترول خون در بدن شما می باشند. با توجه به تشخیص و تجویز پزشک استفاده از تنها یک نوع آن ها برای شما توصیه خواهد شد. اما استاتین ها معمولا بهترین گزینه برای انتخاب می باشند. در صورتی که استاتین ها اثر گذاری کافی را نداشته و یا حتی بیمار دچار عوارض جانبی خاص و جدی به دلیل مصرف آن ها شود می توان با تشخیص پزشک از نوع دیگری از داروها استفاده کرد.

سخن پایانی

قلب عضوی حیاتی در بدن ما می باشد بنابراین باید آن را جدی گرفته و برای حفظ سلامت آن کوشا باشیم. همانطور که در این مقاله به آن اشاره کردیم سکته قلب علل گوناگونی داشته و برای هر کدام از آن علت ها نیز روش های درمانی مختلفی وجود دارد. به همین دلیل تشخیص بهترین روش درمان برای کسی که به سکته قلب مبتلا شده است می تواند بسیار پیچیده باشد.

به همین خاطر لازم است در سریع ترین زمان ممکن و بدون اتلاف وقت به پزشک مراجعه کرده تا از وقوع اتفاق های خطرناک‌تر جلوگیری شود. ما سعی کردیم در این مقاله در مورد علل مختلف وقوع سکته قلبی و درمان های آن به شما کمک کنیم اما نکته مهم برای داشتن قلب سالم مراجعه به کلینیک های قلب و عروق با داشتن متخصصین حرفه‌ای می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید