بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

تیر کشیدن قلب در زنان

آیا تیر کشیدن قلب در زنان نشانه سکته است؟

تصور کنید یک روز صبح از خواب بیدار می‌شوید، احساس می‌کنید حالتان کاملا خوب است و به کار‌های روزمره خود ادامه می‌دهید. ناگهان درد شدیدی در سینه خود احساس می‌کنید. ممکن است آن را صرفا ناشی از اضطراب یا خستگی بدانید. اما تیر کشیدن قلب در زنان می‌تواند نشانه شروع حمله قلبی باشد. واقعیتی تلخ که می‌تواند گریبان‌گیر هر سن یا جنسیتی شود. با ما همراه باشید تا دلیل علائم خود را بهتر بشناسید.

تیر کشیدن قلب در زنان

چرا توجه به علت تیر کشیدن قلب در زنان حیاتی است؟

توجه به علت تیر کشیدن قلب در زنان به دلایلی بسیار مهم است. معمولا تصور می‌شود که حملات قلبی عمدتا مردان را تحت تاثیر قرار می‌دهند. در حالی که تحقیقات نشان داده است که این حملات، از عوامل اصلی مرگ و میر زنان در سراسر جهان هستند.

متاسفانه، علائم و علت تیر کشیدن قلب در زنان می‌تواند با علائمی که مردان تجربه می‌کنند، متفاوت باشد. ممکن است که این عامل، منجر به تشخیص نادرست یا تاخیر در مداخله پزشکی شود. از این رو، درک و شناخت عوامل منحصربه‌فردی که در بروز حملات قلبی در زنان نقش دارند، می‌تواند باعث جلوگیری از یک حمله قلبی قریب‌الوقوع شود.

زنان ممکن است علائم متفاوت و گا‌ها با شدت کم‌تر را در طول حمله قلبی نسبت به مردان تجربه کنند. آن‌ها ممکن است احساس خستگی شدید، تنگی نفس، سرگیجه، حالت تهوع یا درد در پشت، فک یا گردن داشته باشند. آگاهی از این علائم خاص و علت احساس قلب درد در زنان می‌تواند به ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی کمک کند تا درمان به موقع را آغاز کنند.

 

ریشه اصلی و علت تیر کشیدن قلب در زنان دقیقا چیست؟

عوامل زیادی می‌توانند در تیر کشیدن قلب در زنان دخیل باشند. در بسیاری از موارد، تیر کشیدن قلب مربوط به مشکلات قلبی نبوده و معمولا موقتی است. عوامل غیر قلبی مختلفی وجود دارند که می‌توانند در ایجاد این حالت نقش داشته باشند. از جمله استرس و اضطراب، عفونت‌های خاص، مشکلات اسکلتی-عضلانی، توده ریوی، ناراحتی گوارشی و رفلاکس اسید معده.

 

احساس قلب درد در زنان معمولا به دو دلیل اصلی مربوط می‌شود: مسائل مربوط به قلب و عوامل غیر قلبی. در بعضی مواقع، این نشانه‌ها به علت اختلاف میان خون‌رسانی و اکسیژن‌رسانی به عضله قلب به وجود می‌آید. درد قفسه سینه می‌تواند به دلیل آترواسکلروز باشد. آترواسکلروز منجر به باریک شدن عروق کرونر می‌شود یا ممکن است ناشی از اسپاسم‌های کرونری باشد که به طور متناوب این عروق را منقبض می‌کنند.

 

در موارد شدیدتر و پایدارتر که ریشه عصبی ندارند، از اصطلاح آنژین پاتریس برای این تیر کشیدن استفاده می‌شود. با وجود اینکه که بعضی از علت‌های احتمالی تیر کشیدن قلب کمتر خطرناک هستند، لازم است که حتما به پزشک مراجعه کرد. زیرا این علامت ممکن است نشان‌دهنده یک شرایط اورژانسی باشد.

 

در چه مواقعی تیر کشیدن قلب در زنان نشانه‌ای از حمله قلبی است؟

دانستن این که چه زمانی احساس قلب درد در زنان نشانه یک وضعیت اورژانسی است، اهمیت زیادی دارد. حمله قلبی یا همان انفارکتوس میوکارد، زمانی اتفاق می‌افتد که بخشی از عضله قلب نمی‌تواند خون کافی دریافت کند. باید بدانید که گذر زمان با آسیب به عضله قلب ارتباط مستقیم دارد. در نتیجه، پیگیری زودهنگام درد یا احساس قلب درد در زنان ضروری است. علت اصلی سکته و حمله قلبی در بسیاری از موارد، بیماری عروق کرونر است. هرچند یک عامل کمتر شایع، اسپاسم شدید یا انقباض ناگهانی یک شریان کرونر است که می‌تواند جلوی جریان خون به قلب را بگیرد.

علاوه بر تیر کشیدن قلب، علائم دیگر حمله قلبی چیست؟

در ادامه به نشانه‌هایی که باید به آن‌ها توجه شود، می‌پردازیم:

  • درد یا ناراحتی قفسه سینه: اغلب حملات قلبی شامل ناراحتی در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه می‌باشند که بیش از چند دقیقه طول می‌کشد یا از بین می‌رود و باز می‌گردد. این ناراحتی می‌تواند مانند فشار، حس پر بودن قفسه سینه یا درد باشد.
  • احساس ضعف، سبکی سر یا ضعف و عرق سرد
  • درد یا ناراحتی در فک، گردن یا پشت
  • درد در بازو یا شانه
  • تنگی نفس: این نشانه اغلب با درد و ناراحتی قفسه سینه همراه است. اما می‌تواند قبل از ناراحتی قفسه سینه هم اتفاق بیفتد.

احساس قلب درد در زنان در صورتی که با نشانه‌های بالا همراه باشد، نباید نادیده گرفته شود و مراجعه سریع به متخصص توصیه می‌شود.

 

آیا حمله قلبی همیشه با احساس قلب درد در زنان همراه است؟

حملات قلبی همیشه باعث درد قفسه سینه یا تیر کشیدن قلب در زنان نمی‌شوند. این یک تصور اشتباه و خطرناک رایج است. در حالی که تصور می‌شود درد قفسه سینه با حمله قلبی همراه است، گاهی اوقات اینطور نیست و علائم آن کمتر است. انجمن قلب آمریکا می‌گوید: اگرچه داشتن درد یا ناراحتی در قفسه سینه معمول است، حمله قلبی ممکن است علائم خفیفی ایجاد کند.

ممکن است که شما خستگی غیرمنتظره و مشکل در تنفس و تپش قلب را تجربه کرده باشید. اگر این علائم را حتی بدون درد یا تیر کشیدن قلب تجربه کردید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید. در حالی که بسیاری از شرایط پزشکی دیگری وجود دارند که می‌توانند این نشانه‌ها را ایجاد کنند، بهتر است از سلامت قلب خود مطمئن شوید.

 

به آمار و داده‌ها بر اثر حملات قلبی در زنان و چه میگویند

اطلاع داشتن در مورد احتمال بروز و خطر حمله قلبی کمک می‌کند تا در صورت بروز نشانه‌ها و احساس قلب درد در زنان، سریع‌تر اقدامات لازم را انجام دهیم. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت WHO، بیش از 55 درصد از مرگ و میر‌های ناشی از بیماری قلبی در زنان رخ می‌دهد. در ایالات متحده، بیماری قلبی عامل مرگ و میر حدود 1 نفر از هر 3 زن بوده که از مجموع همه سرطان‌ها بیشتر است.

در حالی که برخی از عوامل خطر بیماری قلبی برای هر دو جنس مشترک است، عوامل خاصی وجود دارد که خطر بیشتری را در زنان ایجاد می‌کند. تغییرات هورمونی در زنان می‌توانند بر سلامت قلب و عروق تاثیر بگذارند و منجر به افزایش خطر بیماری قلبی شوند.

عوارض مرتبط با بارداری، مانند دیابت حاملگی و پره اکلامپسی، با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی در مراحل بعدی زندگی مرتبط می‌باشند. علاوه بر این، بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید می‌توانند بر قلب زنان تاثیر بگذارند.

عوامل خطر موثر در بروز بیماری‌های قلبی و تیر کشیدن قلب در زنان

همان طور که ذکر شد، بیماری‌های قلبی از عوامل اصلی مرگ و میر زنان در سراسر جهان هستند. شناخت عوامل خطر مرتبط با بروز بیماری‌های قلبی و تیر کشیدن قلب زنان برای مداخله و پیشگیری اولیه بسیار مهم است. موارد زیر برخی از عوامل خطر کلیدی هستند:

  • سن

با افزایش سن زنان، خطر ابتلا به بیماری قلبی در آنها افزایش می‌یابد. پس از یائسگی، به دلیل تغییرات هورمونی، خطر به طور قابل توجهی بیشتر می‌شود.

  • سابقه خانوادگی

سابقه خانوادگی بیماری قلبی می‌تواند خطر ابتلای زنان به بیماری قلبی را افزایش دهد. اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده، مانند والدین یا خواهر و برادر دارای مشکلات قلبی باشد، احساس قلب درد در زنان باید جدی گرفته شود.

  • فشار خون بالا

فشار خون بالا قلب را مجبور می‌کند تا بیشتر کار کند و احتمال بیماری قلبی و سکته را افزایش می‌دهد.

  • کلسترول بالا

سطوح بالای کلسترول LDL که اغلب به عنوان کلسترول “بد” نامیده می‌شود، می‌تواند منجر به تشکیل پلاک در شریان‌ها، انسداد جریان خون، ایجاد مشکلات قلبی و تیر کشیدن قلب در زنان شود.

  • دیابت

زنان مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر بیماری قلبی هستند، زیرا دیابت می‌تواند به عروق خونی آسیب برساند و احتمال ابتلا به تصلب شرایین را افزایش دهد.

  • سبک زندگی بی تحرک

عدم فعالیت بدنی یک عامل خطر در بروز و ابتلا به بیماری قلبی است. انجام ورزش منظم به حفظ سلامت قلب و عروق کمک می‌کند و خطر مشکلات مربوط به قلب را کاهش می‌دهد.

  • چاقی

اضافه وزن یا چاقی بر قلب فشار وارد می‌کند و با افزایش خطر بیماری قلبی در زنان مرتبط است.

  • استرس و افسردگی

استرس مزمن و افسردگی درمان نشده می‌تواند بر سلامت قلب تاثیر بگذارد. زنانی که این شرایط را تجربه می‌کنند، ممکن است سطوح کورتیزول بالاتر و رفتار‌های مقابله‌ای ناسالم داشته باشند که احتمال بیماری قلبی را افزایش می‌دهد.

ایجاد یک سبک زندگی سالم می‌تواند به طور قابل توجهی خطر احساس قلب درد در زنان و حمله قلبی کاهش دهد. معاینات منظم و مداخله زودهنگام برای حفظ سلامت قلب و جلوگیری از مشکلات جدی قلبی حیاتی است.

در چه صورتی تیر کشیدن قلب در زنان جدی است و باید به دکتر مراجعه کرد

برای زنان بسیار مهم است که به علائم غیرعادی توجه کنند، به ویژه علائمی که در طول فعالیت بدنی یا استرس رخ می‌دهند. اگر این نشانه‌ها باقی ماند یا بدتر شد، دستیابی فوری به کمک پزشکی برای اطمینان از ارزیابی مناسب و اقدام به موقع ضروری است. اگر علائم حمله قلبی از جمله احساس قلب درد در زنان را در خود یا شخص دیگری مشاهده کردید، فورا با 115 تماس بگیرید.

هر چه زودتر به اورژانس مراجعه کنید، سریع‌تر می‌توانید برای کاهش میزان آسیب، تحت درمان قرار بگیرید. در بیمارستان، متخصصان می‌توانند آزمایش‌هایی را انجام دهند تا متوجه شوند که آیا حمله قلبی اتفاق خواهد افتاد یا نه و بهترین درمان را انتخاب می‌کنند. در برخی موارد، حمله قلبی به احیای قلبی-ریوی یا شوک الکتریکی به قلب نیاز دارد تا ضربان قلب را برگردانند. به یاد داشته باشید، هر چه زودتر درمان شروع شود، ریسک حمله قلبی کمتر است.

شرح علائم و تیر کشیدن قلب در بانوان برای پزشک

پزشکان می‌توانند با توجه به شدت و نوع نشانه‌ها و علائم، ریسک بروز حمله قلبی را تعیین کنند. آن‌ها علاوه بر شرح علائم و عوامل خطر شما، از نتایج نوار قلب و آزمایش تروپونین برای تشخیص دقیق‌تر استفاده می‌کنند. اما گاهی اوقات این موارد فورا بیماری را نشان نمی‌دهند. بنابراین، در صورت بروز احساس قلب درد در زنان، آنچه برای پزشک توضیح می‌دهید و سابقه پزشکی شما در تعیین مراحل اولیه درمانتان بسیار مهم است.

در ادامه مواردی وجود دارد که پزشکان می‌خواهند برای تشخیص بیماری و حمله قلبی بدانند:

  • چه احساسی دارید (درد، فشار، سفتی و غیره)؟
  • محل درد و تیر کشیدن قلب در کجاست؟
  • چه زمانی تیر کشیدن یا عوامل دیگر شروع شدند؟
  • این نشانه‌ها بدتر شده یا بدون تغییر باقی مانده است؟
  • این احساس ثابت است یا می‌آید و می‌رود؟
  • قبلا این علائم را احساس کرده‌اید؟
  • قبل از شروع این علائم در حال چه کاری بودید؟

پاسخ‌های روشن و دقیق به این پرسش‌ها تا حد زیادی به یک تشخیص مناسب کمک می‌کند. تجربه چند ثانیه درد مکرر، با احتمال کمتری نشانه حمله قلبی است. در حالی که ترکیب تیر کشیدن قلب در زنان و درد در مرکز قفسه سینه، به احتمال بیشتری می‌تواند زنگ خطر حمله قلبی باشد.

تشخیص بیماری قلبی در زنان

اولین قدم در تشخیص بیماری قلبی در زنان، شامل گرفتن تاریخچه پزشکی جامع و انجام ارزیابی خطر است. لازم است به عوامل خطر منحصر به فرد برای زنان، مانند تغییرات هورمونی، عوارض مرتبط با بارداری و شرایط خودایمنی توجه ویژه شود. درک این عوامل به تنظیم رویکرد تشخیصی و توسعه برنامه‌های درمانی شخصی در صورت بروز درد قفسه سینه و احساس قلب درد در زنان کمک می‌کند.

 

  • معاینه فیزیکی و علائم حیاتی

معاینه فیزیکی کامل برای شناسایی علائم بیماری قلبی در زنان ضروری است. پزشکان، علائم حیاتی فرد مانند فشار خون، ضربان قلب، تعداد تنفس، دمای بدن و… را ارزیابی می‌کنند. آن‌ها همچنین به قلب و ریه‌ها برای تشخیص هرگونه صدا یا سوفل غیرطبیعی که ممکن است نشان‌دهنده مشکلات قلبی باشد گوش می‌دهند.

  • گرفتن نوار قلب که با اصطلاح الکتروکاردیوگرام شناخته می‌شود

نوار قلب یا همان الکتروکاردیوگرام یک آزمایش پرکاربرد است که برای ارزیابی وضعیت عملکرد الکتریکی قلب استفاده می‌شود. الکترود‌هایی به قفسه سینه، بازو‌ها و پا‌ها متصل می‌شوند تا سیگنال‌های الکتریکی قلب را ثبت کنند. این کار به تشخیص بی‌نظمی در ریتم قلب (آریتمی) و علائم حملات قلبی کمک می‌کند. این یک ابزار غیر تهاجمی و مفید برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های قلبی در زنان است.

  • تست استرس

تست‌های استرس میزان عملکرد قلب تحت فشار را ارزیابی می‌کنند. در طول آزمایش، فرد ممکن است روی تردمیل راه برود یا دارویی دریافت کند که اثرات ورزش را بر قلب شبیه‌سازی می‌کند. تست استرس، به شناسایی کاهش جریان خون به عضله قلب کمک می‌کند که ممکن است در حالت استراحت مشخص نباشد. این امر به طور ویژه در تشخیص مشکلات قلبی در بانوان مهم است. زیرا ممکن است آن‌ها علائمی را حین فعالیت بدنی تجربه کنند که در حالت استراحت تشخیص داده نشود.

  • اکوکاردیوگرافی یا اکوی قلب

اکوکاردیوگرام، در واقع سونوگرافی از قلب است که تصاویر دقیقی از ساختار و عملکرد آن ارائه می‌دهد. این تصاویر به پزشکان اجازه می‌دهد تا عملکرد پمپاژ قلب و الگو‌های جریان خون را ارزیابی و مشکلات دریچه قلب را شناسایی کنند.

اکوی قلب در تشخیص بیماری‌های مختلف قلبی به ویژه برای زنان مفید و کاربردی است، زیرا می‌تواند در تشخیص زودتر بیماری قلبی حتی در غیاب علائم معمول کمک کند.

  • استفاده از آنژیوگرافی کرونری

این روش تهاجمی، با گرفتن تصویر از قلب و تزریق کردن رنگ به عروق کرونر، برای مشاهده انسداد یا گرفتگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. آنژیوگرافی بیشتر در مواقعی انجام می‌شود که سایر آزمایش‌های غیرتهاجمی حاکی از بیماری قلبی بوده یا فرد در معرض خطر حمله قلبی باشد.

 

چطور احتمال سکته را کم کنیم؟

اگر تجربه حمله قلبی داشته‌اید، ممکن است قلب شما آسیب دیده باشد. این آسیب، می‌تواند بر ریتم قلب و توانایی آن در پمپاژ خون به اعضای بدن تاثیر بگذارد و عامل تیر کشیدن قلب در زنان شود که سابقه مشکل قلبی داشته‌اند. همچنین، ممکن است خطر حمله قلبی دیگری را افزایش دهد. با انجام مراحل زیر می‌توانید احتمال ابتلا به مشکلات قلبی را در آینده کاهش دهید:

  • تغییرات سبک زندگی

داشتن یک رژیم غذایی سالم، افزایش فعالیت بدنی، ترک سیگار و مدیریت استرس (علاوه بر مصرف دارو‌های تجویز شده در صورت وجود)، می‌تواند به بهبود سلامت قلب و کیفیت زندگی شما کمک کند.

  • توانبخشی قلبی

توانبخشی قلبی یک برنامه مهم برای بهبود کسانی است که تجربه حمله قلبی، نارسایی قلبی یا سایر مشکلات نیازمند به جراحی یا مراقبت‌های پزشکی را داشته اند. در این برنامه، تحت نظارت تیمی از متخصصان هستید که به شما کمک می‌کنند، از جمله تیم مراقبت‌های بهداشتی، متخصصان ورزش و تغذیه، فیزیوتراپ‌ها و مشاوران یا متخصصان سلامت روان.

 

سخن پایانی

اگر نشانه‌های حمله قلبی، از جمله تیر کشیدن قلب را دارید، به هیچ عنوان نباید آن‌ها را نادیده بگیرید. تیر کشیدن قلب در زنان، می‌تواند زنگ خطر یک حمله قلبی باشد. متاسفانه، بیماری قلبی در طول تاریخ عمدتا در مردان مورد مطالعه و تشخیص قرار گرفته است که منجر به عدم تشخیص مشکل در زنان می‌شود. با شناخت و پرداختن به عوامل خطر، ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی می‌توانند دقت تشخیص‌ها را بهبود ببخشند و برنامه‌های درمانی را تنظیم کنند.

دیدگاهتان را بنویسید