کلینیک قلب دکتر هومان

بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم

از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم؛ تشخیص از طریق شناسایی علائم برای جلوگیری از مشکلات جدی‌تر

از آن‌جایی که قلب عضو حیاتی بدن است و برخی بیماری‌ها شباهت زیادی به حمله قلبی دارند، شناخت حملات قلبی امری مهم است و نباید از کنار هر مشکلی که برای قلب به‌وجود می‌آید بسادگی عبور کرد.

برای مثال حمله پانیک در بسیاری از مواقع، با حمله قلبی اشتباه گرفته می‌شود و فرد به‌جای مراجعه به روانپزشک، در جهت درمان قلب اقدام می‌کند. این‌که از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم، باید به یک‌سری علائم در لحظه حمله قلبی توجه داشته باشیم.

از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم

آنچه در این مقاله می خوانید :

از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم و چه زمانی این اتفاق رخ می‌دهد؟

قبل از این‌که بخواهیم یک پرسش جامع برای سوال این‌که از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم پیدا کنیم، می‌خواهیم به شما بگوییم که چه زمانی این اتفاق یعنی (حملات قلبی) رخ می‌دهد؟ تا بتوانید از رویداد آن جلوگیری کنید.

به طور خلاصه هر زمانی که خون یا اکسیژن به هر علتی به قلب نرسد، این عضو دچار مشکل خواهد شد و دیگر نمی‌تواند به طور منظم کار کند، در چنین شرایطی تپش آن شدت خواهد گرفت و یا حتی کاهش خواهد یافت که اغلب به شکل ناگهانی اتفاق می‌افتد.

اگرچه در هنگام بروز حمله قلبی می‌بایست اقدامات اورژانسی در سریع‌ترین زمان ممکن انجام گیرد اما این‌که بدانیم مشکل به‌وجود آمده به حملات قلبی مربوط می‌شود یا نه نیز امری مهم است.

معمولا نشانه‌های حمله قلبی سختی در نفس کشیدن، عرق سرد، سرگیجه یا سبکی سر، حالت تهوع و استفراغ، کاهش یا افزایش ضربان، درد تیر کشنده که به سمت شانه، پشت و یا بازوها کشیده می‌شود است که باید اقدامات فوری انجام گیرد.

مهم‌ترین شریان‌های بدن، شریان‌های متصل به قلب هستند که اگر در اثر تجمع پلاکت‌ها و یا چربی‌ها دچار هرگونه انسداد ‌شوند، حمله و یا سکته قلبی دور از انتظار نیست. در چنین مواقعی برای رفع گرفتگی رگ‌های قلب از روش‌های مختلفی اقدام می‌شود که از نمونه درمان‌های رایج، آنژیوگرافی و جراحی بای‌پس می‌باشد.

شما این مطلب را به این دلیل مطالعه می‌کنید که خود و یا اطرافیانتان دچار حمله قلبی شده و یا نشانه‌هایی از حمله قلبی داشته‌اید که اگر این موضوع صحّت دارد، انجام اقدامات فوری لازم و ضروری است.

چیزی که شما در این مطلب مطالعه می‌کنید تنها محدود به دانستن حمله قلبی نیست بلکه ما سعی می‌کنیم موارد مهمی همچون علائم سکته قلبی خاموش، رد كردن سكته قلبي، انواع سکته قلبی در نوار قلب، روش‌های شناسایی، فواصل زمانی مهم هنگام بروز حمله قلبی و نحوه درمان سکته و حمله قلبی را برایتان شرح دهیم.

اصلی‌ترین علائم سکته قلبی خاموش و راه‌هایی جهت پیشگیری از آن

سکته قلبی خاموش همان‌گونه که از نام آن نیز مشخص است به شکل آرام و در حالت خاموش اتفاق می‌افتد و در آن لحظه فرد نمی‌تواند تشخیص دهد که این اتفاق افتاده است. توجه به علائم سکته قلبی خاموش بسیار مهم است زیرا در چنین شرایطی در مدت زمان کمتری می‌توان فهمید که این نوع سکته رخ داده است و اقدامات درمانی فوری را انجام داد.

متاسفانه امروزه افراد یا توجهی به مشکلات و علائم به‌وجود آمده به قلب نمی‌کنند و یا آن را با سایر بیماری‌ها اشتباه می‌گیرند که همین امر باعث مراجعه دیرهنگام به پزشک و مشکلات جدی دیگر خواهد شد.

از لخته شدن خون گرفته تا اسپاسم عروق و یا هر عاملی که موجب قطع شدن جریان خون شود همگی از علت‌های رایج  بروز سکته و حمله قلبی هستند که با اصطلاح انفارکتوس میوکارد خاموش نیز شناخته می‌شود. علائم سکته قلبی خاموش معمولا کم است و یا در بسیاری مواقع بدون هیچگونه علائم خاصی است در صورتی که در شریان‌های قلب انسداد رخ داده و این امکان وجود دارد که مشکلات جدی دیگری ایجاد کند.

از رایج‌ترین علائم سکته قلبی خاموش می‌توانیم به مواردی همچون احساس ناراحتی در قفسه سینه و مخصوصا مرکز قفسه سینه که اغلب با تنگی نفس همراه است، احساس درد و یا هرگونه ناراحتی در اعضای بالاتنه همچون گردن، کتف، فک، بازوها و یا قفسه سینه، احساس خستگی مفرط، مشکل در خواب، عرق سر و یا حالت تهوع جزو اصلی‌ترین علائم سکته قلبی هستند که ممکن است در بین زنان و مردان با تفاوت‌های جزئی رخ دهد.

از کلسترول بالای خون گرفته تا فشار خون بالا، چاقی، استرس مداوم، مصرف سیگار، ورزش نکردن، مصرف چربی‌های ناسالم و نمک همگی از علت‌های مهم سکته قلبی هستند که معمولا در افرادی با سنین بالا بیشتر رخ می‌دهد.

البته بهتر است بدانید افرادی که سابقه بیماری و یا سکته قلبی در خانواده دارند بیشتر مستعد بروز هرگونه مشکل و ناراحتی در ناحیه قلب هستند و باید توجه بیشتری به این موضوع داشته باشند. جهت پیشگیری از سکته قلب خاموش، مصرف دارو، داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش کردن، چکاپ دوره‌ای، کنترل فشار خون و دیابت و همین‌طور کنترل وزن توصیه می‌شود.

 

از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم و برای این کار از چه روش‌های تشخیصی استفاده می‌شود؟

برای این‌که از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم، از روش‌های تشخیصی مختلفی استفاده می‌شود که شامل الکتروکاردیوگرام، آزمایش خون، اکوکاردیوگرافی، ام آر آی، سی‌تی اسکن و آنژیوگرافی است. البته برای این‌که از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم، پزشک قلب در ابتدا معاینه فردی را انجام خواهد داد تا از این طریق میزان ضربان قلب، شدت ضربان قلب و موارد دیگر را بررسی کند.

البته بهتر است بدانید در مواقع اورژانسی باید تشخیص و درمان حمله قلبی به سرعت انجام شود تا ایست قلبی، سکته قلبی و یا مشکلات جدی دیگر رخ ندهد.

روش‌های تشخیصی برای این‌که از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم:

  • الکتروکاردیوگرام: این روش تشخیص نام دیگر نوار قلب است که به‌شکل رایج برای مشخص شدن برخی مشکلات قلبی از جمله حمله قلبی از آن استفاده می‌شود. در این روش تشخیص برای دریافت سیگنال‌های مختلف، الکترودهایی به بخش‌های مختلف بدن از جمله قفسه سینه متصل خواهد شد تا نتیجه نوار قلب برای درمان بیماری مشخص شود.
  • آزمایش خون: روش آزمایش خون یکی از ساده‌ترین و البته کم‌هزینه‌ترین روش‌های تشخیصی برای مشکلات قلبی از جمله حمله قلبی است که در کنار سایر روش‌های تشخیص از آن استفاده می‌شود. در این روش، پزشک توجه ویژه‌ای به پروتئین‌های خون خواهد داشت و معمولا بالا بودن آن نشان‌دهنده بروز حمله قلبی است.

در آزمایش خون برای حمله قلبی نه فقط برای اندازه‌گیری پروتئین خون بلکه برای اندازه‌گیری میوگلوبین، کراتین کیناز و تروپونین نیز استفاده می‌شود.

  • اکوکاردیوگرافی: یک روش تشخیصی برای حمله قلبی اکوکاردیوگرافی است که از این طریق پمپاژ خون به بخش‌های مختلف قلب بررسی می‌شود. آزمایش اکوکاردیوگرافی با کمک گرفتن از امواج صوتی انجام می‌گیرد که در نهایت نتیجه به صورت تصاویر متحرک در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

  • ام‌آر‌آی و سی‌تی‌اسکن: دو روش تشخیصی جهت بسیاری از مشکلات قلبی، بهره‌گیری از ام‌آر‌آی و سی‌تی‌اسکن است که در آن از اشعه ایکس و یا میدان مغناطیسی جهت تصویربرداری از ناحیه قلب وهمین‌طور سایر بخش‌های قفسه سینه مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از این دو روش، تصاویر و جزئیات زیادی برای تشخیص حمله قلبی در اختیار پزشک قلب قرار می‌گیرد.
  • آنژیوگرافی: یکی از روش‌های رایج و عالی جهت تشخیص این‌که آیا حمله قلبی رخ داده است یا نه بهره‌مندی از آنژیوگرافی است. در این روش تشخیصی متخصصین، یک مایع مخصوصی را با استفاده از رگ‌های پا به بیمار تزریق می‌کنند و همین امر باعث می‌شود با وارد شدن مایع به رگ‌های بدن، شریان‌هایی که دچار گرفتگی شده است با استفاده از اشعه ایکس مشاهده و درمان شود.

روش شناسایی انواع سکته قلبی در نوار قلب

با وجود روش‌های تشخیصی پراهمیت مانند الکتروکاردیوگرام یا همان نوار قلب، تشخیص بسیاری از بیماری‌های قلبی به سادگی امکان پذیر است.

پزشکان با کمک گرفتن از این روش، انواع سکته قلبی در نوار قلب را تشخیص می‌دهند و سپس روند درمانی برای برطرف کردن مشکل قلبی و همین‌طور جلوگیری از بروز سکته قلبی مجدد آغاز خواهد شد. در میان چند روش تشخیصی برای سکته قلبی، نوار قلب و آزمایش خون جزو رایج‌ترین نمونه تشخیص‌های هستند که اطلاعات مفیدی در اختیار پزشک قرار می‌دهند.

روش شناسایی انواع سکته قلبی در نوار قلب تنها در ده دقیقه انجام می‌گیرد. اگر نگاهی به نوار قلب داشته باشید، امواج یا خطوطی را مشاهده خواهید کرد که با نام ST، T، ECG، PR، Q، S مشخص شده است.

معمولا با انحرافات موج ST بیماری‌های کرونری و همین‌طور ایسگمی را شناسایی کرد. موجی که با نام ECG در نوار قلب مشاهده می‌شود، سیر پیشرفت انفارکتوس میوکارد را تعیین می‌کند. الگوهای دیگر که در نوار قلب وجود دارد می‌تواند نشان دهنده بیماری‌های مانند آمبولی ریه نیز باشند.

گاهی برای شناسایی انواع سکته قلبی در نوار قلب، تنها آزمایش تشخیصی الکتروکاردیوگرام کافی نیست و پزشک برای بالا رفتن دقت تشخیص از سایر روش‌ها نیز کمک خواهد گرفت. نکته مهمی که باید بدانید این است که با کمک گرفتن از نوار قلب نه فقط برای تشخیص سکته قلبی بلکه برای تشخیص سایر بیماری‌ها همچون اختلالات دریچه قلب، ضربان‌های ناهماهنگ، میزان اکسیژن رسانی، وجود مایعات و التهابات و حتی بیماری‌های ژنتیکی را شناسایی و بهترین روند درمانی را آغاز کرد.

از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم و رد كردن سكته قلبي از چه طریق امکان پذیر است؟

بسیاری از افراد به شکل اتفاقی و ناگهانی دچار مشکلات قلبی از جمله سکته قلبی می‌شوند که در نهایت از سکته ایجاد شده جان سالم به در می‌برند و مشکلی برای آن‌ها به‌وجود نمی‌آید که در چنین مواقعی از اصطلاح رد كردن سكته قلبي استفاده می‌کنند یعنی این که فرد علائم سکته قلبی را داشته و یا اتفاقاتی در قلب رخ داده اما یا شدت سکته کم بوده و یا آن را رد کرده است.

با رد كردن سكته قلبي علائمی در فرد مشاهده خواهد شد که شامل درد و یا سوزش معده، درد قفسه سینه، سرگیجه و تعریق، حالت تهوع و یا سرفه همراه خواهد بود.

آن دسته از افرادی که تجربه سکته قلبی داشته اند، بیشتر مستعد برای بروز مجدد سکته قلبی هستند و به‌همین خاطر باید چند نکته مهم و ضروری را مدنظر قرار دهند که شامل پرهیز از مصرف سیگار، عدم انجام فعالیت‌های سنگین و همین‌طور مصرف غذاهای سالم است. با رد كردن سكته قلبي و با کمک گرفتن از متخصص قلب و همین‌طور توان‌بخشی قلبی می‌توان از بروز مجدد سکته جلوگیری کرد.

افرادی که سکته قلبی را رد کرده‌اند، باید موارد مهمی را همیشه به‌خاطر داشته باشند که شامل کنترل فشار خون و کلسترول، ملاقات با دوستان، کنترل وزن، سفر کردن، داشتن فعالیت منظم، مصرف داروهای تجویز شده و همین‌طور افزایش امید به زندگی است.

همگی این‌ها می‌تواند کمک زیادی به سلامت قلب کرده و از بروز سکته‌های بعدی جلوگیری کند. پیشنهاد می‌شود فردی که سکته قلبی را رد کرده، به صورت مداوم چکاپ شود.

فواصل زمانی پراهمیت در هنگام بروز حمله قلبی

از آن‌جایی که به موضوع پر اهمیت زمان در هنگام بروز حمله قلبی کمتر پرداخته شده، تصمیم گرفتیم به آن بپردازیم تا در صورتی که خود یا یکی از اطرافیانتان دچار حمله قلبی شد، بتوانید اقدامات مورد نیاز در مدت زمان کوتاه انجام دهید.

همان‌طور که مطلع هستید، بروز حمله و یا سکته قلبی با گرفتگی رگ‌های منتهی به قلب آغاز می‌شود و تا زمان باز شدن آن سه مقطع زمانی وجود دارد که شامل زمان بروز حمله قلبی، زمان اقدام برای مراجعه به اورژانس و همین‌طور زمان باز کردن رگ‌های مسدود شده قلب است.

زمان بروز حمله قلبی تا هنگامی که اقدامات فوری انجام شود بسیار مهم است زیرا در این شرایط اقدامات سریع می‌تواند جان بیمار را نجات دهد. چنانچه فرد دچار هر یک از علائم حمله قلبی شد از جمله درد بخش بالا تنه سینه، نفس نفس زدن، تعریق، احساس سنگینی سینه باید سریع با اورژانس تماس گرفت هرچند حمله قلبی رخ نداده باشد ما باید علائم را جدی بگیریم تا جان بیمار حفظ شود.

زمان بعدی و پراهمیت دیگر، زمان رسیدن آمبولانس برای منتقل کردن فردی است که دچار حمله قلبی شده است. داخل آمبولانس تجهیزات نجات بخشی وجود دارد که شامل دستگاه ثبت کننده نوار قلب است. در چنین مواقعی آمبولانس باید سریعا فرد را به اورژانس منتقل کند تا اقدامات بعدی برای مشکلات حاد قلبی از جمله حمله یا سکته قلبی انجام شود.

مرحله سوم زمانی در هنگام بروز حمله قلبی، زمانی است که فرد بیمار به اورژانس انتقال می‌یابد. در این زمان، در صورتی که حمله قلبی تشخیص داده شود، سریعا داروهای مخصوص برای جلوگیری از لخته شدن خون به بیمار تجویز می‌شود و بعد از آن مراحل آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی انجام خواهد گرفت.

در مرحله سوم حمله قلبی نیز باید فوریت‌های پزشکی به شکل سریع انجام شود تا اگر بیمار دچار مشکل حاد قلبی شده، مشکل نرسیدن اکسیژن و خون به قلب سریعا برطرف شود.

پشت سر گذاشتن پروسه درمان سکته قلبی

از مصرف دارو گرفته تا سایر روش‌ها که به تک تک آن‌ها اشاره خواهیم کرد، تماما در جهت درمان سکته قلبی و یا حمله قلبی استفاده می‌شود. داروهایی همچون آسپیرین و یا سایر داروهای ضد پلاکت همچون تیکاگرولول، پراسوگرل و کلوپیدوگرل در هنگام بروز لخته خون و سایر مشکلات قلبی به بیمار تجویز می‌شود.

یکی از مواردی که در سکته قلبی نقش دارد کاهش اکسیژن قلب است که برای این کار معمولا از داروهای زیر زبانی همچون نیتروگلیسرین استفاده می‌شود.

 

به جز مصرف دارو برای سکته قلبی، چنانچه گرفتگی در رگ های قلب وجود داشته باشد برای برطرف کردن انسداد از روش درمانی آنژیوگرافی و یا آنژیوپلاستی استفاده می‌شود. هنگامی که سکته قلبی به شکل حاد اتفاق افتاده باشد، فرد به سی سی یو منتقل خواهد شد تا احیای قلبی و روند بعدی درمان انجام گیرد.

لازم به ذکر است درمان سکته قلبی تنها به چند روش عنوان شده خلاصه نمی‌شود بلکه ما سعی کردیم نمونه‌های رایج درمانی در این زمینه را برایتان عنوان کنیم.

بعد از پشت سر گذاشتن سکته قلبی و اتمام روند درمان، پس از آن نیز باید برخی از داروها توسط بیمار مصرف شود که شامل آسپرین، داروهای ضد پلاکت، داروهای استاتین، داروهای مسدودکننده گیرنده بتا، داروهای ضد اسید معده و همین‌طور برخی داروهای مهار کننده آنزیم است.

کلام آخر

این که از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم امری بسیار مهم است زیرا با فهمیدین این موضوع می‌توانیم اقدامات فوری درمانی را انجام دهیم تا تهدیدات جانی که اغلب به‌خاطر حمله و سکته قلبی هستند به حداقل ممکن کاهش یابد.

معمولا حمله قلبی به شکل کاملا ناگهانی اتفاق می‌افتد و ما معمولا نمی‌توانیم زمان بروز آن را تشخیص دهیم تنها زمان بروز علائم که شامل تنگی نفس، نفس‌ نفس زدن، درد تیر کشنده قلب که تا کتف و شانه و بازو و یا حتی گردن ادامه دارد، تعریق، گیجی و حالت تهوع همراه است که در این مواقع سریعا باید با اورژانس تماس گرفت.

موضوعی که در این بخش به آن پرداخته شد، تنها محدود به این‌که از کجا بفهمیم دچار حمله قلبی شدیم نمی‌شد بلکه شما در این مطلب با مواردی همچون مهم‌ترین علائم سکته قلبی به طور خاموش و راه‌هایی برای پیشگیری از آن، روش‌های تشخیصی و شناسایی انواع حمله و سکته قلبی، رد كردن سكته و حمله قلبی، فواصل زمانی مهم در هنگام بروز حمله قلبی و همین‌طور پشت سر گذاشتن پروسه درمان سکته قلبی آشنا شدید و امیدواریم بتوانید در هنگام بروز حمله قلبی اقدامات فوری را در مدت زمان کوتاه انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید