کلینیک قلب دکتر هومان

بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

برای سوزش قلب چه کنیم؛ یکی از سوالات متداول مبتلایان این نوع بیماری

سوزش قلب معمولاً در قفسه سینه و دقیقاً پشت استخوان سینه احساس می‌شود. این احساس درد می‌تواند به دلیل غذاهایی که می‌خورید، به‌خصوص غذاهای اسیدی ایجاد شود. همچنین ممکن است شما دارای یک بیماری مزمن به نام بیماری ریفلاکس معده که باعث ایجاد سوزش قلب و یا تیرکشیدن قلب می‌شود، باشید.

این سوزش به هر دلیلی که باشد، سوزش آن می‌تواند باعث ایجاد احساس ناراحتی در شما شود. به همین دلیل برخی از مبتلایان به این عارضه می‌پرسند که برای سوزش قلب چه کنیم؟ در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با سوزش قلب و علائم آن آشنا شوید.

برای سوزش قلب چه کنیم

دلایل و علائم سوزش قلب، هنگام سوزش قلب چه کنیم؟

دلایل زیادی ممکن است سبب ایجاد این عارضه شوند اما از دلایل اصلی آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

⦁ مشکلات گوارشی و التهاب قلب

مشکلات گوارشی دیگری نیز علاوه بر رفلاکس معده، در بروز التهاب قلب و درد قفسه سینه نقش دارند. برای مثال، افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا یا بیماری‌های کبدی ممکن است دچار التهاب قلب و سوزش در ناحیه قفسه سینه خود شوند.

اگر پس از مصرف داروهای ضد اسیدی یا سایر داروهای مخصوص سوزش سردل، درد فروکش نکند که ممکن است بیماری به دلایل دیگری مثل وجود سنگ صفرا و بیماری کبدی باشد. علائم دیگری که با مشکلات گوارشی و التهاب قلب مرتبط هستند و می‌توان به آن اشاره کرد، عبارت‌اند از:

⦁ ادرار بسیار تیره

⦁ اجابت مزاج بسیار کم

⦁ درد شدید شکم به‌ویژه در سمت راست‌بالای شکم نزدیک دنده‌ها

⦁ التهاب قلب

⦁ و حملات پانیک

زمانی که فرد دچار اضطراب و وحشت شود، حملات پانیک رخ می‌دهند. یکی از علائم اصلی این حملات احساس التهاب قلب و ناراحتی در ناحیه قفسه سینه است. هرچه ترس شدیدتر باشد سوزش نیز به‌مراتب بیشتر می‌شود.

حمله پانیک باعث بروز حمله قلبی نمی‌شود اما می‌تواند باعث بروز علائمی شبیه به علائم حمله قلبی شود که سوزش ناحیه قلب در ناحیه قفسه سینه یکی از این علائم است.

⦁ احساس سوزش سردل

رفلاکس اسید معده یا سوزش سردل، یکی از شایع‌ترین دلایل سوزش در قفسه سینه است. این عارضه می‌تواند خفیف و یا شدید باشد. سوزش سردل موقعی رخ می‌دهد که اسید معده به سمت مری برگردد.

به طور معمول، زمانی که غذا بلعیده می‌شود، یک نوار عضلانی در اطراف انتهای مری (اسفنکتر تحتانی مری) شل می‌شود تا غذا و مایعات به معده بریزند. سپس عضله دوباره سفت می‌شود. اگر اسفنکتر تحتانی مری آن‌طور که باید کار نکند، اسید معده می‌تواند به مری برگردد (ریفلاکس اسید) و باعث سوزش سردل شود.

این بیماری در زنان باردار، افراد مبتلا به رفلاکس معده و کسانی که دارای مشکلات گوارشی هستند، شایع‌تر است. مصرف غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی مانند گوجه‌فرنگی و الکل و نیز مصرف دخانیات خطر سوزش سردل را می‌تواند افزایش دهد. سایر علائم سوزش سردل عبارت‌اند از:

⦁ آروغ‌زدن

⦁ احساس سوزش در گلو

⦁ دردی که پس از صرف غذا شروع می‌شود

⦁ درد قفسه سینه که هنگام درازکشیدن بدتر می‌شود

⦁ رژیم غذایی و سبک زندگی

یکی دیگر از دلایل داشتن رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی غلط است.

مصرف تحریک‌کننده‌ها مانند الکل، کافئین، نوشابه‌های گازدار، آب‌میوه‌های اسیدی، مواد غذایی اسیدی، شکلات و حتی مصرف بعضی از داروها مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن از عوامل افزایش اسید معده و درنتیجه آن رفلاکس معده هستند.

کشیدن سیگار و دخانیات و مصرف مواد غذایی پرچرب، عملکرد اسفنکتر تختانی مری را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد که شل‌شدن لایه ماهیچه‌ای و بازگشت اسید به مری را به دنبال دارد.

غذاهایی که معمولاً به‌عنوان محرک‌های سوزش سر دل شناخته می‌شوند باعث می‌شوند اسفنکتر مری شل شود و فرآیند هضم را به تأخیر بیندازد و به غذا اجازه می‌دهد مدت بیشتری در معده بماند که باعث سوزش سردل می‌شوند. غذاهایی که سرشار از چربی و نمک و ادویه هستند مانند:

⦁ فست‌فود و غذاهای سرخ شده

⦁ چیپس سیب‌زمینی و سایر تنقلات فرآوری شده

⦁ پودر فلفل چیلی (سفید، سیاه، کاین)

⦁ گوشت‌های چرب مانند بیکن و سوسیس

⦁ پنیر

⦁ سس‌های مبتنی بر گوجه‌فرنگی

⦁ میوه‌های خانواده مرکبات

⦁ شکلات

⦁ نعناع تند

⦁ نوشیدنی‌های گازدار

 

⦁ آسیب‌های استخوانی و عضلانی

یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در بروز سوزش در ناحیه قلب، آسیب‌های عضلانی و استخوانی قفسه سینه است. التهاب قلب و قفسه سینه نشانه آسیب عضله یا مشکل استخوانی است درصورتی‌که:

⦁ درد فقط در موقعیت‌های خاص مانند هنگام بلندکردن اجسام سنگین ظاهر شود

⦁ درد با ماساژ یا فشاردادن ناحیه تغییر کند

⦁ در ناحیه دردناک، تورم وجود داشته باشد

⦁ مشکلات ریوی

بیماری‌های ریوی نیز یکی دیگر از علت‌های سوزش در قلب و قفسه سینه است. به‌عنوان‌مثال، عفونت ریه و پنومونی می‌تواند باعث این عارضه شود. این سوزش به‌ویژه هنگام تنفس در حین ورزش و حرکت‌های شدید، تشدید می‌شود.

هنگامی که درد، سوزش قفسه سینه و مشکلات تنفسی با هم ظاهر شوند، باید به پزشک مراجعه شود تا سلامت قلب و عروق ارزیابی شود.

⦁ بیماری‌های قلبی و عروقی

اختلالات مربوط به رگ‌های خونی که خون را بین قلب و شش‌ها جابه‌جا می‌کنند نیز یکی دیگر از دلایل درد قفسه سینه است. برای مثال، زمانی که پارگی آئورت رخ می‌دهد اگر سریع درمان نشود، می‌تواند کشنده باشد.

آمبولی ریه یکی دیگر از مشکلات عروق خونی است و موقعی اتفاق می‌افتد که لخته خون یکی از رگ‌های منتهی به شش‌ها را مسدود کرده باشد. آمبولی ریه یک وضعیت جدی و خطرناک است و باید خیلی سریع و بدون اتلاف وقت اقدامات درمانی لازم برای برطرف‌شدن لخته انجام گردد. بعضی از علائم مرتبط با مشکلات عروقی عبارت‌اند از:

⦁ درد ناگهانی و سوزش در قفسه سینه که ممکن است نشانه پارگی آئورت باشد.

⦁ فشار یا سوزش در قفسه سینه که در زمان فعالیت بدنی بدتر می‌شود.

⦁ درد ناگهانی که با مشکلات تنفسی و سرگیجه همراه شود.

برای سوزش قلب چه کنیم؟

برای درمان یک بیماری، ابتدا باید دلیل بروز آن‌را پیدا کرد و متناسب با آن یک راه درمان مناسب را برگزید.

پزشکان معمولا برای تشخیص علت سوزش در قفسه سینه، روش‌های زیر را در نظر می‌گیرند:

⦁ بررسی سوابق درمانی

⦁ معاینه بالینی برای بررسی ضربان قلب و فشارخون، وجود تورم، و ارزیابی سلامت اندام‌ها

⦁ آزمایش خون برای بررسی عفونت احتمالی و ارزیابی مشکلات قلبی

⦁ الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب برای ارزیابی فعالیت الکتریکی قلب

⦁ رادیوگرافی قفسه سینه

⦁ سی‌تی‌اسکن

گزینه‌های درمانی فراوانی برای برطرف‌کردن سوزش قفسه سینه باتوجه‌به علت زمینه‌ای وجود دارد. برای مثال، سوزش قفسه سینه، که ناشی از مشکلات گوارشی باشد، با مصرف دارو‌های آنتی‌اسید گوارشی و یا با اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی قابل‌درمان است.

هنگامی‌که سوزش قلب به دلیل بیماری‌های قلبی یا ریوی باشد روش‌های درمان مجزایی مورداستفاده قرار گرفته خواهد شد. فردی که دچار گرفتگی عروق شده است ممکن است به داروهای رقیق‌کننده خون و یا حتی جراحی بای‌پس نیز نیاز پیدا کند.

برای دردهای مزمن قفسه سینه هرگز دست به خوددرمانی نزنید. این دردها اغلب با یک مشکل زمینه‌ای در ارتباط هستند. بنابراین ضروری است که حتماً توسط پزشک متخصص معاینه شوید تا علل سوزش مشخص و مشکل شما به‌صورت ریشه‌ای درمان شود. بعد از یافتن دلیل اصلی اکنون باید به فکر این باشیم که برای سوزش قلب چه کنیم؟

درمان های خانگی برای درمان سوزش سردل

اگر می‌خواهید بدانید برای سوزش قلب چه کنیم و از رفلاکس اسید معده جلوگیری کنید و از شر سوزش سردل خود خلاص شوید، در اینجا هشت راه برای کاهش و حتی پیشگیری از علائم وجود دارد:

⦁ یک دفتر مخصوص داشته باشید و لیست غذاهای محرک را که باید از آنها اجتناب کنید در آن بنویسید.

همان‌طوری که قبلاً گفته شد، برخی از غذاها و نوشیدنی‌ها می‌توانند باعث رفلاکس اسید و سوزش شوند. این غذاها با کاهش فشار اسفنکتر تحتانی مری، سوزش سر دل را تحریک می‌کنند و باعث می‌شوند که محتویات اسیدی راحت‌تر به مری رفلاکس کنند. تاحدامکان از این غذاها و نوشیدنی‌ها خودداری کنید.

⦁ از درازکشیدن بلافاصله پس از صرف غذا جدا خودداری کنید.
خوابیدن و درازکشیدن با معده پر، رفلاکس و سوزش را افزایش می‌دهد. سعی کنید حداقل تا 2-3 ساعت قبل از زمان خوابیدن، از خوردن غذا پرهیز کنید.
⦁ نه گفتن به پرخوری و سریع جویدن غذا
این امر به‌خصوص اگر درست قبل از خواب این کار را انجام دهید، بسیار کمک‌کننده است، زیرا هرچه غذای بیشتری در معده شما باشد، فشاری که به دریچه انتهایی مری وارد می‌شود، بیشتر می‌شود که این امر احتمال وقوع رفلاکس و برگشت اسید معده را افزایش می‌دهد.

⦁ به فکر کاهش وزن خود باشید
اضافه‌وزن فشار مضاعفی بر معده شما وارد می‌کند و خطر رفلاکس اسید و سوزش سر دل را افزایش می‌دهد. دو قدم مهم برای حفظ وزن سالم و کاهش وزن اضافی، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و متعادل به همراه سبک زندگی مناسب و داشتن فعالیت بدنی است.

⦁ سر تخت خود را بالا بیاورید.
بالابردن سر و قفسه سینه بالاتر از پاها در هنگام خواب می‌تواند به پیشگیری و کاهش رفلاکس اسید و سوزش سر دل کمک کند. می‌توانید این کار را با بالابردن سر تخت خود با بلوک‌های زیر میله‌های تخت انجام دهید.

وضعیت خواب خود را تنظیم کنید
تصور می‌شود که خوابیدن به پهلوی چپ می‌تواند به هضم غذا کمک کند و ممکن است برای محدودکردن رفلاکس اسید معده مؤثر باشد، اگرچه دکتر گلاسنر اشاره می‌کند که انجام این کار در برخی از انواع تخت‌ها می‌تواند چالش‌برانگیز باشد.

⦁ لباس‌های گشاد بپوشید
اگر مستعد سوزش سر دل هستید، کمربندهای تنگ و لباس‌هایی که به معده شما فشار می‌آورند ممکن است در علائم شما نقش داشته باشند.

⦁ اگر سیگار می‌کشید، سیگار را ترک کنید
اگر فرد سیگاری هستید و دچار سوزش سردل هستید، حتماً به فکر ترک سیگار باشید. ترک‌کردن سیگار می‌توان شدت و دفعات رفلاکس اسید معده را کاهش داده و در برخی موارد حتی آن را از بین ببرد.

برای سوزش قلب چه بخوریم؟

خبر خوب اینجاست، چیزهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای جلوگیری از رفلاکس اسید بخورید. آشپزخانه خود را با مواد غذایی از این سه دسته تهیه کنید:
⦁ غذاهای دارای فیبر فراوان
غذاهای فیبردار باعث می‌شوند زودتر احساس سیری کنید، بنابراین احتمال اینکه در غذاخوردن پرخوری کنید کمتر می‌شود که ممکن است به سوزش سر دل کمک کند. فیبر سالم را می‌تواند از مواد غذایی زیر به دست آورید:
⦁ غلات کامل مانند بلغور جو دوسر، کوسکوس و برنج قهوه‌ای
⦁ سبزیجات ریشه‌دار مانند سیب‌زمینی شیرین، هویج و چغندر
⦁ سبزیجات سبز مانند مارچوبه، کلم‌بروکلی و لوبیاسبز

⦁ غذاهای دارای خاصیت قلیایی
غذاهایی که pH بالا دارند قلیایی هستند و می‌توانند به کم‌کردن قدرت اسیدی معده و کاهش میزان سوزش آن شوند. غذاهای قلیایی عبارت‌اند از:
⦁ موز
⦁ خربزه
⦁ گل‌کلم
⦁ رازیانه
⦁ سبزیجات

⦁ غذاهای آبکی
با خوردن غذاهای حاوی آب زیاد، می‌توانید اسید معده را رقیق و ضعیف کنید. غذاهایی مانند:
⦁ کرفس
⦁ خیار
⦁ کاهو
⦁ هندوانه
⦁ سوپ‌های بر پایه آبگوشت
⦁ چای گیاهی

خوردن برخی غذاها نیز ممکن است علائم را تسکین دهد شما می‌توانید آنها را امتحان کنید:

⦁ شیر

آیا شیر به سوزش سر دل کمک می‌کند؟ اغلب تصور می‌شود که شیر سوزش سر دل را تسکین می‌دهد. اما باید در نظر داشته باشید که شیر انواع مختلفی دارد. شیر کامل با مقدار کامل چربی، 2 درصد چربی، و شیر بدون چربی یا بدون چربی. چربی موجود در شیر می‌تواند رفلاکس اسید را تشدید کند.

اما شیر بدون چربی می‌تواند به‌عنوان یک بافری موقت بین پوشش معده و محتویات اسیدی معده و تسکین فوری علائم سوزش سر دل عمل کند. ماست کم‌چرب دارای همان ویژگی‌های تسکین‌دهنده همراه با دوز سالم پروبیوتیک‌ها (باکتری‌های خوب که هضم را تقویت می‌کنند) است.

⦁ زنجبیل
زنجبیل به دلیل خواص دارویی که دارد یکی از بهترین کمک‌های گوارشی است. ماهیت قلیایی و ضدالتهابی دارد که تحریکات دستگاه گوارش را کاهش می‌دهد. سعی کنید وقتی احساس سوزش دارید، چای زنجبیل بنوشید.

⦁ سرکه سیب
درحالی‌که تحقیقات کافی برای اثبات اینکه نوشیدن سرکه سیب برای رفلاکس اسید مؤثر است وجود ندارد، بسیاری از مردم اعتقاد دارند که این نوشیدنی به رفلاکس معده کمک می‌کند.

بااین‌حال، هرگز نباید آن را با غلظت کامل بنوشید زیرا یک اسید قوی است که می‌تواند مری را تحریک کند. در صورت تمایل به مصرف، مقدار کمی از آن را در آب گرم بریزید و آن را همراه با غذا بنوشید.

⦁ آبلیمو
آبلیمو به‌طورکلی بسیار اسیدی در نظر گرفته می‌شود، اما مقدار کمی آب لیموترش مخلوط با آب گرم و عسل دارای اثر قلیایی است که اسید معده را خنثی می‌کند. همچنین عسل دارای آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی است که برای سلامت سلول‌ها مفید است.

اگر سوزش سردل شدید یا مکرر باشد، برای سوزش قلب چه کنیم؟

برای سوزش معده خفیف و گاه‌به‌گاه، داروهای بدون نسخه مانند آنتی‌اسیدها می‌توانند به تسکین علائم کمک کنند. همیشه قبل از مصرف هر دارویی برچسب محصول را بخوانید و هرگز دوز بالاتر یا بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.

اگر سوزش سر دل شدید دارید یا پس از انجام اقداماتی برای تسکین آن ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، با پزشک خود مشورت کنید.

اگر روزانه علائمی دارید که نیاز به آنتی‌اسیدها دارند، وقت آن رسیده است که توسط متخصص گوارش معاینه شوید. علاوه بر این، اگر علائم سوزش سر دل با وجود آزمایش روزانه مهارکننده پمپ پروتون کنترل نشده باشد، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید.

ممکن است لازم باشد گزینه‌های درمانی دیگری برای رفلاکس اسید در نظر گرفته شود. در برخی موارد، سوزش سر دل می‌تواند یک عامل خطر برای مری بارت، تغییر پیش سرطانی مری یا حتی سرطان مری باشد.
علائم هشداردهنده دیگری که نیاز به معاینه توسط متخصص گوارش دارند عبارت‌اند از:
⦁ شروع جدید سوزش سر دل در افراد بالای 60 سال
⦁ ریختن خون
⦁ داشتن مدفوع سیاه یا خونی
⦁ مشکل در بلع یا درد همراه با بلع
⦁ استفراغ
⦁ اشتهای ضعیف
⦁ کاهش وزن غیرقابل‌توضیح

سخن پایانی

برای یافتن سوال اینکه “برای سوزش قلب چه کنیم” میتوان گفت که درد قفسه سینه ممکن است از علائم حمله قلبی باشد بنابراین اگر درد یا فشار شدید قفسه سینه دارید، به‌ویژه هنگامی که با درد در بازو یا فک یا مشکل در تنفس همراه است، فوراً به دنبال کمک باشید.
درصورتی‌که:
⦁ سوزش سر دل بیش از دو بار در هفته رخ می‌دهد
⦁ با وجود استفاده از داروهای بدون نسخه، علائم همچنان ادامه دارد
⦁ در بلعیدن مشکل دارید
⦁ حالت تهوع یا استفراغ مداوم دارید
⦁ به دلیل کم‌اشتهایی یا مشکل در غذاخوردن، کاهش وزن دارید

اگر دو بار یا بیشتر در هفته دچار سوزش سر دل می‌شوید و تغییر در رژیم غذایی یا الگوی غذایی شما کمکی نکرده است، با پزشک مشورت کنید.

یک متخصص گوارش می‌تواند آزمایشاتی را برای اندازه‌گیری اسیدیته در معده انجام دهد و ببیند آیا ریفلاکس مکرر اسید به مری شما آسیب رسانده است یا خیر. علائم مداوم رفلاکس نیاز به ارزیابی کامل توسط یک متخصص گوارش دارد که می‌تواند علت اصلی را پیدا کند و گزینه‌های درمانی موجود را موردبحث قرار دهد.

در انتها، از شما بابت همراهی در این بحث متشکریم و از شما دعوت کنیم به کلینیک مجهز و فوق‌تخصصی ما مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید