احساس سنگینی در قفسه سینه علامتی است که ممکن است به دلایل مختلف اتفاق بیفتد. در میان این دلایل، مشکلات قلبی نخستین گزینهای است که بیمار و پزشک به آن مشکوک میشوند.
به همین دلیل در صورت بروز این حالت بهتر است هرچه سریعتر به یک متخصص قلب مراجعه کنید. اگر احساس سنگینی در قفسه سینه با علائمی دیگر مانند تنگی نفس، درد در ناحیه فک و … همراه باشد نیاز به تماس با اورژانس خواهید داشت تا موارد احتیاطی لازم را برای شما توضیح دهند و یا خودشان را به شما برسانند.
زیرا در این شرایط احتمال بروز حمله قلبی حتی با کوچکترین عملکرد نادرست مانند حرکت، رانندگی و… وجود دارد که میتواند تهدیدکننده زندگی باشد. اما در برخی موارد هم احساس سنگینی در قفسه سینه میتواند دلایلی به غیر از آسیبهای قلبی داشته باشد که شامل ضربه در برخی از ورزشها مانند افتادن وزنه روی سینه، مشکلات گوارشی در معده و یا حتی مشکلات ریوی است.
به دلیل حساسیت قلب گفته میشود که در صورت بروز این علامت برای اولین قدم جهت تشخیص علت درد یا احساس سنگینی در قفسه سینه به متخصص قلب مراجعه کنید.
این احساس علاوه بر حالت سنگینی ممکن است همراه با درد یا احساس تیرکشیدگی و فروکردن چاقو یا یک درد مبهم باشد. در موارد خاص نیز، درد به سمت بالای گردن و به داخل فک حرکت میکند و سپس به پشت یا پایین یک یا هر دو بازو کشیده میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با دردهای ناحیه قفسه سینه و احساس سنگینی در قفسه سینه آشنا کنیم.
فهرست مطالب
- 1 احساس سنگینی در قفسه سینه چگونه است؟
- 2 دلایل ایجاد احساس سنگینی در قفسه سینه
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46 در چه صورت احساس سنگینی در قفسه سینه مربوط به مشکلات قلبی نیست؟
- 47
- 48
- 49
- 50 چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
- 51
- 52 سخن آخر
احساس سنگینی در قفسه سینه چگونه است؟
نمیتوان دقیقاً گفت احساس سنگینی در قفسه سینه چگونه است و آنچه افراد توصیف میکنند بیشتر شامل همین عبارت است یعنی میگویند یک حس سنگین بودن در قفسه سینه خود داریم که حالت آزاردهندهای دارد و میتواند با دردهایی مبهم همراه باشد. بسیاری از مشکلات مختلف میتواند باعث درد قفسه سینه و احساس سنگینی در این ناحیه شود.
مهمترین این مشکلات آسیبهای قلبی و ریوی هستند. بهطورکلی احساس سنگینی در قفسه سینه و درد در این ناحیه را نباید نادیده گرفت و اغلب این حالت نشاندهنده یک مشکل جدی است که نیاز به مراجعه به اورژانس یا تماس با اورژانس برای حضور در محل میباشد.
دلایل ایجاد احساس سنگینی در قفسه سینه
همانطور که در قسمتهای قبلی نیز به آن اشاره کردیم، دلایل مختلفی میتواند باعث احساس سنگینی در قفسه سینه و دردهای مبهم در این ناحیه شود. بسته به اینکه علت ایجاد این حالتها چیست، احساسات مختلفی ممکن است در فرد ایجاد شود. در ادامه مهمترین دلایل ایجاد احساس سنگینی در قفسه سینه و دردهای ایجاد شده در این ناحیه را شرح خواهیم داد.
احساس سنگینی در قفسه سینه مربوط به قلب
اگرچه درد قفسه سینه غالباً نشان دهنده بیماری قلبی است، اما بسیاری از افراد مبتلا به بیماریهای قلبی میگویند که به جای درد، احساس سنگینی در قفسه سینه و یک ناراحتی مبهمی دارند که لزوماً به شکل درد نیست. بهطورکلی، ناراحتیهای به وجود آمده در قفسه سینه وقتی مربوط به حمله قلبی یا مشکلات قلبی دیگر باشند، ممکن است توسط یک یا چند مورد زیر توصیف شوند یا با آنها در ارتباط باشند:
- احساس فشار، سیری، سوزش یا گرفتگی در قفسه سینه
- دردی که حالت خرد شدگی در قفسه سینه دارد و یا به پشت، گردن، فک، شانهها و یک یا هر دو بازوی شما کشیده میشود.
- دردی که بیش از چند دقیقه طول بکشد، با فعالیت شدیدتر شود، گاهی برطرف میشود و دوباره برمیگردد یا شدت آن متفاوت است.
- تنگی نفس
- عرق سرد
- سرگیجه یا ضعف
- حالت تهوع یا استفراغ
بهطورکلی تشخیص اینکه علت درد یا احساس سنگینی در قفسه سینه مربوط به قلب است یا به دلایل دیگر اتفاق افتاده است، کار بسیار دشواری است. به همین دلیل گفته میشود ابتدا به متخصص قلب مراجعه کنید و ایشان بعدازاینکه موارد مربوط به قلب را ارزیابی کردند، درصورتیکه مشکل از قلب شما نباشد شما را به متخصص مربوطه ارجاع میدهد. این کار باعث میشود احتمال بروز خطرهایی مانند سکته قلبی و مرگ کاهش یابد.
دلایل احساس سنگینی در قفسه سینه مرتبط با قلب
نمونههایی از دلایل مرتبط با قلب که باعث احساس سنگینی و درد در این ناحیه میشوند، عبارتاند از:
حمله قلبی
حمله قلبی به دلیل انسداد جریان خون که باعث ایجاد لخته خون میشود و مانع عبور جریان خون به سمت قلب میگردد، رخ میدهد و میتواند احساس سنگینی در قفسه سینه ایجاد کند.
آنژین
آنژین اصطلاحی برای درد قفسه سینه است که در اثر جریان خون ضعیف به سمت قلب ایجاد میشود. این حالت معمولاً به دلیل تجمع پلاکهای ضخیم در دیوارههای داخلی عروق که خون را به قلب شما میرسانند، ایجاد میشود. درواقع این پلاکها باعث باریک شدن عروق شده و خونرسانی به قلب را خصوصاً در هنگام انجام فعالیت محدود میکنند.
تشریح آئورت
این وضعیت بسیار تهدیدکننده زندگی است که شریان اصلی را که از قلب شما (آئورت) منتهی میشود درگیر میکند. اگر لایههای داخلی این رگ خونی جدا شود، خون بین لایهها نفوذ کرده و ممکن است باعث پارگی آئورت شود که باعث ایجاد ناراحتی در قفسه سینه خواهد شد.
پریکاردیت
پریکاردیت نوعی التهاب است که درکیسه اطراف قلب شما اتفاق میافتد. این حالت معمولاً باعث احساس سنگینی در قفسه سینه و درد شدیدی میشود که هنگام نفس کشیدن یا دراز کشیدن شدیدتر خواهد شد.
احساس سنگینی در قفسه سینه مربوط به دستگاه گوارشی
احساس سنگینی در قفسه سینه میتواند ناشی از اختلالات دستگاه گوارش باشد، ازجمله:
سوزش سر دل
این احساس سوزش دردناک در پشت استخوان سینه شما وقتی رخ میدهد که اسید معده از راه مری به گلو برگردد.
اختلالات بلع
اختلالات مری میتواند بلع را بسیار سخت و دردناک کند.
مشکلات کیسه صفرا یا لوزالمعده
سنگ صفرا یا التهاب کیسه صفرا یا لوزالمعده میتواند باعث درد شکمی شود که حتی تا قفسه سینه نیز کشیده خواهد شد.
احساس سنگینی در قفسه سینه مربوط به عضلات و استخوانها
برخی از انواع درد قفسه سینه و احساس سنگینی در این ناحیه به آسیبدیدگی و سایر مشکلات مربوط به ساختارهای تشکیلدهنده دیواره قفسه سینه است که ازجمله این موارد عبارتاند از:
کاستوکندریت
در این شرایط، غضروف قفسه دنده شما، بهویژه غضروفهایی که دندههای شما را به استخوان سینه متصل میکنند، ملتهب و دردناک میشود.
عضلات دردناک ناشی از سندرمهای درد مزمن
عضلات دردناک سندرمهای درد مزمن مانند فیبرومیالژیا، میتوانند باعث ایجاد ناراحتی و احساس سنگینی در قفسه سینه شوند.
کبودی یا شکستگی
کبودی یا شکستگی دندهها نیز میتواند باعث درد قفسه سینه شود.
احساس سنگینی در قفسه سینه مربوط به ریه
بسیاری از اختلالات ریه میتوانند عامل اصلی درد و احساس سنگینی در قفسه سینه باشند، ازجمله این اختلالات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آمبولی ریوی
این شرایط هنگامی اتفاق میافتد که لخته خون در شریان ریه قرار گرفته و جریان خون در بافت ریه را مسدود کند.
پلوریت
اگر غشایی که ریههای شما را پوشانده است ملتهب شود، میتواند باعث درد قفسه سینه و ناراحتی در این ناحیه شود که هنگام استنشاق یا سرفه شدیدتر میشود.
فشار خون ریوی
این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که در شریانهای منتقل کننده خون به ریهها فشارخون افزایش یافته است و میتواند باعث ناراحتی در قفسه سینه شود.
حملات پانیک
قرار گرفتن در موقعیتهای استرسزا، هیجانانگیز و ترسناک هم میتوانند احساس ناخوشایندی را در قفسه سینه و اطراف قلب به وجود بیاورند. حملات پانیک در واقع به معنی بروز حس ترسناک توام با استرس است که افراد به دلایل مختلفی میتوانند با آن درگیر شوند. از نشانههای حمله پانیک میتوان موارد زیر را نام برد:
- فشردگی و سنگینی قفسه سینه
- تپش قلب
- تعریق
- ترس و وحشت غیرقابل توضیح
- گیجی
فردی که دچار حمله پانیک شده، یا در موقعیت استرسزا و ترسناکی قرار گرفته یا دچار یک بیماری روانی جدی است. در زمان حمله پانیک فرد بسیار وحشتزده بوده و از بروز یک اتفاق، مانند مرگ ناگهانی میترسد. این مشکل یک اختلال روانی است که باید توسط روانشناس یا روانپزشک بررسی و درمان شود.
در چه صورت احساس سنگینی در قفسه سینه مربوط به مشکلات قلبی نیست؟
بهترین روش تشخیص مراجعه به متخصص است. درصورتیکه متخصص قلب شما را معاینه کرد و بعد از ارزیابیهای کامل متوجه شد که شما مشکل قلبی ندارید، با توجه بهشدت و نوع علائم احتمالات دیگری را در نظر گرفته و شما را به متخصص مربوطه ارجاع خواهد داد. علائم دیگری که اگر بااحساس سنگینی در قفسه سینه همراه باشد، به احتمال زیاد میتوان گفت این حالت مربوط به مشکلات قلبی نیست عبارتاند از:
- طعم ترش یا احساس ورود دوباره غذا به دهان
- مشکل در بلعیدن
- دردی که با تغییر وضعیت بدن بهتر یا بدتر میشود.
- دردی که هنگام تنفس عمیق یا سرفه شدیدتر میشود.
- وقتی روی سینه خود فشار میآورید حساسیت ایجاد میشود.
- دردی که ساعتها بهصورت مداوم وجود دارد.
- احساس درد و سوزش در پشت استخوان سینه که این حالت هم میتواند در صورت بروز مشکلات قلبی و هم در صورت وجود مشکلات در معده ایجاد شود.
به هر حال به دلیل حساسیت قلب و اینکه برخی علائم بین مشکلات قلب و سایر اندامهای گفته شده مشترک است، بهتر است حتما توسط پزشک معاینه شده تا احتمال مشکلات قلبی رد شود.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر با توجه به مواردی که توضیح دادیم علائم شما مشکوک به علائم حمله قلبی است، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید یا از دیگران بخواهید این کار را برایتان انجام دهند. همچنین توجه داشته باشید که احساس سنگینی در قفسه سینه حتی اگر مربوط به مشکلات قلبی نباشد، هشداری برای یک مشکل جدی دیگر است که همه آنها نیاز به معاینه و مراقبت پزشکی دارند. بنابراین درصورتی هم که نیاز به مراجعه اورژانسی به پزشک نداشتید، در اسرع وقت به متخصص قلب و در صورت لزوم به متخصصین مورد نیاز دیگر مراجعه کنید.
سخن آخر
درد و احساس سنگینی در قفسه سینه میتواند بسیار آزاردهنده باشد. اما در کنار آن میتواند یک هشدار جدی از نزدیک شدن به حمله قلبی باشد و به همین دلیل باید به آن توجه کنید تا در صورت نیاز با مراجعه بهموقع یا تماس بهموقع از سکته قلبی و خطر مرگ جلوگیری شود. درصورتیکه پزشک تشخیص دهد مشکلات قلبی عامل احساس سنگینی در قفسه سینه نبودهاند، شما را به متخصص مربوطه ارجاع خواهند داد.
پزشک جراح و متخصص