بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها

درباره درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها بیشتر بدانید؟

درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها، مهم‌ترین دغدغه‌ زنانی است که به این بیماری مبتلا هستند. این بیماری در خانم‌ها زمانی رخ می‌دهد که دریچه میترال قلب آنها به‌درستی بسته نمی‌شود و خون جریان متعادل خود را ندارد.

درمان آن بستگی به میزان پیشرفت و شدت بیماری دارد؛ اما نگران نباشید؛ زیرا درمان‌های مختلفی برای این عارضه وجود دارد و می‌توانید با خیال راحت زندگی عادی خود را از سر بگیرید. ما در این مقاله شما را با انواع روش‌های درمان این عارضه، علائم، تشخیص، عوارض و راه‌های پیشگیری این عارضه از نظر بهترین فوق تخصص دریچه میترال آشنا می‌کنیم.

درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها

 

آشنایی با روش‌های درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها

برخی از خانم‌ها درگیر آن هستند، یک عارضه قلبی است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که جریان خون از دهلیز چپ به دهلیز راست بازمی‌گردد. یعنی بخشی از آن که میان دو دهلیز قرار دارد به یک طرف متمایل می‌شود و مانع گردش طبیعی خون در قلب می‌شود.

در خانم‌ها، دوبرابر مردان است. علائم این عارضه ممکن است با درد قفسه سینه، تپش قلب، تنگی نفس در حالت استراحت و فعالیت، سبکی سر و خستگی خود را نشان می‌دهند.

با توسعه دانش پزشکی، در خانم ها با روش‌های مختلفی درمان می‌شود. پزشک متخصص قلب، طبق علائم و میزان درگیری خانم‌ها به این بیماری، روش‌های متنوعی را برای درمان آنها تجویز می‌کند. روش‌های درمان در خانم‌ها، شامل درمان با دارو، جراحی از طریق ترمیم میترال، جراحی با تعویض این دریچه و تغییر سبک زندگی است.

درمان دریچه میترال با دارو

درمان افتادگی دریچه میترال در خانم‌ها، بر اساس علائم آنها و میزان شدت بیماری است که توسط پزشک تشخیص داده می‌شود. در بسیاری از موارد خانم‌ها متوجه آن نمی‌شوند که دنبال درمان بروند. اگر خانمی علائمی چون تنگی نفس، درد قفسه سینه، خستگی و یا تپش قلب را تجربه کرد، باید برای درمان اقدام کند. درمان با دارو شامل موارد زیر است:

  • داروهای مسدودکننده کانال کلسیم: پزشک برای کنترل علائم بیمار، داروهایی برای او تجویز می‌کند که تپش قلب وی را پایین بیاورند. مسدودکننده‌های کانال کلسیم داروهایی هستند که به کاهش درد سینه کمک می‌کنند.
  • داروهای مسدودکننده بتا: قرص متورال یکی از داروهایی است که پزشک برای درمان تجویز می‌کند. این قرص بی‌خطر از مسدودکننده‌های بتا است؛ اما اگر سابقه بیماری‌هایی چون آسم، بیماری ریوی، بیماری کبد و یا تیروئید را دارید و به متورال و دیگر مسدودکننده‌های بتا نیازمندید، آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

این داروها رگ‌های خونی را شل می‌کنند و برگشت خون به قلب و ضربان آن را کاهش می‌دهند.

  • داروهای  ادرارآور: داروهای ادرارآور موجب حذف آب و سدیم بدن از راه ادرار می‌شوند و از این طریق فشارخون را کاهش می‌دهند.
  • داروهای ضد بی‌نظمی ریتم قلب: داروهای ضد بی‌نظمی ریتم قلب که شامل آمیودارون، فلکاینید، پروپافنون می‌شوند، برای درمان افتادگی توسط پزشک تجویز می‌شوند. این داروها ریتم قلب را با عادی‌سازی سیگنال‌های الکتریکی کنترل و از این طریق به درمان کمک می‌کنند.
  • آسپرین: آسپرین برای کسانی تجویز می‌شود که سابقه سکته مغزی داشته‌اند. پزشک برای کاهش خطر ایجاد لخته استفاده از این دارو را تجویز می‌کند. آسپرین یکی از بهترین داروها برای گشادی دریچه قلب است.
  • داروهای رقیق‌کننده خون (ضدانعقاد): داروهای ضدانعقاد مانند هپارین، وارفارین، آپیکسابان  و ریواروکسابان در صورتی تجویز می‌شوند که بر دارای ریتم‌های غیرعادی چون فیبریلاسیون شریانی باشد تا از لخته‌شدن خون پیشگیری کنند.

درمان افتادگی میترال با جراحی

  • پزشک متخصص قلب و عروق برای درمان در خانم‌هایی که بیماری در آنها پیشرفت کرده است، جراحی را تجویز می‌کند. قلب این افراد، طبق میزان آسیبی که دیده است؛ طبق نظر پزشک، ممکن است ترمیم و یا تعویض شود.

ترمیم دریچه میترال

جراحی ترمیم دریچه میترال یکی از راه‌های درمان است. این درمان برای بیمارانی تجویز می‌شود که مشکلات کمتری دارند. این جراحی با روش‌های کم تهاجم و یا از طریق جراحی قلب باز صورت می‌گیرد. در روش‌های کم تهاجمی جراحی، برش و خونریزی‌های کم‌تری وجود دارد و سرعت بهبودی بعد از عمل هم در آنها بیشتر است.

دریچه میترال قلب دو بافت مثلثی شکل دارد که به آنها لت می‌گویند. لت‌ها با یک حلقه به نام آنولوس به ماهیچه قلب وصل می‌شوند. جراح با اصلاح دریچه، مانع بازگشت خون به قلب می‌شود. اصلاح و ترمیم از طریق حذف بافت‌های اضافی و با اتصال دوباره لت‌ها انجام می‌شود. در بعضی موارد نیز با تنگ کردن و یا جابه‌جایی آنالوگ از طریق آنولوپلاستی، جراحی ترمیم انجام می‌شود.

این درمان از طریق ترمیم دریچه بسیار کم انجام می‌شود؛ زیرا این نوع جراحی برای افرادی است که خون پس‌زده شده توسط دریچه در آنها شدت زیادی دارد. این وضعیت سبب نارسایی مداوم قلب و بزرگ‌شدن آن می‌شود.

پس‌زده شدن شدید جریان خون و نارسایی قلب ممکن است از طریق پاره شدن طناب وتری صورت‌گرفته باشد. اگر چنین وضعیتی رخ دهد، درمان افتادگی دریچه قلب از طریق جراحی انجام می‌شود و دریچه به نسبت میزان آسیب‌دیدگی، ترمیم یا تعویض می‌شود. توجه کنید که پس از ترمیم آن نیازی به مصرف داروهای رقیق‌کننده خون نیست.

جراحی از طریق تعویض دریچه

جراحی از طریق تعویض دریچه قلب، از دیگر راه‌های درمان افتادگی دریچه میترال در خانم‌ها است. سه نوع دریچه وجود دارد که از آنها برای تعویض قلب در عمل جراحی استفاده می‌شود؛ دریچه قلب مکانیکی، دریچه‌های بیولوژیکی و دریچه‌های استنتی.

پزشک متخصص قلب و عروق، در صورت صلاح‌دیدن، ممکن است این نوع جراحی را برای بیمار تجویز کند. این نوع درمان بستگی به‌شدت عارضه فرد دارد؛ اگر میزان آسیب‌دیدگی دریچه قلب به حدی باشد که سبب آسیب به دیگر ارگان بدن بشود، پزشک آن را با یک دریچه مکانیکی و یا بیولوژیکی عوض می‌کند.

دریچه مصنوعی قلب

وقتی از دریچه‌های مصنوعی یا دریچه‌های مکانیکی حرف می‌زنیم منظورمان یک نوع از دریچه قلب است که جایگزین دریچه میترال می‌شوند. این دریچه‌ها برای بیمارانی به کار می‌رود که قادر به استفاده از دریچه‌های بیولوژیکی نیستند.

از دریچه‌های مصنوعی قلب برای جایگزینی دریچه‌هایی استفاده می‌شود که با افزایش سن بیمار، دچار آسیب می‌شوند. دوام و مقاومت این نوع دریچه از مهم‌ترین امتیازات آن است. دریچه قلب مصنوعی مناسب بیماران جوان است که امید به زندگی طولانی‌تری دارند.

دریچه‌های مصنوعی معایبی نیز دارند؛ سطح فلزی آنها در برخی موارد، سبب تشکیل لخته خون و ایجاد عوارضی چون سکته قلبی می‌شود. بیمارانی که در عمل جراحی دریچه مصنوعی را جایگزین می‌کنند، تا پایان عمر خود باید از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده کنند.

دریچه بیولوژیکی قلب

دریچه‌های بیولوژیکی از بافت‌های طبیعی تشکیل شده‌اند و برای درمان افتادگی دریچه میترال در خانم‌ها جایگزین دریچه اصلی می‌شوند. مهم‌ترین مزیت این نوع دریچه‌ها، بی‌نیازی آنها از داروهای ضدانعقاد بعد از جراحی است. ویژگی مثبت دیگر این دریچه‌های بیولوژیکی این است که صدا ندارند و بیماران از این لحاظ در آسودگی کامل هستند.

دریچه‌های بیولوژیکی با وجود مزیت‌های خود، معایبی نیز دارند که شامل دهانه کوچک دریچه، خطر تخریب ساختار آن بعد از گذشت زمان و نیاز به جراحی مجدد جهت بازسازی بافت‌های تخریب شده، از جمله آنها است.

خانم‌هایی که تعویض دریچه را برای درمان افتادگی انجام می‌دهند، بعد از تعویض، باید به طور مادام‌العمر از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده کنند تا لخته خون‌روی دریچه‌های مصنوعی آنها تشکیل نشود.

مراقبت‌های بعد از جراحی دریچه میترال

بیمار بعد از جراحی دریچه قلب، باید یک روز یا بیشتر را در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان (ICU)، زیر نظر پزشک قرار بگیرد. بیمار در طول مراقبت، باید مایعات و داروهای خود را با دستگاه دریافت کند. یک لوله سوند به بیمار وصل می‌کنند تا ادرار او از این طریق، تخلیه شود. لوله‌های مخصوصی نیز برای خروج مایع و خون در قفسه سینه بیمار قرار می‌دهند. در صورت نیاز از لوله‌های اکسیژن نیز برای تنفس بیمار استفاده می‌کنند.

بعد از یک یا چند روز بیمار از بخش مراقبت‌های ویژه خارج و به بخش منتقل می‌شود. مدت‌زمان بستری بیمار به شرایط بهبود وی، عمل جراحی و سلامت او بستگی دارد. درصورتی‌که بیمار نشانه‌هایی از عفونت نداشته باشد و شرایط وی مساعد باشد، مرخص می‌گردد.

درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها با تغییر سبک زندگی

برخی خانم‌ها عادت‌های نامناسبی در زندگی دارند که ممکن است سبب ایجاد بیماری در آنها شود. این عادت‌ها شامل استرس‌های طولانی‌مدت و استفاده از سیگار است. در این افراد، تغییر سبک زندگی، مهم‌ترین شیوه درمان محسوب شود. ترک سیگار و کاهش استرس در این موارد، حرف اول را می‌زند و می‌تواند علائم افتادگی دریچه را بهبود بخشد.

ورزش‌های مستمر و منظم در زندگی یکی از روش‌های تغییر سبک زندگی برای درمان است. ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی، دویدن نرم، دوچرخه‌سواری و شنای سبک از مهم‌ترین ورزش‌هایی هستند که باهدف تغییر سبک زندگی و شکل‌گیری زندگی سالم انجام می‌شوند. پیاده‌روی ۳۰ دقیقه‌ای با سرعت در روز، یکی از مهم‌ترین روش‌های درمان است.

اگر افتادگی دریچه قلب در خانم‌ها خیلی شدید باشد، (طوری که مکرراً دچار تنگی نفس شوند)، ممکن است پزشک آنها را از بارداری منع کند؛ زیرا در صورت بارداری، فشار به دیافراگم بیشتر می‌شود. در این شرایط، احتمالاً تنگی نفس فرد تشدید خواهد شد که این مسئله حیات وی یا جنین را به خطر می‌اندازد.

درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها و علت بروز آن

این نوع بیماری به نام‌های پرولاپس، سندروم بارلو، سندروم شلی دریچه میترال، سندروم موج‌‌دار بودن دریچه و بیماری میگزوماتوس نیز شهرت دارد.

ژنتیک

افتادگی دریچه قلب در خانم‌ها به دلایل مختلفی شکل می‌گیرد که برخی از آنها به طور کامل مشخص نیستند. برخی متخصصان بر این باورند که این عارضه ژنتیکی است و به عبارت بهتر برخی از افراد با این عارضه متولد می‌شوند. همچنین این عارضه در افرادی که به اختلال بافت هم‌بند مبتلا هستند، بیشتر مشاهده می‌شود. سندرم مارفان نمونه‌ای ازاین‌دست است.

مشکل در بافت‌های متصل‌کننده

بیماری میترال به علت وجود مشکلات در بافت‌های متصل‌کننده دریچه به ماهیچه‌های قلب اتفاق می‌افتد. در برخی از مبتلایان به این عارضه، به‌این‌علت است که بافت اضافی و یا کششی بیش از حد دارد. این وضعیت سبب می‌شود هر بار که قلب منقبض می‌شود، مثل چتر به دهلیز چپ نزدیک شود؛ اما محکم بسته نشود.

گاهی ممکن است خون از دریچه به عقب نشت کند که به آن نارسایی دریچه میترال می‌گویند. اگر مقدار خون نشت شده به دهلیز چپ کم باشد، مشکلی ایجاد نمی‌کند؛ اما اگر زیاد باشد، علائمی چون تنگی نفس یا خستگی به سراغ بیمار می‌آید.

افتادگی دریچه قلب به سندرم کلیک سوفل نیز معروف است. وقتی پزشک با استتوسکوپ صدای قلب را گوش می‌کند، برگچه‌های دریچه به عقب بازمی‌گردند و به دنبال آن، صدای دیگری ایجاد می‌شود که جریان بازگشت دوباره خون را به دهلیز ۱ نشان می‌دهد.

عوامل تشدیدکننده افتادگی میترال در خانم‌ها

عوامل زیادی وجود دارد که احتمال ابتلا به این بیماری در خانم‌ها را افزایش می‌دهند.

عواملی که باعث افتادگی دریچه میترال میشوند

  • ژنتیک و سابقه خانوادگی افراد در ابتلا به این بیماری
  • جنسیت افراد؛ توجه داشته باشید که خانم‌ها دوبرابر مردان به این عارضه مبتلا می‌شوند.
  • سن افراد؛ سن ابتلا به عارضه در خانم‌ها بین ۱۴ تا ۳۰ سالگی است
  • انحراف ستون فقرات یا اسکولیوز در خانم‌ها
  • کاهش ضخامت قفسه سینه در خانم‌ها
  • کاهش وزن در خانم‌ها
  • پایین‌بودن فشارخون در خانم‌ها
  • عدم تناسب دیواره دیافراگم (به‌ویژه در خانم‌های باردار)

از عوارض افتادگی دریچه میترال در خانم ها چه می‌دانیم؟

اگر درمان دریچه قلب در خانم ها با جدیت دنبال نشود، امکان عفونت قلب وجود دارد. داخل قلب را یک غشای نازک به نام اندوکاردیوم پوشانده است. اگر این پوشش عفونت کند به آن اندوکاردیت گفته می‌شود. اگر افتادگی داشته باشد، احتمال عفونت توسط باکتری بیشتر می‌شود؛ در صورت عفونت، آسیب دوبرابر می‌شود.

درمان این بیماری در خانم‌ها دراسرع‌وقت ضروری است و در صورت بی‌توجهی ممکن است به نارسایی بیشتر قلب بینجامد. ریتم‌های نامنظمی که در حفره‌های قلب ایجاد می‌شوند معمولاً حیات افراد را تهدید نمی‌کنند؛ اما جریان خون را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. مشکلات ضربان قلب، نارسایی قلب و سکته قلبی از دیگر عوارض در خانم‌ها است.

بیماری افتادگی میترال چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص آن، اولین قدم برای درمان آن است. با تشخیص درست می‌توان ده‌ها مسیر را برای درمان آن طی کرد. بیشتر مبتلایان به این عارضه علائمی ندارند. بیماری این افراد معمولاً با گوش‌دادن پزشک به صدای قلب آنها از طریق استتوسکوپ در حین معاینه، صورت می‌گیرد.

حرکت غیرطبیعی میترال، صدای غیرمعمولی ایجاد می‌کند که به آن «کلیک» می‌گویند و شنیدن این صدا، یکی از نشانه‌های است.

اگر فرد به بیماری مبتلا باشد، ممکن است پزشک سوفل قلبی ایجاد شده از جریان خون به سمت عقب را بشنود. صدای سوفل قلب صدایی است که پزشک از طریق آن متوجه افتادگی دریچه قلب می‌شود. صدای سوفل قلب را صدای زوزه نیز می‌گویند. درصورتی‌که بیمار علائمی ازاین‌قبیل داشته باشد، علائم به‌صورت تپش قلب، خستگی و ناراحتی‌های قفسه سینه بروز می‌کنند.

مراقبت‌ها برای پیشگیری و درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها

عارضه‌ای قابل‌درمان است؛ اما چه‌بهتر که با نکات پیشگیری از این عارضه آشنا شوید تا با ایمنی در برابر این بیماری، مجبور به تحمل عوارض و پرداخت هزینه برای درمان نشوید. برای پیشگیری در خانم ها، روش خاصی وجود ندارد؛ اما خانم‌ها با در پیشگیری یک زندگی سالم، می‌توانند تا اندازه زیادی از ابتلا به این عارضه یا بهبود آن به خود کمک کنند.

نوشیدن آب کافی و مایعات برای رقیق کردن جریان خون، استفاده‌نکردن از سیگار و دخانیات، داشتن استراحت و خواب کافی به‌دور استرس، مصرف داروها، عدم استفاده از غذاهای یا موادی که کافئین دارند، استفاده از غذاهای سالم، اهتمام به انجام ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی و کاهش مصرف گوشت قرمز از موارد کمک‌کننده است.

سخن پایانی

عارضه‌ای است که در آن، جریان خون از دهلیز چپ به دهلیز راست بازمی‌گردد. افتادگی در برخی اوقات بدون علائم است؛ اما در موارد شدید، تنگی نفس، خستگی، تپش قلب و سبکی سر از مهم‌ترین علائم آن هستند. معاینه معمولی توسط پزشک یا استتوسکوپ و شنیدن صدای کلیک از قلب، نشان‌دهنده افتادگی دریچه در خانم‌ها است.

درمان افتادگی دریچه میترال در خانم ها، با پیشرفت علم و شکل‌گیری روش‌های جدیدی بسیار آسان شده است. پس نگران نباشید؛ زیرا عارضه‌های خفیف با دارو و عوارض شدیدتر نیز با ترمیم دریچه یا تعویض آن درمان می‌شوند. با دارودرمانی، جراحی ترمیم یا تعویض دریچه و تغییر سبک زندگی صورت می‌گیرد. برای درمیان‌گذاشتن سؤالات و پیشنهادهای خود و کسب اطلاعات بیشتر در این باره، با کلینیک ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید