بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

حمله قلبی رفلاکس

حمله قلبی رفلاکس؛ ضرورت شناسایی دقیق علت علائم برای پیشگیری از سکته قلبی احتمالی

حمله قلبی رفلاکس اصطلاحی رایج نیست، اما به حالتی اطلاق می شود که با افزایش میزان اسید معده، بوی بددهان، نفخ شکم و علائم دیگری بروز می‌کند. با توجه به اینکه چه مقدار اسید معده افزایش پیدا کرده و روی کدام عضو بدن اثر گذاشته، علائم متفاوت خواهد بود. حال آنکه دردقفسه سینه از قلب نشعت می گیرد و سوزش سردل به دلیل رفلاکس است.

درد قلبی و رفلاکس کاملا با هم متفاوت بوده ولی علائم آنها مثل هم هستند و تشخیص این دو بیماری کار دشواری است. ممکن است بعضی وقت ها علائم را ناشی از حمله قلبی رفلاکس بدانیم و از علائم درد قلبی غافل شویم و دچار حمله قلبی شویم.

حمله قلبی رفلاکس

حمله قلبی رفلاکس چیست و چه نشانه هایی دارد؟

علائم حمله قلبی رفلاکس ممکن است شبیه به علائم حمله قلبی عادی باشد، اما منشأ آن‌ها متفاوت است. رفلاکس معده یک اختلال گوارشی است که در آن اسید معده به مری باز می‌گردد و سوزش سر دل و درد قفسه سینه ایجاد می‌کند. حمله قلبی عادی در مقایسه با حمله قلبی رفلاکس، ناشی از کاهش خون رسانی به عضلات قلب است و درد قفسه سینه، تنگی نفس، تعرق، سرگیجه و درد در بازو، فک گردن یا پشت را شامل می‌شود

حملات قلبی چه نشانه ای دارد؟

درد قلبی به یکباره اتفاق نمی  افتد و طی روزها و هفته ها با علائم مختلف ظاهر می شود.و حتی این علائم در مردان و زنان با هم تفاوت دارد.

اکثرا سکته قلبی با علامت درد قفسه سینه شروع می شود و حتی این درد در قفسه سینه می تواند انواع مختلفی داشته باشد. مثلا ممکن است این درد به زیر جناق سینه بزند و فرد بیمار دچار تشخیص اشتباه شود که رفلاکس کرده و سوزش سردل دارد در حالی که این درد، درد قلبی است. و ممکن است درد از قفسه سینه کم کم به شانه ها و دست ها نیز پخش شود.

اگر فرد دچار سکته قلبی شود اغلب اوقات 20 دقیقه دردش طول می کشد و احساس میکند که با چاقو یا خجر به قفسه سینه اش می زنند. و همچنین درد های قلبی با عرق سرد، تپش قلب، اضطراب و نگرانی همراه هستند و شدید تر از درد های گوارشی هستند.

اکثر اوقات کسی که دچار حمله قلبی است شرایط نامناسبی دارد که از چهره و نحوه راه رفتنش می توان حدس زد که مشکل قلبی دارد. پس در ادامه مطلب توضیحی درباره رفلاکس و درد های گوارشی و علائم و نوع درد های این بیماری خواهیم داد و سپس به تفاوت ها و نشانه های دردهای گوارشی و حمله قلبی رفلاکس و تشخیص آن می پردازیم.

تفاوت علائم حمله قلبی با رفلاکس معده؟

فکر کنید دو فرد مسنی درد بالای قفسه سینه، زیر جناق بالای شکم دارند برای تشخیص اینکه درد ناشی از حمله قلبی رفلاکس است یا یک حمله عادی قلبی شرایط ذیل را باید در نظر بگیرید:

سوالاتی که باید بپرسید تا بفهمید این درد چه نوع دردی است.اولین سوال این است که این درد کی شروع میشود؟ اگر درد بعد از فعالیت هایی مثل پیاده روی دویدن بالا رفتن از پله ها شروع شود به شدت به نفع درد قلبی است و اگرمرتبط با غذا باشد مثلا صبح ها ناشتا این درد شروع شود این درد گوارشی است.

دومین سوال که سوال مهم تری هست این است که از فرد بپرسید علائم همراه این درد چیست؟ مثلا فردی که درد گوارشی دارد (به شرطی که زخم گوارشی سوراخ نشده و محتویات به داخل حفره شکم ریخته باشد چون این یک کیس جراحی میشود.) اگر فردی باشد که یک زخم نرمال گوارشی داشته باشد معمولا با پای خود راه میرود خیلی بدحال و مضطرب و بی قرار نیست دستش را روی شکمش گرفته و کمی حالت خمیده دارد و خودش در شرح حال میگوید که چه علائمی دارد.

ولی کسی که درد قلبی دارد فرد عمدتا مضطرب و بدحال است. اکثرا اورژانس فرد را به بیمارستان میاورد یا همراهان روی دستانشان یا روی ویلچر مریض را اورده اند فرد نمی تواند راه برود ممکن است عرق سرد کرده باشد صورت و لب ها کبود هستند و معمولا دم صبح این افراد را می اورند.

سومین سوال : چون در کشور ما خود درمانی فراگیر شده عمدتا افراد وقتی با یک دردی مواجه میشوند یک مسکن میخورند و یا اگر آگاه تر باشند یکسری دارو را برای یکسری نواحی خاص حفظ میکنند و مصرف میکنند. باید سوابق داروهای که مصرف کرده را بپرسید اگر کسی با خوردن قرص مسکن گوارشی دردش تسهیل پیدا نکند این درد به نفع درد قلبی است.

اگر با همه این سه سوال باز به جواب نرسیدید یا فرد نتوانست جواب دهد موظف هستید که بیمار را به بیمارستان یا درمانگاه منتقل کنید تا پزشک متخصص نوار قلب وآنزیم های قلبی را چک کند.

که اگر منفی باشد معمولا به سمت گوارش و ناشی از حمله قلبی رفلاکس باشد و اگر مثبت باشد اقدامات فرد سکته کرده را برایش انجام میدهند.

 تشخصص بین حمله قلبی رفلاکس و حمله قلبی عادي

  • حمله قلبی رفلاکس معمولاً پس از غذا خوردن یا خوابیدن بروز می‌کند، در حالي كه حمله قلبی عادي ممكن است در هر زمان و شرایطی رخ دهد.
  • حمله قلبی رفلاکس با خوردن داروهای ضداسید یا تغییر وضعیت بدن کاهش مي‌يابد، در حالي كه حمله قلبي عادي با این روش‌ها تسکین نمی‌یابد .
  • حمله قلبی رفلاکس معمولاً در سطح سینه محدود است و به سایر نقاط بدن پخش نمی‌شود، در حالي كه حمله قلبي عادي معمولاً به بازو، فك، گردن یا پشت منتقل مي‌شود.

عوامل مرتبط با درد قفسه سینه ناشی از معده و یا زخم معده؟

حمله قلبی رفلاکس احتمالاً در پی مشکلات ذیل بروز خواهد کرد:

  • سندروم روده تحریک پذیر
  • چاقی و اضافه وزن
  • رژیم غذایی نامناسب
  • سیگار کشیدن
  • استرس های طولانی مدت
  • مصرف بعضی از داروها

درمان دارویی حمله قلبی رفلاکس

برای درمان حمله قلبی رفلاکس باید ابتدا رفلاکس معده را درمان کنید. رفلاکس معده با توجه به سوابق پزشکی داروهایی که مصرف میکنید و علائمی که دارید روش های متفاوتی وجود دارد. اما به طور کلی استفاده از داروها برای کاهش اسید معده و استفاده از مواد غذایی و دمنوش ها برای کاهش اثرات اسید معده می تواند کمک کننده باشد.

داروهایی که به طور کلی مصرف می شود به سه دسته آنتی اسیدها ،h2 بلاکرها و مهارکننده های پمپ پروتون  تقسیم می شود. اولین دارویی که هم می‌تواند در درمان زخم معده کمک کننده و هم رفلاکس را کاهش بدهد فاموتیدین است.

این دارو به صورت قرص های ۲۰ و ۴۰ میلی گرم در داروخانه ها وجود دارد و شما می توانید این دارو را صبح ناشتا مصرف کنید. یکی از عوارضی که مصرف طولانی مدت ایجاد می کند سرگیجه، درد و نفخ شکمی است.

قرص سیزاپراید که میتواند به افرادی که رفلاکس همراه با ترش کردن و پس زدن غذا شکایت دارند، کمک کننده باشد البته یکی از عوارضی که مصرف طولانی مدت این قرص میتواند ایجاد کند یبوست همراه با تهوع و درد شکمی است.

سومین دارویی که برای حمله قلبی رفلاکس، شربت آلومینیوم ام جی اس است که هم برای رفلاکس معده و هم برای درمان زخم معده می تواند کمک کننده باشد شما می توانید یک تا دو قاشق از این شربت را بلافاصله بعد از شروع شدن علائمتان مثل سوزش سر دل، برای خنثی کردن اثر اسید معده میل کنید.

چهارمین دارویی که برای حمله قلبی رفلاکس پنتاپرازول است که به شکل قرص کپسول و آمپول وجود دارد از آنجایی که این دارو یک مهارکننده پمپ پروتون است باید نیم ساعت قبل از وعده های غذایی اصلی مثل صبحانه به صورت ناشتا میل بشود تا تاثیرگذار باشد پنجمین دارو دمپریدون است این دارو حرکات مری و معده را تسهیل می‌کند و برای درمان سوزش معده و درد معده ای که همراه با تهوع باشد کاربرد دارد شما باید این دارو را نیم ساعت قبل از وعده های غذایی اصلی مصرف کنید یکی از عوارضی که مصرف طولانی این دارو  ایجاد میکند بسرگیجه همراه با خشکی دهان است علاوه بر درمان های دارویی شما می توانید از یک سری دیگر از درمان‌ها استفاده کنید.

برای درمان رفلاکس معده، بهتر است به پزشک خود مشورت کنید تا نوع و دورۀ مناسب دارو را برای شما تجويز كند.

بعلاوۀ درمان داروئى، برخى رژیم های غذایى و رفتارى نيز كمك به كاهش این عارضه کمک می کند.

درمان خانگی درد قفسه سينه ناشي از معده

درد قفسه سینه ناشی از اسید معده ممکن است به علت رفلاکس معده یا گاز اضافی در سیستم گوارش باشد. برخی از درمان های خانگی که ممکن است به تسکین درد حمله قلبی رفلاکس کمک کنند عبارتند از:

  • نوشیدن مایعات گرم، زیرا می تواند به حرکت گاز اضافی و کاهش سوزش معده کمک کند. نوشابه های غیر گازدار را ترجیح دهید
  • استفاده از جوش شیرین، زیرا می تواند با تعادل pH معده، سوزش را کاهش دهد. نصف قاشق چای خوری جوش شیرین را با آب سرد یا گرم بنوشید.
  • استفاده از بابونه، شیرین بیان و گل ختمی، زیرا دارای خواص التیام بخش و ضد التهاب هستند. این گیاهان را به صورت دمنوش بنوشید.
  • استفاده از زنجبیل و زردچوبه، زیرا دارای خواص ضد التهاب و ضد نفخ هستند. این گیاهان را به صورت پودر، عصاره برای حمله قلبی رفلاکس مصرف کنید.
  • درمان بعدی استفاده از ریشه شیرین بیان است که قشاع مخاطی دستگاه گوارش را نررم می کند و التهاب و اسپاسم معده را کاهش می دهد. توانید یک قاشق چای خوری ریشه شیرین بیان را با یک لیوان آب جوش دم کنید و ۲۰ دقیقه قبل از هر وعده غذایی یک تا دو بار در روز می کنید
  • رازیانه برای بهبود هضم و کاهش اسپاسم معده کاربرد دارد شما می توانید نصف قاشق از دانه های رازیانه را بعد از هر وعده غذایی بجوید و یا یک قاشق دانه رازیانه را به یک لیوان آب جوش اضافه کنید که دم بکشد و بعد از هر وعده غذایی میل کنید
  • چای بابونه که باعث کاهش تورم و التهاب معده میشود و رفلاکس معده را هم کاهش میدهد شما می توانید نصف قاشق پودر بابونه را به یک لیوان اب جوش اضافه کنید و بگذارید 5-10 دقیقه دم بکشد و بعد میل کنید
  • ترکیب موزو ماست هم یکی از چیزهایی است که میتواند به کاهش اسید معده کمک کند شما میتوانید نصف موز را برش دهید به مقداری ماست اضافه کنید و بعد از هر وعده غذایی میل کنید

علاوه بر داروهای شیمیایی، رازیانه ریشه شیرین بیان موز و ماست که نام برده شد طرزخوابیدنمان هم اثر زیادی بر رفلاکس معده و سوزش سردل و ترشی دهانتان دارد پس اگر وقتی از خواب بلند میشوید سوزش سردل خشکی گلو وگلودرد اذیتتان میکند بهتر است به سمت چپ بخوابید که دریچه بین مری و معده تحت فشار قرار نگیرد و محتویات اسیدی معده وارد مری نشود

گاهی اوقات ما مجبوریم برای درمان بعضی از بیماری‌ها داروهایی مصرف کنیم که باعث افزایش اسید معده و سوزش سر دل مثل بعضی آنتی‌بیوتیک‌ها داروهای ضد افسردگی و داروهای فشار خون و داروهایی که برای پوکی استخوان استفاده می شود و انواع مکمل ها میشود.

شما برای کاهش اثر دارو که باعث افزایش ترشح اسید معده میشود میتوانید برگهای نعنا و تکه های زنجبیل را داخل یک لیوان آب جوش دم کنید و میل کنید.

ایا درد پشت قفسه سینه نشانه حمله قلبی رفلاکس است؟

خیلی وقت ها وقتی که صبح از خواب بیدار میشوید یا به فعالیتی مشغول نیستید و استراحت می کنید ممکن است یک درد پشت قفسه سینه احساس کنید دردی که ماهیتش از یک درد مبهم تا یک درد تیز و برنده متفاوت است و علاوه برناحیه قفسه سینه، ممکن است در ناحیه کتف شانه، گردن و زیر چانه احساس بشود  بعضی وقتا درد انقدر شدید است که ممکن است احساس کنید دچار درد قلبی شده اید ولی در واقع هر درد قفسه سینه نشان دهنده درد قلبی نیست و میتواند نشانه ای از یک موضوع کم اهمیت تا یک بیماری خیلی خطرناک باشد.

درد در ناحیه قفسه سینه، شانه، کتف، گردن و زیر چانه علت های مختلفی دارد ولی عموما این درد به علت مشکلات گوارشی، مشکلات قلبی و یا به علت استرس و اضطراب از بقیه دردها شایع تر است.

اولین درد، درد با منشا قلبی است که ما معمولاً این درد را درهمه جای ناحیه قفسه سینه و شانه کتف و گردن احساس می کنیم به جز اطراف خود ناحیه قلب. علت این است که احشام مثل معده قلب و کیسه صفرا احشام حسی درد را به طور کامل انتقال نمی دهد به همین دلیل دردهای قلبی را به صورت مبهم و هر دفعه در یک سمت از قفسه سینه احساس می کنیم به همین دلیل ما نمی توانیم درد قلبی را با درد معده عصبی تفکیک بدهیم ولی می‌توانیم محل دقیق درد زانو را مشخص کنیم.

وقتی درد شروع میشود ولی هنوز نتوانستیم به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه کنیم تا آزمایشات و معاینات تکمیلی برای ما انجام بشود. تنها چیزی که می‌تواند به تشخیص دقیق‌تر درد کمک کند علائم همراه است.

درد قلبی دردی است که از لحاظ آناتومی به سمت شانه چپ و بین دو کتف بیشتر احساس می‌شود می‌تواند همراه با سرفه و تنگی نفس باشد یا فعالیت‌های سنگین مثل بالا رفتن از پله ها، تنگی نفس و درد افزایش پیدا می‌کند و معمولاً درد با قرص های زیرزبانی مثل نیتروگلیسیرین کاهش پیدا میکند.

اگر شما این علائم را داشتید و سنتان بالا بود یا این علائم را همراه با بیماری‌های زمینه‌ای مثل فشار خون و دیابت داشتید؛ باید به طور اورژانسی به پزشک مراجعه کنید تا هم تحت معاینه بالینی قرار بگیرید و هم بررسی های بیشتر مثل نوار قلب اکوکاردیوگرافی و تست ورزش برایتان انجام شود.

دومین علت درد پشت قفسه سینه، حمله قلبی رفلاکس؛ مشکلات گوارشی مثل زخم معده رفلاکس و اسید معده و سنگ های صفراوی است. وقتی که دردمان منشا قلبی نداشته باشد و منشا، مشکل گوارشی باشد معمولاً درد در موقعیت های خاص دیگری افزایش پیدا می‌کند که اکثرشان مرتبط با ترشح اسید معده است مثل وقتی که غذا میخوریم و دراز میکشیم صبح از خواب بیدار می شویم و صبحانه نمی خوریم.

معمولاً در این شرایط یک مزه ترش در انتهای دهان احساس می کنیم .علاوه بر این ها ما این درد را بیشتر در پشت جناق احساس می کنیم دردی که ماهیت سوزشی دارد می تواند همراه با نفخ باشد و گاهی اوقات همه انقدر ترشح اسید معده افزایش پیدا می‌کند؛ که باعث می‌شود ما دچار زخم معده شویم در این حالت معمولاً رگه های خون یا لکه های قیری مانند خون را در مدفوع می بینیم که نشان دهنده لزوم مراجعه به پزشک و بررسی بیشتر است.

گاهی اوقات دردمان ناشی از سنگ های صفراوی است معمولاً دراین شرایط، درد، یک درد ارجاعی است. علاوه بر بالای شکم، قفسه سینه در ناحیه شانه راست هم احساس می شود. دردی که می تواند ناگهانی شروع بشود، همراه با تهوع و استفراغ باشد و با خوردن غذاهای چرب هم افزایش پیدا کند.

اگر شما این علائم را داشته باشید به احتمال خیلی بیشتر دردتان قلبی نیست و ناشی از حمله قلبی رفلاکس می باشد. برای همین در درجه اول باید رژیم غذایی تان را اصلاح کنید، خوردن غذاهای چرب که باعث افزایش التهاب کیسه صفرا و ایجاد سنگ های صفراوی می‌شود را کاهش دهید و در درجه دوم به پزشک مراجعه کنیم چرا که در خیلی از مواردی که افراد مبتلا به سنگ های صفراوی هستند با توجه به وضعیت بالینی سن و جنس شان عمل جراحی برای شان لزوم پیدا میکند.

سومین علت شایع درد پشت قفسه سینه می تواند درد ناشی از اضطراب و استرس باشد و برخلاف درد قلبی است یک درد تیز و متمرکز بر یک نقطه خاص است که هر لحظه ممکن است مکان درد تغییر پیدا کند درد اضطراب یک درد ارجاعی به شانه کتف و ناحیه زیر فک نیست.

معمولاً با تکنیک های تنفسی و داروهایی که از دسته بنزودیازپین ها هستند کاهش پیدا میکند برای انجام این تکنیک باید یک دم عمیق ۱۰ ثانیه داشته باشید و به مدت یک ثانیه نفس تان را حبس کنید و طی یک بازدم ۱۰ ثانیه ای هوا را از ریه هایتان خارج کنید معمولا بعد از انجام دم و بازدم های پشت سرهم دردهای قفسه سینه ناشی از استرس و اضطراب کاهش پیدا می‌کند.

سخن  اخر

حمله قلبی رفلاکس به داروهای آنتی اسید پاسخ می دهد ولی دردهای قلبی به انتی اسید هیچ واکنشی نشان نمی دهد و فقط با داروهای مخصوص قلب واکنش نشان می دهد.

ولی به این نکته توجه کنید که حتی اگر سابقه بیماری قلبی در خانواده و اطرافتان وجود نداشته باشد در صورت داشتن علائمی که در بالا ذکر شد به پزشک مراجعه کنید تا او وضعیت بدنتان را چک کند و تشخیص دهد. در صورت نادیده گرفتن و خودسر عمل کردن ممکن است جانتان به خطر بیوفتد.

پزشک با بررسی علائم سوابق و داروهایی که مصرف می کنید بهتر میتواند علت درد شما تشخیص دهد و در صورت تشخیص حمله قلبی یا حمله قلبی رفلاکس بهترین راه درمان را برای شما در نظر خواهد گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید