فهرست مطالب
سنگینی قفسه سینه؛ ناشی از شرایط مختلف مانند افسردگی، اضطراب، حمله قلبی و…
سنگینی قفسه سینه می تواند ناشی از شرایط مختلف سلامت روحی و جسمی باشد. اغلب افراد سنگینی قفسه سینه را مساوی با مشکلات قلبی میدانند؛ اما همیشه به این معنی نیست. وجود سنگینی قفسه سینه یکی از راههایی است که فرد ممکن است درد یا ناراحتی و مشکل موجود در جناغ سینه را توصیف کند.
فرد مبتلا به درد قفسه سینه و تنگی نفس ممکن است علائمی مانند سفت شدن، خرد شدن، فشردگی، درد شدید، سوزش و… را تجربه نماید. در این مقاله به بررسی علت سنگینی قفسه سینه و تپش قلب و روشهای درمان آن توسط دكتر متخصص درد قفسه سينه میپردازیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
علت سنگینی قفسه سینه و تپش قلب یا درد قفسه سینه و تنگی نفس چیست؟
یکی از علت های سنگینی قفسه سینه و تپش قلب یا درد جناغ سینه و تنگی نفس مشکلات قلبی و عروقی است. مشکلات قلبی و عروقی شامل حمله قلبی، سکته قلبی، بیماری های عضله قلب یا کاردیومیوپاتیها، بیماری های دریچه ای، پریکاردیت، پاره شدن عروق داخل جناغ سینه میباشد. همچنین از دیگر دلایل سنگینی قفسه سینه و تپش قلب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اضطراب
- افسردگی
- کشیدگی و گرفتگی عضلانی
- GERD
- پریکاردیت
- آنژین
- حمله قلبی
- پنومونی
- آمبولی ریه
- کاستوکندریت
- سنگهای صفراوی
- پاره شدن دیواره ائورت یا دایسکشن ائورت
- آتلکتازی
- اضطراب:
اختلال اضطراب یک وضعیت سلامت روانی است که باعث میشود فرد احساس نگرانی و تنش کند. اضطراب همچنین میتواند علائم جسمی متنوع و بسیاری مانند تنش عضلانی، تعریق، تکان دادن، ضربان قلب سریع، تنفس سریع، سرگیجه، حالت تهوع و… ایجاد کند.
حمله پانیک شامل تجربه بسیاری از این علائم به طور همزمان است. یکی از این علائم ترس شدید و نزدیک به وقوع اتفاق احساس میشود. اگر فردی قبلاً دچار حمله پانیک نشده باشد، ممکن است علائم خود را با علائم حمله قلبی اشتباه بگیرد.
تجربه حمله پانیک میتواند به فرد این احساس را بدهد که در خطر جسمی است، اما این حملات از نظر جسمی مضر نیستند. نشانهها معمولاً پس از 10 تا 20 دقیقه از بین می روند. اگر فردی اغلب حملات پانیک داشته باشد، ممکن است دچار نوعی اختلال اضطرابی به نام اختلال هراس باشد.
- افسردگی:
افسردگی یکی دیگر از دلیل سنگینی قفسه سینه و تپش قلب یا درد جناغ سینه و تنگی نفس است. یک مطالعه در سال 2017 رابطهای بین افسردگی و تجربه درد مکرر جناغ سینه پیدا کرد. فرد مبتلا به افسردگی ممکن است علائم جسمی را تجربه کند؛ زیرا افسردگی بر احساس افراد در درد تأثیر می گذارد.
یکی از نظریه ها این است که این امر به این دلیل است که افسردگی بر انتقال دهنده های عصبی که بر درد و خلق و خو تأثیر میگذارد، موثر میباشد. افراد مبتلا به افسردگی نیز ممکن است به دلیل افزایش استرس احساس سنگینی قفسه سینه کنند. دردها و دردهای بدون دلیل همراه با احساس ضعف، نا امیدی، گناه یا بی ارزشی ممکن است نشانه ای از افسردگی باشد.
- کشیدگی و گرفتگی عضلانی:
درد جناغ سینه و تنگی نفس ممکن است ناشی از کشیدگی عضلات بین دنده ای باشد. هنگامی که عضله فرد بیش از حد کشیده شود و ماهیچه ای که دنده ها را در جای خود نگه می دارد، فشار بر عضلات بین دنده ای بیاورد ممکن است باعث ایجاد احساس سنگینی قفسه سینه شود.
اگر شما در طول روز جسم سنگینی را بلند کرده باشید و با دست ها و بازوها زیاد فعالیت انجام داده باشید، ممکن است که احساس درد جناغ سینه و تنگی نفس یا سنگینی قفسه سینه را نیز داشته باشید .
- GERD:
رفلاکس معده (GERD) یک بیماری گوارشی است که می تواند باعث سنگینی جناغ سینه شود. GERD زمانی رخ میدهد که اسید معده به داخل گلو فرد برگردد. علاوه بر درد جناغ سینه، ممکن است با علائم دیگری بروز کند، مانند:
- احساس مزه ناخوشایند در دهان
- بوی نامطبوع دهان
- احساس جسم خارجی در گلو
- ناراحتی در گلو
- تغییر صدا
- سوزش سر دل
- ترش کردن
- سرفه مزمن
- خلت پشت حلق
- پریکاردیت:
پریکاردیت یک بیماری قلبی است که می تواند درد جناغ سینه را تقلید کند. به طور معمول اگر فرد دراز بکشد، ممکن است درد پریکاردیت بدتر شود یا هنگام نشستن و جلو خم شدن درد را کاهش دهد.
پریکاردیت نام لایههای بافتی است که قلب را احاطه کردهاند. پریکاردیت زمانی اتفاق میافتد که پریکارد عفونی شده و متورم شود. هنگام متورم شدن، پریکارد ممکن است به قلب مالیده شود و باعث درد و سنگینی قفسه سینه شود. این درد معمولاً هنگام نشستن و دراز کشیدن بدتر می شود.
- آنژین صدری:
آنژین میتواند یکی از علل ایجاد احساس فشار و سنگینی قفسه سینه باشد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که ماهیچه قلب، خون کافی دریافت نکند و این علامت از بیماری عروق کرونر است. علاوه بر درد جناغ سینه و تنگی نفس یا سنگینی قفسه سینه، آنژین می تواند در ناحیههای مختلف بدن مانند گردن، بازوها، پشت، شانهها، فک پایین، بالای شکم و… درد ایجاد کند.
- حمله قلبی:
احساس فشار و سنگینی قفسه سینه یکی از علائم حمله قلبی است. در هنگام حمله قلبی، جناغ سینه فرد ممکن است احساس سنگینی، فشرده شدگی، سوزش کند.
از دیگر علائم حمله قلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد در گردن، فک، بازوها، کمر یا معده
- تنگی نفس
- عرق سرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
حمله قلبی یک اورژانس پزشکی است، بنابراین کسی که مشکوک به این بیماری و علائم است باید فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشد.
- ذات الریه:
پنومونی می تواند باعث درد و سنگینی قفسه سینه شود که در هنگام سرفه یا تنفس عمیق بدتر می شود. این عارضه می تواند به دنبال آنفولانزا و سایر عفونت های تنفسی رخ دهد . علائم دیگر ذات الریه شامل درد جناغ سینه و تنگی نفس، سرفه، تب، لرز و… میباشد.
- آتلکتازی:
ریه نسبی یا کاملاً فرو ریخته ممکن است باعث احساس سنگینی و درد در جناغ سینه فرد شود. در هم فرو ریختن و از بین رفتن ریه که به نام پنوموتوراکس شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که هوا در فضای بین ریه ها و دیواره جناغ سینه جمع شود.
پنوموتوراکس می تواند به تنهایی یا به عنوان عارضه بیماری شناخته شدهترین علامت هشدار حمله قلبی، درد جناغ سینه شمرده شود؛ اما احساس ناراحتی، سنگینی و فشار بر روی جناغ سینه هم میتواند از علائم هشداردهنده سکته قلبی باشد. کیفیت این درد و ناراحتی بهصورت سنگینی، فشردگی، درد و سوزش احساس میشود.
همچنین سایر علائم همراه حمله قلبی میتواند شامل تنگی نفس، عرق سرد فراوان، سرگیجه، سبکی سر، حالت تهوع و استفراغ، تغییر ضربان قلب،کاهش هوشیاری و غش کردن باشد. گاهی فردی که دچار آتلکتازی شده است ممکن است دچار درد قفسه سینه و تنگی نفس، شود.
- آمبولی ریه:
آمبولی ریه نیاز به درمان فوری پزشکی دارد. این زمانی است که انسداد در شریان ریوی یا شریان در ریه رخ می دهد. این انسداد معمولاً یک لخته خون است، اما در موارد نادر می تواند از مواد دیگری مانند چربی تشکیل شده باشد.
انسداد، سبب ایجاد علائم دیگری مانند سبکی سر، مشکل شدید در تنفس و ضربان قلب سریع و یا علائم ناگهانی دیگری مانند وقوع ناگهانی درد شدید جناغ سینه، تنگی نفس ناگهانی و شدید، سرفه شدید شود.
بنابراین آمبولی ریه یک اورژانس پزشکی است و بدون درمان می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
- کاستوکندریت:
اگر فردی در ناحیه که استخوان سینه با دنده هایش برخورد می کند درد داشته باشد ، ممکن است دچار کوستوکندریت شود. کوستوکندریت که به عنوان درد دیواره جناغ سینه نیز شناخته می شود زمانی رخ می دهد که غضروف بین دنده و سینه ملتهب می شود. هنگامی که فرد ناحیه را لمس می کند ، درد ممکن است شدیدتر شود.
- سنگ کیسه صفرا:
تجمع کلسترول یا بیلی روبین می تواند منجر به ایجاد سنگ کیسه صفرا در کیسه صفرا یا مجاری صفراوی شود. سنگ کیسه صفرا همیشه علائم ایجاد نمی کند؛ اما اگر مجاری صفراوی فرد را مسدود کند و در مجاری و یا خود کیسه چرک و الهتاب به وجود بیاید، می تواند سبب درد جناغ سینه شود. پزشکان از آن به عنوان حمله کیسه صفرا یاد می کنند. فرد معمولاً احساس درد کیسه صفرا در قسمت بالای شکم راست می کند.
- دایسکشن آئورت:
درد خنجری و تیز در جناغ سینه ممکن است ناشی از دایسکشن آئورت باشد. آئورت شریان اصلی است که از قلب بیرون می آید. هنگامی که دیواره آئورت پاره می شود، پارگی رخ می دهد. این یک اورژانس است و نیاز به درمان فوری دارد. در دایسکشن ائورت فرد احساس میکند در جناغ سینهاش چیزی در حال پاره شدن است.
روشهای درمان سنگینی قلب و سنگینی قفسه سینه چیست؟
در ادامه مطالب به درمان سنگینی قلب یا سنگینی قفسه سینه می پردازیم.
درمان سنگینی جناغ سینه به دلیل مشکلات روحی و روانی:
هنگامی که سنگینی یا سفت شدن جناغ سینه علامت اضطراب یا افسردگی است، مهم است که از بیماری زمینه ای کمک بگیرید. افراد اغلب می توانند افسردگی و اضطراب را از طریق ترکیبی از دارو و گفتگو درمانی کنترل کنند. همچنین تغییر در شیوه زندگی و تکنیکهای مدیریت استرس نیز می تواند کمک کننده باشد. این موارد شامل:
- ورزش منظم
- یوگا ، ذهن آگاهی یا مدیتیشن
- خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل
- خواب کافی
- روزنامه نگاری
- حمایت عاطفی از خانواده و دوستان
درمان سنگینی جناغ سینه به دلیل مشکلات و بیماری جسمی:
فشار عضلانی: داروهای مسکن، استراحت و کمپرس می تواند فشار را در طول زمان درمان کند.
GERD
: شیوه زندگی و تغییر رژیم غذایی اغلب می تواند از علائم آن جلوگیری کند.
پریکاردیت: بسته به علت آن توسط متخصص دارودرمانی می شوید.
آنژین صدری: تغییر دارو و شیوه زندگی اغلب می تواند علائم آن را کاهش دهد. گاهی اوقات جراحی ضروری است.
حمله قلبی: این امر نیاز به درمان فوری دارد که ممکن است شامل دارو و جراحی باشد.
پنومونی: استراحت و دارو می تواند به ریشه کنی عفونت کمک کند. در صورت شدید بودن، علائم ممکن است فرد نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشد.
آتلکتازی: درمان بر آزادسازی هوای محبوس متمرکز است.
آمبولی ریه: فرد ممکن است داروهای رقیق کننده خون، اکسیژن و تسکین درد را در بیمارستان دریافت کند.
کاستوکندریت: داروهای مسکن، کمپرس و استراحت می توانند علائم را تسکین دهند.
سنگ کیسه صفرا: حملات کیسه صفرا ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشد.
دایسکشن آئورت: این ممکن است نیاز به جراحی اورژانسی داشته باشد.
چه موقع برای تشخیص و درمان سنگینی قفسه سینه به پزشک مراجعه کنیم؟
از انجایی که درد جناغ سینه علل متنوعی دارد و چند مورد از انها در صورتی که نادیده گرفته شود میتواند تهدید کننده حیات باشد و به و مرگ بینجامد پس احساس درد و سنگینی قفسه سینه را همیشه جدی بگیرید و اگر دارای ریز فاکتورهایی مانند چاقی، دیابت، سابقه خانوادگی، چربی خون و فشار خون هستید یا سیگار و الکل مصرف میکنید، حتما برای بررسی ها و تنظیم دارو ها به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.
در صورت داشتن علائم هشداردهنده مطالب ذکر شده فوق، هر چه سریع تر به اورژانس مراجعه نمایید. مهمترین اقدام پزشکی برای افرادی که سنگینی قفسه سینه دارند بررسی علائم حیاتی و رد احتمال حمله قلبی و امبولی ریه است.
سپس با اقدامات تشخیصی، مشکلات گوارشی و مشکلات عضلانی اسکلتی بررسی میشود وبهترین روش های درمانی مربوط به آن صورت میگیرد.
اگر همه بررسی های فوق، مشکل فیزیکی را در بیمار مشخص نکرد و با رد دیگر علتها، دلیل را به داشتن استرس و اضطراب میگذاریم. اگر شما دردهای تکرار شوندهای دارید که بیش از چند دقیقه طول میکشد و به خصوص ریز فاکتور هارا دارید بهتر است درد در جناغ سینه را ساده نگیرید و حتما به پزشک قلب و عروق مراجعه کنید.
سخن پایانی
همانطور که در مطالب فوق گفته شد، سنگینی قفسه سینه می تواند علامت بیماری های مختلفی باشد که برخی قابل چشم پوشی و برخی بسیار خطرناک و کشنده هستند که باید سریعا توسط متخصص قلب و عروق درمان شوند. اگر به سنگینی قفسه سینه مبتلا شدید می توانید به متخصصین قلب حاذق و مجرب در مراکز ما مراجعه کنید.
پزشک جراح و متخصص