بدون شک قلب و مغز دو مهندس اصلی بدن هستند که وظیفه مدیریت و بررسی سوخت و ساز تمام اعضا را بر عهده دارند. جالب است بدانید که سیستم پیچیده و قدرتمند قلب در برابر بسیاری از حملات به شدت آسیبپذیر است؛ از جمله رایجترین این حملات، سکته قلبی و عوارض پس از آن است که با مراجعه بهموقع پزشکی قابل رفع و درمان است. در این مقاله تصمیم گرفتهایم درباره آنژیو بعد از سکته قلبی و علائم سکته قلبی و روش نوآورانه و قدرتمند آنژیو پس از سکته قلبی صحبت کنیم. لطفاً تا انتهای این متن همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی درباره اهمیت، ضرورت، فواید و عوارض این روش در اختیار شما عزیزان قرار دهیم و به شما بگوییم که آنژیو پس از سکته قلبی چیست، چرا و چگونه باید این کار را انجام دهیم؟
فهرست مطالب
- 1 آنژیو بعد از سکته قلبی یک روش نوین برای زندگی بهتر
- 2 آیا با علائم سکته قلبی آشنا هستید؟
- 3 اهمیت و راز اصلی آنژیوپلاستی بعد از سکته قلبی
- 4 فرآیند بازسازی قلب با آنژیو پس از سکته قلبی
- 5 چرا آنژیوپلاستی بعد از سکته قلبی ضروری است؟
- 6 عوارض احتمالی آنژیوپلاستی سکته قلبی
- 7 آیا آنژیو بعد از سکته قلبی دردناک است؟
- 8 مراقبتهای بعد از سکته قلبی و آنژیوپلاستی
- 9 زمان مراجعه به متخصص قلب و عروق برای آنژیو پس از سکته قلبی
- 10 سخن پایانی
آنژیو بعد از سکته قلبی یک روش نوین برای زندگی بهتر
آنژیوپلاستی، آنژیوگرافی یا همان آنژیو پس از سکته قلبی، یکی از روشهای درمانی مدرن است که با هدف بهبود کیفیت زندگی بیماران قلبی انجام میشود. در این روش جراحی، با قرار دادن یک لوله کوچک به نام کاتتر و یک بالون در داخل عروق قلبی، به بازسازی عروق خونی دیواره قلب پرداخته میشود. این روش یکی از بهترین راهکارها برای از بین بردن هرگونه اختلال و گرفتگی در رگهای قلب شناخته شده است. حالا که درباره روش آنژیوگرافی صحبت میکنیم، بد نیست که کمی هم با فرآیند و مراحل انجام این روش درمانی آشنا شویم.
مراحل آنژیو با بررسی تصویربرداریهای انجامشده از سیستم عروق بیمار آغاز میشود. در این مرحله هرگونه مسدودیت، اختلال یا تنگی عروق ارزیابی میشود. در مرحله بعد، کاتتر و بالون با هدایت پزشک متخصص و جراحان وارد منطقه مورد نظر میشود؛ سپس با کمک فشار هوا، برای بازسازی یا گشودگی عروق اقدام میشود. در برخی مواقع ممکن است جراحان و متخصصان یک نوع شبکه فلزی به نام استنت را در محل بازسازی عروق قرار دهند؛ با این کار میتوان از تنگی مجدد عروق و ایجاد اختلال در سیستم خونرسانی جلوگیری کرد.
آیا با علائم سکته قلبی آشنا هستید؟
قبل از آنکه بخواهیم بیشتر درباره آنژیو پس از سکته قلبی صحبت کنیم، بد نیست با علائم سکته قلبی هم آشنا شویم. به طور کلی سکته قلبی زمانی رخ میدهد که بخشی از عضله قلب به دلیل کاهش یا قطع جریان خون دچار مشکل شود. درد یا احساس فشار و سنگینی در قفسه سینه، درد در قسمتهایی از بازوها، گردن، شانه، فک یا قسمتهایی از کمر، تنگی نفس، تعریق بیش از حد، عرق سرد، احساس ضعف و خستگی بیدلیل، سرگیجه، تهوع، استفراغ و استرس شدید از جمله رایجترین علائم سکته قلبی هستند.
توجه داشته باشید که علائم سکته قلبی ممکن است در هر فردی متفاوت از دیگری ظاهر شود؛ حتی در برخی مواقع مشاهده شده است که حملات قلبی کاملاً ناگهانی هستند و هیچ نشانه یا علائمی ندارند. برای پیشگیری از این مشکل، بهترین کاری که میتوان انجام داد مراقبه و مراجعه منظم به پزشک متخصص قلب و عروق است؛ همچنین اگر هر زمانی، هر کدام از علائم ذکرشده در این بخش را مشاهده یا تجربه کردید باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید و به نزدیکترین مراکز درمانی مراجعه کنید.
اهمیت و راز اصلی آنژیوپلاستی بعد از سکته قلبی
آنژیو پس از سکته قلبی یکی از روشهای حیاتی و بسیار مهم در حفظ سلامت بیماران قلبی است. شاید بزرگترین اهمیت و راز اصلی این روش درمانی، در تشخیص سریع و دقیق مشکل مربوطه باشد. آنژیوگرافی در سکته قلبی، باعث بازسازی عروق میشود و میتواند از شیوع مشکل و اختلالات قلبی به سایر قسمتهای سیستم عروق جلوگیری کند. همانطور که گفته شد، گرفتگی عروق و رگهای قلب، علت اصلی سکته قلبی محسوب میشود؛ آنژیوگرافی با بازسازی عروق به افزایش جریان خون و بهبود گردش خون کمک میکند.
یکی دیگر از ویژگیها و اهمیت این روش درمانی، کاهش علائم سکته قلبی است. آنژیوپلاستی علائمی مانند احساس درد در قفسه سینه و تنگی نفس را کاهش میدهد. کاهش احتمال تشکیل مجدد لخته خون و گرفتگی عروق، یکی دیگر از ویژگیها و مزایای این روش به شمار میرود. برخی از جراحان و متخصصان بر این باورند که مجموع این ویژگیها و مزایای استفاده از این روش درمانی، باعث شده است که آنژیوپلاستی به محبوبترین روش جراحی مربوط به قلب و عروق تبدیل شود.
فرآیند بازسازی قلب با آنژیو پس از سکته قلبی
به لطف پیشرفت روزافزون تکنولوژی و علم پزشکی، امروزه سکته قلبی و آنژیوگرافی رابطه مستقیمی با هم دارند. همانطور که در بخشهای قبلی هم به آن اشاره کردیم، آنژیوگرافی بعد از سکته قلبی بخش بسیار مهمی از روند درمانی مشکلات و اختلالات سیستم قلب و عروق شناخته شده است. در این بخش از متن میخواهیم به چگونگی بازسازی قلب با کمک آنژیوگرافی بعد از سکته قلبی بپردازیم. به طور کلی فرآیند و روند آنژیو سکته قلبی در هفت مرحله انجام میشود که این مراحل به شرح زیر هستند.
- مرحله تشخیص و تصویربرداری: در ابتدا با انجام معاینات بالینی، انواع آزمایشها و نتایج تستهای الکتروکاردیوگرافی، شدت و میزان سکته قلبی تشخیص داده میشود. پس از آن با کمک تصویربرداریهای مختلف، محل دقیق اختلال یا تنگی عروق مشخص خواهد شد.
- آمادهسازی بیمار: در مرحله دوم بیمار در محیط درمانی یا بیمارستان تحت نظر تیم پزشکی و پرستاران قرار میگیرد. در این مرحله محل تزریق، محل ورود کاتتر و وضعیت فشار خون بیمار مورد بررسی قرار میگیرد.
- بیهوشی: برای اینکه بیمار احساس درد نداشته باشد، محل تزریق یا قسمتی از عضله محل آسیبدیده، بیحس میشود. در برخی مواقع ممکن است تیم پزشکی تشخیص دهد که بیهوشی کامل روش بهتر و مؤثرتری است.
- وارد کردن کاتتر: پس از آنکه سه مرحله قبلی به طور کامل انجام شد، حالا زمان وارد کردن لوله کاتتر به عروق تنگ یا مسدودشده میرسد. (سعی کنید به هیچ عنوان نسبت به این موضوع حساسیت نشان ندهید. باور داشته باشید که با امید و انگیزه میتوانید این مراحل را سریعتر بگذرانید.)
- آنژیوپلاستی: در مرحله پنجم یک جسم نازک که داخل کاتتر قرار دارد (بالن) با کمک فشار هوا گسترش مییابد و باعث گشودگی و باز شدن عروق میشود. در برخی موارد، پزشکان با قرار دادن یک شبکه فلزی (استنت) در محل آسیبدیده باعث پیشگیری از وقوع مجدد این مشکل میشوند.
- پایان فرآیند: پس از آنکه آنژیوپلاستی با موفقیت انجام میشود، تیم پزشکی تصاویر نهایی را بررسی و اطمینان حاصل میکنند که جریان خون، نسبت به قبل بهبود یافته است. در این مرحله بیمار به هوش میآید و از اتاق عمل خارج میشود.
- مراقبتهای بعد از آنژیو: پس از آنکه عمل جراحی آنژیو به اتمام رسید، حالا لازم است که بیمار تحت نظر مراقبهای پزشکی قرار گیرد تا به تدریج به وضعیت نرمال و قبلی بازگردد. پیگیری و مراجعه منظم به پزشک معالج و متخصص قلب و عروق، در این مسیر به بیماران کمک میکند.
چرا آنژیوپلاستی بعد از سکته قلبی ضروری است؟
فکر میکنم که دیگر نیازی نیست تا درباره اهمیت آنژیو پس از سکته قلبی صحبت کنیم؛ چرا که در عناوین قبلی و کمی بالاتر از این قسمت، به طور کامل به این موضوع پرداختهایم. ممکن است برای شما سؤال پیش بیاید که اصلاً چرا آنژیوگرافی بعد از سکته قلبی ضروری است؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که سکته قلبی هم مانند دیگر مشکلات و بیماریها یک زمان کلیدی درمانی دارد؛ اگر در این زمان مهم، مشکلات به وجود آمده برای قلب درمان نشود، احتمال ایجاد شدن عوارض جبرانناپذیر حتی ایست قلبی به شدت افزایش مییابد.
آنژیوگرافی در تشخیص و درمان مشکلات قلب و عروق به شدت سریع است و میتواند یکی از بهترین گزینهها برای شرایط اورژانسی باشد. بازسازی سریع و تسکین شرایط ایجادشده برای قلب، دومین مسئلهای است که باعث شده تا این روش، یک روش ضروری برای بعد از سکته قلبی شناخته شود. هر قدر بدن ملتهبتر باشد، درمان و روند درمانی با اختلال بیشتری مواجه میشود و بازدهی روند درمانی کاهش مییابد. به طور کلی این روش در بهبود زندگی بیماران و حتی نجات جان افراد، بسیار حیاتی و مؤثر به شمار میرود.
عوارض احتمالی آنژیوپلاستی سکته قلبی
آنژیوپلاستی هم دقیقاً مانند هر روش درمانی دیگری، معایب و عوارض احتمالی مخصوص به خود را دارد. عوارض ناشی از ورود کاتتر به بدن، اولین معایب این روش جراحی است که احتمال بروز خونریزی داخلی یا حتی آسیب به عروق را افزایش میدهد. افزایش احتمال بروز عفونت ناشی از ورود کاتتر و بالن به داخل عروق، دومین مشکلی است که باید به آن توجه داشت. ناگفته نماند که با مراجعه به پزشک متخصص و مجرب قلب و عروق و همچنین مرکز درمانی مجاز و مورد اعتماد، میتوانید از وقوع چنین مشکلاتی جلوگیری کنید.
در ادامه خطرات و عوارض احتمالی روش آنژیو باید به آسیبدیدگی دیواره عروق (در صورت ناشی بودن جراح و تیم پزشکی) اشاره کنیم. تشکیل لخته خون در صورت عدم تجربه کافی برای انجام این روش جراحی از دیگر مواردی است که باید درباره آن بدانید. افرادی که با مشکلات روانی و عصبی مزمن مواجه هستند، ممکن است عوارض عصبی خاصی را پس از انجام این عمل جراحی تجربه کنند؛ این عوارض غالباً با کمک برخی از داروها قابل درمان است.
در صورتی که پس از عمل جراحی آنژیوگرافی، به نکات گفتهشده توسط پزشک معالج بیتوجهی شود، ممکن است بیمار با مشکلاتی همچون افزایش کلسترول مواجه شود. در مواردی نادر هم گزارش شده است که برخی افراد پس از گذراندن آنژیوگرافی، نسبت به مصرف برخی داروها حساسیت پیدا کردهاند. در کل مهم است که با مزایا و معایب این روش آشنا باشید و قبل از مراجعه به پزشک به خوبی درباره تخصص، تجربه و سوابق پزشک مورد نظر تحقیق کنید؛ با این کار میتوانید از وقوع عوارض و خطرات احتمالی این روش، پیشگیری کنید.
آیا آنژیو بعد از سکته قلبی دردناک است؟
شاید برای شما هم سؤال باشد که آیا آنژیو پس از سکته قلبی دردناک است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، به طور کلی آنژیوگرافی در دسته روشهای درمان دردناک قرار نمیگیرد؛ اما ممکن است بعضی از افراد بعد از انجام این روش مدت کوتاهی با عوارض و ناراحتیهای خاصی مواجه شوند. درد پس از عمل جراحی موضوعی است که به دلیل تزریق، جراحات و خراشهای این روش همیشه مطرح بوده است. درد و ناراحتی ایجادشده به دلایل ذکرشده پس از گذشت مدت کوتاهی به طور کامل از بین میرود.
آسیبدیدگیها و خراشهای کوچکی که به دلیل وارد شدن کاتتر و بالن به عروق ایجاد میشود با کمک روشها و تکنیکهای خاصی که پزشک معالج و جراحان به شما میگویند به تسریع روند درمان عوارض ناشی از این روش، به شما کمک میکنند. مواردی مانند تغییرات دمایی و شرایط رطوبت محیط، ممکن است باعث تحریک ناحیه آسیبدیده شود. استراحت و خواب کافی، مدیریت استرس و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی در مدیریت درد آنژیوگرافی به شما کمک میکنند.
توجه داشته باشید که دردناک بودن یا نبودن آنژیوپلاستی به شدت به نوع انجام عمل، شدت عارضه و میزان حساسیت هر بیمار به درد بستگی دارد. برای اینکه بتوانید تجربه بهتری از میزان دردناک بودن این روش داشته باشید، پیشنهاد میکنیم با افرادی که قبلاً با این روش درمان شدهاند و متخصصان و پزشک مجموعه در ارتباط باشید. بدون شک متخصصان و مشاوران مربوطه در این مجموعه، میتوانند بهترین پاسخ به این سؤال را به شما همراهان عزیز ارائه دهند.
مراقبتهای بعد از سکته قلبی و آنژیوپلاستی
از ابتدای این مطلب تا اینجا، بارها درباره مراقبتهای بعد از سکته قلبی و آنژیوگرافی گفتیم؛ حالا زمان آن رسیده است تا با این تکنیکها بیشتر آشنا شویم. بعد از سکته قلبی، بیمار باید حتماً تحت نظارت دقیق پزشک قرار گیرد تا از وقوع مشکلات و عوارض جبرانناپذیر پیشگیری شود. ممکن است پزشک از داروها یا روش درمانی خاصی برای کنترل علائم و مدیریت حمله قلبی استفاده کند. در این بخش از متن میخواهیم این روشها را به طور کامل معرفی و بررسی کنیم؛
- تغییر در رژیم غذایی: ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی از جمله کاهش مصرف نمک، چربی و میزان مصرف قند از مؤثرترین کارهایی است که باید انجام شود.
- تغییرات در سبک زندگی: استفاده بیشتر از سبزیجات و میوهها در وعدههای خوراکی، ورزش منظم و برنامهریزیشده، تکنیکهای مدیریت استرس و تنشهای عصبی یکی دیگر از تکنیکهای مورد استفاده است.
- مشاوره روانی: اگر فردی که با حمله قلبی مواجه شده است به بیماری خاص عصبی ـ روانی مبتلا باشد باید برای مدیریت این اختلال و درمان آن از مشاوره روانشناسی کمک بگیرد.
- توجه به عوارض جانبی داروها: گفتیم که برخی افراد ممکن است پس از سکته قلبی یا آنژیوگرافی به مصرف برخی داروها حساسیت پیدا کنند. توجه داشتن به عوارض جانبی داروها و مشورت با پزشک در این زمینه یک نکته بسیار مهم است که باید به آن توجه داشته باشید.
- مراجعه منظم به پزشک معالج: تصویربرداریهای دائمی برای ارزیابی سلامت قلب و عروق و انجام آزمایشهای مخصوص، برای پیشگیری از وقوع مجدد چنین مشکلاتی ضروری است.
- کنترل مصرف مواد محرکه: پس از سکته قلبی و عمل جراحی آنژیو باید مصرف مواد محرکه همچون کافئین، فست فود، انواع نوشابه و دخانیات به شدت کنترل شده یا در صورت لزوم از مصرف محرکها به طور کامل خودداری شود.
- دوری از مواد شیمیایی: اگر به واسطه شغلی که دارید، دائماً در معرض گاز تولیدشده توسط مواد شیمیایی قرار میگیرید باید به فکر تغییر شغل باشید تا از ایجاد بیماریها و مشکلات جدیتر پیشگیری کنید.
- توجه به علائم: هر زمانی که با علائمی مانند تنگی نفس، درد در قفسه سینه، بیحسی دست چپ یا راست، درد و بیحسی در پاها، گر گرفتن بدن و تعریق شدید مواجه شدید باید سریعاً این علائم را به پزشک گزارش دهید و در صورت لزوم به مراکز درمانی مربوطه مراجعه کنید.
زمان مراجعه به متخصص قلب و عروق برای آنژیو پس از سکته قلبی
اینکه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید تماماً به شدت علائم، نوع عارضه و سوابق بیماریهای افراد بستگی دارد. مشکلات و بیماریهای مربوط به سیستم قلب و عروق در همه جای دنیا در دسته فوریتهای پزشکی قرار میگیرد. به دلیل اهمیت ویژه این موضوع، در صورت مشاهده علائم ذکرشده در بخشهای قبلی باید سریعاً با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید. فراموش نکنید که مراجعه به مراکز درمانی مربوطه در زمان کلیدی این عارضه، میتواند بازدهی روند درمانی را به شدت افزایش دهد و از بسیاری از مشکلات جبرانناپذیر پیشگیری کند.
هر وقت هر کدام از علائم تنگی نفس، درد در قفسه سینه، بیحسی دستها، تهوع و استفراغ، درد شدید در کتف و شانهها، تعریق و سرگیجه شدید را مشاهده یا تجربه کردید، زمان را از دست ندهید و با اورژانس تماس بگیرید. پیشنهاد میکنیم در زمانی که منتظر رسیدن اورژانس هستید، دو عدد قرص آسپرین بخورید. فراموش نکنید که حفظ آرامش و خونسردی باعث کاهش شدت هر عارضهای میشود؛ نفس عمیق بکشید، یک لیوان آب بخورید و تا زمان رسیدن اورژانس دراز بکشید و آرام باشید.
سخن پایانی
بسیاری از محققان آنژیو بعد از سکته قلبی را با عنوان اتمام یک سفر تاریک و رسیدن به روشنایی میشناسند. بدون شک برای رسیدن به این روشنایی چالشهایی در پیش روی شما قرار خواهد داشت؛ با مراجعه به پزشک متخصص و مجرب و همچنین کلینیک درمانی مجاز و مورد اعتماد، میتوانید این چالشها را پشت سر بگذارید. در این مقاله درباره اهمیت و ضرورت آنژیوگرافی گفتیم، ویژگیها، مزایا و عوارض احتمالی را بررسی کردیم و درباره مراقبتهای پس از سکته قلبی و آنژیوگرافی، اطلاعاتی در خدمت شما عزیزان قرار دادیم. اگر تجربه آنژیوگرافی یا سایر روشهای مشابه را دارید، بسیار خوشحال میشویم تا آنها را با بقیه همراهان به اشتراک بگذارید و به کلینیک ما مراجعه کنید.
پزشک جراح و متخصص