بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

علائم درد قلب در زنان

علائم درد قلب در زنان تنها راه تشخیص مشکلات قلبی و عروقی مرتبط با زنان است. علائم قلب درد می‌تواند نشان از مشکلات جدی باشد و می‌تواند زندگی فرد را به خطر بیاندازد از همین رو ضروری است با علائم مرتبط با آن آشنا شویم تا از بروز حوادث خطرناک آتی خودداری نماییم.

قلب عضو حیاتی بدن است و هر نوع اختلالی در آن، زندگی انسان را به خطر می‌اندازد؛ بنابراین هرنوع علامت و دردی در این ناحیه احساس کردید باید برای بررسی و چکاب، فوراً به متخصص قلب مراجعه کنید. پژوهشگران طبق تحقیقات به‌عمل‌آمده دریافتند که برخلاف تفکری که در میان مردم درباره ناگهانی بودن حمله قلبی رایج است، علائم درد قلب در زنان چندین هفته قبل از حمله قلبی بروز می‌کند.

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۳ بر روی ۵۱۵ زن که حمله قلبی را تجربه کرده بودند منتشر شد، گزارش داد که ۸۰ درصد از زنان حداقل ۴ هفته قبل از حمله قلبی دست‌کم یک علامت داشتند. بنابراین، آگاهی علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی، به‌ویژه در هفته‌های قبل از رویداد، می‌تواند نتایج را بهبود بخشد و از عوارض جلوگیری کند.

علائم درد قلب در زنان

آنچه در این مقاله می خوانید :

علائم درد قلب در زنان چیست و خطر حمله قلبی شامل چه مواردی است؟

یکی از اتفاقات تهدیدکننده زندگی، حمله قلبی است که با اختلال در جریان خون به قلب ایجاد می‌شود. احتمال کمتری وجود دارد که زنان در قیاس با مردان از اولین حمله قلبی جان سالم به در می‌برند و این مسئله بی شک با تفاوت علائم درد قلب در زنان با مردان ارتباط دارد. به لحاظ آماری زنان بیش از مردان در معرض سکته قلبی «خاموش» و یا بروز علائم غیرعادی خواهند بود.

همچنین عوامل خطر منحصربه‌فردی در زنان باتوجه ‌به زیست‌شناسی آنها برای حمله قلبی وجود دارد، زیرا برخی از بیماری‌ها مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) که خطر حمله قلبی را افزایش می‌دهند، در زیست‌شناسی مردان وجود ندارد.

از همین رو شناسایی علائم اولیه حمله قلبی در زنان بسیار ضروری است.

علت بروز حمله قلبی در پی ظهور علائم درد قلب در زنان چیست؟

قبل از اینکه به بررسی علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی بپردازیم باید بدانیم که حمله قلبی چیست و چگونه اتفاق می‌افتد؟ کارول واتسون، MD، پروفسور پزشکی/قلب‌شناسی در دانشکده پزشکی دیوید گفن در UCLA می‌گوید: حمله قلبی زمانی است که قلب شما خون کافی برای سالم ماندن دریافت نمی‌کند.

او می‌گوید: «قلب یک عضله است و مانند هر عضله‌ای، برای سالم ماندن و قوی ماندن، نیاز به خون‌رسانی مداوم دارد. اگر ناحیه‌ای از قلب برای مدت طولانی از خون محروم شود، می‌تواند ضعیف شود و بمیرد، و زمانی که این اتفاق بیفتد، این یک حمله قلبی است.»

اگر شریان‌های شما با پلاک (ترکیبی از کلسترول، چربی و سایر مواد) مسدود شود، خون‌رسانی به قلب شما کند یا متوقف می‌شود. همچنین ممکن است در اطراف پلاک لخته خون وجود داشته باشد که باعث می‌شود خون به قلب شما سخت شود.

دکتر واتسون می‌گوید، وقتی ناحیه‌ای از قلب بمیرد، دیگر نمی‌تواند برگردد (اگرچه بقیه قسمت‌های قلب ممکن است قادر به بالارفتن و جبران ناحیه آسیب‌دیده باشند).

ابتدایی‌ترین علائم درد قلب در زنان کدام است؟

این علائم ممکن است ثابت باشند یا بیایند و بروند، همچنین ممکن است خواب را مختل کنند. 8 مورد از علائم درد قلب که علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی در زنان و نشانه حمله قلبی احتمالی است عبارت‌اند از:

۱. درد قفسه سینه

یک علامت رایج احساس سفتی، فشار یا ناراحتی در قفسه سینه است. ناراحتی قفسه سینه به دلیل انسداد شریان‌های اصلی قلب شما ایجاد می‌شود. زنان همچنین در شریان‌های کوچکی که از قلب خارج می‌شوند دچار انسداد می‌شوند (معروف به بیماری عروق کرونر). به همین دلیل، ناراحتی قفسه سینه به‌عنوان یکی از شایع‌ترین علائم درد قلب در زنان ممکن است این‌گونه توصیف شود:

  • فشار یا سفتی در قفسه سینه
  • درد شدید و له کننده‌ای که در کمر، گردن، فک، شانه‌ها و یک یا هر دو بازوب بیمار انتشار می‌یابد.

بااین‌حال، زنان می‌توانند بدون داشتن هیچ‌گونه ناراحتی در قفسه سینه، حمله قلبی را تجربه کنند.

در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۳ انجام شد، حدود ۲۹٫۷ درصد از زنانی که مورد بررسی قرار گرفتند، در هفته‌های قبل از حمله، ناراحتی قفسه سینه را تجربه کردند. همچنین ۵۷ درصد زنان در حین حمله قلبی، درد قفسه سینه داشتند. به همین دلیل جزو مهم‌ترین علائم اولیه حمله قلبی در زنان محسوب می‌شود.

در برخی موارد، درد یا ناراحتی ممکن است به دلایل دیگری مانند سوزش سر دل، رفلاکس، مشکل مرتبط با ریه یا مشکل دیگری که بر قلب تأثیر می‌گذارد، باشد که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.

۲. خستگی شدید یا ضعف غیرمعمول

خستگی غیرمعمول اغلب در هفته‌های منتهی به حمله قلبی گزارش می‌شود. خستگی نیز درست قبل از وقوع رویداد تجربه می‌شود. حتی فعالیت‌های ساده‌ای که نیاز به تلاش زیادی ندارند، می‌توانند منجر به احساس خستگی شوند.

بنابراین، خستگی غیرعادی را باید به‌عنوان یکی از علائم درد قلب در زنان جدی گرفت. احساس ضعف یا لرزش هم یک علامت حاد شایع حمله قلبی در زنان است که می‌تواند با اضطراب، سرگیجه یا غش کردن همراه باشد.

۳. سرگیجه یا احساس سبکی سر

یکی از علائم شایع در افراد جامعه که می‌تواند ناشی از علل قلبی، عصبی، متابولیک و یا مسائل روانی باشد، سرگیجه است. تاری دید، احساس سبکی سر و عدم تعادل به‌ویژه اگر با تعریق سرد همراه باشد می‌تواند ناشی از ضربان پایین قلب، آریتمی قلبی و یا افت فشارخون باشد.

اگر فرد با تغیير وضعيت از حالت نشسته به ايستاده دچار سرگيجه شود، احتمالاً افت فشارخون اتو استاتیک ناشي از داروهاي فشارخون، کم‌آبی و يا اختلال اتونوم در سالمندان مطرح بوده و با بررسی فشارخون در حالت خوابیده و ایستاده، مشخص می‌شود.

حملات سرگيجه‌ای که به‌صورت کوتاه‌مدت و مخصوصاً با همراهي با تعريق و يا تپش قلب باشد جزو علائم اولیه حمله قلبی در زنان مطرح می‌شود و نشان‌دهنده آریتمی‌های قلبي است.

درصورتی‌که سرگيجه همراه با علائمي نظير تهوع و استفراغ و وزوز گوش و به‌صورت احساس چرخش در محيط يا حركت اطراف باشد، نشان‌دهنده علل عصبي بوده و باید به متخصص اعصاب مراجعه کند.

۴. تنگی نفس

ممکن است احساس کنید نمی‌توانید به‌درستی نفس بکشید یا نمی‌توانید هوای کافی را وارد ریه‌های خود کنید. برخی از زنان حتی ممکن است چند هفته قبل از حمله قلبی دچار مشکل در تنفس شوند.

احساس تنگی نفس مي‌تواند ناشي از علل قلبي و يا غیر قلبی باشد. درصورتی‌که تنگي نفس با فعاليت تشديد شده و در حالت خوابيده نسبت به حالت نشسته افزايش يابد مخصوصاً درصورتی‌که همراه با تورم پاها و حملات تنگي نفس شبانه باشد، جزو علائم درد قلب در زنان بوده و می‌تواند بیانگر ناراحتی‌های قلبی نظیر نارسايي قلب و مشكلات دریچه‌ای باشد و با اكوكارديوگرافي، به‌راحتی قابل تشخيص است.

یکی دیگر از علل شايع تنگي نفس، آسم و بیماری‌های انسدادي ريوي هستند. در اين موارد به‌صورت شايع، احساس خس‌خس سينه، سرفه و خلط فراوان ديده مي‌شود. اغلب به علت مصرف طولانی‌مدت دخانيات با احتمال آمفيزم و برونشيت مزمن است.

تنگي نفس شديد، مي‌تواند ناشی از نارسايي كليوي، مسائل رواني و بیماری‌های متابوليك نيز باشد. گاهی اوقات در افراد ديابتي و سالمندان، حمله قلبي با درد خفيف يا بدون درد بوده و تنگي نفس ناگهاني، تنها علامت است. بنابراين این علامت به‌عنوان یکی از شایع‌ترین علائم درد قلب در زنان باید مورد بررسی قرار گیرد.

۵. عرق کردن

یکی دیگر از علائم شایع حمله قلبی در زنان، تعریق بیش از حد بدون علت طبیعی است. احساس سرما و لطافت نیز می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات قلبی و علائم قلب درد در زنان باشد.

۶. درد بالاتنه

یکی از علائم درد قلب در زنان، درد بالاتنه است که معمولاً نمی‌توان آن را به ماهیچه یا مفصل خاصی در بالاتنه نسبت داد. مناطقی که ممکن است تحت تأثیر قرارگیرند عبارت‌اند از:

  • گردن
  • فک
  • قسمت بالایی پشت یا هریک از بازوها
  • درد می‌تواند از یک ناحیه شروع شود و به تدریج به قسمت‌های دیگر سرایت کند یا ممکن است به‌طور ناگهانی بروز کند.

۷. اختلالات خواب

تقریباً نیمی از زنان در مطالعه سال ۲۰۰۳ مشکلات خواب را در هفته‌های قبل از حمله قلبی گزارش کردند. اختلالات خواب به‌عنوان یکی از علائم درد قلب در زنان است که معمولاً به آن توجهی نمی‌شود.

این اختلالات که علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی محسوب می‌شود ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مشکل در خوابیدن
  • بیداری غیرمعمول در طول شب
  • احساس خستگی بی‌دلیل با وجود خواب کافی

۸. مشکلات معده

برخی از زنان ممکن است قبل از حمله قلبی احساس درد یا فشار در معده کنند که اغلب آن را به‌عنوان یک مشکل گوارشی می‌پندارند درصورتی‌که یکی از علائم درد قلب در زنان محسوب می‌شود.

سایر مشکلات گوارشی مرتبط با حمله قلبی احتمالی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سوءهاضمه
  • حالت تهوع
  • استفراغ

درد قفسه سینه و افتراق آن با علائم درد قلب در زنان

کدام درد قلب خطرناک است ، سوالی که بی‌شک ذهن بسیاری را درگیر خود ساخته است. پیش‌تر درباره درد قفسه سینه به‌عنوان یکی از علائم درد قلب در زنان توضیح دادیم. اکنون به علائم درد قفسه سینه‌ای که به علل غیرقلبی ایجاد می‌شود می‌پردازیم که می‌تواند شامل علائمی چون:

  • احساس دوباره ورود غذا به دهان یا ترش‌کردن
  • بلع با دشواری
  • بهتر یا بدتر شدن درد با تغییر وضعیت بدن
  • تشدید شدن درد بواسطه سرفه یا تنفس عمیق
  • حساسیت زمانی که به سینه خود فشار می‌دهید
  • دردی که ساعت‌ها ادامه دارد
  • علائمی مثل سوزش سر دل، احساس درد و سوزش پشت سینه، می‌تواند به علل مشکلات قلب یا معده باشد.

فاکتورهای تاثیرگذار در ایجاد درد قفسه سینه کدامند؟

حال که با علائم اولیه حمله قلبی در زنان آشنا شدیم بد نیست در خصوص فاکتورهای تاثیرگذار درد قفسه سینه نیز بدانیم. درد قفسه سینه به دلایل احتمالی زیادی ممکن است ایجاد شود که همه آنها نیاز به مراقبت پزشکی دارند.

  1. علل مرتبط با قلب

درد قفسه سینه و سایر علائم درد قلب در زنان، می‌تواند به علل مشکلات قلبی زیر ایجاد شود:

  • حمله قلبی: همان‌طور که گفته شد، حمله قلبی به دلیل مسدود شدن جریان خون، اغلب از یک لخته خون به عضله قلب است که می‌تواند با درد قفسه سینه بروز پیدا کند.
  • آنژین: به درد قفسه سینه ناشی از جریان خون ضعیف به قلب، اصطلاحا آنژین می‌گویند. این اتفاق، اغلب به دلیل پلاک‌های ضخیمی که بر روی دیواره‌های داخلی رگ‌های خون‌رسان به قلب ایجاد می‌شود، رخ می دهد. این پلاک‌ها شریان‌ها را باریک می‌کنند و خون‌رسانی به قلب را به‌ویژه در حین فعالیت بدنی محدود می‌کنند. آنژین، از شایع‌ترین علائم درد قلب در مردان هم محسوب می‌شود، با این تفاوت که در مردان، آنژین با فعالیت بدنی بدتر می‌شود و با استراحت از بین می‌رود ولی زنان بیشتر در هنگام استراحت به آنژین صدری مبتلا می‌شوند. استرس روانی در زنان بیشتر از مردان باعث درد آنژین می‌شود.
  • تشریح آئورت: شریان اصلی منتهی شده از قلب، آئورت نام دارد. با جدا شدن لایه‌های داخلی این رگ خونی از هم، خون بین لایه‌ها فشار می‌آورد و می‌تواند باعث پارگی آئورت شود.
  • التهاب کیسه اطراف قلب (پریکاردیت): این حالت معمولاً باعث درد شدید قفسه سینه می‌شود که هنگام درازکشیدن یا تنفس، بدتر می‌شود.
  • علل با دستگاه گوارشی

درد قفسه سینه‌ای که از اختلالات دستگاه گوارشی نشئت می‌گیرد، از جمله:

  • سوزش سر دل: زمانی که اسید معده، از معده به لوله‌ای که گلو را به معده (مری) متصل می‌کند، می‌رود، این احساس دردناک و سوزش در پشت استخوان سینه اتفاق می افتد.
  • اختلال در بلع: وجود مشکل و اختلال در مری می‌تواند باعث بلع دشوار و حتی دردناک شود.
  • مشکلات پانکراس یا کیسه صفرا: پانکراس یا التهاب کیسه صفرا یا سنگ کیسه صفرا، می‌تواند منجر به درد شکمی که به قفسه سینه گسترش می‌یابد، شود.
  • علل مرتبط با مشکلات عضله و استخوان

برخی از انواع درد قفسه سینه که ربطی به علائم ناراحتی قلبی ندارد و با صدمات و مشکلاتی که بر ساختارهای تشکیل‌دهنده دیواره قفسه سینه تأثیر می‌گذارد، مرتبط است، شامل موارد زیر می شود:

  • کوستوکندریت: این حالت، با ملتهب و دردناک شدن غضروف قفسه سینه، به‌ویژه غضروفی که دنده‌ها را به استخوان سینه می‌پیوندد، همراه است.
  • درد عضلات: فیبرومیالژیا یا سندرم‌های درد مزمن، ازجمله علل درد مداوم قفسه سینه مرتبط با عضله هستند. دنده‌های کبود، شکسته یا آسیب‌دیده می‌تواند باعث درد قفسه سینه شوند.
  • علل مرتبط با ریه

براساس تحقیقات انجام شده، درد قفسه سینه فقط در دسته علائم درد قلب در زنان قرار نمی‌گیرد و بسیاری از اختلالات ریوی هم می‌توانند باعث درد قفسه سینه شوند، از جمله:

  • لخته شدن خون در ریه (آمبولی ریه): لخته خونی که در یک شریان ریوی (ریوی) گیر می‌کند، می‌تواند جریان خون به بافت ریه را مسدود کند.
  • التهاب غشای پوشاننده ریه‌ها (پلوریت): این حالت می‌تواند منجر به درد قفسه سینه شود که با استنشاق یا سرفه بدتر می‌شود.
  • ریزش ریه: درد قفسه سینه مرتبط با فروپاشی ریه معمولاً به طور ناگهانی شروع می‌شود و می‌تواند ساعت‌ها طول بکشد و عموماً با تنگی نفس همراه است. زمانی که هوا به فضای بین ریه و دنده‌ها نشت می‌کند، یک ریه از بین می‌رود.
  • فشارخون بالا در شریان‌های ریوی (فشارخون ریوی): این وضعیت بر شریان‌هایی که خون را به ریه‌ها می‌رسانند تأثیر می‌گذارد و می‌تواند درد قفسه سینه ایجاد کند.
  • علل دیگر

درد قفسه سینه علاوه بر مشکلات قلبی و علائم درد قلب در زنان، گسترة وسیعی از علل که در بالا نام‌برده شد را شامل می‌شود و همچنین می‌تواند ناشی از این موارد هم باشد:

  • استرس و فشار عصبی: تنفس و ضربان قلب سریع، ترس شدید همراه با درد قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع، تعریق زیاد و سرگیجه می‌تواند از نشانه‌های حمله پانیک باشد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
  • زونا: زونا یا همان فعال‌شدن مجدد ویروس آبله مرغان، می‌تواند نواری از تاول و درد را  از پشت، اطراف تا دیواره قفسه سینه ایجاد کند.

علائم درد قلب در زنان و افتراق آن با قلب درد عصبی

همان‌طور که در بالا ذکر کردیم، یکی از مهم‌ترین علائم درد قلب در زنان، درد قفسه سینه است. ازآنجاکه درد قفسه‌ سينه به‌عنوان یک علامت بیماری در بسیاری از بیماری‌ها مطرح می‌شود، تشخیص درست آن بسیار اهمیت دارد. یکی از علل شایع درد قفسه سینه، استرس و فشارهاي عصبي است. این درد که در بعضی افراد همیشگی است و در برخی دیگر به طور ناگهانی ایجاد می‌شود، با نام قلب درد عصبی یاد می‌شود.

  • علائم قلب درد عصبی
  • قلب درد عصبی معمولاً در سنین پایین‌تری نسبت به قلب دردهای حملات قلبی اتفاق می‌افتد.
  • این نوع قلب درد بیشتر در بانوان و سنین جوانی شایع است.
  • معمولاً هنگامی که اضطراب و افسردگی شدت می‌یابد، قلب درد عصبی ایجاد می‌شود.
  • قلب درد عصبی ناشی از اضطراب بیشتر از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول می‌کشد.
  • درد به‌صورت پراکنده و هر بار در قسمت متفاوتی از بدن احساس می‌شود.
  • قلب درد عصبی با مصرف داروهای ضد اضطراب و ضدافسردگی درمان می‌شود برخلاف دردهای ناشی از مشکلات قلبی که با قرص زیرزبانی درمان می‌شوند.

بیماری قلبی بدون علامت

ممکن است حمله قلبی داشته باشید و حتی ندانید. حمله قلبی در واقع می‌تواند بدون پیدایش محسوس علائم درد قلب در زنان و مردان اتفاق بیفتد. برخی تخمین می‌زنند که حمله قلبی خاموش یا انفارکتوس میوکارد خاموش (SMI)  تقریباً ۵۰ تا ۸۰ درصد از حملات قلبی را شامل می‌شود. حمله قلبی خاموش با خطر بالای نارسایی قلبی مرتبط است.

  1. دشواری تشخیص علائم یک حمله قلبی خاموش

همان‌طور که از نامش پیداست، حمله قلبی خاموش، حمله قلبی است که فرد علائم غیراختصاصی و نامحسوسی داشته باشند، مانند:

  • سوءهاضمه یا
  • یک مورد آنفولانزا، یا
  • آنها ممکن است فکر کنند که عضله‌ای را در قفسه سینه یا قسمت بالای کمر خود کشیده‌اند.
  • همچنین ممکن است در قفسه سینه ناراحتی نداشته باشد، ولی در فک یا قسمت بالایی پشت یا بازوها درد احساس کنید.
  • برخی افراد خستگی طولانی‌مدت و مفرط دارند که قابل توضیح نیست. اینها برخی از علائم درد قلب در زنان و مردان است که احتمالاً افراد نادیده می‌گیرند یا به چیز دیگری نسبت می‌دهند.
  • آزمایش‌های تشخیصی حمله قلبی خاموش

SMI معمولاً از نوار قلب (EKG) یا اکو کاردیوگرام تشخیص داده می‌شود که می‌تواند آسیب عضله قلب را برجسته کند. روش دیگر آزمایش خون برای ردپای مولکولی تروپونین T است، پروتئینی که توسط سلول‌های آسیب‌دیده قلب آزاد می‌شود. این آزمایش اغلب در بخش‌های اورژانس برای بیماران مبتلا به علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی استفاده می‌شود.

هنگامی که SMI تشخیص داده شد، پزشک شما می‌تواند عوامل خطر اصلی شما را شناسایی کند و به طراحی یک استراتژی درمانی، از جمله تغییر رژیم غذایی، ورزش منظم، و مصرف استاتین و همچنین سایر داروها برای کمک به جلوگیری از حمله قلبی دوم کمک کند.

آیا غیر از انسداد، علل دیگری برای حمله قلبی وجود دارد؟

گاهی اوقات یک شریان کرونر به طور موقت منقبض می‌شود یا دچار اسپاسم می‌شود. هنگامی که این اتفاق می‌افتد شریان باریک می‌شود و جریان خون به بخشی از عضله قلب کاهش می‌یابد یا متوقف می‌شود که این امر، معمولا با بروز انواع علائم درد قلب در زنان و مردان همراه است.

علل اسپاسم نامشخص است. اسپاسم می‌تواند در رگ‌های خونی با ظاهر طبیعی و همچنین در عروقی که تا حدی توسط آترواسکلروز مسدود شده‌اند رخ دهد. اسپاسم شدید در بروز حمله قلبی موثرند.

یکی دیگر از علل نادر حمله قلبی، تشریح خودبه‌خودی عروق کرونر است که پارگی خودبه‌خود دیواره عروق کرونر است.

آیا پس از حمله قلبی بهبود خواهم یافت؟پاسخ به احتمال زیاد بله است.

بلافاصله پس از حمله قلبی عضله قلب فرایند بهبودی را شروع می‌کند. معمولا حدود هشت هفته طول می‌کشد تا بهبود یابد. بافت اسکار ممکن است در ناحیه آسیب‌دیده ایجاد شود و آن بافت اسکار به اندازه بافت عضلانی سالم منقبض یا پمپ نمی‌شود. در نتیجه، میزان آسیب به عضله قلب می‌تواند بر چگونگی پمپاژ خون توسط قلب در سراسر بدن تأثیر بگذارد.

اینکه چقدر عملکرد پمپاژ از بین می‌رود، به اندازه و محل بافت اسکار بستگی دارد. اکثر بازماندگان حمله قلبی، درجاتی از بیماری عروق کرونر (CAD)  دارند و باید تغییرات مهمی در سبک زندگی خود ایجاد کنند و احتمالاً برای جلوگیری از حمله قلبی درآینده، دارو مصرف کنند.

وجه تمایز حمله قلبی با ایست قلبی چیست؟

حمله قلبی زمانی رخ می‌دهد که یک شریان مسدود شده مانع از رسیدن خون غنی از اکسیژن به بخشی از قلب شود. اگر سرخرگ مسدود شده به‌سرعت باز نشود، بخشی از قلب که به طور معمول توسط آن شریان تغذیه می‌شود شروع به مرگ می‌کند. هرچه روند تشخیص علائم درد قلب در زنان و مردان، دیرتر و به‌تبع آن درمان هم با تأخیر انجام شود، آسیب بیشتر می‌شود.

احتمال دارد علائم حمله قلبی فوری و شدید باشد. بااین‌حال، اغلب علائم به‌آرامی شروع می‌شوند و ساعت‌ها، روزها یا هفته‌ها قبل از حمله قلبی باقی می‌مانند. برخلاف ایست قلبی ناگهانی، قلب معمولاً در هنگام حمله قلبی از تپش باز نمی‌ایستد. البته اگر حمله قلبی به‌درستی تشخیص و درمان نشود می‌تواند باعث ایست قلبی شود.

علل بروز سکته قلبی خاموش در پی علائم درد قلب در زنان

حمله قلبی خاموش زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون در شریان‌های کرونر توسط تجمع پلاک، مسدود می‌شود. مطالعات متفاوت است، اما برخی نشان می‌دهند که حملات قلبی خاموش و بدون علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی بیشتر از مردان است. باید خاطرنشان کرد که زنان و پزشکان آنها ممکن است بیشتر، علائم حمله قلبی خاموش را به‌حساب استرس و اضطراب بگذارند و آنها را نادیده بگیرند.

کدام درد قلب خطرناک است؟

در پاسخ به این پرسش که کدام درد قلب خطرناک است، درد ناگهانی قفسه سینه و قلب در صورتی که با علائم دیگری از جمله تنگی نفس، حالت تهوع و با عرق سرد و احساس سبکی سر و خستگی همراه باشد، می‌تواند نگران کننده باشد.

باتوجه ‌به علائم درد قلب در زنان که در بالا مطرح شد، این ۳ مورد از مهم‌ترین علائم هشداردهنده حمله قلبی محسوب می‌شوند که باید موردتوجه قرار گیرند و در صورت بروز حتماً به پزشک مراجعه کنند به‌خصوص اگر علائم ناراحتی قلبی به مدت ۵ دقیقه یا بیشتر وجود داشته باشد:

  • خستگی غیرمعمول
  • تنگی نفس
  • درد بالاتنه

پزشک علائم را یادداشت می‌کند و با بررسی فشارخون و ضربان قلب ممکن است آزمایش خون یا نوار قلب (EKG) را برای مشاهده فعالیت الکتریکی قلب تجویز کند.

علائم درد قلب در زنان و همراهی با علائم پوستی

علاوه بر بروز علائم درد قلب در زنان، برخی علائم پوستی هم می‌تواند نشان‌دهنده بیماری‌های قلبی باشد که باید موردتوجه قرار گیرد.

برخی از شایع‌ترین علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی روی پوست عبارت‌اند از:

  • ورم در پاها بخصوص در قسمت پایین پاها
  • رنگ آبی یا بنفش روی پوست
  • ضایعات مومی روی پوست به رنگ زرد و نارنجی
  • تورم در انتهای انگشتان و منحنی شدن ناخن‌ها به سمت پایین
  • بثورات بدون تب و خارش
  • تغییر رنگ کف دست

علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی در زنان بارور چیست؟

سیستم قلبی عروقی یک زن باردار برای تأمین اکسیژن و تغذیه جنین باید دوبرابر کار کند و این امر، گهگاه می‌تواند باعث بروز عوارض قلبی و علائم درد قلب در زنان باردار شود.

شایع‌ترین مشکلات قلبی که زنان باردار تجربه می‌کنند عبارت‌اند از:

  • ناهنجاری‌های ضربان قلب: این ناهنجاری که به دلیل پمپاژ قلبی نامنظم است در میان زنان باردار بسیار مشاهده می‌شود و معمولاً هم دلیلی برای نگرانی وجود ندارد چون یک امر طبیعی است.
  • نارسایی احتقانی قلب: این نارسایی نسبتاً نادر است، اما در مادرانی که مستعد این بیماری باشند، بسیار جدی است. با تغییر در حجم خون و فشار، قلب دچار ضعف شده و با گردش خون آهسته در بدن، توانایی تأمین مواد مغذی و اکسیژن کافی به اندام‌ها را ندارد.

این نارسایی باعث کشیدگی، ضخیم یا سفت شدن عضلات قلب شده و عملکرد پمپاژ خون مؤثر را از قلب می‌گیرد. نارسایی احتقانی قلب معمولاً منجر به حفظ و تجمع مایعات در ریه‌، بازو، مچ و ساق پای زن باردار می‌شود.

  • تشدید نقایص مادرزادی قلبی: این احتمال وجود دارد که زنان بارداری که از بدو تولد دچار مشکلات قلبی بوده‌اند نوزادانی با نقص قلبی مشابه به دنیا بیاورند. همچنین افزایش فشارخون و جریان خون در یک زن باردار و تولد زودرس هم می‌تواند یک خطر محسوب شود.
  • نقص دریچه‌های قلب: نقص در دریچه‌های قلبی علاوه بر بروز علائم درد قلب در زنان، باعث افزایش خطر ابتلا به اندوکاردیت، عفونت دریچه‌های قلبی و اندوکارد می‌شود.
  • کاردیومیوپاتی: یکی از مشکلات قلبی نادر پس از زایمان، کاردیومیوپاتی یا ضعف ماهیچه‌های قلب است که امکان دارد درست بعد از زایمان بروز کند. با افزایش جریان خون و فشار در بدن، قلب بیمار قادر به مقابله نخواهد بود و منجر به ضعف ماهیچه‌های قلب می‌شود. با گذشت زمان، این عضلات بزرگ می‌شوند تا بتوانند کار اضافی قلب را انجام دهند.

علائم درد قلب در زنان در طی بارداری

بیماری‌های قلبی در دوران بارداری می‌تواند با علائم زیر که تقریباً مشابه علائم درد قلب در زنان است، همراه باشد:

  • تپش قلب
  • ضربان قلب بالا
  • احساس خستگی دایمی
  • ورم دست، بازوها، پا و مچ پا به دلیل تجمع مایعات و نمک
  • تکرر ادرار گرفتن در شب
  • تنگی نفس، حتی بدون انجام فعالیت‌های شدید

علت درد قلب در زنان باردار

علائم درد قلب در زنان باردار، می‌تواند به علل زیر باشد:

  • چاق بودن
  • داشتن سابقه بیماری‌های قلبی در خود یا خانواده، به‌ویژه میوکاردیت یا التهاب ماهیچه‌های قلبی
  • تغذیه نامناسب در دوران بارداری و قبل از آن
  • مصرف بالای الکل
  • بارداری‌های مکرر
  • بارداری در سن بالای سی

درمان مشکلات قلبی دوران بارداری

 باتوجه به اهمیت مراقبت‌های دوران بارداری و تأثیراتی که دارو می‌تواند روی نوزاد داشته باشد، تجویز داروهای رفع مشکلات قلبی در این دوران توسط پزشکان، معمولاً توصیه نمی‌شود و در موارد ضروری، ممکن است بیمار برای نظارت دقیق و درمان اضطراری، در بیمارستان بستری شود.

علائم اولیه حمله قلبی در زنان یائسه

تغییرات هورمونی بر خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب و علائم درد قلب در زنان تأثیر می‌گذارد. قبل از یائسگی، هورمون استروژن برای زنان در برابر بیماری عروق کرونر محافظت می‌کند.

استروژن سطح کلسترول (HDl که گاهی اوقات کلسترول “خوب” نامیده می‌شود) را افزایش می‌دهد و به انعطاف‌پذیر نگه‌داشتن شریان‌ها کمک می‌کند تا بتوانند در پاسخ به سیگنال‌های شیمیایی و الکتریکی اکسیژن بیشتری به بافت‌های قلب برسانند. پس از یائسگی، سطح استروژن کاهش می‌یابد و خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب در زنان افزایش می‌یابد.

اندازه و ساختار قلب در زنان و مردان متفاوت است. قلب و رگ‌های خونی زن کوچک‌تر است و دیواره‌های عضلانی قلب زنان نازک‌تر است. زنان بیشتر به بیماری عروق کرونر قلب غیر انسدادی مبتلا هستند. تشخیص این نوع بیماری سخت‌تر از بیماری انسدادی عروق کرونر است و این می‌تواند باعث تأخیر در تشخیص و درمان شود.

مهم‌ترین علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی پس از یائسگی عبارت‌اند از:

  • ناراحتی یا درد در پشت، گردن، فک، بازوها یا معده
  • نامنظم یا سریع بودن ضربان قلب
  • درد زیاد در قفسه سینه
  • بدون فعالیت عرق‌کردن

علی‌رغم بروز علائم درد قلب در زنان، پزشکان کمتر زنان را برای آزمایش‌های تشخیصی بیماری عروق کرونر قلب ارجاع می‌دهند. هنگامی که زنان برای علائم قلبی به بیمارستان مراجعه می‌کنند، با تأخیر بیشتری نسبت به مردان در دریافت EKG اولیه مواجه می‌شوند. زنان جوان‌تر بیشتر از مردان به‌اشتباه تشخیص داده می‌شوند و پس از حوادث قلبی ناشی از بیماری‌های عروقی تشخیص داده نشده و درمان‌نشده قلب، از اورژانس به خانه فرستاده می‌شوند.

در مورد گزینه‌های درمانی مؤثر باید گفت زنان ممکن است کمتر از مردان آسپرین، استاتین‌ها و مسدودکننده‌های بتا را برای درمان بیماری قلبی خود دریافت کنند. اگرچه زنان ممکن است به‌اندازه مردان از ضربان‌ساز یا دفیبریلاتور بهره‌مند شوند، ولی به‌احتمال کمتری این درمان‌ها را برای عوارض بیماری عروق کرونر قلب دریافت کنند.

 زنان اغلب کمتر از مردان به مداخله عروق کرونر از راه پوست یا پیوند عروق کرونر دریافت می‌کنند، حتی اگر تحقیقات نشان می‌دهد که هم مردان و هم زنان می‌توانند از این روش‌ها بهره‌مند شوند.

سؤالاتی که باید در چکاپ سالانه از پزشک خود بپرسید

برای آنکه بدانیم کدام درد قلب خطرناک است بد نیست در حین چکاپ سالانه خود سوالات زیر را بپرسیم.

  • چقدر خطر ابتلا به بیماری قلبی در من وجود دارد؟
  • فشارخون من چقدر است؟ آیا نرمال است و اگر نیست چه کاری باید انجام دهم؟
  • میزان کلسترول من چقدر است؟ آیا نرمال است و اگر نیست باید چه کاری انجام دهم؟
  • شاخص توده بدنی(BMI) و اندازه‌گیری دور کمر من چیست؟ آیا برای سلامتی باید وزن کم کنم؟
  • سطح قند خون من چقدر است و آیا این بدان معناست که در معرض خطر ابتلا به دیابت هستم؟
  • چه آزمایش‌های غربالگری دیگری برای بیماری قلبی نیاز دارم؟ فاصله زمانی مناسب برای چکاپ سلامت قلبم چقدر است؟
  • برای ترک سیگار چه کمکی می‌توانید به من بکنید؟
  • برای محافظت از قلبم به چه مقدار فعالیت بدنی نیاز دارم؟
  • یک برنامه غذایی سالم برای قلب من چیست؟ آیا باید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تغذیه سالم به یک متخصص تغذیه واجد شرایط مراجعه کنم؟
  • علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی کدام‌اند و چگونه می‌توانم تشخیص دهم که دچار حمله قلبی شده‌ام؟

عواملی که خطر حمله قلبی و علائم درد قلب در زنان را افزایش می‌دهد

عوامل خطر حمله قلبی که منجر به بروز علائم درد قلب در زنان می‌شود، عبارت‌اند از:

  • سن: افراد بالای ۵۵ سال در معرض خطر حمله قلبی هستند. احتمالاً به این دلیل که هورمون‌ها قبل از یائسگی از بیماری قلبی محافظت می‌کنند.
  • سابقه خانوادگی: کسانی که در اقوام خود، مردی که در سن ۵۵ سالگی دچار حمله قلبی شده یا زنی که تا ۶۵ سالگی دچار حمله قلبی شده باشد، را داشته باشند، یعنی سابقه خانوادگی حمله قلبی دارند و در معرض خطر بیشتری هستند.
  • وضعیت سلامتی: نشانگرهای خاصی مانند فشارخون بالا و کلسترول بالا، خطر حمله قلبی و بروز علائم درد قلب در زنان و مردان را افزایش می‌دهد.
  • شرایط پزشکی: افراد مبتلا به بیماری‌هایی از جمله چاقی، دیابت و اختلالات خودایمنی بیشتر در معرض حمله قلبی هستند. ابتلا به برخی بیماری‌ها همچون آندومتریوز، PCOS یا سابقه پره اکلامپسی در دوران باروری نیز خطر بروز حمله قلبی را افزایش می‌دهند.
  • سبک زندگی: استفاده از تنباکو یا داروهای محرک، به‌عنوان‌مثال، کوکائین یا آمفتامین‌ها، سبک زندگی کم‌تحرک، یا سطوح بالای استرس همگی باعث ایجاد علائم درد قلب در زنان و افزایش خطر حمله قلبی می‌شوند.

برای حفظ سلامت قلب بی شک ضروری است بدانیم کدام درد قلب خطرناک است و نسبت به عوامل خطر حمله قلبی آگاه باشیم.

رعایت این نکات برای حفظ سلامت قلب ضروری است

درحالی‌که برخی از عوامل خطر، مانند سن و سابقه خانوادگی بیماری قلبی اولیه را نمی‌توان تغییر داد، ولی واقعیت این است که ما می‌توانیم در هر مرحله از زندگی کاری انجام دهیم تا خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهیم و به علائم درد قلب در زنان دچار نشویم. این نکات عبارت‌اند از:

  • به طور منظم برای معاینات سلامتی با پزشک خود بروید.
  • اقدامات لازم برای مدیریت سایر بیماری‌ها، از جمله فشارخون بالا، کلسترول بالا و دیابت.
  • ترک سیگار و پرهیز از دخانیات به هر شکل. خطر بیماری قلبی تنها ۱۲ ماه پس از ترک سیگار ۵۰ درصد کاهش می‌یابد.
  • عدم استفاده از داروهای غیرقانونی به‌ویژه محرک‌ها مانند کوکائین و آمفتامین‌ها.
  • اگر اضافه‌وزن دارید، تلاش برای کاهش وزن
  • انجام حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت هوازی، مانند پیاده‌روی، هر روز.
  • داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مراجعه به متخصص تغذیه در صورت لزوم برای توصیه‌های غذایی.

سخن پایانی

مشکلات قلبی از عوامل اصلی مرگ‌ومیر در جهان شمرده می‌شود. بنابراین، مهم است که درباره قلب و وضعیت سلامتی آن بیشتر بدانید. آشنایی با علائم هشداردهنده ناراحتی قلبی به شما کمک می‌کند تشخیص دهید که چه زمانی باید با پزشک خود صحبت کنید یا چه زمانی به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.  این نکته را باید همیشه به خاطر داشته باشید که هرگونه علامت درد قلب در زنان در هر سنی باید جدی گرفته شده و در اسرع وقت به متخصص قلب مراجعه شود. مراقبت فوری می‌تواند باعث جلوگیری از عوارضی مانند حمله قلبی یا ایست قلبی شود؛ بنابراین هر زنی باید خطر بیماری قلبی خود را جدی بگیرد و اکنون برای کاهش این خطر اقدام کند.

دیدگاهتان را بنویسید