آگاهی از ریتم قلب طبیعی به افراد کمک میکند در صورت بروز هرگونه اختلال در ریتم طبیعی قلب خود نسبت به درمان آن پیگیری کنند، از همین رو ضروری است بدانیم ضربان قلب پایین خطرناک چند است. ضربان قلب پایین بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است و هر نوع ضربان غیرطبیعی نگران کننده خواهد بود و میتواند بسیار مهلک باشد.
برخی از افراد هستند که به دلایل مختلف عملکرد عضله قلب آنها کاهش پیدا میکند یا ضربان سازهای خودکار قلب دچار اختلال میشود. معمولا به دنبال عوارض داروها یا اختلالات مواد معدنی موجود در خون تعداد ضربانهای قلب آنها کاهش پیدا میکند.
برای انسان بسیار ضروری است که تعداد ضربانهای قلب انسان در هر دقیقه در بازهی طبیعی و استانداردی به تپش دربیاید. کاهش ضربان از حد طبیعی خود میتواند با ایجاد کاهش خون رسانی به ارگانهای حیاتی از جمله مغز، کبد و کلیه انسان را با عوارضی جدی، خطرناک و اغلب تهدید کننده حیات مواجه کند.
بنابراین انسان باید از پایین آمدن تپش قلب خود آگاهی داشته باشد و این موضوع بسیار ضروری است. ما در این مقاله سعی میکنیم که درباره این موضوع که ضربان قلب پایین خطرناک چند هست و ضربان قلب از چند به پایین خطرناک است صحبت کنیم.
تماس جهت مشاوره رايگان و اخذ نوبت تلفنی 021879360
فهرست مطالب
- 1 منظور از ضربان قلب پایین خطرناک چند است؟
- 2 ضربان قلب پایین خطرناک چند است و علل برادی کاردی چیست؟
- 3 ضربان قلب پایین خطرناک چند است و علائم و نشانههای آن چیست؟
- 4 ضربان قلب پایین خطرناک چند است و نحوه تشخیص آن چگونه است؟
- 5 منظور از ضربان قلب پایین فشار خون بالا چیست؟
- 6 ارتباط بین ضربان قلب پایین و سرگیجه چیست؟
- 7 ضربان قلب از چند به پایین خطرناک است و منجر به سکته مغزی میشود؟
- 8 ضربان قلب پایین خطرناک چند است و روشهای آن درمانی کدامند؟
- 9 سخن پایانی
منظور از ضربان قلب پایین خطرناک چند است؟
در اینجا قصد داریم برایتان شرح دهیم که ضربان قلب از چند به پایین خطرناک است تپش قلب یکی از عارضههای قلبی است که به آن برادی کاردی نیز گفته میشود که این مشکل اغلب در افراد مسن به وجود میآید. چون هنگامی که سن افراد افزایش پیدا میکند، در بعضی از افراد سیستم الکتریکی قلب ضعیف میشود که نتیجه آن کند شدن ریتم طبیعی قلب و کم شدن تعداد ضربات قلب افراد است.
بسیاری از افراد کنجکاو به دانستن این موضوع که ضربان قلب پایین خطرناک چند است میباشند که در پاسخ به این گونه افراد میتوانیم بگوییم که تعداد نرمال تپش قلب در بزرگسالان ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه است و در صورتی که تعداد تپش قلب بیمار به کمتر از 60 بار در هر دقیقه برسد، بیمار مبتلا به برادی کاردی یا عارضه ضربان قلب پایین است.
افرادی که دچار برادی کاردی یا ضربات قلب پایینتر از ۶۰ بار در هر دقیقه هستند، در هنگام فعالیت و بیداری نیز ضربان قلب آنها کمتر از ۶۰ بار در هر دقیقه است.
در برخی افراد داشتن تپش قلب کمتر از حد طبیعی و نرمال است، چون بیشتر جوانان، ورزشکاران و افرادی که بهصورت منظم فعالیتهای ورزشی را انجام میدهند، معمولاً ضربات قلب کمی را دارند و تپش قلب آنها در زمان انجام فعالیتهای ورزشی کمتر از ۶۰ بار در هر دقیقه است و این ضربان برای طبیعی و سالم هستند. البته تپش قلب در هنگام خواب نیز امکان دارد که به کمتر از ۶۰ بار در هر دقیقه برسد.
ضربان قلب پایین خطرناک چند است و علل برادی کاردی چیست؟
بهطور معمول علل زیادی برای کاهش ضربان قلب افراد وجود دارد که وجود برخی بیماریها نیز میتواند موجب بروز تپش قلب کم یا اختلال برادی کاردی شود که این بیماریها را در زیر برای شما بیان میکنیم.
- ایجاد اختلال در عملکرد قلب: رایجترین علت ضربات قلب کم یا کاردی برادی عملکرد نامناسب این گره سینوسی قلب است. گره سینوسی کنترل کننده سرعت پمپاژ خون در حفرههای بالا و پایین قلب یعنی همان دهلیزها و بطنها است.
- بلوک دهلیزی-بطنی: یکی از عوامل ایجاد تپش قلب پایین خطرناک بلوک دهلیزی-بطنی است. زمانیکه در این بلوکها حفرههایی که در بالا و پایین قلب قرار دارند، ارتباط مناسبی با یکدیگر نداشته باشند، میتواند موجب بروز کاهش ضربان قلب افراد شود.
بهطور معمول مسیرهای هدایتی جریان الکتریکی که در قلب وجود دارند؛ هنگامیکه سن افراد افزایش پیدا میکند، فرسوده شده و موجب کاهش ضربات قلب میشوند.
- افزایش سن : یکی از رایجترین علل کاهش ضربان قلب افزایش سن افراد است که عارضه برادی کاردی معمولاً در مردان و زنانی که سن آنها بالای ۶۵ سال است، به وجود میآید.
- وجود یک بیماری و شرایط خاص بدن بیمار : بهطور معمول برخی بیماریها شرایط خاص موجب ایجاد برادی کاردی و تپش قلب کم میشوند که این عوامل و بیماریها شامل موارد زیر است:
- بروز حملات قلبی بهعلت بیماری عروق کرونر
- ابتلای قلب فرد به عفونت باکتریایی که در خون وجود دارد
- ایجاد التهاب در عضله قلب
- کاهش عملکرد غده تیروئید
- بههم خوردن تعادل الکترولیتها
- وجود مقادیر زیادی از پتاسیم در خون
- مصرف برخی از داروها همچون داروهای بتا بلاکر و آنتی آریتمی ها
- داشتن بیماریهایی همچون نقص قلبی مادرزادی، دیابت و فشار خون بالا
لازم به ذکر است که در صورتی که برادی کاردی علائمی را برای فرد ایجاد نکند، برادی کاردی فیزیولوژیک نامیده میشود که علل رایج کاهش ضربات قلب فیزیولوژیک شامل موارد زیر است
- انجام دادن تمرینات سخت ورزشی
- فشار وارد کردن به سینوس کاروتید ( همچون محکم بستن یقه لباس)
- به وجود آمدن حالت تهوع یا استفراغ در فرد
- قرار گرفتن فرد به طور ناگهانی در هوای خیلی سرد
- فشار آوردن به بدن در هنگام دفع مدفوع
ضربان قلب پایین خطرناک چند است و علائم و نشانههای آن چیست؟
اغلب اوقات ضربان قلب پایین علامت خاصی را ندارد که در این صورت برای فرد خطرناک نیست و مشکلی را برای او به وجود نمیآورد. برای شما ضروری است که بدانید ضربان قلب پایین خطرناک چند است و چه علائمی را دارد. شما باید علائم برادی کاردی را جدی بگیرید و در صورت کاهش ضربات قلب به همراه بروز علائم زیر باید حتما به بهترین دکتر متخصص قلب در تهران مراجعه کنید و تحت درمان پزشک قرار بگیرید که این علائم را در زیر بهطور کامل برای شما بیان میکنیم.
- کمبود انرژی و احساس ضعف در بدن
- ایجاد حالت سرگیجه در فرد
- بروز درد در قفسهی سینه
- ایجاد حالت سرگیجه در فرد
- سبکی مغز
- احساس سیاهی رفتن چشمها
- بروز سینکوپ
- از دست دادن هوشیاری
- اختلال در تمرکز
- مشکل در یادگیری
- تمایل به خواب
- سردی نوک انگشتان دست
- احساس سرما
- بروز گیجی و مشکلات حافظه در فرد
- خستگی سریع در هنگام انجام فعالیتهای بدنی
ضربان قلب پایین خطرناک چند است و نحوه تشخیص آن چگونه است؟
پزشک در ابتدا برای تشخیص بیماری تپش قلب کم فرد دربارهی نحوه انجام فعالیتهای روزانه سوالاتی را از بیمار میپرسد و سپس بیمار را از نظر فیزیکی معاینه میکند.
پزشک همچنین میتواند با استفاده از الکتریوکاردیوگرام یا نوار قلب پیامهای الکتریکی قلب بیمار و با استفاده از هولترمانیتورینگ قلب در طی بازهی ۲۴ ساعته نحوه عملکرد قلب را ارزیابی و بررسی کند و بتواند علت تپش قلب پایین فرد را تشخیص بدهد.
پزشک پس از تشخیص بیماری ضربات قلب پایین در بیمار، بیمار را تحت مشاورهی پزشکی قرار میدهد و داروهای مصرفی و سایر بیماریهای زمینهای که در ایجاد تپش قلب کم نقش داشتهاند را بررسی میکند.
در برخی از موارد پزشک میتواند با تغییر دادن داروهای بیمار و یا اصلاح سبک زندگی او به درمان عارضه برادی کاردی فرد کمک فراوانی کند.
در صورتی که روشهای گفته شده مؤثر واقع نشود، پزشک میتواند یک ضربانساز قلبی (ضربانساز قلبی دستگاه کوچکی است که توسط پزشک در قفسهی سینهی بیمار کاشته میشود که کار آن کنترل کردن مداوم ضربان قلب بیمار است) را از طریق یک جراحی برای رفع عارضه ضربات قلب کم بیمار جایگذاری میکند.
پزشک همچنین با استفاده از تستهای ورزشی میزان تپش قلب بیمار را در حین انجام فعالیت بدنی اندازهگیری میکند.
با این حال فرد در صورت داشتن علائمی که طی این مقاله ذکر شد، باید حتما به پزشک مراجعه کند و تحت درمان پزشک قرار بگیرد تا ضربان قلب او عادی و منظم شود. شما میتوانید با استفاده از بهترین روش ممکن و داشتن یک سبک زندگی سالم با استفاده از روشهای درمانی تجویز شده توسط پزشک تپش قلب خود را عادی کنید.
بیماری برادی کاردی یا تپش قلب کم بیماری خاصی نیست که باید بهصورت اورژانسی تحت درمان قرار بگیرد و پزشکان برای بررسی وضعیت بیماری فرد و انتخاب روشهای درمانی مناسب وقت کافی را دارند. پزشک پساز ارزیابیهای مورد نیاز، داروهای جدیدی را برای بیمار تجویز میکند و یا دوز داروهای مصرفی بیمار را تغییر میدهد.
منظور از ضربان قلب پایین فشار خون بالا چیست؟
منظور از ضربان قلب پایین فشار خون بالا چیست. فشار خون و ضربان قلب معیارهایی است که پزشک امکان دارد از آنها برای تعیین سلامت کلی قلب شما استفاده کند.
تپش قلب کم و فشار خون بالا هنگامی ایجاد میشود که فرد داروهای مربوط به فشار خون بالا را مصرف میکند که این علائم نشانه آسیب وارد شدن به بدن و فشار خون بالایی است که تحت درمان قرار نگرفته است.
معمولاً ضربانهای الکتریکی تپش قلب شما را کنترل میکنند که این تکانهها توسط قلب شما حرکت میکنند و به بطنها میگویند که بهطور همزمان نیز تپش داشته باشند.
عواملی همچون ترس، ورزش، استرس و سایر عوامل موجب افزایش ضربان قلب میشوند ولی عدم تحرک میتواند موجب کاهش تپش قلب فرد شود. تا زمانیکه رگهای خونی مسدود نشوند، خون میتواند بهراحتی از درون آنها جریان پیدا کند و در صورت باریک شدن رگهای خونی، قلب باید فشار بیشتری را وارد کند تا بتواند خون را به قسمتهای مختلف بدن پمپاژ کند که این امر میتواند موجب ایجاد فشار خون بالا در افراد شود.
زمانیکه ضربان قلب پایین فشار خون بالا دارید و این دو مورد از حالت تعادل خارج میشوند، به قلب فشار زیادی را تحمیل میشود که در این زمان میتوانید برخی از علائم همچون ایجاد حالت سرگیجه، بیحال شدن، خستگی بیش از حد، تنگی نفس و ضعف را تجربه کنید که در مواردی که افراد دارای مشکل حاد میباشند، تپش قلب پایین فشار خون بالا میتواند منجر به بروز ایست قلبی و مرگ افراد شود.
ضربان قلب از چند به بالا خطرناک است؟
در صورتیکه فرد فشار خون بالایی را دارد و داروهای فشار خون را مصرف میکند، اگر که تپش قلب پایین را نیز داشته باشد خطرناک نیست.
ولی اگر که دارویی مصرف نمیکنید باید حتما به پزشک برای درمان بیماری خود مراجعه کنید. شما باید بدانید که ضربان قلب پایین خطرناک چند است و براساس آن میزان تپش قلب خود را کنترل کنید و در صورت داشتن مشکل حتما به پزشک مراجعه کنید و بیماری خود را درمان کنید.
ارتباط بین ضربان قلب پایین و سرگیجه چیست؟
چه ارتباطی میان ضربان قلب پایین و سرگیجه وجود دارد. سرگیجه احساسی است که به مغز ارتباط دارد و شامل مجموعهای از علائم همچون سبکی سر، عدم تعادل، احساس از هوش رفتن و افتادن است.
بهطور معمول سرگیجه علل گوناگونی را دارد و در صورتی که یک فرد سرگیجه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کند و برای تشخیص دقیق ناراحتی خود توضیحات دقیقی را درباره احساس ایجاد شده بههمراه علائم دیگر به پزشک ارائه کند.
ضربان قلب پایین و سرگیجه ارتباط مستقیمی را با یکدیگر دارند و در صورتی که فرد دچار برادی کاردی یا تپش قلب پایین باشد، دچار عارضه سرگیجه نیز میشود.
تعداد ضربان قلب افراد در حالت نرمال بین ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه است و برای شما ضروری است که بدانید ضربان قلب پایین خطرناک چند است، اگر که تپش قلب فرد به کمتر از ۶۰ بار در هر دقیقه برسد فرد به سرگیجه نیز دچار میشود.
به بیانی دیگر باید در خصوص ضربان قلب پایین و سرگیجه گفت تپش قلب پایینتر از 60 میتواند موجب ایجاد اختلال در خونرسانی مغز، سیاهی رفتن چشمها و همینطور کاهش هوشیاری فرد شود که نتیجه کلیه این عوامل با یکدیگر منجر به ایجاد سرگیجه در فرد میشود.
این علائم ذکر شده در بعضی از بیماران بهصورت گذرا بوده و بهصورت خودبهخودی از بین میروند ولی در بعضی از بیماران دیگر نیز میتواند تا روزها و هفتهها ادامه پیدا کند. علل ضربان قلب پایین و سرگیجه در افراد میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مصرف داروهای برادیکاردی یا کاهشدهنده ضربان قلب همچون داروهای پرانول، آتنولول، کارودیلول و متوپرولول
- مصرف داروهای کلسیم بلوکر همچون دیلتیازم و وراپامیل
- وجود مقادیر زیادی پتاسیم در خون
- ایجاد نارسایی در کلیه
- کم کاری غده تیروئید
- ایجاد بلوک اکتسابی در قلب بهعلت مسن شدن و افزایش زیاد سن افراد
ضربان قلب از چند به پایین خطرناک است و منجر به سکته مغزی میشود؟
ضربان قلب از چند به پایین خطرناک است، اگر ضربانهای قلب از حدی پایینتر افتاده شود و خون رسانی به مغز با اختلال روبه رو شود، ممکن است که فرد دچار سکته مغزی شده باشد و این فرد تنها میتواند که متوجه علائم و شواهد دال بر سکته مغزی شود که در زیر این علائم را برای شما بیان میکنیم.
- احساس از دست دادن قدرت و حس حرکت دستها و پاها
- از دست دادن قدرت توان حس یک نیمه بدن
- اختلال در قوه بینایی و یا شنوایی به صورت ناگهانی
- تغییر حالت عضلات یک سمت بدن
- اختلال ناگهانی در گفتار
- سینکوپ
- اختلال در هوشیاری
- اختلال در حافظه
موارد گفته شده نشانههای دال بر سکتهی مغزی هستند که به علت نرسیدن خون کافی به مغز به دنبال کاهش ضربان قلب در برخی از افراد میتواند تنها تظاهر بالینی کاهش تپش قلب باشد که در صورتی که تنها هر یک از این موارد اتفاق بیفتد، بیمار باید سریعا به اورژانس مراجعه کند و یا توسط خانواده و همراهان خود به اورژانس بیمارستان منتقل شود.
بنابراین میتوانیم در پاسخ به این سوال که ضربان قلب از چند به پایین خطرناک است بگوییم هر ضربان قلب پایینتر از 60 خطرناک است.
ضربان قلب پایین خطرناک چند است و روشهای آن درمانی کدامند؟
پزشک پس از تشخیص عارضه برادی کاردی در بیمار بر اساس علت ایجاد آن و ویژگی تپش قلب پایین شما بهترین روش را برای درمان تپش قلب پایین بیمار انتخاب میکند.
در زیر برخی از روشها را برای درمان برادی کاردی که توسط پزشک تجویز میشود را برای شما بیان میکنیم.
- در صورتی که فرد بههمراه تپش قلب پایین، علائم دیگری را نیز داشته باشد، عارضه تپش قلب پایین بیمار جدی نیست و احتیاجی به درمان این بیماری وجود ندارد و نمیتواند مشکلی را برای زندگی روزمره فرد ایجاد کند.
با این حال کاهش ضربان قلب در طولانی مدت میتواند موجب اختلال در فرآیند خونرسانی به قسمتهای دیگر بدن شود و میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را به قلب فرد و سلامتی او وارد کند.
- هنگامی که علت تپش قلب پایین، یک اختلال زمینهای باشد، پزشک ابتدا اختلال زمینهای را درمان میکند و سپس اقدام به درمان تپش قلب پایین بیمار میکند
- مصرف برخی از داروها ممکن است که موجب بروز عارضه برادی کاردی شود که در این زمان پزشک برای درمان ضربان پایین قلب شما مصرف برخی از داروها را قطع و برخی دیگر را نیز تغییر میدهد
- در صورتی که روشهای گفته شده مؤثر واقع نشوند، امکان دارد که پزشک با استفاده از یک ضربانساز قلب شما را کنترل کند و موجب اصلاح تپش قلب شما شود
- درمان عارضه برادی کاردی از طریق تنظیم مجدد قلبی (CRT) یکی از روشهای درمانی تپش قلب پایین است که هر دو محفظه تحتانی قلب در آن دارای تحرکات الکتریکی کند یا مسدود هستند.
برای این منظور پزشک دستگاه ضربانساز را درون قفسهی سینهی بیمار میکارد تا بتواند هر ۲ اتاق تحتانی بیمار را تحریک کند و تپش قلب بیمار را نیز تنظیم نماید. بهطور معمول ضربان سازهایی که برای تنظیم مجدد قلبی مورد استفاده قرار میگیرند، ضربان سازهای ۲ بطنی هستند.
موارد ذکر شده روشهای درمانی پزشک برای درمان عارضه تپش قلب پایین هستند و برای تمامی افراد ضروری است که بدانند ضربان قلب پایین خطرناک چند است و در صورت داشتن این عارضه برای درمان آن اقدامات لازم را انجام بدهند.
علاوه بر موارد ذکر شده نیز چندین روش خانگی برای درمان تپش قلب پایین وجود دارند که در زیر برخی از این روشها را برای شما بیان میکنیم.
- تمرین تکنیکهایی برای نفس کشیدن بهصورت عمیق پیاده روی کردن و دور ماندن از محیط شهری
- انجام دادن تمرینات ورزشی و کششی همچون یوگا
- خودداری کردن از مصرف محرکهایی همچون نیکوتین
- خودداری کردن از مصرف الکل
- داشتن رژیم غذایی سالم
- مصرف غذاها و مکملهای غنی از آنتیاکسیدانها و چربیهای سالم
- انجام دادن تمرینات ورزشی بهصورت روتین و منظم همچون دوچرخه سواری و شنا
- مصرف ۵ الی ۷ وعده میوه و سبزیجات حاوی فیبر بالا همچون جو دوسر و غلات در طول روز
- نگه داشتن وزن در محدوده طبیعی
- کاهش استرس فرد با یادگیری تکنیکهای سودمند برای کاهش استرس
- کنترل کردن مداوم سطح فشار خون و کلسترول خون
سخن پایانی
برخی از افراد امکان دارد که در طول زندگی خود دچار عارضه برادیکاردی یا تپش قلب پایین شوند که این افراد باید بدانند که ضربان قلب پایین خطرناک چند است و در صورت داشتن این عارضه، بیماری تپش قلب خود را تحت درمان قرار بدهند.
تپش قلب انسان در حالت عادی بین ۶۰ تا ۱۰۰ بار در هر دقیقه است و درصورتیکه تپش قلب کمتر از ۶۰ بار در هر دقیقه برسد، فرد دچار عارضه برادی کاردی است.
اغلب اوقات این عارضه هیچ گونه علائمی را ندارد که در این صورت مشکل جدی برای فرد به وجود نمیآورد ولی میتواند در طولانی مدت فرایند خونرسانی به قسمتهای بدن را مختل کند و آسیبهای جبران ناپذیری را به قلب و سایر اندامهای بدن وارد کند و باعث به خطر افتادن سلامتی فرد شود.
با این حال فرد در صورت داشتن علائمی که طی این مقاله ذکر شد، باید حتما به پزشک مراجعه کند و تحت درمان پزشک قرار بگیرد تا ضربان قلب او عادی و منظم شود. شما میتوانید با استفاده از بهترین روش ممکن و داشتن یک سبک زندگی سالم با استفاده از روشهای درمانی تجویز شده توسط پزشک تپش قلب خود را عادی کنید.
پزشک جراح و متخصص