بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

بررسی علایم مهم “حمله قلبی فشار خون بالا”+ نحوه تشخیص آن

رابطه “حمله قلبی فشار خون بالا” چیست؟ ایا حمله قلبی فشار خون را بالا میبرد؟ فشار خون بالا می‌تواند از عوامل اصلی سکته قلبی و مغزی باشد. فشار خون برای حفظ سلامت عروق خونی و پیشگیری از به وجود آمدن لخته‌های خونی باید در محدودة نرمال باقی بماند و افزایش آن در طولانی مدت می‌تواند سبب آسیب به دیواره‌های عروق و منجر به مشکلات جدی شود در نتیجه لخته‌های خونی بیشتری ایجاد می شود.

این لخته‌ها در عروق خونی مسدودیت ایجاد و جریان خون را محدود می کنند؛ اگر این اتفاق در عروق قلبی ایجاد شود، می‌تواند باعث سکته قلبی می شود و اگر در عروق مغزی ایجاد شود، باعث سکته مغزی می شود. با ما همراه بمانید تا هر آنچه را که لازم است در مورد حمله قلبی فشارخون بالا بدانید، از جمله این‌که این بیماری چگونه است و چطور درمان می‌شود به شما آموزش دهیم.

حمله قلبی فشار خون بالا

چرا باید با حمله قلبی فشار خون بالا آشنا شد؟

سکته قلبی یک عارضه جدی است که معمولا به دلیل بسته شدن ناگهانی یک یا چند رگ قلبی ایجاد می‌شود. این بسته شدن، موجب کمبود اکسیژن‌رسانی به بخشی از بافت قلب می‌شود. وقتی می‌گوییم سکته قلبی  هایپرتنشن ، منظورمان این است که این سکته قلبی ، به دلیل بالا بودن بیش از حد فشارخون رخ داده است.

فشارخون بالا، فشار زیادی بر قلب وارد می‌کند و موجب افزایش ضخامت دیواره قلب و در نهایت ضعف عملکرد آن می‌شود. این عوامل باعث افزایش احتمال تشکیل لخته و انسداد ناگهانی رگ‌های قلبی شده و زمینه‌ساز بروز سکته قلبی هستند.

اما چرا باید با سکته قلبی  هایپرتنشن آشنا شد!؟ آشنایی با خطرات سکته قلبی ناشی از فشارخون بالا، از این جهت حائز اهمیت است که باعث می‌شود مردم به اهمیت کنترل فشارخون خود پی ببرند. فشارخون بالا، یک بیماری خاموش است و اغلب بدون علامت پیشرفت می‌کند.

آگاهی از خطرات آن، افراد را تشویق می‌کند تا فشارخون خود را به طور مرتب اندازه بگیرند و در صورت لزوم تحت نظر پزشک قرار بگیرند. آگاهی افراد، باعث پیشگیری و درمان به موقع فشارخون بالا می‌شود و از بروز عوارض جدی مانند سکته قلبی ، سکته مغزی و… جلوگیری می‌کند.

ایا حمله قلبی فشار خون را بالا میبرد؟

ایا حمله قلبی فشار خون را بالا میبرد؟ بله، معمولا افرادی که در گذشته دچار سکته قلبی شده‌اند، فشارخون بالایی دارند. می‌دانید که در سکته قلبی ، آسیب شدیدی به بافت قلب وارد می‌شود. آسیب به بافت قلبی باعث ضعف در انقباضات و توان پمپاژ قلب می‌شود.

در نتیجه قلب قادر نیست مقدار کافی خون را به بدن پمپ کند و فشارخون کاهش می‌یابد. به منظور جبران این کاهش فشارخون، سیستم عصبی سمپاتیک فعال شده و باعث افزایش ضربان قلب و تنگ شدن عروق می‌شود تا فشارخون را افزایش دهد. در نتیجه فشارخون افزایش میابد. از طرفی التهاب قلب، باعث آزادسازی هورمون‌هایی مانند آنژیوتانسین می‌شود که فشارخون را افزایش می‌دهند.

عامل دیگر، اختلال در سیستم عصبی ناشی از سکته قلبی است. دو سیستمی که نقش اساسی در تنظیم فشارخون دارند، سمپاتیک و پاراسمپاتیک هستند. در حالت طبیعی، سیستم سمپاتیک با افزایش ضربان قلب و تنگ کردن عروق، فشارخون را بالا می‌برد.

سیستم پاراسمپاتیک نیز با کاهش ضربان قلب و شل کردن عروق، فشارخون را پایین می‌آورد. اما سکته قلبی با ایجاد التهاب و آسیب در مراکز عصبی تنظیم کننده فشارخون، باعث تحریک بیش از حد سیستم سمپاتیک و سرکوب سیستم پاراسمپاتیک می‌شود. به همین دلیل، فشارخون دائما بالا نگه داشته می‌شود.

عوامل دیگری نیز هستند که باعث می‌شوند بعد از سکته قلبی ، فشارخون بالا باشد. برای مثال، برخی داروهایی که بعد از سکته قلبی تجویز می‌شود مانند داروهای ضدانعقاد و بتابلاکرها، باعث افزایش فشارخون می‌شوند. ازطرفی افسردگی و عدم تحرک پس از سکته قلبی شایع است و خود می‌تواند منجر به افزایش فشارخون شود. افزایش وزن ناشی از عدم تحرک میز به نوبه خود، تا حد زیادی فشارخون را بالا می‌برد. بنابراین برای کنترل فشارخون بالا پس از سکته قلبی ، توصیه می‌شود بیماران دائما تحت نظر پزشک باشند.

تماس با دکتر متخصص قلب
برای تشخیص و درمان مشکلات مرتبط با قلب با ما در ارتباط باشید

بررسی علائم حمله قلبی فشار خون بالا

مانند هر بیماری دیگری، سکته قلبی  هایپرتنشن نیز علائم متعددی را ایجاد می‌کند. نکته حائز اهمیت این است که معمولا این علائم به‌صورت منفرد بروز نمی‌کنند. یعنی مثلاً با اینکه سرگیجه یکی از علائم سکته قلبی فشارخون بالا است، اما اگر فرد هیچ علائم دیگری نداشته باشد، نمی‌توان گفت که سکته قلبی در کمین است. زیرا یک کم‌خونی ساده نیز سرگیجه را ایجاد می‌کند.

در ادامه، انواع علائم سکته قلبی ناشی از فشارخون بالا را برای شما آورده‌ایم.

درد و فشار در قفسه سینه

درد یا احساس فشار، سنگینی یا ناراحتی در قفسه سینه، یکی از شایع‌ترین علائم سکته قلبی است. علت اصلی بروز این درد، کاهش جریان خون و اکسیژن‌رسانی به عضله قلب است. می‌دانید که فشارخون بالا باعث تنگ شدن شریان‌ها و رگ‌های قلبی می‌شود.

در سکته قلبی ، بر اثر پارگی یک رگ، لخته خون تشکیل شده و این لخته، باعث انسداد ناگهانی یک رگ قلبی دیگر می‌گردد. این انسداد موجب قطع جریان خون و کاهش شدید اکسیژن‌رسانی به بخشی از بافت قلب می‌شود.

بدیهی است که کمبود اکسیژن باعث آسیب به عضله قلب می‌شود و در نتیجه فرد، احساس درد و فشار در پشت قفسه سینه می‌کند. دقت کنید که اگر درد قفسه سینه به دلیل حمله های قلبی باشد، دردی انتشاریابنده است. یعنی معمولا به بازوها، گردن، فک و پشت هم انتشار یابد. بنابراین درد قفسه سینه نشانه مهمی از آسیب حاد به عضله قلب بوده. اگر این درد همراه با تنگی نفس نیز باشد، شخص باید فورا به نزدیک‌ترین بیمارستان مراجعه کند.

سرگیجه

سرگیجه یکی دیگر از علائم رایج در سکته قلبی  هایپرتنشن است. علت اصلی بروز سرگیجه در حمله های قلبی ، کاهش ناگهانی فشارخون و جریان خون به مغز است. فشارخون بالا با ایجاد تنگی و سختی در شریان‌ها، زمینه‌ساز تشکیل لخته و انسداد ناگهانی جریان خون به قلب می‌شود.

در حمله های قلبی ، انسداد یک رگ قلبی موجب کاهش شدید جریان خون و افت فشارخون می‌گردد. این افت فشار، موجب کاهش جریان خون به مغز و در نتیجه سرگیجه می‌شود. وجود سرگیجه در کنار سایر علائم حمله های قلبی باید جدی گرفته شود.

تنگی نفس

تنگی نفس یا احساس دشواری در تنفس، از دیگر علائم رایج سکته قلبی  هایپرتنشن است. طی حمله های قلبی ، به دلیل ضعف عضله قلب، اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها میز مختل می‌شود. کمبود اکسیژن نیز تنگی نفس را به دنبال دارد. تنگی نفس ناشی از حمله های قلبی معمولاً ناگهانی شروع شده و با فعالیت‌های سبک نیز بروز می‌کند. همراهی تنگی نفس با سایر علائمی مانند درد قفسه سینه، تعریق سرد و سرگیجه، نشانه‌ای از حمله های قلبی است که نیازمند مراجعه فوری به اورژانس است.

تپش قلب

تپش قلب یا احساس ضربان قلب غیرطبیعی از جمله علائم شایع حمله های قلبی ناشی از فشارخون بالاست. همه ما در موقعیت‌هایی از زندگی دچار تپش قلب می‌شویم. مخصوصا اگر در موقعیت‌های استرس‌زا قرار داشته باشیم. اما تپش قلبی که فرد طی حمله های قلبی تجربه می‌کند، یا یک تپش قلب ساده کاملا متفاوت است. برای مثال حس سوزن سوزن شدن یا فشار در ناحیه قفسه سینه، تنگی نفس، عرق سرد، سرگیجه و… نشان دهنده حمله های قلبی هستند و نیاز به اقدام فوری دارد.

چه کسانی در معرض خطر حمله قلبی فشار خون بالا قرار دارند؟

اصلی‌ترین چیزی که افراد را مستعد حمله های قلبی می‌کند، سبک زندگی ناسالم است. برای مثال، چاقی یکی از علل حمله های قلبی است. همین چاقی، ریشه در مصرف غذاهای پرچرب و شیرین دارد. یعنی حتی اگر فردی به صورت خانوادگی ژن چاقی را داشته باشد، با ورزش و تغذیه مناسب می‌تواند آن را کنترل کند.

افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای همچون دیابت دارند، کم‌تحرک هستند و یا سیگار مصرف می‌کنند، بیشتر در خطر هستند. این خطرات، در سنین بالا بیشتر است.

بیماران دیابتی

فشارخون بالا در افراد دیابتی شایع است. تحقیقات نشان می‌دهد حدود ۷۰ درصد افراد دیابتی مبتلا به فشارخون بالا هستند. قندخون بالای مزمن در دیابت، باعث آسیب به عروق و سخت شدن آن‌ها می‌شود که یکی از عوامل اصلی افزایش فشارخون است. دیابت باعث افزایش سطح قند و چربی خون می‌شود که زمینه‌ساز تشکیل پلاک در عروق و تنگی آن‌هاست.

از طرفی دیابت سبب اختلال در سیستم عصبی خودمختار می‌شود که موجب افزایش فعالیت سیستم سمپاتیک و در نتیجه افزایش فشارخون می‌گردد. بنابراین کنترل قندخون، چربی خون و فشارخون در افراد دیابتی بسیار حائز اهمیت است.

افراد چاق

چاقی با افزایش مقاومت به انسولین و اختلال در متابولیسم چربی‌ها و قندها همراه است که خود عاملی برای افزایش فشارخون محسوب می‌شود. بافت چربی، به‌طور مستقیم ترشح موادی مانند آنژیوتانسین را افزایش می‌دهد که موجب انقباض عروق و فشارخون بالا می‌شود. چربی اضافی به‌ویژه در ناحیه شکم، فعالیت سیستم سمپاتیک را افزایش داده و فشارخون را بالا می‌برد. طبق گفته پزشکان، چاقی اغلب با عوامل خطرساز دیگری چون دیابت، چربی و کلسترول بالا همراه است. بنابراین کاهش وزن، نقش بسزایی در پیشگیری از سکته قلبی  هایپرتنشن دارد.

افراد سیگاری

مواد شیمیایی موجود در دود سیگار باعث التهاب و آسیب مستقیم به عروق خونی می‌شوند. در صورت مصرف طولانی‌مدت، آسیل جبران‌ناپذیری به عروق قلبی وارد خواهد شد. یکی از مواد معروف موجود در سیگار، نیکوتین است. نیکوتین باعث انقباض عروق شده و فشار وارد بر دیواره‌های عروق را افزایش می‌دهد. از طرفی، مونوکسیدکربن موجود در دود سیگار، اکسیژن‌رسانی به قلب را کاهش داده و بار کاری آن را افزایش می‌دهد. به همین دلیل معمولا افراد سیگاری تپش قلب دارند. ترک سیگار بسیار مهم است تا از خطر بالای حمله های قلبی ناشی از فشارخون بالا در افراد سیگاری جلوگیری شود.

افراد مضطرب و کم‌تحرک

استرس، زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌ها از جمله حمله قلبی فشار خون بالا است. اما علت آن چیست!؟ اضطراب و استرس مداوم، باعث تحریک سیستم سمپاتیک و افزایش ترشح هورمون‌های استرس مثل آدرنالین می‌شود.

ترشح آدرنالین منجر به افزایش ضربان قلب و تنگ شدن عروق و در نتیجه افزایش فشارخون می‌گردد. همچنین استرس، از طریق افزایش ضربان قلب، باعث می‌شود بار کاری قلب افزایش یابد و فشار زیادی به عضله قلبی وارد می‌کند که در طولانی‌مدت بسیار خطرناک است. کنترل استرس، در کاهش فشارخون و قندخون تاثیر بسزایی دارد.

عامل دیگری که افراد را مستعد حمله های قلبی می‌کند، بی‌تحرکی است. عدم تحرک و ورزش، ارتباط مستقیمی با افزایش وزن، چربی خون، قندخون و التهاب دارد که همگی عوامل خطرساز برای فشارخون بالا و حمله های قلبی محسوب می‌شوند. افراد بی‌تحرک اغلب الگوی خواب نامنظمی دارند که خود با افزایش فشارخون همراه است. از لحاظ تاثیر بر سلامتی، بی‌تحرکی موجب ضعف عضلانی قلب و کاهش ظرفیت هوازی می‌شود که فشار کاری قلب را افزایش می‌دهد. انجام فعالیت‌های ورزشی و سبک، نقش مهمی در کاهش خطر سکته های قلبی دارد.

پزشک چگونه حمله قلبی فشار خون بالا را تشخیص می‌دهد؟

برای تشخیص سکته های قلبی ناشی از فشارخون بالا، پزشک متخصص از روش‌های مختلفی استفاده می‌کند که اولین آن، معاینه بالینی بیمار است. پزشک از طریق معاینه بالینی و گرفتن شرح حال کامل، اطلاعات ارزشمندی به دست می‌آورد.

در مورد وجود علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، تعریق سرد، تهوع و سرگیجه، سابقه فشارخون بالا، دیابت، چربی خون بالا یا سکته قبلی و…، پزشک سوالات کاملی از بیمار یا همراه او می‌پرسد. از طرفی سایر عوامل همچون سن بالای بیمار، مصرف دخانیات، وزن بیمار و سابقه خانوادگی او را نیز مدنظر قرار می‌دهد تا به نتایجی دست یابد.

در مرحله بعد، آزمایش خون و ثبت نوار قلب (EKG) می‌توانند اطلاعات مفیدی برای تشخیص سکته های قلبی فشارخون بالا در اختیار پزشک قرار دهند. بررسی سطح آنزیم‌های قلبی مانند تروپونین‌ها که افزایش آن‌ها نشانه آسیب به عضله قلب است، یکی از چراغ‌های راهنمایی پزشک برای تشخیص سکته های قلبی است.

سطح قند و چربی خون، کراتین و… نیز در این آزمایش قابل رؤیت است. نوار قلب نیز اطلاعات مفیدی مانند تغییر الگوی ضربان قلب، بزرگ‌شدگی بطن‌ها ناشی از فشارخون بالا و… را در اختیار پزشک قرار می‌دهد. با تفسیر ترکیبی این آزمایش‌ها، پزشک می‌تواند سکته های قلبی را تأیید یا رد کند.

برای تشخیص دقیق‌تر، اکوکاردیوگرافی و آنژیوگرافی نیز انجام می‌شود. اکوکاردیوگرافی و آنژیوگرافی از جمله تصویربرداری‌های تشخیصی هستند که در تأیید سکته های قلبی فشارخون بالا مفید هستند. اکوکاردیوگرافی برای بررسی عملکرد بطن‌ها و دریچه‌های قلب، تعیین میزان جریان خون درون قلب و تعیین بزرگ‌شدگی بطن چپ ناشی از فشارخون بالا کاربرد دارد.

آنژیوگرافی نیز جهت بررسی وضعیت شریان‌های کرونر قلب، تعیین محل انسداد شریان‌ها و تشخیص دقیق لخته و آمبولی در شریان‌ها تجویز می‌شود. اینکه پزشک از کدام روش تشخیصی بهره بگیرد، بستگی به علائم بیمار و شرح حال او دارد.

روش‌های درمانی حمله قلبی فشار خون بالا

پس از وقوع سکته های قلبی فشارخون بالا، یکی از رایج‌ترین درمان‌ها که همیشه مورد استفاده قرار می‌گیرد، دارو‌درمانی است. می‌دانید که پس از سکته های قلبی ، لازم است فشار خون مرتبا کنترل شود. از این رو داروهای کاهنده و تنظیم فشارخون مانند متوپرولول و کارودیلول تجویز می‌شوند. این داروها، بار کاری قلب را کاهش می‌دهند.

از طرفی داروهای ضدانعقاد مثل آسپرین، کلوپیدوگرل، تیکلوپیدین و انوکساپارین، باعث رقیق شدن خون و جلوگیری از تشکیل لخته مجدد می‌شوند. برای کاهش کلسترول نیز لازم است داروهای مانند آتورواستاتین مصرف شود. تمامی این داروها باید با تجویز و تحت نظر پزشک متخصص مصرف شوند.

در درمان حمله حاد قلبی فشارخون بالا، گاهی اوقات نیاز به اقدامات تهاجمی برای بازگرداندن جریان خون به قلب و جلوگیری از آسیب شدید به بافت قلبی است. برخی از این روش‌ها بدین صورت است:

آنژیوپلاستی: از طریق وارد کردن کاتتر به داخل رگ مسدود و باز کردن آن، جریان خون را برقرار می‌کند. معمولاً در ساعات اولیه بروز درد قفسه سینه انجام می‌شود.

جراحی بای‌پس قلبی: در این روش، شریان و ورید بیمار را به یک قلب و ریه مصنوعی متصل می‌کنند تا عملکرد پمپاژ خون قلب، موقتاً جایگزین شود. در مواردی که آسیب شدید باشد، انجام می‌شود.

جراحی پیوند عروق کرونر: با پیوند رگ از قسمت دیگر بدن به قلب، جریان خون کرونر را برقرار می‌کند. معمولاً پس از ثبات بیمار و رفع خطر انجام می‌شود.

در هر صورت، انتخاب روش بستگی به وضعیت بیمار دارد و باید توسط پزشک متخصص تعیین شود تا نتیجه مطلوب حاصل گردد.

سخن پایانی

در این مقاله، ضمن آشنایی با حمله قلبی فشار خون بالا، با علائم و روش‌های تشخیص و درمان آن نیز آشنا شدیم. دانستید که سبک زندگی سالم، تاثیر بسیار زیادی در پیشگیری از وقوع این حملات دارد. اگر تغذیه ناسالم دارید، ورزش نمی‌کنید، دائما مضطرب هستید و اضافه وزن دارید، بدانید که خطر سکته های قلبی در کمین شماست.

ایا حمله قلبی فشار خون را بالا میبرد؟ ارتباط بین سکته قلبی و فشار خون از جنبه‌های بسیاری قابل بررسی است. سکته قلبی وقتی اتفاق میفتد که جریان خون به بخشی از عضله قلب به خاطر مسدود شدن یکی از عروق کرونری به طور ناگهانی متوقف شود. این انسداد عموما به دلیل تشکیل پلاک‌های چربی و لخته‌های خونی ایجاد می‌شود.

پس بهتر است تا دیر نشده برای حفظ سلامتی خود دست بکار شوید. اگر علائمی همچون درد قفسه سینه، تنگی نفس، عرق سرد و… را دارید، در مشورت با پزشک تاخیر نکنید. بنابراین در انتخاب پزشک متخصص و نحوه درمان وسواس زیادی به خرج دهید. شما می‌توانید با بهترین و باتجربه‌ترین متخصصان قلب کشور در مجموعه ما ارتباط برقرار کنید. کافیست از طریق سایت، گزینه رزرو نوبت را انتخاب کنید تا در اسرع وقت ویزیت شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید