بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

مهم‌ترین علل “حمله قلبی افت فشار خون”+ راه‌های تشخیص و درمان

علت “حمله قلبی افت فشار خون” چیست؟ هر کسی که شروع به خواندن این مقاله می‌کند آن را کنار نمی‌گذارد، زیرا آگاه شدن از موضوع حمله قلبی برای هر یک از ما ضروری است. فشارخون پایین یا هیپوتانسیون، امکان دارد در نگاه اول بی‌ضرر به نظر برسد، اما تأثیرات عمده‌ای بر سلامت قلب می‌تواند داشته باشد. وقتی فشار خیلی پایین می‌آید، جریان خون کافی به ارگان‌های حیاتی، مثل قلب، نمی‌رسد. این می‌تواند سبب شود که قلب برای تأمین خون کافی به بدن، سخت‌تر کار کند.

درست است که حمله قلبی یک مشکل تهدیدکننده است، اما اگر در این شرایط قرار گرفتید نترسید و ناامید نشوید، چون اگر طبق دستور پزشک دوره درمان را کامل کنید، بازیابی سلامتی شما قطعی است. در ادامه خواهید دانست که هایپوتنشن چیست،  چرا بعضی افراد حمله قلبی و هایپوتنشن را تجربه می‌کنند و نحوه مقابله با آن چگونه است؟

حمله قلبی افت فشار خون

چند مورد از دلایل حمله قلبی افت فشار خون

به‌راحتی می‌توانیم حدس بزنیم که دیدن عنوان ذکر شده کمی برای شما ناآشنا است. قطعاً همه افراد در زندگی حداقل یکبار دچار هایپوتنشن شده‌اند  و در بیشتر موارد علائم زیادی ندارد و یا با علائم منفی کوتاه‌مدت و خفیف مانند سرگیجه و ضعف آشکار می‌شود.

پس چطور ممکن است حمله و سکته‌های قلبی و هیپوتانسیون بر یکدیگر تاثیر بگذارند؟ همراه شدن سکته قلبی با هایپوتنشن تحت عنوان سکته بطن راست، سکته تحتانی قلب یا اینفریور ام-آی شناخته می‌شود. لازم است بدانید که فشار نیز همان نیروی لازمی است که سبب حرکت جریان خون در رگ‌ها می‌شود.

برای درک بهتر این موضوع ابتدا باید بدانید انفارکتوس یا حمله و سکته‌های قلبی یک رویداد شایع و تهدیدکننده زندگی است که در اثر بسته‌شدن کامل ناگهانی شریان کرونر ایجاد می‌شود و اقدام سریع در صورت حمله و سکته‌های قلبی حاد بسیار مهم است.

اگر یکی از این عروق قلبی مسدود شوند، بخشی از عضله قلب دیگر با اکسیژن و مواد مغذی تأمین نمی‌شود و اگر نتوان ظرف چند ساعت رگ را دوباره باز کرد، بافت عضلانی قلب که از جریان خون قطع شده می‌میرد. هر چقدر بافت آسیب و رگ مسدود شده بزرگ‌تر باشد شدت حمله و سکته‌های قلبی نیز افزایش می‌یابد.

حمله‌های قلبی علت‌های مختلفی دارد؛ از نداشتن فعالیت ورزشی منظم تا سیگارکشیدن و حتی بیماری‌های زمینه‌ای همگی زمینه‌ساز شروع این عارضه می‌شوند، بنابراین می‌توانیم بگوییم که از دلایل حمله قلبی افت فشار خون نیز است.

پزشکان هشدار می‌دهند که هایپوتنشن می‌تواند به‌سرعت و به طریق مختلف منجر به بیماری عروق کرونری قلب شود و همین مسئله خطر ایجاد حمله و سکته‌های قلبی را افزایش دهد. یک تیم تحقیقاتی نیز گزارش کرده‌اند که در اصل فشار بالا موجب بروز این عارضه می‌شود اما هایپوتنشن نیز می‌تواند عاملی محرک برای وقوع سکته قلبی باشد.

با چه علائمی حمله قلبی افت فشار خون شروع می‌شود؟

درصورتی‌که میزان فشار شما از حالت نرمال خود پایین‌تر بیاید، همة اندام‌های بدن نمی‌توانند به‌خوبی مواد لازم حیاتی را دریافت کنند در نتیجه احتمال دارد دچار کاهش دما، سرگیجه و ضعف شوید. در حالتی که این هایپوتنشن شدید باشد که احتمال غش خواهید کرد و گاهی با آسیب به چشم، کلیه، قلب، مغز و… همراه است که در دنیای پزشکی به‌عنوان شوک نام‌گذاری و شناخته می‌شود.

علاوه بر این‌ها همان‌طور که در بخش قبل نیز متوجه شدید گاهی یک سری علائم وجود دارد که هشدار می‌دهد ما دچار حمله و سکته‌های قلبی ناشی از افت فشار و مسائل دیگر شده‌ایم. شناخت این علائم و اقدام به‌موقع در صورت بروز، مطمئن‌ترین راه‌حل برای نجات جان شما و بهبودی سریع‌تر است.

در زیر عواملی که به‌احتمال زیاد ممکن است در شما حین سکته قلبی همراه با هایپوتنشن رخ دهد جمع‌آوری‌شده و شامل:

اختلال در تنفس الل خصوص حین استراحت و خواب

اضطراب

دل‌درد

حالت تهوع و استفراغ

ریتم ضربان قلب خیلی سریع یا خیلی ضعیف

افت ضربان قلب و یا بروز تپش قلب زمان انجام کارهای ساده و روزمره

رنگ‌پریدگی و کاهش دمای بدن

درد قفسه سینه مخصوصاً سمت چپ تا شانه‌ها و گردن

احساس فشار و سنگینی در قفسه سینه

عدم تمرکز و عدم هوشیاری

تاری دید

گیجی یا منگی

تماس با دکتر متخصص قلب
برای تشخیص و درمان مشکلات قلبی با ما در ارتباط باشید

نحوه تشخیص حمله قلبی افت فشار خون توسط متخصص

پزشک متخصص قلب و عروق علاوه بر این‌که سوابق بیماری‌های قلبی شما را مدنظر قرار می‌دهد، هم‌زمان معاینه بالینی را نیز شروع می‌کند. سپس شما را تشویق به انجام آزمایشاتی (ام‌آرآی، آزمایش خون، الکتروکاردیوگرام، تست میز شیب، مانیتور هولتر، رکوردر حلقه قلبی و…) جهت سنجیدن میزان فشار و سلامت قلب می‌پردازد که در زیر به برخی از این آزمایش‌ها اشاره کرده‌ایم:

تست آزمایش خون: یکی از آزمایشاتی که برای بررسی کلی سلامت بدن از سوی پزشک تجویز می‌شود، آزمایش خون است. این آزمایش اطلاعات مهم و بسیار مفیدی را از تعداد گلبول‌های قرمز و میزان قند خون و مواردی ازاین‌قبیل  را می‌دهد که در تشخیص حمله و سکته‌های قلبی ناشی از هایپوتنشن تاثیر دارد.

تست میز شیب: این تست جهت بررسی و ارزیابی واکنش‌های بیمار به تغییرات موقعیتی، انجام می‌شود. پزشک از بیمار می‌خواهد بر روی میز شیب‌دار مخصوص دراز بکشد. این میز قابلیت این را دارد مه به حالت افقی و عمودی تغییر کند و در این حین نحوه واکنش بیمار سنجیده و ثبت می‌شود.

الکتروکاردیوگرام: برای تشخیص دقیق هیپوتانسیون از الکتروکاردیوگرام استفاده می‌شود. همچنین از طریق انجام این تست می‌توان نحوه پیشرفت موج الکتریکی تنظیم‌کننده کار قلب را تشخیص داد. در این روش که هیچ‌گونه عوارض و خطری ندارد، الکترودهای مخصوصی را بر روی بازو، پا و پوست سینه قرار می‌دهند.

سیگنال‌هایی که از این طریق دریافت می‌شود به طور واضح بر روی نمایشگر دستگاه الکتروکاردیوگرام به نمایش درمی‌آید و سپس بر روی کاغذ گراف ثبت می‌شود تا پزشک قلب شما با تفسیر آن، علت عارضه شما را تشخیص دهد.

بهترین درمان پزشکی حمله قلبی افت فشار خون!

بدیهی است که بسیاری از بیماران که دچار حمله‌های قلبی و هایپوتنشن شده‌اند، بیشتر موافق این هستند که از درمان خانگی و سنتی استفاده کنند چرا که آن‌ها را از تهاجم بیماری‌های پزشکی و پرهزینه بی‌نیاز می‌کند.

اما در این راستا طبق تجربه و توصیه پزشکان باید متذکر شویم که  راه‌حل‌های خانگی برای درمان سریع این بیماری‌ها و ریشه‌کن‌کردن آن‌ها موثر نیستند و به‌عنوان درمان اصلی به‌حساب نمی‌آیند. به همین خاطر مراجعه به متخصص و مصرف داروهای شیمیایی برای درمان حمله‌های قلبی و هایپوتنشن ضروری است.

قبل از این‌که تعدادی از داروهای حمله و سکته‌های قلبی و هایپوتنشن را ذکر کنیم بایستی به این نکته اشاره کنیم که تأثیرگذاری هر شیوه درمانی چه سنتی چه پزشکی مشروط به حضور پزشکان این حوضه می‌باشد. بنابراین سعی کنید سرخود یا به توصیه افراد دیگری که قبل دچار این مشکل شده‌اند، دارویی را بدون نسخه مصرف نکنید.

چند نمونه از این داروها شامل؛ فلودروکورتیزون، میدودرین، پیریدوستیگمین، اریتروپویتین، آسپرین، نیتروگلیسیرین برای شل‌شدن عروق، و… که. همگی برای پیشگیری از سکته قلبی استفاده می‌شوند. اما زمانی که شما دچار حمله‌های قلبی ناشی از هایپوتنشن شده‌اید و در بیمارستان بستری می‌شوید درمان کمی پیچیده‌تر می‌شود.

معمولاً بعد از بروز این مشکل بیمار حداکثر یک هفته در بیمارستان بستری می‌شود و اگر عمل‌های جراحی بر روی بیمار انجام شود مدت‌زمان ذکر شده نیز ممکن است افزایش یابد. همچنین رعایت همه دستورهای متخصص قلب بعد از جراحی الزامی است به‌عنوان‌مثال متخصص تعیین می‌کند که چه ورزش‌هایی انجام دهید، چه غذاهایی مصرف کنید و تا چند وقت استراحت کنید در این حالت شانس زندگی شما چندبرابر می‌شود.

درمان سنتی حمله قلبی و افت فشارخون

همان‌طور که در جریان هستید افزایش یا هایپوتنشن بر چشم و کلیه و تاثیر این بیماری زمینه‌ای بر روی قلب بر کسی پوشیده نیست. در این بخش ما چند راه‌حل سنتی را علاوه بر درمان طبی تخصصی و علمی به شما ارائه می‌دهیم تا میزان فشار شما تنظیم شود و کسانی که دچار سکته قلبی ناشی از هایپوتنشن شده‌اند، بتوانند حتی‌الامکان بتواند در برابر بروز مشکلات جدیدتر از خود محافظت کنند.

البته باید بدانید درمان سنتی هایپوتنشن و سکته قلبی حتماً باید زیر نظر متخصص قلب و عروق یا پزشکی که ایشان تعیین می‌کند انجام شود.

عسل: مخلوط عسل و آب‌خنک برای رفع هیپوتانسیون و بالطبع جلوگیری از سکته قلبی تاثیر شگفت‌انگیزی دارد. همچنین حکمای طب سنتی توصیه می‌کند که به مدت 40 روز قبل از خواب و بعد از بیدارشدن صبحگاهی یک قاشق مرباخوری عسل مصرف کنید.

گلاب: بوییدن گلاب قبل از خواب می‌تواند میزان فشار شما را تنظیم کند، در نتیجه خطر سکته قلبی کاهش می‌یابد.

ورزش: از قدیم‌الایام تا به امروز از حرکات تمرینی به‌عنوان یک فعالیت فیزیکی برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها استفاده می‌شده است. از تأثیرات معجزه‌آسای ورزش می‌توان گفت که سبب رفع چاقی و در نتیجه تنظیم فشار می‌شود و خطر بروز سکته قلبی را کاهش می‌دهد.

دوری از ناراحتی: اجتناب از قرارگرفتن در محیط تنش‌زا و ناراحت‌کننده و همچنین تنفس در هوای تازه سبب کاهش اختلال حمله و سکته‌های قلبی و هایپوتنشن می‌شود. روش‌هایی که استرس را کاهش می‌دهند شامل؛ تمرینات یوگا و پیاده‌روی.

مصرف بادام درختی: مصرف روزی 14 عدد بادام درختی به بهبود هایپوتنشن و همچنین جلوگیری از سکته قلبی ناشی از این بیماری زمینه‌ای کمک می‌کند.

دخانیات و الکل را ترک کنید. زیرا این‌ها یکی از مهم‌ترین عواملی هستند که در کنار سایر بیماری‌ها منجر به حملات قلبی می‌شود.

در صورت امکان در کنار ورزش روزانه، از رژیم غذایی مناسب که حاوی چربی سالم، کم‌نمک، سبزی‌های تازه، میوه‌ها، غذاهای حاوی مواد مغذی و… را استفاده کنید و در کنار این‌ها سبک زندگی خود را سالم‌تر کنید.

فعالیت‌های سنگین که به قفسه سینه و قلب شما فشار وارد می‌شود را انجام ندهید و اگر احساس کردید که دچار ضعف و سرگیجه ناگهانی شده‌اید مجدداً به نزد پزشک بروید.

در طول شبانه‌روز به‌اندازه کافی استراحت کنید و حتی‌الامکان به مدت 8 الی 9 ساعت بخوابید.

اگر به‌تازگی بعد از حمله‌های قلبی عمل جراحی بر روی قلب شما انجام شده است، توصیه می‌شود به مدت 1 ماه رانندگی نکنید.

اگر به‌تازگی دچار حمله‌های قلبی شده‌اید سعی کنید چند روزی را به حمام نروید یا اگر نیاز داشتید به کمک یک همراه و کمتر از 15 دقیقه از حمام خارج شوید. زیرا محیط خیلی گرم یا خیلی سرد برای شما خطرناک است.

پاسخ به سؤالات رایج در خصوص حمله قلبی افت فشار خون

در این قسمت به سؤالاتی پرتکرار که ممکن است به ذهن شما نیز برسد به طور خلاصه پاسخ خواهیم داد. البته خوب است بدانید که مطالب نوشته شده توصیه‌های عمومی می‌باشد و اگر قصد دارید اطلاعات بیشتر و به‌روزتری از این موضوع کسب کنید به یک پزشک قلب و عروق مراجعه نموده و سؤالات خود را از ایشان بپرسید.

چه افرادی بیشتر در معرض حمله‌های قلبی ناشی از هایپوتنشن قرار دارند؟

شاید شما نیز به این نتیجه رسیده باشید که بعضی افراد بیشتر از سایرین در معرض سکته قلبی ناشی از هایپوتنشن قرار دارند. مهم‌ترین این موارد را می‌توانیم با سن بیمار اشاره کنیم. هیپوتانسیون برای افراد بالای شصت سال به‌خصوص بعد از ایستادن یا غذاخوردن مشاهده می‌شود.

به همین علت است که اگر افراد مسن نکات پیشگیرانه را به طور کامل رعایت نکنند در خطر ابتلا به حمله و سکته قلبی و هیپوتانسیون هستند. لازم به توضیح است که هیپوتانسیون در کودکان و نوجوانان نیز احتمال دارد به شکل غیرمستقیم تأثیرات بسیار منفی و ناخوشایندی بگذارد.

مورد دوم را می‌توانیم به بیماری‌های خاص اختصاص دهیم. کسانی که مبتلا با بعضی از بیماری‌های خاص مانند پارکینسون، دیابت و… هستند بیشتر از افراد معمولی در معرض حمله و سکته قلبی و فشار تنظیم نشده قرار دارند.

اگر شما نیز بیماری قلبی دارید و هر یک از بیماری‌های خاص دیگری را نیز هم‌زمان تجربه می‌کنید، لطفاً به پزشک معالج خود این موضوع را بگویید تا با اقدامات صحیح از خطرات بیشتر جلوگیری نمایید. گاهی افراد داروهایی چون (مسدودکننده آلفا، بتابلوکرها و…) مصرف می‌کنند که از عوارض آن‌ها ممکن است دچار هیپوتانسیون شوند که اگر با دوز بالا مصرف شود منجر به سکته قلبی خواهد شد.

وقتی تنها هستید چگونه از حمله‌های قلبی و هیپوتانسیون جان سالم به در ببرید؟

من نیز همانند بسیاری از افراد دیگر دوست داشتم یاد بگیرم که وقتی تنها هستم چگونه از حمله و سکته قلبی که ناشی از هیپوتانسیون ایجاد شده، نجات یابم، چرا که ماهیت حمله و سکته قلبی به‌گونه‌ای است که می‌تواند در هر زمان و هر مکانی رخ دهد. بنابراین دانستن کمک‌های اولیه که می‌توانید برای حفظ جان خود انجام دهید مهم است و به شرح زیر می‌باشد؟

فوراً با اورژانس پزشکی 115 تماس بگیرید. اگر نمی‌توانید با آمبولانس تماس بگیرید و هیچ کس از خانواده یا همسایگان شما در دسترس نیستند، به‌عنوان راه‌حل نهایی، فقط با احتیاط به نزدیک‌ترین درمانگاه یا بیمارستان بروید.

اگر در حین رانندگی علائم قلبی را احساس کردید، لطفاً همان لحظه در یک. جای امن ماشین خود را پارک کنید و با اورژانس تماس بگیرید.

سعی کنید در زمان انتظار آمبولانس آرامش خود را حفظ کنید. بنشینید یا به دیوار تکیه دهید و از تلاش زیاد از حد خودداری کنید.

اگر قرص آسپرین را دارید و به آن حساسیت ندارید می‌توانید یک عدد با دوز ۳۲۵ میلی‌گرم را مصرف کنید و در صورت امکان به‌جای این‌که با آب آن را بخورید، بجوید تا تاثیر آن سریع‌تر شود.

شما می‌توانید از نیتروگلیسیرین نیز استفاده کنید و زمانی مجاز به استفاده این دارو هستید که قبلاً این دارو را پزشک برای شما تجویز کرده است.

از انجام روش‌هایی که از نظر علمی ثابت نشده است مانند دم‌نوش‌های گیاهی کاهنده فشار و تنظیم‌کننده ریتم قلب و… اجتناب کنید. چرا که هیچ مدرک علمی برای استفاده از این روش وجود ندارد.

لطفاً از انجام فعالیت‌هایی که سبب افزایش استرس شما می‌شود را کنار بگذارید.

سخن پایانی

در این مقاله ما موضوع “حمله قلبی افت فشار خون” را برای افزایش اطلاعات شما بررسی کردیم، نکات پیشگیری تا درمان این عارضه را به شما عزیزان گفتیم و به چندین سؤال رایج پاسخ دادیم. این مقاله نشان داد که چگونه مدیریت سبک زندگی، تغییرات غذایی، ورزش منظم و کنترل استرس می‌تواند در پیشگیری و مدیریت  هیپوتانسیون و سکته قلبی تاثیر گذار باشد. همچنین، بر اهمیت رویکردهای درمانی، همچون استفاده از داروها و تکنولوژی‌های نوین، تأکید شده است. این موارد نه‌تنها به بهترشدن کیفیت زندگی فرد مبتلا به هیپوتانسیون کمک می‌کنند، بلکه می‌توانند به کاهش خطر حمله قلبی و دیگر مشکلات مرتبط با سلامت قلبی کمک کنند.

بنابراین، اگر روزی در چنین شرایطی قرار گرفتید و علائم منفی حمله و سکته قلبی را حس می‌کنید بدون تلف کردن وقت با پزشک خود  تماس بگیرید یا به کلینیک ما مراجعه نمایید تا پزشکان ما بتوانند شما را برای رفع این علائم راهنمایی کنند. ضمناً توصیه می‌کنیم در هر وضعیتی که قرار گرفتید ترس و استرس را از خود دور کنید زیرا امروزه به لطف پیشرفت علم، همه بیماری‌ها درمان دارد و قابل‌پیشگیری است، البته به شرطی که سریع‌تر برای معالجه اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید