کلینیک قلب دکتر هومان

بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق
Search
بهترین مرکز قلب با حضور برترین متخصصین قلب و عروق

کلینیک فشارخون

در گذشته اندازه‌گیری فشارخون فقط در کلینیک‌ها آن هم توسط فشارسنج‌های جیوه‌ای انجام می‌شد. اما  امروزه همچنان با وجود دستگاه‌های خانگی دقت این دستگاه‌ها به اندازه دستگاه‌های موجود در کلینیک فشار خون نیست. با ایجاد کلینیک فشارخون در شهرها میزان مرگ‌ومیر مربوط به فشارخون به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

در این مراکز به‌صورت شبانه‌روزی امکان اندازه‌گیری فشارخون و مراقبت‌های ویژه برای افراد با افت فشار شدید و یا افزایش بیش از حد فشار وجود دارد. فشارخون یکی از بیماری‌های بسیار خطرناک و خاموش است که در طولانی مدت عوارض زیادی مانند کلفت شدن عضله‌های قلب، تصلب شرایین، گرفتگی عروق و خطر خونریزی مغزی را ایجاد می‌کند. بسیاری از این عوارض پایدار و غیرقابل بازگشت و حتی تهدیدکننده زندگی هستند.

از آنجایی که فشار خون به دلایل مختلف در افراد ایجاد می‌شود، باید بصورت دقیق در جلسات معینی که پزشک مشخص می‌کند و تحت نظر یک متخصص فشار خون و کلینیک مشخص، کنترل شود تا حتی با تغییر فشار خون در طول سال‌ها به دلایل مختلف مانند سن و تغذیه براحتی بتوان داروهای فرد را تغییر داده و همیشه به او کمک شود تا فشار خون خود را در حالت متعادل نگه دارد. در ادامه نیز بیشتر با اهمیت کلینیک فشار خون آشنا خواهید شد.

 کلینیک فشارخون

اندازه گیری فشارخون بالا در کلینیک فشار خون

فشارخون بالا یک بیماری خطرناک و بسیار شایع در بین افراد است که به مشکلات قلب و عروق مربوط می‌شود. سالانه بیش از ۳۰ میلیون نفر به خاطر همین بیماری، به مطب پزشکان مراجعه می‌کنند. علی‌رغم اینکه مراجعه‌کنندگان با سیستم پزشکی در تماس هستند و با تاسیس کلینیک فشار خون پیشرفت چشمگیری در درک پاتوفیزیولوژی فشارخون بالا و تولید داروهای جدید به وجود آمده است، کنترل فشارخون هنوز در حد انتظار بهینه نشده است.

اطلاعات کسب‌شده از سومین بررسی ملی بهداشت و تغذیه نشانگر این است که تنها ۵۳ درصد از افراد مبتلابه فشارخون بالا تحت درمان هستند و فقط ۲۷ درصد از بیماران به معنای واقعی در سطح عالی کنترل می‌شوند که بیشتر افرادی که به خوبی فشار خون خود را چه در حالت بالا و چه در حالت افت شدید کنترل کرده‌اند، به این دلیل بوده است که تحت نظر یک کلینیک فشار خون معتبر بوده‌اند.

درواقع در ابتدا با هدف بهبود مدیریت فشارخون بالا، انجمن فشارخون آمریکایی برنامه‌ای با عنوان متخصص فشارخون بالا را آغاز کرده است. بر اساس این برنامه در بسیاری از مراکز بهداشتی دانشگاهی کلینیک فشارخون تأسیس شد. بر اساس آمارگرفته شده، جالب است بدانید حدود ۶۰ درصد از افرادی که به کلینیک فشار خون مراجعه می‌کنند مبتلابه فشارخون بالا نیستند و علت بروز برخی علائم در آن‌ها ممکن است به دلیل مشکلات دیگری مانند مشکلات قلبی باشد.

نحوه انجام آزمایش فشارخون در کلینیک فشار خون

در این آزمایش، پمپاژ فشارخون رگ‌های شما اندازه‌گیری می‌‌شود. در برخی مواقع هنگام مراجعه به پزشک خانواده، برای اطمینان از سلامتی کامل فرد این آزمایش گرفته می‌شود، البته ممکن است این کار تنها برای غربالگری فشارخون بالا انجام شود. خوشبختانه وسایل آزمایش فشارخون خانگی نیز وجود دارد که در صورت تشخیص متخصص باید تهیه شود.

با استفاده از این ابزار برخی از افراد به‌منظور پیگیری سلامت قلب خود این آزمایش را در خانه انجام می‌دهند. اما باز هم بهترین راه کنترل بیماری فشارخون و جلوگیری از عواقب عدم کنترل آن مانند سکته‌های قلبی، مراجعه به کلینیک فشارخون است.

هر شخص بهتر است در زمان‌های مشخص، برای گرفتن آزمایش فشارخون به کلینیک مراجعه کند و یا از پزشک بخواهد در منزل او را تحت نظر بگیرد. به دلیل حساسیت بالای این بیماری باید زمان مشخصی برای آزمایش در نظر گرفته شود.

زمان گرفتن آزمایش خون در کلینیک فشار خون

زمان گرفتن آزمایش برای اطمینان از سلامتی قلب با سن افراد متناسب است. افراد 18 ساله و بالاتر با فشارخون طبیعی و فاقد عوامل خطر بیماری قلبی باید حداقل هر دو سال تا پنج سال یک‌بار آزمایش فشارخون دهند. افراد ۴۰ سال به بالا و یا کسانی با سن کمتر که خطر افزایش فشار خون، آن‌ها را تهدید می‌کند، بهتر است هرسال یک‌بار این آزمایش را انجام دهند. چاقی و سیاه‌پوستی از عوامل خطرناک فشارخون بالا است. لازم به ذکر است افرادی که بیماری‌های مزمن سلامتی مانند دیابت دارند، باید بیشتر مواظب باشند و هرازگاهی این آزمایش را در خانه و ترجیحا درکلینیک فشارخون انجام بدهند.

این روزها استفاده از دستگاه‌های اندازه‌گیری فشارخون خانگی که خودکار هستند،  رایج شده است. برخی از این دستگاه‌ها به رایانه یا تلفن همراه متصل می‌شوند و انتقال اطلاعات به مرکز پزشکی آنلاین را آسان می‌کنند. ممکن است پزشک خانواده شما این روش را تأیید نکند، بنابراین برای استفاده از آن باید با پزشک مشورت کنید. در صورت استفاده از این دستگاه‌ها بهتر است باز هم برای جلوگیری از خطر سکته و مرگ، هرچند وقت یک‌بار پزشک آن را چک کند تا از صحت اطلاعات آن یقین حاصل کنید.

چرا باید به کلینیک فشارخون مراجعه کنیم؟

اکثر مردم جامعه اطلاعات دقیقی در مورد بیماری فشارخون بالا و عوارض این بیماری ندارند. این بیماری ازجمله بیماری‌هایی است که به درمان‌های متداول مانند دارو پاسخ نمی‌دهد و بیماری‌های مشترکی نیز دارد. البته تنها با برخی داروها کنترل می‌شود. بنابراین لازم است کسانی که به این بیماری مبتلا هستند، در کلینیک فشارخون تحت نظر متخصصان مجرب ما باشند.

متخصصان در زمینه کنترل فشارخون بالا از روش‌های متعددی برای کمک به بیماران استفاده می‌کنند. در کلینیک‌ها هر دلیل ثانویه فشارخون بالا ارزیابی می‌شود. گاهی ممکن است اصلاح داروها از طرف متخصصان به بیماران توصیه شود و ادامه داروهای قبلی را جایز ندانند. در کلینیک فشارخون به مدت ۲۴ ساعت، فشارخون سرپایی بیمار کنترل می‌شود و برای هر فرد به‌طور جداگانه برنامه درمانی شخصی در نظر می‌گیرند.

درمان افت فشارخون در کلینیک فشار خون

گاهی فرد به جای فشار خون بالا دچار افت فشار می‌شود که علت افت فشارخون می‌تواند موارد مختلفی مانند شوک، بارداری، استرس زیاد، فشار کاری زیاد، تغذیه نامناسب و ناکافی و غیره باشد و برای درمان آن هیچ اقدام خاصی نمی­توان انجام داد. بنابراین جهت کاهش دادن علائم لازم است فشارخون بالابرده شود. جهت درمان افت فشار می‌توان از راه‌حل‌های زیر استفاده کرد.

البته این راهکارها زمانی جایز است که توسط پزشک تجویز شوند. زیرا ممکن است فرد دچار نوسان فشار باشد. یعنی گاهی افزایش فشار و گاهی افت را تجربه کند و درمان‌های خودسر در زمان نامناسب می‌تواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد.

 مصرف نمک بیشتر

 اغلب متخصصان توصیه می‌کنند در رژیم غذایی از نمک به­صورت محدود استفاده شود، چراکه استفاده از نمک فشارخون را بالا می‌برد. برخی اوقات این افزایش فشار، بسیار شدید و چشمگیر است. استفاده از این روش برای افرادی که مبتلا به فشارخون بسیار پایین هستند، مناسب است. افراد مسن قبل از اقدام به افزایش میزان مصرف نمک در وعده‌های غذایی خود حتما لازم است از پزشکان متخصص مشاوره بگیرند. چراکه مصرف بیش‌ازحد نمک می‌تواند منجر به نارسایی قلبی در سنین بالا شود.

 مصرف بیشتر آب

درصورتی‌که از مایعات و بخصوص آب بیشتر استفاده شود، از مبتلا شدن به دهیدراتاسیون پیشگیری شده و حجم خون افزایش می‌یابد. این دو عامل در درمان افت فشارخون، بسیار ضروری‌اند. کلینیک فشارخون ما، پزشکان متخصصی در اختیار دارد که جهت انجام این مورد می‌توان از آن‌ها مشاوره صحیح و تخصصی دریافت کرد. دهیدراتاسیون به عملی گفته می‌شود که در نتیجه آن حتماً آب در بدن کاهش می‌یابد.

 استفاده کم از الکل

 الکل ازجمله نوشیدنی‌های مضری است که برای هیچ‌یک از افراد توصیه نمی‌شود. مصرف متوسط الکل می‌تواند آب بدن را کاهش داده و درنتیجه منجر به پایین آمدن فشارخون شود.

 توجه به وضعیت بدن

 وقتی می‌نشینید، سعی کنید پاهایتان را روی‌هم بیندازید و در حالت دراز کشیده با چمباتمه به‌آرامی بلند شوید. درصورتی‌که در حالت ایستاده متوجه آغاز علائم افت فشار شدید، پاهای خود را به‌صورت قیچی قرار داده و متقاطع روی‌هم بگذارید و یا چمباتمه بزنید. همچنین می‌توانید یکی از پاهای خود را بر روی صندلی یا یک لبه قرار داده و تا حد امکان به آن تکیه دهید. انجام هر یک از این کار‌ها منجر به افزایش جریان خون از پاها به‌طرف بالا می‌شود. انجام این حرکات در کلینیک فشارخون به شما آموزش داده خواهد شد.

استفاده از جوراب واریس

همان‌طور که می‌دانید استفاده از جوراب‌های کشسانی می‌تواند درد بدن را تسکین بخشیده و درنتیجه منجر به کاهش تجمع خون در پاها و افت فشار شود.

 دارو

افرادی که هنگام بلند شدن از زمین احساس می کنند، فشارشان پایین می آید، می توانند از داروهای مختلفی برای درمان افت فشار خون استفاده کنند. این نوع افت فشارهای خون هایپرتانسیون اورتواستاتیک نامیده می‌شوند. استفاده از داروی فلودروکورتیزون حجم خون را افزایش می‌دهد و معمولاً افراد از این دارو برای درمان افت فشارخون استفاده می‌نمایند.

معمولاً پزشکان کلینیک فشارخون برای افزایش دادن فشارخون در حالت ایستاده در افرادی که مبتلابه هایپوتانسیون ارتواستاتیک هستند، استفاده از داروی میدودرین را توصیه می‌کنند. استفاده از این دارو گشادشدن عروق خونی را محدود کرده و درنتیجه فشارخون را افزایش می‌دهد. البته به هیچ وجه نباید از این داروها خودسرانه استفاده کنید و حتما باید تجویز پزشک متخصص در کلینیک فشار خون باشد.

 استفاده از غذاهای کم‌حجم با کربوهیدرات پایین

 استفاده از این نوع غذاها می‌تواند از مبتلا شدن به افت شدید فشارخون جلوگیری کند. پزشکان کلینیک فشارخون توصیه می‌کنند از غذاهای کم‌حجم با دفعات بیشتری استفاده کنید و از مصرف غذاهای پر کربوهیدرات مانند برنج، پاستا، سیب‌زمینی و نان پرهیز نمایید. همچنین در طول روز از مصرف کافئین خودداری کنید.

 انجام ورزش به‌صورت منظم

 در طول روز سعی کنید حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ورزش کنید تا ضربان قلب شما بالا رود و در طی هفته دو یا سه روز ورزش استقامتی داشته باشید. پزشکان کلینیک فشارخون توصیه می‌کنند از ورزش کردن در محیط‌های مرطوب و گرم خودداری نمایید.

عوارض فشارخون بالا و عدم کنترل آن

اگر فشار خون بالا داشته باشید و به هر دلیلی در مورد کنترل آن سهل انگاری کنید، ممکن است عوارض و عواقب بدی در انتظارتان باشد. از جمله:

سکته قلبی

افزایش فشارخون سبب می‌شود تا سرخرگ‌های خونی ضخیم‌تر شود. این عمل منجر به حمله قلبی و یا سکته قلبی می‌شود‌.

 آنوریسم

 باد کردن یا بیرون‌زدگی دیواره سرخرگ در اثر ضعف دیواره سرخرگ را آنوریسم می‌نامند. درصورتی‌که خون در رگ‌ها پمپ شود، عضله قلبی ضخیم‌تر خواهد شد. درنتیجه این عمل، قلب پمپاژ خون را به‌سختی انجام داده و منجر به نارسایی و مرگ می‌شود که در می‌تواند در اثر فشار خون بالا و کنترل نشده اتفاق بیفتد.

ضعیف شدن رگ‌های خونی در کلیه

با ضعیف شدن رگ‌های خونی در کلیه‌ها و تنگ شدن آن، کلیه‌ها روند عادی خود را ازدست‌داده و نمی‌توانند به‌درستی کار خود را انجام دهند. در این حالت ممکن است مشکلاتی به وجود بیاید.

 رگ‌های خونی در چشم

 ضخیم شدن رگ‌های خونی چشم، تنگ شدن رگ‌های خونی چشم و پارگی رگ‌های خونی چشم در اثر فشار خون بالا و کنترل نشده، ممکن است منجر به کاهش بینایی فرد یا کوری شود.

 سندروم متابولیک

 ازجمله اختلالات مربوط به متابولیسم می‌توان به سندروم متابولیک اشاره کرد که این عمل شامل افزایش اندازه دور کمر، تری گلیسیرید خون بالا و افزایش هورمون انسولین است. درصورتی‌که فشارخون افزایش یابد، ممکن است فرد به سایر موارد مورد نیاز این سندروم مبتلا شود. هر چقدر فرد اجزای بیشتری از این سندروم را دارا باشد، بیشتر در معرض مبتلا شدن به دیابت و بیماری قلبی خواهد بود.

 مشکل حافظه و یادگیری

 افزایش فشارخون و کنترل نشده، می‌تواند مشکلاتی در توانایی فکر کردن، یادآوری و یادگیری فرد ایجاد کند.

جمع‌بندی

امروزه یکی از بیماری‌های شایع در بین افراد، فشارخون بالا است. افراد مبتلا باید همواره فشارخون خود را کنترل کنند. دستگاه‌های دیجیتالی این ممکن را فراهم کرده‌اند تا افراد در منزل نیز توانایی آزمایش فشارخون بصورت سطحی را داشته باشند. بهترین راه کنترل این بیماری مراجعه به کلینیک فشارخون است تا فرد مبتلا همواره تحت نظر متخصص فشار خون باشد. افت فشارخون و فشارخون بالا هر دو به‌عنوان عارضه فشار خون مطرح هستند. 

از عوارض فشارخون بالا می‌توان به سکته قلبی، آنوریسم، سندروم متابولیک، مشکل حافظه و یادگیری و ضعیف شدن رگ‌های خونی در کلیه اشاره کرد. بااینکه پیشرفت فوق‌العاده‌ای در درمان فشارخون بالا صورت گرفته، اما هنوز درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. با این حال مراجعه به کلینیک بهتر از خوددرمانی است و از عوارض خطرناک آن مانند مرگ جلوگیری می‌کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید